• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Montag - Fortaleza

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Samet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Samet

Barista
İsim
Samet Güler
Daha fazla  
İsim
Samet Güler
Değirmen
Timemore Slim
Ekipmanlar
Bialetti Moka Pot
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Sakarya
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Adapazarı
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Serdivan
IMG_20210509_124209.jpg
Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya’nın dev kahve ambarlarından biri olan Minas Gerais’de birçok farklı mikro kahve bölgesi var ve her birinin kendine has bir tat karakteristiği bulunuyor. Bu bölgelerden biri olan Chapadão de Ferro’nun sınırlarında kalan Patrocinio isimli küçük kasaba, Ariovaldo Bonfim’in Fortaleza isimli çiftliğine ev sahipliği yapıyor. Chapadão de Ferro’da kahve çiftlikleri Minas Gerais’in geri kalan kısmına göre 200-300m daha yüksekte yer alıyor ve hasat zamanı ise 1-2 ay daha geç.

Ariovaldo 5 hektara yayılan (Brezilya standartlarında oldukça küçük sayılır) çiftliğinde karısı ve çocuklarının da yardımıyla harikalar yaratıyor. Nicelik bakımından düşük verimli ama nitelik bakımından yüksek kaliteli Catuai, Arara ve Acaia varyetelerinin tarımını yapan ailenin yıllık üretimi sadece 330 çuval (yaklaşık 20 ton).

Elinizdeki çekirdeğin varyetesi Acaia. Mundo Novo varyetesinin mutasyonu olduğu için, onun gibi irice taneli. Ama çok daha dikkat çekici olan tarafı tat karakteri. Klasik bir Brezilya çekirdeğinden beklenmeyecek oranda meyvemsi bir profile sahip olan Fortaleza, çilek ve çikolatanın baştan çıkarıcı uyumu ile hem filtre kahve olarak hem de espresso olarak nefis bir kahve. Ayrıca natürel olmasına rağmen son derece yumuşak bir içimi var. Mutlaka denemelisiniz!

BÖLGE : Minas Gerais
TÜR : Acaia
TAT : Sütlü Çikolata, Çilek / Zengin, Meyvemsi
İŞLEM : Natürel
RAKIM : 1100-1200m
KAVRUM : Filtre / Espresso

7 mayıs kavrumlu kahveyi dün(8 mayıs) da denedim.Öğütüp direk demledim bekletme falan yapmadım.
Öğütüm 22 klik. Th3 ile 2.40 sürdü
Kahve , kavrum tek kelimeyle muhteşem.
2-3 gün sonra daha da muhteşem olacak.
O kadar yumuşak bir kahve ki ipek gibi.
Sütlü çikolata tadı ve meyvemsi bir kahve ama o kadar temiz bir icimi var ki. Yanık , bitter ,is , pas hic bir şey yok.
Herkesin almasını tavsiye ederim özellikle temiz içimli yumuşak kahve sevenler.
İce tea şeftaliye benzettim ben.Biraz daha şekersiz hali tabi

Mokapotla filtre kavrumunu denediğim Fortaleza ile ilgili tecrübelerim tamamen olumlu oldu.

Yoğun çikolata aroması mevcut, çileği pek hissedemedim, demleme yöntemimden mütevellit olsa gerek, tatlı diyebileceğim bir kahve. Dolgun gövdeli ve pürüzsüz bir içimi var. Bitişi uzun, ağızda kalıcı bir lezzet.

Her içişimde meyveyi yetiştiren rahmetli Ariovaldo Bonfim’i düşündüm, yetiştiricisinin vefat ettiğini öğrendikten sonra kahve benim için daha da özel oldu. Her fincanda aldığım keyifle Ariovaldo'nun emeklerinin boşa gitmediği için mutlu oldum.

Çok memnun kaldığım için espresso kavrumundan sipariş edip onu da deneyeceğim.

Merhabalar; bu kahveyi bende denedim. Genellikle V60da demledim,tipik tatlı bir natürel olmasının dışında öyle ön plana çıkan bir meyvemsiliği yoktu ancak kremamsı ve yoğun, damakta kalıcı bir kahveydi..

Fazla beklentiye girmeden denenebilir.

Bu kahveyi alımdan önce deneme fırsatım olmuştu arkadaşımda. Kahve muhteşem derecede meyvemsiydi iç iç doyamadım. Yıkanmış kahve temizliği ile naturelin meyvemsiliği birleşmiş fortaleza çıkmış çok da güzel çıkmış.

4 mayıs kavrumlu kahveyi firmanın tavsiyesi olan kasuya ile demledim. Öğütülmüş kokusu sanki tahin. Sütlü çikolata ile meyvemsi tatlar direk vuruyor. Kompleks kahvelerden sonra bana çok iyi geldi. Özellikle şu dönemde fiyatını hakettiğini düşünüyorum.

20/300 Cmd 28 click, 92 derece kirazlı su, Traditional filtre
50ml bloom 00:45
70+60+60+60ml her döküş arası 40-42 sn, bitiş 3:30

Son düzenleme:
4 mayıs kavrumlu kahveyi firmanın tavsiyesi olan kasuya ile demledim. Öğütülmüş kokusu sanki tahin. Sütlü çikolata ile meyvemsi tatlar direk vuruyor. Kompleks kahvelerden sonra bana çok iyi geldi. Özellikle şu dönemde fiyatını hakettiğini düşünüyorum.

Cmd 28 click, 92 derece kirazlı su, Traditional filtre
Ben de kahve gelir gelmez april coffee nin tarifi denemeyi düşünüyorum. Tarif buna oldukça yakın ve sonuçları her kahvede insanın yüzünü gülümsetici derecede.

ben bugün demledim bu kahveyi 5 mayıs kavrumu.

molent g50 34 klik / 32-480 oran / buzdağı su 94 derece 90 ppm / 120-120-120-120 döktüm, 45 sn blooming 03:35’te bitti. / origami ve th3.

aşşırı düz brezilya kahveleri gibiydi açıkçası, hafif bi çikolatamsılık aldım sadece. eğer ki önerisi olan varsa memnuniyetle değerlendirmek isterim. kasuya falan bilmiyorum cmd 28 klik de molentte kaça denk gelir tam kestiremiyorum, 45-50 olur gibi o da çok kalın sanki. bi yardımcı olan olursa çok sevinirim, keyifli demlemeler :)

not:degas tam dolmadı biliyorum ama stok yok gibi ve baya meraklandım yeni kahvelere...

molent g50 34 klik / 32-480 oran / buzdağı su 94 derece 90 ppm / 120-120-120-120 döktüm, 45 sn blooming 03:35’te bitti. / origami ve th3.

aşşırı düz brezilya kahveleri gibiydi açıkçası, hafif bi çikolatamsılık aldım sadece. eğer ki önerisi olan varsa memnuniyetle değerlendirmek isterim. kasuya falan bilmiyorum cmd 28 klik de molentte kaça denk gelir tam kestiremiyorum, 45-50 olur gibi o da çok kalın sanki. bi yardımcı olan olursa çok sevinirim, keyifli demlemeler :)

not:degas tam dolmadı biliyorum ama stok yok gibi ve baya meraklandım yeni kahvelere...
kasuya 45 sn arayla kahve miktarının 3 katı döküş, 5 kez..
molentte 42 klik ve üstü, süreye göre denersiniz..

Buzdagi 93 derece th3 . 15-230 oran
40 gr blooming . Blooming sırasında çalkalama ve 130 a tamamla .1.10 da 230 a tamamla ve çalkala.2.40 falan bitiş.
Bu tarz bir şey yaptım comandante 22 klikte.

Ben de kahve gelir gelmez april coffee nin tarifi denemeyi düşünüyorum. Tarif buna oldukça yakın ve sonuçları her kahvede insanın yüzünü gülümsetici derecede.
Küçük porsiyon demlemelerimde tercih ediyorum bende. Geçen ay hambellayı ancak böyle beğenebilmiştim.

@warchildren henüz çift kişilik demleme yapmadım. Açıkçası çokta tercih etmiyorum. Bence daha düşük gramajla deneyin, kabaca fp öğütüm çoklu döküş bana iyi geldi.

not:degas tam dolmadı biliyorum ama stok yok gibi ve baya meraklandım yeni kahvelere
Kalın öğütümden çekinmeyin kesinlikle ben şahsen molentte 48 click de demlemeler yaptım parçalı döküm methotlarda gayet güzel sonuçlar da aldım.

dediklerinizi gün içerisinde denemeden önce bu kahveyi bi aeropress’te denemek istedim, bi ihtimal güzel olur diye. dünkü bitterimsi çikolata kendini milka çilekli çikolataya bıraktı. muazzam, kesin tavsiyedir. aşağıya tarifin bi kısmını ekliyorum, hepsini çekmemişim. 88 derece buzdağı su kullandım, molent g50 30 klik.

Ekli dosyalar

• E94A879F-AFE1-4AEF-9A99-E5F6F9E58CDE.png
    E94A879F-AFE1-4AEF-9A99-E5F6F9E58CDE.png
    281.7 KB · Görüntüleme: 106
bu başlığa sadece ben yazıyormuşum gibi hissediyorum :D

Buzdagi 93 derece th3 . 15-230 oran
40 gr blooming . Blooming sırasında çalkalama ve 130 a tamamla .1.10 da 230 a tamamla ve çalkala.2.40 falan bitiş.
Bu tarz bir şey yaptım comandante 22 klikte.
bunu denedim sevgili @ytghan , aşırı tatmin etmedi açıkçası, bi tık daha iyiydi diyebilirim kendi başarısız denememden.

20/300 Cmd 28 click, 92 derece kirazlı su, Traditional filtre
sonra bunun çok benzerini denedim 45 sn aralıklarla döktüm, buzdağı su ve molent 42 klik(benzer sanıyorum). bu tarif beni daha bi mutlu etti ama hala tam olmayan bir şeyler var gibi hissediyorum. hafif bi underext havası vardı sanırım, istemeyeceğim bir ekşilik vardı. ama tatlılık istediğim düzeydeydi. acaba 2 klik falan inceye kaysam sorun çözülür mü? bir de tıkanma yaşadım, iki kere swirl yaptığım için (1 blooming’de 1 ikinci döküşte) ve 4:35’te bitti demleme :D traditional filtre yine. önerilere yine açığım, çok sağolun olacak gibi bu gidişle :)

@warchildren bence erkenci davranıyorsunuz.Benim kahvem 7 mayıs kavrumu ve 1 er gün arayla denedim 2 kere.Fark çok bariz oldu tatlar yeni yeni oturmaya başlamış.2-3 gün daha dursun bence.Başka bir şey diyemem zaten kahveyi hatirlamıyorum bile şuan 😁

@warchildren eğer 20 gramdan fazla kahve kullanıyorsanız birkaç tık inceltebilirsiniz. Traditional'a ufak dokunsanız bile tıkanıyor o yüzden ben hiç müdahale etmiyorum 3:30 güle oynaya denk geliyor, ara döküşlerde de yatakta su kalmıyor.

Ben de kasuya denedim, yazılanlardan okuduğum kadarıyla ancak fincanı bitiremediğim bir acılık/kuruluk oldu. :(

18gr, 27click CMD, 300ml 92derece buzdağı su, 45er sn aralıklar. TH3 kullandım hızlı gitsin diye (ki bence yeterli hızda akamadı) ama son döküş 3:20 gibi, demleme 4:30 gibi bitti. Daha da kalın çekip bir kere daha böyle denerim, yoksa başka bir şey denemek gerekecek.

@GTuncay 'ın kasuya ile benzer ölçütlerde hem de traditional filtre ile 3:30da demlemesini bitirmesi ile benim 4:30da bitirmem arası fark da beni benden aldı. Neyi yanlış yapıyorum diye düşünüp duruyorum bazen :)

Kavrum 4 mayıs bu arada, degassing süresi az gelmiş olabilir mi onu da bilemiyorum.

@gokhanozcan Kavrum tarihlerimiz aynı ondan yana sıkıntı olacağını sanmıyorum. Genelde th3 kullanacağım zaman daha kalın öğütüyorum. Başka reçetelerde denedim ama bana en iyisi kasuya geldi. Akşam sizin için th3 ile dener sonucu yazarım :)

Ben de kasuya denedim, yazılanlardan okuduğum kadarıyla ancak fincanı bitiremediğim bir acılık/kuruluk oldu. :(

18gr, 27click CMD, 300ml 92derece buzdağı su, 45er sn aralıklar. TH3 kullandım hızlı gitsin diye (ki bence yeterli hızda akamadı) ama son döküş 3:20 gibi, demleme 4:30 gibi bitti. Daha da kalın çekip bir kere daha böyle denerim, yoksa başka bir şey denemek gerekecek.

@GTuncay 'ın kasuya ile benzer ölçütlerde hem de traditional filtre ile 3:30da demlemesini bitirmesi ile benim 4:30da bitirmem arası fark da beni benden aldı. Neyi yanlış yapıyorum diye düşünüp duruyorum bazen :)

Kavrum 4 mayıs bu arada, degassing süresi az gelmiş olabilir mi onu da bilemiyorum.
Merhabalar; ben bu kahveden en iyi randımanı 22-21 click arasında aldım. Ve genel olarak natüreller fine öğütümlerde daha iyi sonuçlar vermekte.(Deneyimlerime göre)

Dilerseniz dediğim öğütüm aralığında ve süreyi çok uzatmadan 2 basamaklı bir döküş ile deneyin.

@gokhanozcan Kavrum tarihlerimiz aynı ondan yana sıkıntı olacağını sanmıyorum. Genelde th3 kullanacağım zaman daha kalın öğütüyorum. Başka reçetelerde denedim ama bana en iyisi kasuya geldi. Akşam sizin için th3 ile dener sonucu yazarım :)
Traditional'ın Cafec'in kendi beyanlarına da benim deneyimlerime de göre TH3'ten yavaş olması lazım. Bu noktada daha kalın öğütüm + TH3 ile süre daha da kısalmalı. Benim TH3 ile 4:30'u gördüğüm düşünülürse, aynı şekilde traditional'la 5dk yı falan rahat bulmam gerekir. Sizin TH3 ile 3:30da bitmesine göre çok uzak bi yerdeyim :)

@Coffeeworm 2. demlememi 22 click, 91 dereceyle demledim. 16x240 (40+100+100) yaptım. Son döküş 1:25te bitti ama demleme 2:45'e kadar uzadı, yine TH3. Bu yeni seri TH3 yavaş gerçekten :) Sonuç yine acı oldu, soğudukça da pek bir şeye benzemedi. Bu noktada ya degassing'i henüz bitmedi ya da bi şekilde overextract edip duruyorum.

Geri