DragonFly
Barista
- İsim
- Hamid Asım
Daha fazla
- İsim
- Hamid Asım
Refraktometreden okuduğumuz değerler kahvenin ne kadar çözündüğünü gösteriyor hangi bileşenler çözünmüş tadı iyi mi kötü mü ancak içince anlayabiliyoruz. Bazen çözünme ideal değerlerde olmasına rağmen dengesiz fincanlar da karşımıza çıkıyor. En doğru yaklaşım çözünme değerlerini kahvenin tadı ile değerlendirip demleme parametreleri ile birlikte not almak. Tekrarlanabilir sonuçlar almak veya bir kahvenin ilk demleme değerlendirmesi için kullanılabilecek en iyi yöntemin ise aeropress olduğunu düşünüyorum. Bu minik alet sürekli elimin altında ve referans bir demleme ile tüm değişkenleri sabitleme şansı veriyor. Sadece kahveyi değiştirerek tutarlı ve tekrar edilebilir sonuçlar alabiliyorsunuz. Özellikle mineral testlerinde çok işime yarayan bir ekipman olduğunu söylemeliyim. Zaten tek kişilik demleme yapacaksam hiç başka yöntem aramıyorum doğrusu.@DragonFly uzun süredir merak da ettiğim bir şeydir, şüphesiz bu ancak refraktometre ile olur. Dripperların kendi yapıları gereği parametre farklılaşmalıdır, oreayı tanımlarken ancak v60'a göre tanımlayabiliyoruz. V60'a göre daha ince öğtütüm mesela. Ya da kağıtlarda Japonya filtreler Hollanda'ya göre daha ince öğtütümü kaldırır şu bu. Sorum şu:, aynı kahvenin farklı demleme ekipmanı, farklı kağıt, farklı öğütüm boyları ile demlenmesi durumunda bütün bu farklılıklara rağmen 2 kahvede de aynı ext sonucunda aynı tadım notları aynı tat çıkacak mıdır? Derdimi anlatabildiğimi umuyorum, teşekkürler.
V60 özelinde kağıtlarla ilgili bir çok sıkıntı mevcut, yani kağıdın bir değişken olması gerçekten çok can sıkıyor. Yok Japon'muş yok Hollanda'ymış yok bol poşet, yok kutu, hızlı aktı, yavaş aktı, tıkandı vs bunlar gerçekten kahve demlemeyi eziyet haline getiren faktörler. Son zamanlarda bu kağıt krizi sebebiyle V60 demlemiyorum diyebilirim. TH-3 bildiğim kadarıyla en hızlı kağıt . Artık onu temin edip denemelere onunla devam etmeyi planlıyorum. Bazı Ethiopa kahvelerinde hemen her kağıtta ciddi tıkanma yaşadım ve kalın öğütüme gitmek istemediğim için yine aeropress'e döndüm.
Doğrusu farklı dripper alternatiflerinden sadece "immersion" olanlar ilgimi çekiyor ancak onlarda da kağıt konusu her zaman sorun olacağı için çoğu zaman tercih etmiyorum. Ayrıca dripper demleme yöntemlerindeki döküş sayıları, döküş şekilleri vs gibi değişkenler de sayısal sonuçlar almayı ve değişkenleri kontrol etmeyi çok zorlaştırıyor. Aynı kahvede aynı sıcaklıkta suda ve aynı oranda 5 farklı demleme yapsanız her biri farklı çıkacaktır çünkü dripper ile demleme çok organik bir yöntem insan faktörü sonucu az de olsa değiştiriyor.
"Back to basics" prensibini benimseyen biri olarak aeropress demlemede geliştirilmiş "cupping" tarzı bir yaklaşım kullanıyorum. 15/240 oranda 50ml blooming ardından 1dk bekle 130ml tamamla 1dk bekle 240ml tamamla 3dk sonra ters çevir bas. Yani her hangi bir ajitasyon yapmıyorum, döküşleri her seferinde aynı olacak şekilde yapıyorum. Böylece standart bir su formülü, su sıcaklığı, öğütüm ve demleme yöntemi ile kahvenin vereceği tepkiyi ölçüyorum. Sonuca göre ise parametrelerde değişiklik yapıp ideal bir reçete çıkartmaya çalışıyorum. Böylece bu reçete aslında V60 ile de kolay uygulanabilir hale geliyor. Çünkü artık kahvenin nasıl çözüleceğini az çok anlamış oluyorum.
Farklı ekipmanlar "contact time" yani temas süresini etkileyeceği için kahve çözünmesini artırıp azaltabilir. Örneğin yavaş bir kağıt veya ekipman kullanıyorsanız "contact time" uzayacağı ve extraction artacağı için daha kalına gitmek, dozu veya sıcaklığı azaltmak benzer bir çözünme verebilir. Özetle aynı kahvede, yakın oranlarda, aynı su ve su sıcaklığında, yakın sürelerde ve farklı demleme ekipmanlarında benzer extraction alırsınız. Tad anlamında radikal bir değişiklik için su karakterini etkileten mineraller veya genel anlamıyla suyun sertliği çok daha önemli hale geliyor.
Son düzenleme: