• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Osmotic Flow

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Beyhude
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İkna edemiyorum kendimi :)
Örnek olarak buna bakabilirsiniz.

Edit: Aslında bu videoda filtre kağıdın uyguladığı direnç ve adhezyon gibi kuvvetler ile yanlara su gittiği anlaşılıyor. Bazı kısımlarda channeling benzeri bir olay da var gayet açıklayıcı bir video olduğunu düşünüyorum.

Son düzenleme:
Bunun teknik açiklamasi falan var hic degilse baya yapan var.Kasuya nın yeni tekniği( teknik denir mi onu da bilmiyorum) tamamen sallama :) Adam gündemden dusunce biraz ses duyurayim demiş olmali

O videoda kahveyi içince Kasuya, "bazen iyi bazen kötü oluyor", Patrik Rolf de "kanallanma mı oldu acaba" falan diyordu. 😂

Yeni teknik falan yok, zaten deniyorum falan diyordu adam, kendi kendine takılıyor.

O videoda kahveyi içince Kasuya, "bazen iyi bazen kötü oluyor", Patrik Rolf de "kanallanma mı oldu acaba" falan diyordu. 😂

Yeni teknik falan yok, zaten deniyorum falan diyordu adam, kendi kendine takılıyor.
İlginç sonuçlar çıkabiliyor, zten bloom+tek döküş kullanan biri olarak ben çok hoşuma giden sonuçlar aldım bazı kahvelerle o metoda uyarak

Bende benzer şekilde yüksek gövdeli deneyimler edindim osmoticte ama kesinlikle aromalar standart tarifime göre daha belirsizdi ki bu benim damağıma göre değildi açıkçası. Bence tercih meselesi birazda tarif. gövde mi yoksa baskın bir aroma mı ?

Bu konu hakkında bende bir konu açmayı planlamıştım ancak @Beyhude arkadaşımız benden önce davranmış. :)

genellikle 2 kişi ve üst yaptığım demlemelerde bu yöntemi kullanıyorum. Genellikle başarısız olan bir denetleme olmadı şimdiye kadar.

Demleme süreleri biraz daha kısa oluyor genellikle ancak su akışı sürekli olduğu için anladığım kadarıyla parçalı döküşe göre soğuyan su daha düzenli soğuyarak demleme yapıldığı için özellikle yüksek miktarda yapılan demlemelerde daha iyi sonuç verdiğini düşünüyorum.

reçete olarak şöyle bir demleme yapıyorum:

30gr kahve 600ml su Molent 42 klik. Karafta 540ml kahve.

Reçetede kullandığım su miktarı genel reçetelere göre daha yüksek görünüyor olabilir. Ancak genellikle reçetelere kullandığım kahve miktarının iki katı daha su ekleyerek demleme sonucunda karafta kalan kahve ile su oranının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Ekstra su bu sebepten.
Merhaba.

Sanırım V60 02 kullanıyorsunuz. Kalita 185, Origami gibi dripperlar ile deneme şansınız oldu mu diye soracaktım.
Keyifli demlemeler.

Youtubedan gördüğüm kadarıyla daha koyu kavrumlarda kullanıyorlar, standart filtre kavrumu kahvelerle yaptığım demlemelerde videolardaki kadar kabarma görmüyorum çünkü. Anlamadığım bir konu da kahvenin sadece orta kısmı demlemeye katılıyor o zaman diğer kalan kısımlar boşa gitmiş olmuyor mu bilgisi olan birisi cevaplarsa sevinirim. Ayrıca bu demleme yöntemi neyi önplana çıkarıyor, hangi çekirdekleri denemeliyiz ve sonuç olarak ne beklemeliyiz, teşekkürler.

Merhaba.

Sanırım V60 02 kullanıyorsunuz. Kalita 185, Origami gibi dripperlar ile deneme şansınız oldu mu diye soracaktım.
Keyifli demlemeler.
Doğurur evet, elimde sadece Hario v60 02 var. Diğer dripper çeşitleri maalesef elimde yok.

Ancak yöntem diğer dripper’larda da çalışacaktır kanaatindeyim.

Son düzenleme:
Birkaç gündür Fam Pacamara'yı osmotic demleme ile Orea'da demliyorum ve tadına doyamıyorum. Yöntemi becerdim mi bilmiyorum ama sonuç gövdeli ve tatlı bir kahve oluyor. Başka çekirdekleri de deneyeceğim.

Bu ayın başında ilk kez kendimi osmotic flowla denemek için, hemen her ay uğradığım troikada gözüme çok koyu kavrumlu bi çekirdek gördüm. Osmotic flow tekniğini de bir süredir araştırıyordum, internette gördüğüm hemen hemen her japon vatandaş da osmotic flow ya da benzeri modifiye bi teknik kullanıp demlemeler yapıyordu ilginç geliyodu bana açıkcası.
Rica ettim dedim tam aradığım koyu kavrum çekirdek, bi paket de bundan almak isterim. Esasen bunu satmak için değil, yeni bi eleman yetiştirdiklerini, kavrum koyuluğunu göstermek adına böyle kömür gibi kavurduklarını söylediler. Yine de beni kırmayıp 40gr kadar ikram ettiler.

Eve gelip direkt kingrinder k6’da 120 klikte bi demleme yaptım. Taze koyu kavrum, kavurucunun bile ne olduğunu hatırlamadığı bi çekirdekten çok tatlı ve gövdeli bi bardak çıkardım. Fındık ve kakaodan öte bir tat yoktu yaptığım kahvede ama içimi gerçekten keyifliydi. Gövdeyi örten ufak bi acılık da vardı haliyle ama çekirdeğin koyuluğuna ve kendi deneyimsizliğime verdim bunu.
Yaptığım bu demlemeden memnun kalınca Fam’ın bu nisandaki toplu alımından espresso için kavrulmuş olan ididodan bi paket aldım. Heyecanıma yenik düştüm kendilerine çekirdeğin kavrum derecesini sormayı akıl edemedim açıkcası. Medium kavrum bi çekirdek, olsun dedim bi yola girdik deneyelim. Çok keyif aldığım bir bardak çıkardım, ilk deneyimimi de bu ayki tadım etkinliği konusunda paylaştım. Ama maalesef bu memnun kaldığım çıktıları ilk 3-4 demlemede deneyimleyebildim. Sanıyorum çekirdeklerin degassinginden ötürü, ilk demlemelerimdeki bloom sonrası kubbeyi korumakta çok zorlandım. Bundan ötürü koyu kavrum çekirdekler dışında sürdürülebilir bir teknik olmadığına kanaat getirdim.
Şu anda sezy’nin yin filter blendini bu teknik için kullanıyorum, tek kişilik demlemelerde tchibo dripperla, 20grdan fazla kahve kullandığım demlemelerde ise v60la güzel sonuçlar alıyorum.

Genel reçetem:
* 20/260 oran
* 86 derece su
* Öğütüm kalınlığı için, kullandığınız değirmenin pour-over üst sınırı veya 1-2 klik üzeri (kingrinder k6 120-130 klik arası gibi)
* 40ml bloom - 130ml tam ortaya sabit döküş - 260 ml çapı genişleyen bir çember şeklinde döküş
* Toplam döküş 2.30dk civarında bitiyor, bir 10sn daha bekleyip dripper’ı kaldırıyorum

Sabah kahvelerimi artık fiks bu şekilde demliyorum, koyu kavrum çekirdekler ne kadar düz bir aromaya da sahip olsa istediğim gövdeli ve tatlı fincanları çıkarabildiğimi düşünüyorum.

Bu şekilde deneyimlerimi paylaşmak istedim. Tavsiyelerinize, önerilerinize, eğer varsa sorularınıza açığım, hatta talibim.

Son düzenleme:
Bu ayın başında ilk kez kendimi osmotic flowla denemek için, hemen her ay uğradığım troikada gözüme çok koyu kavrumlu bi çekirdek gördüm. Osmotic flow tekniğini de bir süredir araştırıyordum, internette gördüğüm hemen hemen her japon vatandaş da osmotic flow ya da benzeri modifiye bi teknik kullanıp demlemeler yapıyordu ilginç geliyodu bana açıkcası.
Rica ettim dedim tam aradığım koyu kavrum çekirdek, bi paket de bundan almak isterim. Esasen bunu satmak için değil, yeni bi eleman yetiştirdiklerini, kavrum koyuluğunu göstermek adına böyle kömür gibi kavurduklarını söylediler. Yine de beni kırmayıp 40gr kadar ikram ettiler.

Eve gelip direkt kingrinder k6’da 120 klikte bi demleme yaptım. Taze koyu kavrum, kavurucunun bile ne olduğunu hatırlamadığı bi çekirdekten çok tatlı ve gövdeli bi bardak çıkardım. Fındık ve kakaodan öte bir tat yoktu yaptığım kahvede ama içimi gerçekten keyifliydi. Gövdeyi örten ufak bi acılık da vardı haliyle ama çekirdeğin koyuluğuna ve kendi deneyimsizliğime verdim bunu.
Yaptığım bu demlemeden memnun kalınca Fam’ın bu nisandaki toplu alımından espresso için kavrulmuş olan ididodan bi paket aldım. Heyecanıma yenik düştüm kendilerine çekirdeğin kavrum derecesini sormayı akıl edemedim açıkcası. Medium kavrum bi çekirdek, olsun dedim bi yola girdik deneyelim. Çok keyif aldığım bir bardak çıkardım, ilk deneyimimi de bu ayki tadım etkinliği konusunda paylaştım. Ama maalesef bu memnun kaldığım çıktıları ilk 3-4 demlemede deneyimleyebildim. Sanıyorum çekirdeklerin degassinginden ötürü, ilk demlemelerimdeki bloom sonrası kubbeyi korumakta çok zorlandım. Bundan ötürü koyu kavrum çekirdekler dışında sürdürülebilir bir teknik olmadığına kanaat getirdim.
Şu anda sezy’nin yin filter blendini bu teknik için kullanıyorum, tek kişilik demlemelerde tchibo dripperla, 20grdan fazla kahve kullandığım demlemelerde ise v60la güzel sonuçlar alıyorum.

Genel reçetem:
* 20/260 oran
* 86 derece su
* Öğütüm kalınlığı için, kullandığınız değirmenin pour-over üst sınırı veya 1-2 klik üzeri (kingrinder k6 120-130 klik arası gibi)
* 40ml bloom - 130ml tam ortaya sabit döküş - 260 ml çapı genişleyen bir çember şeklinde döküş
* Toplam döküş 2.30dk civarında bitiyor, bir 10sn daha bekleyip dripper’ı kaldırıyorum

Sabah kahvelerimi artık fiks bu şekilde demliyorum, koyu kavrum çekirdekler ne kadar düz bir aromaya da sahip olsa istediğim gövdeli ve tatlı fincanları çıkarabildiğimi düşünüyorum.

Bu şekilde deneyimlerimi paylaşmak istedim. Tavsiyelerinize, önerilerinize, eğer varsa sorularınıza açığım, hatta talibim.
Sabah kahvemi ben de Sezy Yang filtre blend ile, Kalita'da ilk defa denedim.
20 g kahve, Comandante ile 26 klik öğütüm, 93 derece su ve Kalita 185 filtre kullandım. 40ml bloomingin ardından 160'a kadar ortadan ince bir döküş yaptım. Kahve 1 aylık olmasına rağmen ilginç biçimde güzel kabardı, açıkçası görüntü insanın hoşuna gidiyor. 🙂 Ardından 260'a kadar ortada küçük bir yuvarlak çizerek döküşe devam ettim. 260ml döküş bitince en son bir de büyük yuvarlak çizdim ve 290'da döküşü bitirdim, 2.40'da demleme bitti.

Öncelikle gözlemin, üzerine direkt su dökülmeyen partiküller de aslında suyla buluşuyor. Su üstten değil, kabaran kahvenin etkisiyle alttan yükselerek geliyor. Fakat suyun üzerine döküldüğü kısımdaki ve orta-alttaki kahveler sürekli ajitasyona maruz kalırken üst-kenarlardaki kahveler sadece kabaran kahve ve suya maruz kalıyor ve ajitasyon çok az oluyor. İlk deneme sonunda izlenimim bu yöntemde nispeten koyunkavrum kahveler tercih edilmeli. Açık kavrum ve daha zor çözünen, ekşimsi tada yatkın kahveler iyi sonuç vermeyebilir diye düşünüyorum; tabi deneme yapıp konuşmak daha doğru olacak.
Tat profili olarak, hafif ve tatlı bir gövde elde ettim. Clever'da bu kahveyle 28-30 kliklerde öğütüm yapıp 4 dk demleme süresiyle tatlılığın çok önde olduğu, acılık olmayan ama yoğun gövdeli ve aynı zamanda belirgin bir çikolata tadının olduğu, çok daha lezzetli fincanlar elde ediyorum.

Bence osmotic flow demlemesi 3 dk altında olmamalı, aynı kahve ve ekipman özelinde öğütümü 23-24 klik seviyesine çektiğinde tahminim ideal bir demleme olacaktır; öğütüm inceldiğinde sıcaklığı da muhtemelen 91'e indiririm.

Bu yöntemde 1/12-14 aralığı sanki ideal kahve su oranı. Çözünme beklediğimden daha iyi olsa da bence diğer yöntemlere göre yine de geride, daha doğrusu bazı kahve partikülleri çok çözünürken bazı bölümler sadece kabaran kahve-suya maruz kalıyor.

Genel olarak beklentimin üzerinde bir fincan oldu, açıkçası daha az çözünmüş ve lezzetsiz bir kahve bekliyordum. Görsel olarak tatmin edici ve "Instagram-friendly" bir yöntem, özellikle Kalita ile denendiğinde güzel görünüyor. Hanımların son derece ilgisini çekecektir. 🙂 Sürekli tercihim olur mu, açıkçası pek sanmıyorum. Bu kadar dikkatle su dökmeye çalışacağıma tercihim Clever Dripper olur.

Geri