• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Nisan Ağca - Soru & Cevap

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan pacamara
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Nisa Hocam,
Atış başladıysa sorayım. Evde kahve demleyen biriyim ve kahve notaları ve tadımlar hakkında kendimi nasıl geliştirebilirim.

Sorunuzu biraz daha spesifik sormanız lazım bence. Kahvenin tadım notlarını yansıtabildiğini mi anlamaya çalışmak istiyorsunuz yoksa kahveden aldığınız tatları mı ayrıştırmak istiyorsunuz ?

İlki ise, çok fazla farklı kahveyi yan yana tatmanız lazım. Yani Kenya ve Endonezya'yı tadıp farkları görüp, sonra bu aralığı daraltmalısınız, yıkanmış ve naturel Etiyopya gibi.

İkincisi ise çok çalışmanız lazım. Kuru meyveler, kuru yemişler, meyve suları, tropikal meyveler, narenciyeler, çikolatalar, şekerler gibi üst kategorilerde ne buluyorsanız alıp, farklı günlerde yan yana tadımlar yapıp bu tatları belleğinize atmalısınız. Sonrasında bunların yoğunluklarına çalışmanız lazım. Örnek olarak, 5 tane su dolu kaba, 1-2-3-4-5 gram şeker veya limon suyu koyarak, bunların yoğunluklarına çalışabilirsiniz. Ama bunları sürekli yapmanız lazım yoksa kaybolur. Bir de kültürel ve bölgesel farklılıkları da göz önünde bulundurmalısınız. Benim Endonezya'da yediğim liçi ile El Salvador'da yediğim liçi farklıydı. Ya da bizim şeftalimiz sulu ve tatlıyken, İngiltere'deki kuru ve ekşi oluyor. Umarım cevap olmuştur.

Sorunuzu biraz daha spesifik sormanız lazım bence. Kahvenin tadım notlarını yansıtabildiğini mi anlamaya çalışmak istiyorsunuz yoksa kahveden aldığınız tatları mı ayrıştırmak istiyorsunuz ?

İlki ise, çok fazla farklı kahveyi yan yana tatmanız lazım. Yani Kenya ve Endonezya'yı tadıp farkları görüp, sonra bu aralığı daraltmalısınız, yıkanmış ve naturel Etiyopya gibi.

İkincisi ise çok çalışmanız lazım. Kuru meyveler, kuru yemişler, meyve suları, tropikal meyveler, narenciyeler, çikolatalar, şekerler gibi üst kategorilerde ne buluyorsanız alıp, farklı günlerde yan yana tadımlar yapıp bu tatları belleğinize atmalısınız. Sonrasında bunların yoğunluklarına çalışmanız lazım. Örnek olarak, 5 tane su dolu kaba, 1-2-3-4-5 gram şeker veya limon suyu koyarak, bunların yoğunluklarına çalışabilirsiniz. Ama bunları sürekli yapmanız lazım yoksa kaybolur. Bir de kültürel ve bölgesel farklılıkları da göz önünde bulundurmalısınız. Benim Endonezya'da yediğim liçi ile El Salvador'da yediğim liçi farklıydı. Ya da bizim şeftalimiz sulu ve tatlıyken, İngiltere'deki kuru ve ekşi oluyor. Umarım cevap olmuştur.
süper cevap oldu... çok teşekkürler. daha sorularımız bitmedi sizi bulmuşken sorarız :)

süper cevap oldu... çok teşekkürler. daha sorularımız bitmedi sizi bulmuşken sorarız :)
Burada önemli olan süreklilik ve kalibrasyon. Bu çalışmaları ben de sürekli yapıyorum ve gözlemlediğim kadarıyla en fazla 3 ay yapmazsam ağzımın ayarı kaçabiliyor. Uzun vadede kendinize güvenir hale gelirseniz, 0,1-0,2-0,3-0,4-0,5 gram gibi minör farklılıkları ayırt etmeye çalışabilirsiniz.

diğer soruda ev demlemelerinde kendimizi geliştirmek için önereceğiniz yol nedir? yada öneriler.

Kurabilirsiniz. Çok kolay :D Beğendiğiniz bir arıtma firmasından, bütçenize ve bulunduğunuz bölgeye uygun sistemi sorup inceleyebilirsiniz. Her yerdeki su farklı Türkiye'de, ilçeden ilçeye dahi değişiyor. Ancak dikkat etmeniz gereken, RO sisteminde, karışım vanası olması. Yoksa suyu neredeyse sıfırlıyor ve bu ne kahve, ne çay ne de içmek için uygun değil.

Benim evimde AO Smith marka bir RO var, 2016 senesinde satın almıştım. bir kere ayarladım ve 4 yıldır hep 85 - 95 ppm aralığında (şehir hattındaki değişime göre) su veriyor. Zaten bu sistemler hazır olduğu için, çok fazla kurcalamaya gerek yok. Filtre değişimini de çok dert etmenize gerek yok evde, kafelerdeki sürekli kullanımda dahi 6 aydan önce değişim olmuyor ancak sağlık ve bakteriyel oluşumun önüne geçmek için, 12 ayda bir değiştirmeye gerek var.
Bahsettiğiniz arıtmanın ev tipi olanı var mı.. ve varsa maliyeti yaklaşık nedir... bence en olmazsa olmaz konu su, tabii kahveden sonra...

Pacamara nicki çekirdeğe olan sevginizden geliyor galiba :)
Var mı genel olarak pacamaralar için v60 tarifiniz? Şu an "Nicaragua Natural Red Pacamara" var elimde onun için merak ediyorum :)

Pacamara varyete itibariyle düşük yoğunluklu bir çekirdek. O yüzden genel olarak daha kalın bir öğütme ve daha düşük sıcaklıkla daha iyi kendini gösterir.

Teşekkürler.
Sizin videolarda genelde CMD 22 klik 95 derece gördüm. Pacamara için 25 klik 93 derece civarı denemek iyidir sanırım. Veya daha da arttırmak mı gerekir öğütüm kalınlığını?

Ev'de kahvemi yapmaya yeni başladım. Karantina günleri bitince bir workshop'unuza katılmak isterim. Her gün denemelerime karşın ilerleyemediğimi hissediyorum. Sizi tanıdığıma da memnun oldum.

Teşekkürler.
Sizin videolarda genelde CMD 22 klik 95 derece gördüm. Pacamara için 25 klik 93 derece civarı denemek iyidir sanırım. Veya daha da arttırmak mı gerekir öğütüm kalınlığını?
90-92 deneyebilirsiniz, öğütüm her kahve için farklı olabilir yani bu elinizdeki pacamara 25 klikte de istenilen boyutta olabilir

Iyi kahve için gözden çıkarılabilir rakamlar, teşekkür ederim 🙏

Ben bunu sadece bu şekilde düşünmüyorum. Bu soru sıkça geliyor. Şimdi ortalama bir ev haftada 2 damacana su tüketiyor, iyi ihtimalle 20 tl demek bu. Yani ayda 80 TL. Senede 960 lira para eder. Kötü ihtimalle 3 senede kendini amorti edecek bir yatırım ki içme suyu olarak ve diğer işlerimizdeki su olarak da kullanıyoruz. Ayrıca sucu geldi mi ne zaman gelecek, kar kış var kapıya çıkacak mı gibi dertlerimiz de kalmıyor. Bence sadece kahveden ziyade, ev için yapılabilecek iyi yatırımlardan bir tanesi.

Geçen sene karşı ve alt komşu, kar yağdığında şişeleriyle gelip benden su almıştı İstanbul'da, sucu gelemediği için :)
Bir diğer konu da damacana ve şişe suların doldurulma durumları ki Sağlık Bakanlığının verilerine bakmanızı tavsiye ederim.

Ben bunu sadece bu şekilde düşünmüyorum. Bu soru sıkça geliyor. Şimdi ortalama bir ev haftada 2 damacana su tüketiyor, iyi ihtimalle 20 tl demek bu. Yani ayda 80 TL. Senede 960 lira para eder. Kötü ihtimalle 3 senede kendini amorti edecek bir yatırım ki içme suyu olarak ve diğer işlerimizdeki su olarak da kullanıyoruz. Ayrıca sucu geldi mi ne zaman gelecek, kar kış var kapıya çıkacak mı gibi dertlerimiz de kalmıyor. Bence sadece kahveden ziyade, ev için yapılabilecek iyi yatırımlardan bir tanesi.

Geçen sene karşı ve alt komşu, kar yağdığında şişeleriyle gelip benden su almıştı İstanbul'da, sucu gelemediği için :)
Bir diğer konu da damacana ve şişe suların doldurulma durumları ki Sağlık Bakanlığının verilerine bakmanızı tavsiye ederim.
%100 katılıyorum, su sorunu tamamen çözülüyor... ben de aynı nedenle eve ters ozmos filtre sistemi yaptırmıştım ne var ki bizdeki sistem suyu 15-20ppm aralığına indiriyor(henüz kahveyle bu şekilde ilgili degildim), haliyle o su kahve için çok yetersiz ne yazık ki... ama evet doğru sistemle evdeki su sorunu kökten çözülüyor .. damacana sular ayrı bir dert... etiket değerleri ile manüel ölçümler pek tutmuyor... ama yapacak birşey yok, bulabildiginizle yetiniyorsunuz ...

Moderatörün son düzenlenenleri:
Arıtma cihazı benimde aklımda ama mutfak küçük. Ama yine de aklımdan çıkmıyor. Ao smith ürünleri de baya iyi.

Nisan Bey hoş geldiniz ve böyle bir başlık açmanız oldukça faydalı olacak kahveyle ilgili olan bizler için.

Geri