• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Mhw-3Bomber R3 El Değirmeni

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan TayfunTmr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
K-Ultra ve K-Max ile çarpıştırdım. Öğütümün görüntüsü olarak evet, güzel görünüyor ama tat olarak biraz çiğ kalıyor. Belki daha fazla öğütüm yaptıkça açılır ya da başka çekirdekte daha iyi sonuç verir.
Açıkçası ben de tam olarak biraz çiğ olduğunu düşünüyordum sizin fikrinizi merak ettim. Ogutum çok iyi gözükse de daha tam istediğim verimi alamadım.

Kahvenin çiğ olmasının sebebi değirmendeki hangi eksiktendir?
Bu net olarak söylenebilecek bir şey değil. Belki belli miktarda öğütüm yaptıktan sonra bu durum düzelir çünkü fabrikadan ilk çıktığında bıçaklar kesiyor ancak belli bir miktar öğütüm yaptıktan sonra kesmiyor eziyor bu işleme seasoning deniyor. Bundan dolayı olabilir ama bu çiğlik olayını değirmen kötü diye düşünmeyin. Ben bu değirmeni 8-10 binlik değirmenler ile kıyaslayarak çiğ yorumunu yapıyorum. Kendi fiyatına göre çok çok başarılı bir değirmen sadece çok homojen öğüttüğü ve toz üretmediği halde kahveden beklediğim lezzeti yakalayamadım ama bu su kaynaklı da olabilir benim kötü demlemem de olabilir kahve de olabilir.

K-Ultra ve K-Max ile çarpıştırdım. Öğütümün görüntüsü olarak evet, güzel görünüyor ama tat olarak biraz çiğ kalıyor. Belki daha fazla öğütüm yaptıkça açılır ya da başka çekirdekte daha iyi sonuç verir.

Ben en az 250 gr öğütüm yaptıktan sonra Comandante ve ZP6 ile önce elek testi sonra da kör tadım karşılaştırması yapacağım. Öğütümün hangi değirmenle olduğu bilindikten sonra insan ister istemez daha yüksek fiyat ödediği üründen taraf oluyor, ya da boşa fazla para vermiş olma hissiyatından kaçmak istiyor. 🙂 Bunu size demiyorum yanlış anlamayın, başta kendimi dahil ediyorum.

Öğütümlerden sonra genelde 20-30 sn kadar 500 mikron elekle bir eleme yapıyorum, çıkan toz önemsenmeyecek seviyede. Deneme sürecini geçtikten sonra normal şartlarda elekle pek uğraşmam açıkçası. Bence 30 sn üzeri bir eleme işlemi kahvenin daha çok tozlanmasına sebep olabilir, 20-30 sn eleme yapmak daha ideal gibi.

Şu an elimde df64, Comandante, Zp6, Molent Pocket ve R3 mevcut. Hem espresso hem filtre için tek değirmen seçme hakkım olsa sanırım R3 seçerim çünkü Comamdante ile espresso öğütümü özellikle Pullman ve Vst gibi sepetler kullanıldığında mümkün değil, bu inceliğe inemiyor.

Elekli kullanımda mı yaklaşık 20 gram öğütüm haznesi. Eleksiz kullandığımızda daha da artıyor mu kapasitesi?

Elekli kullanımda mı yaklaşık 20 gram öğütüm haznesi. Eleksiz kullandığımızda daha da artıyor mu kapasitesi?

30 gr alıyor.

Bu arada değirmen hem filtrede hem de espressoda bence gayet başarılı. Espresso öğütümü 15-17 gibi ekstra ince ayarlarda dahi problemsiz. Klikler arası hassasiyetin espresso için gayet yeterli olduğunu düşünüyorum,zaten çoğunlukla 2-3 klik atlatarak ayar değişimi yapıyorum, 1 klik pek hissedilir fark yaratmıyor.

20240401_164317.jpg
17'de öğütüp tamp'lediğim kahve, df64 ile 8'le denk gibi.

Benimde değirmenim bugün geldi. 20 gram denemek için öğüttüm. Haznenin üstünde biraz boşluk kaldı. Elekli kullanımda açıkcası fazlasını öğütmek anlamsız olur. Eleksiz kullanımda kapasite artıyor ama kullanışlı olur mu kahve yapışır mı tabana bilemiyorum denemedim daha.

1zpresso gibi hazneyi düz, çıkıntı kısmı değirmende olsaymış daha iyi olurmuş. Çünkü öğütücü kısmı çok derinde kalıyor değirmenin, öğüttükten sonra fırçayla hazneye yapışıp kalan öğütümleri aktarırdım diğer değirmenler de bunda zorlandım. Zira temizliği de daha zorlaştırıyor.

Sökümü çok kolay ama tekrar takmak uğraştırdı beni. Sıfırlamak ve kalibrasyon baya vaktimi aldı. Maalesef küçük işçilik kusurlarıda vardı. Sıfıra yakın fazla sürtme vardı, iç öğütücüyü hizalamak için sökeyim dedim ama zaten sabitlememişler. Yayı yukarı çekince öğütücü hareket etti. Bir tane pin tutuyor diğer deliğe takayım dedim ama tam girmedi, bastırıncada altta boşluk kaldı. Bende mecburen diğer deliğe taktım. Bunda daha iyi oldu. En fazla 10 klik aralığında sürtme oluyor. Sabit olmadığı için öğütücü şafta, tekrar takarken yerinden oynayabiliyor uğraştırıyor. Kalibrasyon yaptığınız yere işaret koymakta fayda var, eğer çok sık sök tak yapacaksanız. Ben açıkcası bir problem olmadığı sürece bir daha sök tak yapmam. Üst rulman pul oturmasıda kinggrinder ve 1zpresso gibi kusursuz değil. Ama tabi bunlar fazla ayrıntı.
Malzeme kalitesi olarak diğerleri gibi oldukça iyi.

Öğütüme gelecek olursak; 16 gram 90 klikte öğüttüm, 500 mikron elekle 15.5 gram aldım. Gözüme çok ince gözüktü öğütüm, hatta topaklanmalar vardı nedense salladıktan sonra hazneyi. Kürdanla karıştırmak zorunda kaldım. 600 mikronla daha efektif olabilir bir dahakine öyle deneyeceğim. İlk deneme olmasına rağmen oldukça memnun kaldım demlemeden. Aynı çekirdek en çok bundan keyif aldım diyebilirim. Gövdesi yerinde ve temiz bir çıktıydı. 0.5 gram elekten dolayı bu kadar farkediyormu bilemiyorum. Eleksiz de temiz çıktı veriyorsa ne güzel. Bana hitap ediyor gibi verdiği çıktı. Espresso da da iyi sonuç alırsam elimde tutarım bu değirmeni. Öğütüm süresi olarak pek hızlı hissettirmedi bana ilk 2 öğütüm için. Sonuç olarak fiyatına göre oldukça başarılı buldum. Açıkcası ben değirmen ihtiyacım olmamasına rağmen sırf fiyatından ve elekli kullanımı için aldım.

2 gündür espresso için kullanımımda özellikle decaf kahvelerde tırtıklar yeterli gelmiyor, elimden kayıyor. Bunun için çözüm önerisi olan var mı? Cmd nin yanında gelen gibi bir bileklik arıyorum belki işe yarar diye.

Bir de espresso kullanımı için 400 lük elek bile çok kalın bence, ama eleksiz kullanınca da elek kısmının arasında sıkışıyor, bu sefer alttan da ayrıca açmak gerekiyor. Tam çözümünü bulamadım.

2 gündür espresso için kullanımımda özellikle decaf kahvelerde tırtıklar yeterli gelmiyor, elimden kayıyor. Bunun için çözüm önerisi olan var mı? Cmd nin yanında gelen gibi bir bileklik arıyorum belki işe yarar diye.

Bir de espresso kullanımı için 400 lük elek bile çok kalın bence, ama eleksiz kullanınca da elek kısmının arasında sıkışıyor, bu sefer alttan da ayrıca açmak gerekiyor. Tam çözümünü bulamadım.
espressoda elemenize gerek yok zaten espresso biraz tozlu öğütüm ister. Elekler pour-over için belki daha temiz çıktı almak adına kullanılabilir.

espressoda elemenize gerek yok zaten espresso biraz tozlu öğütüm ister. Elekler pour-over için belki daha temiz çıktı almak adına kullanılabilir.
Sorun elek kullanmayınca kahvenin çok takılması aslında. Ya da kullanma şeklini değiştirip sadece aşağıdan açarak kahveyi portafiltreye aktarmak gerekecek, o da dağılma riski demek. Diğer türlü üstten normal dök sonra bir de aşağıyı aç aradakileri dök, biraz uğraştırıcı. Basit bir çözüm deliksiz bir metal daha koymaları olurmuş ya da eleğin olduğu kısmın tasarımı kahvenin arada kalmamasını sağlayacak şekilde olabilirmiş.
Fazla detay ama yine de paylaşmak gerekli bence.

Arkadaşlar, espresso öğütümlerinde elek kullanmak gerekiyor mu? Bana gelen eleklerin en ince delikli boyutu 300 mikron

Bir acemi olarak C3 işimi görüyordu aslında ama FOMO ya kapıldım. Bir tane de ben sipariş verdim Ali den. K6 ile bunun arasında kaldım en son buna karar verdim. 1/2 haftaya gelir Mokapot ve V60 da kullanacağım.

Slm

Benim degirmen de geldi. Baska bu degirmene sahip olanlarinizda da bu topuz kismi cok inip kalkiyor mu?
1713342398411.png

Slm

Benim degirmen de geldi. Baska bu degirmene sahip olanlarinizda da bu topuz kismi cok inip kalkiyor mu?
Topuzun inip kalktığı doğru. Merak etmeyin sizin ürününüze özel bir durum değil. Zaten öğütüm sırasında her zaman aşağı doğru bir baskı uyguladığınız için kullanımda size bir problem yaratmaz.

Cevaplarınız için teşekkürler ederim. Benimki de o kadar bir mesafe oynuyor. Benimkine özel olmadığını öğrenmiş oldum. Belki hatadır diye düşündüm. Ama evet, öğütürken bir problem olmuyor. Aşağıda kalıyor.

Benim değirmende de topuz hafiften yukarı doğru gelebiliyor.
Peki topuzu çıkaran var mı? Comandante ve 1z topuzları bu değirmene uyuyor mu?

Geri