Bu ayın başında ilk kez kendimi osmotic flowla denemek için, hemen her ay uğradığım troikada gözüme çok koyu kavrumlu bi çekirdek gördüm. Osmotic flow tekniğini de bir süredir araştırıyordum, internette gördüğüm hemen hemen her japon vatandaş da osmotic flow ya da benzeri modifiye bi teknik kullanıp demlemeler yapıyordu ilginç geliyodu bana açıkcası.
Rica ettim dedim tam aradığım koyu kavrum çekirdek, bi paket de bundan almak isterim. Esasen bunu satmak için değil, yeni bi eleman yetiştirdiklerini, kavrum koyuluğunu göstermek adına böyle kömür gibi kavurduklarını söylediler. Yine de beni kırmayıp 40gr kadar ikram ettiler.
Eve gelip direkt kingrinder k6’da 120 klikte bi demleme yaptım. Taze koyu kavrum, kavurucunun bile ne olduğunu hatırlamadığı bi çekirdekten çok tatlı ve gövdeli bi bardak çıkardım. Fındık ve kakaodan öte bir tat yoktu yaptığım kahvede ama içimi gerçekten keyifliydi. Gövdeyi örten ufak bi acılık da vardı haliyle ama çekirdeğin koyuluğuna ve kendi deneyimsizliğime verdim bunu.
Yaptığım bu demlemeden memnun kalınca Fam’ın bu nisandaki toplu alımından espresso için kavrulmuş olan ididodan bi paket aldım. Heyecanıma yenik düştüm kendilerine çekirdeğin kavrum derecesini sormayı akıl edemedim açıkcası. Medium kavrum bi çekirdek, olsun dedim bi yola girdik deneyelim. Çok keyif aldığım bir bardak çıkardım,
ilk deneyimimi de bu ayki tadım etkinliği konusunda paylaştım. Ama maalesef bu memnun kaldığım çıktıları ilk 3-4 demlemede deneyimleyebildim. Sanıyorum çekirdeklerin degassinginden ötürü, ilk demlemelerimdeki bloom sonrası kubbeyi korumakta çok zorlandım. Bundan ötürü koyu kavrum çekirdekler dışında sürdürülebilir bir teknik olmadığına kanaat getirdim.
Şu anda sezy’nin yin filter blendini bu teknik için kullanıyorum, tek kişilik demlemelerde tchibo dripperla, 20grdan fazla kahve kullandığım demlemelerde ise v60la güzel sonuçlar alıyorum.
Genel reçetem:
* 20/260 oran
* 86 derece su
* Öğütüm kalınlığı için, kullandığınız değirmenin pour-over üst sınırı veya 1-2 klik üzeri (kingrinder k6 120-130 klik arası gibi)
* 40ml bloom - 130ml tam ortaya sabit döküş - 260 ml çapı genişleyen bir çember şeklinde döküş
* Toplam döküş 2.30dk civarında bitiyor, bir 10sn daha bekleyip dripper’ı kaldırıyorum
Sabah kahvelerimi artık fiks bu şekilde demliyorum, koyu kavrum çekirdekler ne kadar düz bir aromaya da sahip olsa istediğim gövdeli ve tatlı fincanları çıkarabildiğimi düşünüyorum.
Bu şekilde deneyimlerimi paylaşmak istedim. Tavsiyelerinize, önerilerinize, eğer varsa sorularınıza açığım, hatta talibim.