Niche Duo'yu dün İstanbul'a getirmiştim, seasoning yapmaya başladım, dialingi yapıp bir kaç shot da içtim, Niche kullanım kılavuzunda seasoning için 3 kilo önermiş, 10 kilodan sonra performansının daha iyi olacağını yazmış, bıçaklarının ömrü de 750 kiloya kadarmış.
İlk gözlemlerim;
1.Öğütme sesi Zero'dan çok çıkıyor ama rahatsız edici değil, kendi klasmanındaki değirmenlere göre ses düzeyi gayet iyi, yalnız kahveyi öğüttükten sonra çıkan sesi pek sevemedim, Zero'da bu sesi sevmiştim.
2. Retention oranı körüksüz 0.2-0.4 gram civarında olabiliyor ama Niche Zero için bastırdığım körük Duo'ya da uyumlu olduğundan körüğü kullanınca retention tam sıfır oluyor.
3.Hizalaması iyi yapılmış, temizlik-açma vs durumlarında tekrar hizalamaya gerek yok diye düşünüyorum, sıfırlama işi biraz karışık ama öğrenmesi zor değil.
4. Öğütme ayar kadranı Zero'dan bir tık daha iyi, Duo'da iki sayının arasında nokta var, nokta yarım demek, çizgiler ise tam sayıyı belirtiyor, bir kaç denemede öğütüm iki rakam arasında 6 saniye fark ettirdi, yarım yani noktaya getirdiğimizde tahminen 3 saniye fark ettirebilir.
5. Zero'da ön demlemeli ve ön demlemesiz shotlarda kanallama pek olmuyordu ama Duo'da kanallama olmaması için 5-8 saniye arasında ön demleme yapmak iyi olur, ön demlemesiz shotlarda kanallama olma ihtimali yüksek.
6. Tat profili için şu an net şeyler diyemem ama bu konuda da biraz gözlemim oldu, Duo'da gövde de var Niche Zero kadar olmasa da, shotlar Zero kadar dokulu-şuruplu değil ama shotların aromaları daha belirgin, daha güçlü Zero'ya göre, Zero'da shotlar genelde tatlı-yuvarlak olurdu, rahatsız edicilik olmazdı.
7.Öğütüm hızı yavaş Zero'da olduğu gibi ama ben de zaten öğütümü hızlı olan değirmen pek istemiyordum ev için, slow feeding olayı önemli sanırım.
8. Popcornu pek rahatsız edici seviyede değil, rahatsız ederse körüğü üstüne koyup öyle çalıştırırım değirmeni ama Zero'da anti-popcorn vardı ve baya etkiliydi, Duo'da da böyle bir mekanizma var ama Zero'daki kadar etkili değil.
9. İşçilik ve estetiği gayet iyi, Zero ile zaten benzer yapıda, sadece biraz daha ağır, duruşu sağlam, öğütüm yaparken değirmen sabit duruyor, sallanma olmuyor, rdt yapmayı pek sevmem, Niche Duo'da rdt şart değil gibi görünüyor şimdilik, kahve kabının anti statik özelliği olabilir, kahve kaba yapışmıyor çabuk çıkıyor, ayrıca chute kısmı da sanırım metalik olduğundan statiklenme haliyle doğal olarak az, pek yapışma olmuyor.
Şimdilik yorumlarım böyle, kullandıkça ileride eklemeler yaparım.