• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Orea Dripper

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mimds
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

mimds

Guest
Gün geçmiyor ki yeni bir ürün piyasaya çıkmasın, nitelikli kahve pazarı büyüdükçe kahvelerle birlikte ekipman pazarına da her gün yeni bir ürün ekleniyor... Bunlardan biri de yakın zamanda piyasaya çıkan bir dripper, Orea... Yaratıcısı Horia Cernusca adlı bir arkadaş, aslen nereli olduğuna dair bir fikrim yok, adı Slovak ya da Çek isimlerini çağrıştırıyor olsa da dripperın çıkış yeri İngiltere, herhalde orada ikamet ediyor olsa gerek... Anlaşılan kendisi bir kahve tutkunu, aynı zamanda bisiklet vs, zamanının bir kısmını doğada geçiriyor ve diğer ekipmanlardan tatmin olmadığı için kendine benzer yaşam tarzını benimsemiş kahve tutkunları için yeni bir ürün yaratmaya karar vermiş... Önce daha basit, katlanabilir bir ürün peşindeyken yolu onu minik, hafif, kompakt ve sağlam bir ürüne doğru yönlendirmiş. İlk demolarını sadece 40 kadar kişiye yollamış, ürünü başta çok da ticari olarak düşünmemiş. Ancak geri dönüşler pozitif olunca tasarımı biraz daha geliştirerek alüminyumdan tek parça olan ürünü piyasaya sürmüş. Tabii anlı şanlı sosyal medya influencerları da durur mu onlar da bir şekilde birer tane edinerek denemeye başlamışlar... Ve alet kısa zamanda benim de takip ettiğim bir kaç influencer arkadaşın başucu ekipmanı haline gelivermiş.... Bizler de onlar sayesinde duyduk, tanıdık...

Horia'nın deyimiyle Orea, dağdan demekmiş, ben de baktım, benzer anlamları var ve muhtemelen antik Yunanca'dan geliyor. Haliyle bu anlam içinizdeki maceraperest tarafı bir gıdıklıyor. Ancak tabii diğerlerinden farkı nedir, önce bunu anlamaya çalışıyorsunuz. Kahve, kimimiz için bir ihtiyaç, kimimiz için ise sadece tutkuya dönüşmüş bir zevk, bu iki durumu birbirinden ayırmak gerekiyor. Örneğin ben kafein bağımlısı biri değilim, sabahları onsuz da uyanabiliyorum, ya da onsuz da herhangi bir şeye konsantre olabiliyor, uykusuz kalmam gerektiğinde bunu kahve içmeden de yapabiliyorum. Diğer taraftan gurmelik iddiam olmasa da imkanlarım dahilinde güzel bir yemek yemeyi, bir şeyler içmeyi seviyorum, konunun yapma tarafında olmaya hiç eğilimim olmasa da damak zevkime güvenirim. Ve fakat kahve konusunda durum böyle olmadı. Benim yaş grubum 2000'lerden çok önce gençliğini ve üniversite hayatını yaşamış olduğu için, 2000'lerle ülkeye gelen kahve kültürünü biz biraz ıska geçtik. Ancak kendimi bildim bileli, Türk kahvesi sevdiğim bir içecek oldu, Nescafe gibi granüllerle aram hiç olmadı, makine ile demlenen filtre kahve ile ise 90'ların başlarında çalıştığım Amerikan menşeyli bir ofiste tanışma fırsatım oldu, ondan da çok haz aldığımı söyleyemem... Üç yıl öncesine kadar durum böyleyken nitelikli kahve diye bir şeyden söz edinildiğini duymaya başladım, o dönemde karşıma çıkan bir kaç 'coffee shop'ta beklentimin çok altında acı, ekşi, kötü sıvılar içtikten sonra bir gün öylesine girdiğimiz bir yerde, Maslak'taki Petra'da Chemex ile demlenmiş bir Hunkute içtim ve bir anda hayatım değişti! Ve serüven başladı... Uzun sözün kısası o günden beri tek derdim, edindiğim kahvelerden vadedileni maksimumda almak oldu... Bunun için ulaşabildiğim tüm ekipmanları edinmeye çalıştım, konik ya da düz tabanlı dripperların çoğunu az ya da çok deneyimledim, su konusunda evde adım Arşimet'e kadar çıktı :) Tabii kahvenin bir tarafı da bu sayede girdiğiniz dünya, yeni bir iletişim kanalı, yeni insanlar, ortamlar, yeni ufuklar... Bunlar insanı tazeleyen şeyler... Velhasıl, Orea'yı da bir süredir takip ediyordum, önce nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştım. Paylaşımlarını gördüğüm insanlardan geri dönüşler aldım ve nihayet ben de battı balık yan gider diyerek bir tane edindim... Ve bir kez daha dünyam değişti :) Şimdi, böyle yazıları yazarken dikkat etmek lazım, ben Orea markasının elçisi filan değilim, ürünü aldığım firma olan @specific.coffee ile de hiç bir ticari bağım yok, hatta kendilerinden sadece bir kez, o da filtre kağıdı aldım. Ancak şu anda, bu ekipmanı ulaşılır kıldıkları için kendilerine en içten şekilde teşekkür ediyorum. Fakat yaşadığım deneyim hakkındaki düşüncelerimi ve hissettiklerimi de sizlerden saklayacak değilim, ne şiş yansın ne kebap türünden ortadan konuşmayı da sevmem... Ürün, daha ilk demlememde 'dur bir dakika' dedirtti! Belki de tesadüftü, olabilirdi... Bunu daha önce bir ekipmanda daha yaşamıştım ancak o da bu kadar çarpıcı değildi... Derken ikinci, üçüncü, beşinci... Şaşırmalarımın ve memnuniyet katsayımın hızla yükseldiğini gördüm! Evet ufak tefek dikkat edilmesi gereken kullanım sıkıntıları var ancak ona rağmen bir de baktım ki elim diğer ekipmanlara artık hiç gitmiyor... Bu da uzun zamandır istediğim ekipman sadeleştirme için bir fırsat oldu ve elimden geldiğince temiz kullandığım dripperlarımın büyük çoğunluğunu elden çıkardım... Anlayacağınız şu anda Orea ile tam bir aşk yaşıyoruz, kahveler memnun, ben memnun, hanım memnun! Bu deneyimimi sizlerle de paylaşmak istedim. Edinmiş olan veya edinmeyi düşünen tüm dostların sorularına cevap vermeye hazırız efenim. Bu arada yakında ürünün gıda uyumlu plastik olarak imal edilen, tasarımı biraz daha geliştirilmiş ve kişiye özel kılınmış yeni versiyonları, üstelik de iki farklı boyda olacak şekilde piyasaya çıkacakmış, ayrıca sensory bardakları, negotiator gibi bazı yardımcı ürünleri de geliyor. Onlar da ilgi çekici görünüyorlar...

Ürünün sitesini de şuraya bırakayım;

Not: Soruların ya da yorumların fiyat konusundan bağımsız ele alınmasını rica ediyorum çünkü bana göre zevkin, hobinin bedeli fiyatla ölçülmez, üst sınır imkanlarınızla sınırlıdır, kahvenin nitelikli kulvarı da bir zevktir, hobidir....

Moderatörün son düzenlenenleri:
Abi süper yazı, eline sağlık.

Ben de, Denizhan abinin tavsiyesine uyarak ekipmanı edindim. Az önce ilk defa kendisiyle de tanıştım (ekipmanla yani :) ).

Tek demleme kanaat oluşturmaz, zaten gerekli ekipmanlarım yanımda yok, o yüzden en az 10 demlemeye kadar bir şey yazmayacağım.

Bu arada Denizhan abi ekipmanın kendi sitesini paylaşmış, o sitede birçok reçete de mevcut.

Tecrübeleriniz ışığında, genel olarak dripperı sizin için farklı kılan veya başka dripperlardan ayrıştıran özellikleri neler acaba onu merak ediyorum. Bir ara az bişey incelemiştim, çok hızlı bir akışının olduğu, dolayısıyla normalden çok daha ince öğütümlere gidilebildiği aklımda kalmış. Onun dışında pek bir bilgim yok.

Öncelikle hayırlı olsun. Ancak keşke yazmadan önce biraz soluklansaydınız yeni ekipman heyecanıyla çok hypelanmışsınız ancak inceleme namına bir şey göremedim ben bu yazıda.

Öncelikle hayırlı olsun. Ancak keşke yazmadan önce biraz soluklansaydınız yeni ekipman heyecanıyla çok hypelanmışsınız ancak inceleme namına bir şey göremedim ben bu yazıda.
yazımı iyi okursanız duygularımın da işin içinde olduğunu söyledim, derdim öyle hypelamak filan değil... inceleme yazısı yazmak gibi de bir derdim yok, ne şiş yansın ne kebapçı influencer'lardan olmadığı da ifade ettim... sorunuz varsa alayım...

Tecrübeleriniz ışığında, genel olarak dripperı sizin için farklı kılan veya başka dripperlardan ayrıştıran özellikleri neler acaba onu merak ediyorum. Bir ara az bişey incelemiştim, çok hızlı bir akışının olduğu, dolayısıyla normalden çok daha ince öğütümlere gidilebildiği aklımda kalmış. Onun dışında pek bir bilgim yok.
başta doğal olarak bir farkı yok, ancak önden kullanımı, işleyişi hakkında epey geri dönüş aldım... kendi deneyimim de şu yönde, evet akışı hızlı bir ekipman, o kesin, demlemeler kullandığınız doza bağlı olarak 2-3 dakikayı hiç geçmiyor... Bendeki versiyonu V2 MK2, 18, bilemediniz 20gr. demlemelerin üzerini kaldırmaz, onun için yakında V3 versiyonunda iki boy olacakmış... benim kahvede en ince öğütüm en iyidir gibi bir düşüncem yok, işin içinde çok parametre var, ince öğütüm, elinizdeki değirmene çok bağlı, yoksa demlemede dengeyi sağlamanız hiç de kolay değil... Orea'nın sitesinde önerdikleri reçeteler var, bunlardan bazıları da oldukça ince öğütümle yapılmış, ben o reçeteyi sadece bir kez denedim ve sonuç oldukça iyiydi... onun dışında ısı konusuna dikkat etmek gerekiyor, dripper metal olduğu için sıcak su ile çok ısınıyor, metal kısımlardan tutarsanız parmağınızı yakarsınız, onun için silikon bir koruyucu koymuşlar, büyük ölçüde iş görüyor...

Elinize* sağlık Denizhan abi güzel bir yazı olmuş ayrıca heyecanınızı direkt olarak metinden anlamak mümkün.

Bugün instagram hesaplarını inceledim, cam veyahut plastik aynı şekilde yenilerini üretiyorlar. Belki de daha ulaşılabilir olur.

*emeğe sağlık olmaz, onu ele sağlık şeklinde kabul ediyorum.

Son düzenleme:
Emeğinize sağlık Denizhan abi güzel bir yazı olmuş ayrıca heyecanınızı direkt olarak metinden anlamak mümkün.

Bugün instagram hesaplarını inceledim, cam veyahut plastik aynı şekilde yenilerini üretiyorlar. Belki de daha ulaşılabilir olur.
Ah ah, emeğe sağlık olmaz, onu ele sağlık şeklinde kabul ediyorum, teşekkür ederim :) metal olan ekipmanın ucuz olmadığı malum, plastik versiyon muhtemelen daha erişilebilir olacaktır ancak orada da kur konusu devreye giriyor tabii... umarım öyle olsun :)

Plastiği çıkınca buralar şenlenir. Belki hype belki değil ama çok güzel yorumları olan bir ekipman. Paketten sanırım az miktarda filtre çıkıyor kalita filtresiyle mi devam edeceksiniz yoksa 3d printte aparat yapıp V60 filtrelerini katlayanlar görmüştüm o yöntem daha mı iyi @msacid , @mimds

Yukarıda Specific Coffee başlığı altında bahsetmiştik Orea'dan. Bahsedince de merak edip almıştım çok pahalı olmasına rağmen. Alalı 3 ay olmuş, aldığımdan beri başka bir demleme aleti kullanmadım. @mimds in bahsettiği gibi 20 gramı geçemezsiniz demlemelerde. Fakat benim için tek derdi bu oldu, gerisi iyilik güzellik oldu hep. İnce de öğüttüm kalın da. Memnun olmadığım demlemem pek olmadı 3 aydır. @msacid beni de ekleyebilirsiniz gruba :)

Plastiği çıkınca buralar şenlenir. Belki hype belki değil ama çok güzel yorumları olan bir ekipman. Paketten sanırım az miktarda filtre çıkıyor kalita filtresiyle mi devam edeceksiniz yoksa 3d printte aparat yapıp V60 filtrelerini katlayanlar görmüştüm o yöntem daha mı iyi @msacid , @mimds
Evet, paketten sadece 14 adet Kalita 155 filtresi çıkıyor, elinizde varsa her iki boyuttaki Kalita filtresi de bendeki versiyonla kullanılabiliyor. Filtreleri kullanırken dikkat edilecek unsur filtre tabanının dripperın tabanına tam olarak yapışması, bu özellikle tavsiye ediliyor, ben de o şekilde kullanıyorum. Sizin bahsettiğiniz ürün Negotiator, o aparat yardımı ile düz filtreler de basit bir katlama tekniği ile dripperın iç duvarına tamamen yapışacak şekilde yerleştirilebiliyor ve bypass akışın önüne geçiliyor_muş. Ben henüz o aparatı edinmediğimden deneyimlemedim ancak deneyenlerden çok iyi geri dönüşler var... Gelirse onu da edinmeye bakacağım.

@mimds Denizhan Bey orea dışındaki tüm tası tarağı toplayıp satınca zaten takip ettiğim bir ürün olan orea dripper'ı edinmiş oldum heyecanla 😄. Ancak akış bana çok hızlı gibi gelmedi, sanırım şuan kullandığım kahveyle ilgili bir durum. Bunun dışında anlam veremedigim bir kısım ise demleme esnasında kahve tüm çıkışlardan homojen tahliye olmuyor gibi. Benim için henüz orea hakkında konuşmak için erken olabilir. Varsa yanlışlarımı görmek ve reçete paylaşımları için WhatsApp grubuna dahil olmak isterim.

bana oyle geliyor ki, donup-dolasip hario v60'a gelecegiz. ne dripperlar geldi gecti 😁

orea benim de radarima girmisti ancak incelemelere goz atmamistim ve eger burada bahsedildigi gibi akisi hizli oldugu icin ince ogutum istiyorsa benim elletimde kaderi origami dripperdan farkli olmayacaktir.

v60 enjoyer

@mimds detaylı yazı için emeğinize sağlık. Güzel günlerde kullanırsınız umarım. Peki ekipmanın aliminyum materyalden olması hiç rahatsız etmiyor mu, özellikle yüksek sıcaklıkla temas ettiğini düşününce.

@mimds Denizhan Bey orea dışındaki tüm tası tarağı toplayıp satınca zaten takip ettiğim bir ürün olan orea dripper'ı edinmiş oldum heyecanla 😄. Ancak akış bana çok hızlı gibi gelmedi, sanırım şuan kullandığım kahveyle ilgili bir durum. Bunun dışında anlam veremedigim bir kısım ise demleme esnasında kahve tüm çıkışlardan homojen tahliye olmuyor gibi. Benim için henüz orea hakkında konuşmak için erken olabilir. Varsa yanlışlarımı görmek ve reçete paylaşımları için WhatsApp grubuna dahil olmak isterim.
Bence de gruba katılın, Mustafa ekler sizi. Orea'nın sitesinde 8 reçete var, ben bunların bazılarını kullanıyorum, çok da iyi sonuç aldığımı söylemeliyim. Diğer dripperlar için geçerli olan tabii ki Orea'da da geçerli, her kahve çekirdeği aynı yapıda değil, kimi daha sert, yoğun ya da toz üretmeye müsait, kavurum farkı da cabası. Bu da, diğerlerinde olduğu gibi, elinizde iyi bir değirmen olduğunu varsayarak, ince ayarlar yapmanızı gerektiriyor. Kullandığınız su konusuna girmiyorum, önemini biliyoruz artık. Ayrıca su sıcaklığı da ayar gerektirebilen bir unsur. Orea'nın hızlı akışı var, bendeki hiç bir demleme 3 dakikayı geçmedi, genelde reçetelerdeki sürelerde bitti... Ancak dediğim gibi ince ayarlar gerekebiliyor, iş burada biraz da size düşünüyor.

Geri