Ben hepsini firmanın marka imajı ve daha önceki kullanıcı deneyimlerinin toplamı olarak görüyorum. Ayrıca firmanın adı bence kesinlikle firmanın vizyonu ve yapmak istediğinin bir yansımasıdır. Bu foruma girme nedenim nitelikli kahve kullanıcılarının bir arada olması. O halde ben de "Worm Süt Ürünleri" diye bir işletme kurup tonlarca kahve ticareti yapayım

Siz Petra yerine "Worm Süt Ürünleri" ni mi tercih edeceksiniz anlamadım?
Sanal baharattan taş çıkarsa şaşırmama nedenim bu nedenle. Sanal baharat tercih edenlerin de kahve zevklerini dikkate almıyorum üzgünüm.
Ama her zaman ve her ortamda kaliteyi baltalayan unsurlar olabiliyor bunlar bazen popülist söylemler tırnak içinde "her kavurucudan çıkabilir".
Tamam doğru ama bu sanal baharat ve diğer nitelikli kahve kavurucuları aynı kefede değerlendirme hakkını da vermiyor. Ve burada bir algı yaratılıyor. "Bak Null'da da çıkmıştı,sanal baharatta da çıktı,e oluyor işte" burada bu iki firma bir anda aynı kefede değerlendiriliyor ve bence bu büyük haksızlık ve konuyu saptırma.
Kahve lüks değil ayrıca bizim ekonomimiz diğer ekonomilere göre daha kötü ve ortalama bir kahveyi o nedenle lüks fiyatlara temin ediyoruz.
Demişsiniz ki" kahve kalitesini, nitelikli kahve satmamasını tartışırız ama ucuz diye taş çıkabilir demek haksızlık" ben diyorum ki, hiç haksızlık değil, taş çıkması da kahve kalitesiyle ve zaten nitelikli kahve satmaması ile ile ilgili bir konu zaten.
Ama şimdi siz yine konuyu Null, Circular'a falan getirip aynı konuyu kısır döngüye sokacak ve firmanın ne kadar masum olduğunu falan anlatacak hatta biraz da bazı forum kullanıcılarının hoşuna gidecek bir şeyler yazacaksınız , sizin de tarzınız bu olabilir. Saygı duyuyorum
Her ne kadar provokatif bir paylaşım olduğunu düşünsem de ve fikir beyan arkadaşın kendisi ile çelişen tutarsız girdiler yaptığı da apaçık ortada olsa da, foruma olan saygımdan dolayı muhatap olan firmalardan birisinin personeli olarak iki üç kelam etmek isterim.
Dünyanın en büyük teknoloji firmasının ismi APPLE. Hiç demişler midir, çok saçma sen manavmısın diye bilmiyorum.
Marka bilimi, markalaşma ile ilgili bir sürü şey söylemek isterim ama bu tarz bir sığ düşünceye sahip bir arkadaşa bir anlam ifade etmeyeceği için es geçiyorum.
Gelelim bizi ilgilendiren kısma. Bu yazdıklarımın muhatabı da çok değerli diğer kullanıcılardır. bundan sonrasını Sığ düşünce sahibi arkadaş okumayabilir.
- Neden baharattır mesala? Firma baharat çıkışlı dır. 30 sene öncesinden başlayıp 10 sene öncesine kadar iç piyasada baharat temin eden bir firmadır. Bu sebep ile kuruluşta ismine baharat ta eklenmiştir. "eskiden firma faaliyet alanı firma ünvanına yazılmak durumundaydı. şimdi de öyle mi bilmiyorum"
- Firma her ne kadar iç piyasa da baharat işini bıraksa da, farklı operasyon ile farklı tesiste, baharat ihracatı yapmaya devam ediyordur.
- E tamamda neden iç piyasada sadece kahve yapmaya karar verdikten sonra ismini janjanlı kahveci yapmaz_? Kahve sektörü de dahil, isim globalde hiç bir şey ifade etmiyordur belki. insanlar sizin ne iş yaptığınıza bakıyordur. kısaca şekilci değillerdir. markanın ticari ünvanının geçmişi daha da önemlidir. sonuçta baharat sana baharat, bir hintli için mesela ülkesinin ismi olabilir. ingiliz için hiç birşey.olabilir o yüzden Türkiye de 3-5 şekilci insanın düşüncelerinin değişmesi için 20 yılda oluşturulan güven ve iyi izlenimin, geçmişin terk edilmesi de mantıklı gelmemiştir.
- Evet ne yazık ki, isme takılıp, niteliği araştırmayan insanların şekilci olduklarını ve şekilci insanlar ile de yapıcı bir ilişki geliştirilebileceğini düşünmüyordur. Nasreddin hoca misali ye kürküm ye bu hürmet sana.. Kürk gitti hürmet gitti. İlişkileri bunun üstüne kurmamak gerektiğine inanıp çokta kafaya takmıyordur.
-vs. vs.
** Ayrıca Ticari ünvan ile pazarlama veya ürün veya cafe markası kavramları ama bilerek ama bilmeden birbirine karıştırılıyor. Ticari ünvan başkadır, o ünvana sahip markalar başkadır. isteyen ikisini aynı kullanabilir ama genelde farklıdır. yakinen biliyorum ki bir sürürü jan janlı markanın ticari ünvanında yapıdan, inşaata hırdavata bir sürü şey yazar. Sanal baharatın da kahvelerinde kullandığı marka Sanal baharat değildir mesala.
o iyidir bu kötüdür demiyorum.biz en iyiyiz, 1 numarayız falan da demiyorum. değilizdir de yoksa olmak için neden bu kadar hala çalışalım demi?
son olarak, bence nitelik, markadan ve firma isminden bağımsız değerlendirilmeli .bu tarz bir yaklaşım bence çok sığdır ve şekilcidir. Bu düşünce ye sahip yaklaşımlar, işletmeleri daha farklı konulara yönlendirir, daha az faydalı konulara motive eder. Daha janjanlı paket tasarımı, daha jan janlı isim bulmaya çalışma vs.vs. İçindeki kahve_? Ne gerek var marka ya kafa yor pakete kafa yor, mekan tasarımına kafa yora gider konu.
Ne yazık ki bu tarz yaklaşımlar marka ismi, paket tasarımı ile olmasa da farkında olmadan kahve ile ilgili daha bir çok konuda oluyor. Zamanla tüketici deki bilinç arttıkça, şekilci , sığ yaklaşımların giderek azalacağını düşünüyorum. ki azalıyorda.
uzun olsun istemedim uzun oldu. daha da uzun olabilirdi ama bu kadar yeter bence

hızlı yazdım yazım hataları vs vs. düşük cümleler okurken yorarsa şimdiden affola.
bu arada sanal baharat değil firmamız, Herkesin malumu başka bir baharatçı. ama sanal baharat tında sanal baharat olarak kalmasının illaki vardır bir sebebi. yoksa domain almak 30sn. jan janlı marka desen yaz googla çıksın karşına.