Motordante kullanmaya başladığımdan beri deneyimlerimi aktarmak istiyorum.
Benim için çok büyük iki avantajı oldu;
Birincisi taşınabilir olması ilk başta sabit stand fikrine daha yakındım fakat kullanırken çantaya atıp kafe ve ev arasında götürüp getirmenin sağladığı avantaj artık çok daha baskın. Bu sayede dükkanda da espresso değirmeninin ayarını bozmadan istediğim çekirdeği espresso olarak deneyebiliyorum. Fakar bir de battery pack olsa tadından yenmez zira çantada laptop şarjı, telefon şarjı, motordante adaptörü derken bir kablo yığını oluşuyor ben şimdilik bu sorunu aynı adaptörden bir tane de kafeye sabitleyerek aşmayı düşünüyorum.
Espresso demişken ikinci büyük avantajı ise artık çok daha rahat farklı çekirdekleri espresso olarak deneyebiliyorum önceden yeni bir çekirdeği espressoda denemeye isteksizdim çünkü doğru ekstraksiyonu yakalamak için peşpeşe öğütüm yapmak çok uzun geliyordu ikinci üçüncü öğütümde "güzel bir espresso" hevesimi kaybediyordum yani fazlasıyla üşendiriciydi şimdi sadece öğütüyorum espresso yapıyorum olmadıysa değirmeni temizleyip yeniden deniyorum ve bu süreç çok daha kısa sürüyor.
Buna ek olarak Comandante'nin elektrikli değirmenlere göre burr'unun daha kolay sökülüp temizlenmesi değirmenin içinde önceki çekirdekten bir şey kalmış mıdır sorununu benim için kökünden yok ediyor. Kafede kullandığım değirmenlerde bundan emin olmak için fazladan bi 5-6 gr öğütüyordum haliyle pahalı çekirdeklerde bu ziyana girmek istemiyordum fakat Comandante+Motordante ile bu sorun da benim için ortadan kalktı.
İlk kullandığımda Motordante'nin tutunduğu 3 kollu parça biraz hareket etti
@uralavci bunun ilk seferde olacağını söylemişti parçayı düzeltmedim bu durumun öğütüme de olumlu olumsuz bir etkisi olmadı gördüğüm kadarıyla.
Ekli dosyayı görüntüle 8326Ekli dosyayı görüntüle 8327
Öğütüm esnasında Motordante ileri geri oynama yapıyor
@uralavci 'ya bu durumu video çekip ilettim durumu ve sebebini açıkladı değiştirebileceğini söyledi rahatsız edici derecede fazla ya da öğütüme olumsuz etkisi olacak bir hareketlilik olmadığı için sorun etmedim.
Değirmen temizliği haricinde Motordante'yi Comandante'den hiç ayırmıyorum fakat ayırdığımda geri takarken bazen çok sıkı bazen gevşek yerleşiyor neden olduğunu henüz çözebilmiş değilim.
Ben çalıştırdıktan sonra bir iki tane öncü çekirdek yollayıp sonra gerisini huninin aldığı kadarıyla boca ediyorum daha önce
@SirJohn un bahsettiği gibi hunide bir tıkanma oluyor fakat ya Motordante'nin kendi titreşiminden ya da benim küçük bir dürtmemle tıkanıklık açılıyor.
Öğütüm süresiyle ilgili bir ölçüm yapmadım fakat öğütüm devam ederken benim demleme için hazırlıklarımı yapabilmemin kazandırdığı zaman ciddi bir şekilde kendini hissettiriyor. Özellikle Türk Kahvesi demlerken peşpeşe iki tane yapmak çok çok daha az zamanımı alıyor. Türk Kahvesini red clix ile 20 clickte yapıyorum çekirdekleri boca ettiğimde sesten anladığım kadarıyla biraz zorlanma oluyor fakat daha hiç durmadı muhtemelen daha sert bir çekirdek olduğunda duracaktır o zamana kadar boca etmeye devam
Ekli dosyayı görüntüle 8328
Estatik olarak Cmd+Mtd bence çok şık ve hem fazlasıyla işlevsel hem de çok az yer kaplıyor ben Motordante'nin dışının zamanla çizilip yıpranmasından endişeleniyordum fakat
@coffeebean 'ın birebir oturan deri kılıfıyla bu da bir sorun olmaktan çıktı.
Ekli dosyayı görüntüle 8329Ekli dosyayı görüntüle 8330
Şimdilik gözlemlerim bu kadar uzun vadede kullanımımda olumlu ya da olumsuz daha fazla etmen çıkacaktır onları da yine bu başlıkta paylaşacağım.