• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Montag - Fortaleza

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Samet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Traditional'ın Cafec'in kendi beyanlarına da benim deneyimlerime de göre TH3'ten yavaş olması lazım. Bu noktada daha kalın öğütüm + TH3 ile süre daha da kısalmalı. Benim TH3 ile 4:30'u gördüğüm düşünülürse, aynı şekilde traditional'la 5dk yı falan rahat bulmam gerekir. Sizin TH3 ile 3:30da bitmesine göre çok uzak bi yerdeyim :)

@Coffeeworm 2. demlememi 22 click, 91 dereceyle demledim. 16x240 (40+100+100) yaptım. Son döküş 1:25te bitti ama demleme 2:45'e kadar uzadı, yine TH3. Bu yeni seri TH3 yavaş gerçekten :) Sonuç yine acı oldu, soğudukça da pek bir şeye benzemedi. Bu noktada ya degassing'i henüz bitmedi ya da bi şekilde overextract edip duruyorum.
dostum demlemelerinde sorun olduğunu sanmıyorum, degass acılığı büyük ihtimalle aldığın.. elinde degass bitmiş kahvelerden varsa onları tüket, buna biraz daha zaman tanı bence.. başka kahve yoksa da öğütüp kapağı kapatıp 5-10 dakika sonra demlemeni yap, belki faydası olur..

Kalita 155
15/200 Cmd 30 click, 90 derece kirazlı su
50ml Bloom 30 saniye
150ml 1.dk ya kadar yavaşça döküş, bitiş 2dk. (April reçetesine 1 gr fazla kahve)
V60a göre gövde yüksek, meyvemsi ve tatlılık bir tık fazla. Eğer birini tercih edecek olsaydım V60 olurdu.

Buzdagi su ve orta ogutme ile (filtre ogutumu diyelim, elektrikli degirmende daha detay vermek mumkun degil :) Hoffman metodu v60 ile asiri ozenmeden demledim. Oldukca keyifli bir bardak oldu.

Kaliteli bir brezilya, ben brezilyayim diye bagiran bir cekirdek bence. Meyvemsi tadlar ancak soguyunca ortaya cikti ancak ilk yudumdan itibaren, cok dengeli bir kahve, govdeli kahveleri severim ve beni tatmin etti. cikolata, belki hafif findikli kurabiyemsi lezzetli bir tad birakti.

Bu fiyat araliginda tekrar alir miyim? Sanirim specific coffee Brazil minas gerais benzer bir tadim verdigi, ben de coook ince ayarlar yapmadigim icin keyifli de olsa fiyati su an icin %50 daha uygun oldugu icin minas gerais alirim. Sanki en fazla 60TL bandinda olmasi gereken bir kahve gibi.
(Mahalle kahvecilerim haric firmalarla bir baglantim yoktur :) onun reklami bunun reklami diye yorum yapilmasin, maksat piyasadaki cekirdekleri kisisel dusuncelerimize gore yorumlamak :)

Son fincanı da az önce içtiğime göre tarif ve yorumlarımı yazayım. 2 tane farklı tarifle hoşuma giden şeyler çıkardım. Aldığımız indirimli fiyata göre beklentimi karşıladı. Çikolata tadıyla beraber özellikle soğudukça meyvemsi tatlar geliyor ama çilek gibi şeyleri net alamadım. Normalde 75 lira verip yeniden alır mıyım? Almam, başka çekirdekler denerim. Yine de kesinlikle günlük olarak içilebilecek bir kahve.

Bu arada ince öğütümle hiç başarı sağlayamadım. İnce her demlememde tat acılaştı. Su sıcaklığını da çok yükseltmemenin daha iyi olduğunu deneyimledim. Bir de 2 hafta degassingden sonra çok daha toparladı kahve. Başta yaptığım 2-3 demleme, forumda da yazdığım üzere, zıkkım gibiydi :)

18 gr CMD 26 click kahve. TH3 filtre. 91 derece 290ml buzdağı su.
50ml ile blooming. 45sn'ye kadar.
+80ml 45-1:00 arası döküş
+80ml 1:10-1:25 arası döküş
+80ml 1:35-1:50 arası döküş - ve kalan su biraz azalınca bir rao spin. Filtre yeni tip TH3 lerden olduğu için rao spinden sonra akış ciddi yavaşlıyor, bu sebepten demleme 3:30 civarında bitti ancak tat olarak bir arıza yaratmadı, onu belirteyim. Bu demlemeyle güzel sonuçlar aldım.

Bir de başlarda denediğim farklı bir tarif vardı, onda da iyi sonuç aldığımı düşünüyorum;

18 gr CMD 30 click. TH2 filtre. 93 derece 280ml buzdağı su.
40ml 30sn'ye kadar blooming
+120 30-50sn arası döküş
+120 1-1:20 arası döküş ve rao spin.
Filtre TH2 olunca bu da 3:40 gibi bitiyordu ancak tat olarak yine bir acılık problemi yaşamadım.

Paketi açılınca çekirdeklerden buram buram çikolata kokusu aldığım ilk kahve. Çok beğendim. Fiyatlar biraz daha iyi olsa gündüz fincanı meyve festivali Nensebo Refisa, akşam üstü fincanı bitter çikolata Fortaleza yapar arada da deneysel çekirdekler alırdım sadece. Maalesef bu fiyatlarla bütçemde mümkün değil 🙁

Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 1 Step
Kahve Miktarı:50 Gram[Sepete 47 - 48 Gram]
Su Sıcaklığı:83° - 85°
Kavrum Derecesi:Espresso
Kavrum Tarihi:07/05/2021

Demleme Notları: Demleme başlangıcı en harlı ile en kısık arasında,en küçük gözde demlemeyi başlattım.Kahve akışı başladığında en kısıka aldım.

Tadım Notları:Gövde yoğun lakin suyu kaldırmıyor,yani fincana aldığınız kahveye az miktarda su koymalı yoksa biraz kaçınca su tadı geliyor.Baskın olmayan bir çikolata tadı ve sanki ekşimsi meyveler.

Not:Kavrum bana pek homojen gelmedi hatta ufak ufak siyah noktacıklar gördüm.Kahve biraz fazla toz çıkartıyor ve normal şartlarda 50 Gram alan sepet 47-48 Gram aldı.Kahve miktarını tahmini söylüyorum çünkü sepetin almadığı kısmı 6Cup potuma aktardım ve kalabalık olduğumuz için onda da bir demleme yaptım.Belki kahvenin bu kadar toz çıkarmasından belkide kavurumdan kaynaklı gördüğüm noktacıklardan kaynaklı tadda bitterden ziyade bir acılık vardı.

Not2:Bu acılığı gidermek adına kahve miktarını 45 Grama kadar düşüreceğim.Eğer h.sonuna kalır ise bir yada iki kez kompresso ile ve türk kahvesinde deneyeceğim.

Kahve ve sağlıcakla kalın...

Az önce 10 Mayıs tarihli Fortaleza yı Kasuya metoduyla demledim.Çok lezzetli. (Abaca ve Nestle)
22/330 29 klik 94’

0:00 50
0:45 132
1:15 198
2:15 264
3:00 330

Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur
Kahve Miktarı:45 Gram
Su Sıcaklığı:80° - 83°
Kavrum Derecesi:Espresso
Kavrum Tarihi:07/05/2021

Demleme Notları: Demlemeyi ocağım küçük gözünde an harlı ile en kısık arasımda başlattık ve ilk kahve akışının ardından en kısıka aldım.

Tadım Notları:Gövde yoğun lakin üzerine ekleyeceğiniz suyun biraz fazla kaçması halinde gövde yoğunluğunu kaybediyor.Kokuda yoğun değilsede alınabilen çikolata mevcut ve ben tadım notalarının önüne geçmesini zaten istemiyorum.Bununla beraber kahve kahve gramajının fazlalığından olabileceğini düşündüğüm ve gramajını düşürdüğüm halde kurtulamadığım acılığı hala var.Kahvenin damakta kalıcığı düşük.

Not:Bu günlerde evdeki kişi sayısı artmış olduğu için 10 Cup ile birde yanında 6Cup moka express ile de demleme yapıyorum bu nedenle konu kahve bitmeden bir yada iki kez kompresso ile ve türk kahvesi olarakta tüketmek istiyorum.Bu yüzden bu kahveyi deneyecek olan mokapot ve 1ZPresso JX PRO kullanıcılarına öğütüm derecelerini 2 Tam Tur + Yarım Step[2 Tam Tur'un hemen ardında gelen 2.küçük nokta] olarak ve demlemeyi başlatma su ısısını 85° ve üzeri ile başlatarak kahve sepetindeki kahvenin ısınmasına en olarak acılıktan daha da kurtulabilirler.

Kahve bitene kadar her parametreyi birim
birim değiştirdim ve en güzel sonuca ulaştım.Kahve çok güzel olmasına karsın hafif bitterliği de yok ettim.
Nestle su 92 derece
Comandante 22
Th3 filtre
15.5/240
Demleme süresi 2.30 tek döküş yavaşca.Müdahale yok.
Tamamen pürüzsüz, meyvemsi, yumuşak ve asiditesi hissedilir

birim değiştirdim ve en güzel sonuca ulaştım.Kahve çok güzel olmasına karsın hafif bitterliği de yok ettim.
Nestle su 92 derece
Comandante 22
Th3 filtre
15.5/240
Bu reçeteyle başladım ve bu reçeteyle de bitireceğim sanırım. İçimi keyifli, zengin, yumuşacık bir kahve ben bayıldım açıkçası. Herkesin sevebileceğini düşünüyorum, tavsiye ederim.

etiyopya guji naturellerine benzeyen kahve. baştan sona orman meyveleri, içimi hoş. beğendim.

Kahve kulübü kardeşliği sağ olsun. @Zeamot Korona günlerinde güzel bir buluşma. Buluşmanın meyvesi tek içimlik Forteleza'yı içtim yazıyorum :)

Güzel kahve meyvemsi bir Brezilya. Çeşitli meyveler... çilek aldım uzaklardan. Keyifliydi.
Nensebo çikolata + meyve
Aricha yasemin + meyve
Forteleza çilek (uzaklardan) + meyve
Mirador kompleks meyveler turuncu sakız mıydı :)

20 Mayıs kavrumlu çekirdeği bugün ilk defa demledim:

G50 37 klik
16 / 240
Buzdağı 91-92 derece
Cafec Traditional (yeni)
30 saniye 45 ml ile bloom, 1:10 a kadar 240 a tek döküş
2:33 bitiş

Öğütüme baktığımda açıkçası biraz ürktüm. Sanıyorum çekirdek yapsından dolayı 37 klike göre biraz büyük gözüktü partiküller gözüme. Onun dışında irili ufaklı parçalar da dikkat çekiyordu. Beklentimi düşürerek başladım demlemeye. Sonuç beni şaşırttı açıkçası. Ben underextracted bir fincan beklerken çok yumuşak içimli bir kahve çıktı ortaya. Acılıktan veya ekşilikten eser yok. Brezilya kahvelerinden bekleyeceğim üzere çok belirgin bir tatlılık yok. Her yudumda olmasada bazı yudumlarda aklıma direkt olarak gelen bir çikolata var:

1622026819955.png

Fiyatı 60 lira civarında olsa tam bir fiyat performans kahvesi denilebilir. Günlük içime uygun, bıktırmayacak türden güzel bir çekirdek.

Fena değilmiş bu kahve. Hafif kırmızı meyve, klasik brezilya gövdesi ve çiçeksilik aldım. Çiçeksi yazmıyor ama kokuda da tatta da çiçeksi aroma geliyor sanki.

Nestle su 92 derece
Comandante 22
Th3 filtre
15.5/240
hocam anladığım kadarıyla blooming yapmıyorusunuz değil mi? bir de döküşü kaçıncı saniyede bitiriyosunuz ortalama

1 haftalık kahveyi v60 ta denedim yukarıdaki arkadaşların tarifiyle. Gövde, aromalar dengeli acılık ekşilik yoktu ancak buruk bir tat vardı, sanırım 1 hafta beklemek yeterli değil.

Son günlerde en beğendiğim kahvelerden birisi oldu. Hem v60 hem aeropress demledim. Çikolata, kakao ve çilek aromaları çok net. İpeksi ve yumuşak içimli. 1k almıştım. Yeniden sipariş verdim.

Geri