• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Lelit Bianca PL162T Çift Kazan Akış Kontrolü ve PID

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Hayırlı uğurlu olsun. Comandante 6-8 klik aralığında ayar tutturmak mümkün oluyor, Red Clix'le biraz daha hassaslaşıyor. Red Clix 11-17 klik gibi ayar tutturmak mümkün oluyor.

Hayırlı olsun.

Comandante'den normal aks ile aldığım öğütümler beni rahatsız etmedi. Bu nedenle red clix gereksinimi hissetmedim. Bu açıdan Comandante'nin en iyi avantajı single çekirdeklerde kayıpsız çıktı elde etmek. Elektrikli değirmenlerde birçok arkadaş kalibrasyon esnasında ciddi kahve israf ediyor. Comandante ise referans olabilir tek dozluk öğütümle. Başka değirmenlerim de olmasına rağmen bu nedenle espressoda aylarca Comandante ile öğütüm yaptım. Sorduğunuz soru özelinde Comandante & Bianca ikilisi gayet iyi.

Teşekkürler. Comandante'yi uzun zamandır severek kullanıyorum. Bianca ile de iyi bir ikili olduğunu duymak güzel.
Comandante ile tek tozluk öğütümde kayıpsız çıktı konusunda çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Benimde pour-over demlemede benzer tecrübem var. Belli bir zamandan sonra çekirdek türü ve kavurma bakaraktan ilk defada makul bir ayar seçmek oldukça kolay bir hala geliyor.

Merhabalar,
Bianca'nın gösterge paneline göre, tek kazan açıkken 4-5 dakika içinde, iki kazanda açıkken 12 dakika civarları hazır duruma geliyor. Bu noktada gerçekten hazırsa, inanılmaz hızlı. Ama 4-5 dakikada henüz group head yeterince ısınmış gibi gelmedi bana. Genelde ne kadar bekliyorsunuz?
Isınma sürecini hızlandırmak için, Bianca'nın ilk başta hızlı şekilde hedef derecenin üzerine çıkıp, sonra hedefe doğru ısının düşmesini beklediğini okumuştum. O anlık ısıyı kontrol panelinde görmek mümkün mü?

O anlık ısıyı kontrol panelinde görmek mümkün mü?
Evet, ana ekrandayken artıya basın, kazan sıcaklığını gösteriyor. Bir daha artıya basınca buhar kazanı sıcaklığını gösteriyor kazan kapalı da olsa.
4-5 dakika gerçekçi değil, bir iki kez denedim, uzun flush yapsam da düşük demleme oldu, bence makine 45 dakika civarı açık kaldığında maksimum verimi sağlıyor. Ama ben henüz acemi bir kullanıcısıyım, en az 1 yıl kullananların yorumları daha doğru olacaktır.

Evet, ana ekrandayken artıya basın, kazan sıcaklığını gösteriyor. Bir daha artıya basınca buhar kazanı sıcaklığını gösteriyor kazan kapalı da olsa.
4-5 dakika gerçekçi değil, bir iki kez denedim, uzun flush yapsam da düşük demleme oldu, bence makine 45 dakika civarı açık kaldığında maksimum verimi sağlıyor. Ama ben henüz acemi bir kullanıcısıyım, en az 1 yıl kullananların yorumları daha doğru olacaktır.
Ben de yeniyim ama gözlemlere katılıyorum.

Normalde sıcaklık örn. 94'e çok hızlı geliyor. Hazırmış gibi gözüküyor. Ben 1 uzun flush yaptıktan sonra sıcaklık hala 94 ü göstermesine rağmen sıcaklığın altındaki süreci gösteren bar %70-75 hizalarından tekrar 100% hizasına gelmeye çalışıyor. Ömer beyin söylediği gibi + ya basınca genelde 115-118C arasında görünüyor ilk ısınmada. Flush esnasında da buhar geliyor gruptan.

Sadece esp modunda 30-45 dk sonra (cmd öğütüm süresinde aralıklarında) makina artık arka arkaya shot almaya hazır oluyor gibi. Tek shot alacaksam 10-15dk bekliyorum genelde.

Evet, şimdi gördüm. İlk başta 122-123 decereye kadar çıktı kazan sıcaklığı.

Aşağıdaki analizleri buldum. Tek kazanla 10 dak., çift kazanla 18 dakikada stabil hala geldiğini gösteriyor. Tabii ölçüm nasıl yapıldı, bilmiyorum.

Evet, şimdi gördüm. İlk başta 122-123 decereye kadar çıktı kazan sıcaklığı.
Kazanı 93 e getirip grubun 93 e gelmesini beklemek yerine hızlıca 122 derecelere çıkıp kendi soğumaya bırakıyor bu sayede 10dk gibi bir sürede cihaz ısınmış oluyor.

Lelit Biancayı satın almamın üzerinden bir seneden fazla geçmiş. Cihaz ilk çıktığında okuduğum bir kaç inceleme yazısında cihaz için game changer (oyunu değiştiren) ismi takılmıştı. Gerçekten söylendiği gibi oldu cihazı paddle sistemi bir diğer e61 grup sistemini kullanan firmalar tarafından taklit edildi. Hem eski cihazlara hem ellerinde ki yeni üst segment cihazlara bu sistemi entegre ettiler. Hoş onlar yapmasa da Lelit paddle sistemini yedek parça olarak piyasaya sürdü. Aslına bakarsanız E61 sistemi (61rakamı faema tarafından üretilip patentinin alındığı tarihi ifade ediyor) 1961 den beri yaklaşık 60 yıldır piyasada olan başarılı bir grup yapısı. Başarılı olmasının en önemli nedeni termosifon olarak isimlendirilen bir sistem ile mükemmele yakın bir sıcaklık stabilizasyonu sağlaması ucuz olması. Bu nedenle piyasada bulunan bir çok marka e61 grup yapısını kullanmakta. Lelit mühendisleri bu grup yapısı üzerinde uzun süreler çalışarak akış kontrolü sistemine eklemeyi başarmışlar. Akış kontrolü sayesinde puck üzerinde oluşan basıncı kolaylıkla ayarlayabiliyorsunuz bu size bir anlamda basınç profilleme imkanı tanıyor. Basınç kontrol veya profilleme sistemi sistemi 2010 lu yıllardan itibaren özellikle açık kavrum kahvelerin yaygınlaşması ile birlikte popülerlik kazanmaya başlamıştı. Piyasada basınç profilleme yapan cihaz sayısı fazla olmadığı gibi olanlar ise çok yüksek fiyatlara satılıyordu. Benim bildiklerim rotary pump üzerinden basıncı profillemesi yapan La Marzocco Gs3 ve Linea Mini, elektronik akış kontrol sistemi ile basınç profillemesi yapan slayer, elektronik programlama ile yine motor üzerinden basınç profillemesi yapan vesuvius ve dellar corta nın bir modeli vardı. Son yıllarda is Rocket R9 ve decent modelleri piyasaya çıktı. Decent dışındaki diğer cihazlar 4 bin euro üzeri bir fiyata satılıyor hatta slayer 8 bin euro civarı LM GS3 ise 7 bin euro civarı bir fiyata satılıyordu. BU fiyatlar ile Türkiye şartlarında bu cihazları almak hayalden öte gitmiyordu. Lelit Bianca sahneye çıkana kadar.

Lelit markası geçmişinde buharlı ütüleri ile nam salmış bir firma. Son yıllarda espresso makineleri üretmeye başladır. Ürettikleri cihazlar genel olarak fiyat/perfornmans odaklı olmasına özen gösteriyorlardı. Bianca ise firmanın göz bebeğiydi bunun için çok özen gösteriyorlardı. Piyasaya sürmeden fikirlerine önem verdikleri birkaç ev kullanıcısına cihazı test etmeleri için göndermişlerdi. Gelen geri bildirimlere göre cihazı revize ettiler ve Lelit Biancayı piyasaya sürdüler. Değiştirmedikleri tek özellik fiyat performansı yüksek bir cihaz olması. Cihaz piyasaya çıkar çıkmaz büyük bir ilgi topladı herkes performansını ve paddle sistemini merak ediyordu ilk incelemeler sonrası cihaz geçer not almıştı.

Ben neden Bianca'yı tercih ettim: Yıllarca vibration pompanın gürültüsünü çekmiş biri olarak en sessiz rotary pompayı kullanmaları, dual boiler bir sisteme sahip olması, kullanılan iç akşam ve dış aksam da kaliteli bir malzeme kullanmaları (son güncelleme ile buhar kazanının basıncı 2.5bara kadar çıkabiliyor), su deposunun cihazın dışında olması (bu hem cihazı koyacağınız alana göre deponun yerini değiştirmenize hem de depo içerisinde bulunan suyun makinenin sıcaklığından etkilenmemesini sağlıyor), kompakt yapısı, kullanıcı dostu olması (arıza durumunda parçalara kolayca ulaşabiliyorsunu) ve en önemlisi paddle sistemi ile akış kontrolü ve basınç profilleme yapabilmesi. Cihazı alabilmemde ki en büyük etken Türkiye ithalatçısının da firma gibi fiyat politikasının çok iyi olması. Kahve ile ilgili ithal edilen cihazların büyük bir kısmı sizin de bildiğiniz gibi avrupa fiyatlarından daha pahalıya satılıyor. Lelit Bianca benim aldığım dönemde avrupa fiyatlarına göre 300-400 euro daha uyguna satılıyordu. Şu an ki satış fiyatına göre 200-300 euro daha uyguna geliyor sanırım.

Yazının devamı gelicek...

Bianca v2 ile v3 arasinda bariz bir fark var mi? V3 alip o kadar fiyat farki vermeye deger mi?

Bianca v2 ile v3 arasinda bariz bir fark var mi? V3 alip o kadar fiyat farki vermeye deger mi?
Bariz bir fark yok. Hatırladığım kadarı ile buhar ve sıcak su boruları gövdeden biraz daha uzaklaştırılmış, su deposu tasarımı değiştirilmiş son olarak sepetler bildiğim kadarı ile IMS marka geliyor. Gelen sepetler düz kenarlı olmadığı için sonrasında değiştirmeniz gerekecek.

Bariz bir fark yok. Hatırladığım kadarı ile buhar ve sıcak su boruları gövdeden biraz daha uzaklaştırılmış, su deposu tasarımı değiştirilmiş son olarak sepetler bildiğim kadarı ile IMS marka geliyor. Gelen sepetler düz kenarlı olmadığı için sonrasında değiştirmeniz gerekecek.

V3 alip o kadar fark vermek gereksiz olur o zaman. Lelit bianca ile bezzera duo top mn arasinda kararsizim. Bezzera hakkinda bilginiz var mi? Siz bianca sahibisiniz hangisini önerirdiniz?

V3 alip o kadar fark vermek gereksiz olur o zaman. Lelit bianca ile bezzera duo top mn arasinda kararsizim. Bezzera hakkinda bilginiz var mi? Siz bianca sahibisiniz hangisini önerirdiniz?

Sizi mesajınızdan sonra tekrar bir araştırma yaptım V3 te yazılımsal değişikliklere gidilmiş. Paddle ile basınç profilleme işlemini yapabilirsiniz. Makinenin ısınması süresi 15dk dan 12 dk lara düşmüş.

Şu güncel fiyatlarına baktığınızda iki cihazda hemen hemen aynı fiyata satılıyor. Bezzeraya akış kontrol eklentisi almaya kalktığınızda 3500 tl daha ödemeniz gerekecek. Bunun yanında Biancanın hem demleme kazanı hemde buhar kazanı bezzearaya göre daha büyük. Birde Bianca kullanıcılarının bir araya geldiği yaklaşık 30 kişilik bir whatsapp grubumuz var :)

Teknik özellik ve fiyata baktığınızda Bianca önde görünüyor. Ama sizin tercih kriterlerinizi bilemem önünde ki dokunmatik ekran sizin için çok önemli ise Bezzera tercih edebilirsiniz. Veya Biancanın ayrı deposu sizi mutsuz ediyorsa başka bir markaya bakabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Ekran Resmi 2022-03-20 22.23.06.png
    Ekran Resmi 2022-03-20 22.23.06.png
    254.2 KB · Görüntüleme: 33
Bezzera Matrix Top MN kullanıcısı olarak memnun olduğumu söyleyebilirim. Aldığım dönemde fiyat olarak daha uygundu. Açıkcası ihtiyaca ve kullanıma göre kazan büyüklüğü ve akış kontrol pedalını değerlendirmek lazım. Ev kullanımında bezzera'daki kazan büyüklüklerinin yeterli olduğunu düşünüyorum. Eğer ticari bir amaçla kullanılacaksa Bianca daha avantajlı olacaktır. Makinanın göreseli ve dokunmatik ekranın işlevselliği memnun edici. Manuel manometre'lerin olmayıp herşeyin dokunmatik ekranda toplanması farklı bir tarz. Başta bana garip gelmişti ama kullanım kolaylığı ve tasarımının başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bezzera kutu içeriği bakımından biraz zayıf kalıyor. Türkiye'de bezzera kullanıcısı 10'dan fazla diye biliyorum. Bir gönüllü çıksada Bezzera için de whatsapp grubu kurulsa :)

Sizi mesajınızdan sonra tekrar bir araştırma yaptım V3 te yazılımsal değişikliklere gidilmiş. Paddle ile basınç profilleme işlemini yapabilirsiniz. Makinenin ısınması süresi 15dk dan 12 dk lara düşmüş.

Şu güncel fiyatlarına baktığınızda iki cihazda hemen hemen aynı fiyata satılıyor. Bezzeraya akış kontrol eklentisi almaya kalktığınızda 3500 tl daha ödemeniz gerekecek. Bunun yanında Biancanın hem demleme kazanı hemde buhar kazanı bezzearaya göre daha büyük. Birde Bianca kullanıcılarının bir araya geldiği yaklaşık 30 kişilik bir whatsapp grubumuz var :)

Teknik özellik ve fiyata baktığınızda Bianca önde görünüyor. Ama sizin tercih kriterlerinizi bilemem önünde ki dokunmatik ekran sizin için çok önemli ise Bezzera tercih edebilirsiniz. Veya Biancanın ayrı deposu sizi mutsuz ediyorsa başka bir markaya bakabilirsiniz.

Bilgilendirme icin tesekkür ederim. Suan icin bianca daha agir basiyor. Artik bianca ailesine katildigimiz zaman bizide gruba alirsiniz tecrübelerinizden yararlanmak isterim :)

Ve son olarak, espresso tüketen biriyim. Yanina yakisacak ve beni memnun edecek bir grinder tavsiyeniz ne olur?

Bezzera Matrix Top MN kullanıcısı olarak memnun olduğumu söyleyebilirim. Aldığım dönemde fiyat olarak daha uygundu. Açıkcası ihtiyaca ve kullanıma göre kazan büyüklüğü ve akış kontrol pedalını değerlendirmek lazım. Ev kullanımında bezzera'daki kazan büyüklüklerinin yeterli olduğunu düşünüyorum. Eğer ticari bir amaçla kullanılacaksa Bianca daha avantajlı olacaktır. Makinanın göreseli ve dokunmatik ekranın işlevselliği memnun edici. Manuel manometre'lerin olmayıp herşeyin dokunmatik ekranda toplanması farklı bir tarz. Başta bana garip gelmişti ama kullanım kolaylığı ve tasarımının başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bezzera kutu içeriği bakımından biraz zayıf kalıyor. Türkiye'de bezzera kullanıcısı 10'dan fazla diye biliyorum. Bir gönüllü çıksada Bezzera için de whatsapp grubu kurulsa :)

Yorum icin tesekkür ederim. Bezzeranin görünüsü ve temel olarak bir kac özelliginden dolayi sepetime ekledim. Iki cihaz da hosuma gittigi icin arafta kaldim maalesef. Son kararimi yakindan görüp, denedikden sonra verecegim :) daha saglikli olur.

Merhaba, eğer deneyen/kullanan varsa, VST 20g basket, Bianca naked portafiltre ile uyumlu mu? 18g basket uyuyor, 22g uymuyor zannediyorum.

Bir diğer sorum ise Bianca naked portafiltrenin IMS/VST ridgeless basketlerle kullanımıyla ilgili (18g/20g). Bu basketlerin portafiltreye kilitlenmemesi nedeniyle, grup başlığına takıla kalma ya da temizleme sırasında knock box/çöpe düşme gibi durumlarla karşılaşılıyor mu? En azında rahatsız edici bir sıklıkla.

VST 20g basket, Bianca naked portafiltre ile uyumlu mu? 18g basket uyuyor, 22g uymuyor zannediyorum.

Ims h24-26-28 kullanıyorum ilk versiyonda pf nin tabanı sıfır kesilmediği için h28 22gr takılıyordu tornacıda halllettim.

Pf nin ağız kısmında bulunan yay nedeni ile sepet düşmesi ile hiç karşılaşmadım.

Ims h24-26-28 kullanıyorum ilk versiyonda pf nin tabanı sıfır kesilmediği için h28 22gr takılıyordu tornacıda halllettim.

Pf nin ağız kısmında bulunan yay nedeni ile sepet düşmesi ile hiç karşılaşmadım.
yaklasik 1 hafta once V3 aldim. sizce icinde gelen IMS filtreler yeterli mi yoksa yeni bir basket almali miyim? :)

yaklasik 1 hafta once V3 aldim. sizce icinde gelen IMS filtreler yeterli mi yoksa yeni bir basket almali miyim? :)
Çok ince ve homojen öğütmeye müsait üst düzey bir değirmeniniz varsa düz inen sepet açık kavrumlarda performans artırabilir. Hatta elzem de olur, çünkü gelen sepetler konik iniyor, ultra ince kavrumlarda yeterli çözünme sağlanamayabilir. Çekirdeğin istediği incelikte akış yavaşsa ya gramaj düşürmek gerekecek ya da "keşke düz inen bir sepetim olsaydı." denilecek. :)

Çok ince ve homojen öğütmeye müsait üst düzey bir değirmeniniz varsa düz inen sepet açık kavrumlarda performans artırabilir. Hatta elzem de olur, çünkü gelen sepetler konik iniyor, ultra ince kavrumlarda yeterli çözünme sağlanamayabilir. Çekirdeğin istediği incelikte akış yavaşsa ya gramaj düşürmek gerekecek ya da "keşke düz inen bir sepetim olsaydı." denilecek. :)
çok teşekkür ederim cevabınız için. 😄 v3 model portafiltre düz inen sepetleri tutabiliyor mu peki? ☺️

Geri