Kendileriyle uzun tartışmalarım sonucunda öğrendiğim yegane şey, nitelikten bahsedip, nitelikli kahvenin ne olduğunu gram bilmeyen işletme. En nitelikli saydıkları kahveleri Burtukaana ona da kafalarından 89 puan vermişler. Bu kahve yıkama istasyonundan çıkarken bile bu puanla çıkmıyor. Tedarik bilgisi, yıkama istasyonu konusunda kesinlikle bilgi paylaşılmıyor. Sorulduğu zaman ise terslenmekle yüz yüze kalabiliyorsunuz. Şahsen ben nazikçe sorduğumda bana biz çok tersizdir çarparız valla şeklinde bir açıklamaları olmuştu. Ayrıca bu forum ve paylaşım yapanların ya da en azından benim paylaştığım makale ve yazılar hakkında boş ve uzay çöplüğü şeklinde bir yorumları olmuştu. Profilimden uzay çöplüğü tadındaki yazılarıma göz atabilirsiniz. Eskişehir'deki kanı deli akan solcu gençleri sosyalist popülistlik yaparak kendine çekmeyi başaran bir kahvecidir kendileri. Ayrıca fiyatlarına bakacak olursanız bir sosyalist olarak da parayı hiç sevmezler.

Bana özelden yazarsanız size Eskişehir'de işini çok daha layıkıyla yapan işletmeler önerebilirim.
Neyse ki Tanrının sevdiği kullarıymışız. Bak güzel kardeşim silmişsin ergenler gibi mesajlarını ama kayıt etmiş Keçi serkeşlerden biri. Öncelik bu mesaj akışı tabi ki. Sonralık ise zaten az ve değerli olan zamanımız çalındığı için bir kaç söz. Forumun giriş sayfasındaki 3. nesil anlatımı tamamen sistem uyarlaması. Eğer 1. nesili 'instant coffee' alırsak; Çoban Kaldiyi, Keçileri, Şazeli'yi, Osmanlı İmparatorluğunu, Viyanadaki ilk kahve dükkanını ve tüm geçmişi unutmuş oluruz. Silmiş ve büyük şirketlerin kötü granülü ile başlangıç yapmış oluruz. Demek istediklerimizde tam burada başlıyor. Arama motorlarından işi öğrenenler mi dersin, evde demleyip emekleri boşa çıkaranlar mı?
Neyse yeter biraz pozitif.
Dört sene oldu ve emeğimiz dışında hiç bir şeyi hayatımıza almadık. Sosyalizm kelime anlamı üzerinden değerlendirirsek, söylemler doğru. Fakat emek, her gün gitgide artan tecrüme, yokluğu paylaşmak, kahveye saygı ve ticari amaçlar edinmeden devam eden bir yapı burası. İdeolojik söylemlerle uzaktan yakından alakası yok. İçinde bulunulursa devrimin gerçekten koklanabileceği bir yer. Ve evet devrim oldu ama haberdar değilsiniz. Çünkü o güzel kafalarınızı tvden ayırmadınız.
Su satılmıyor.
Sadece kahve.
Şeker hiç olmadı.
Paranız olmadığında kahvemizi paylaşıyoruz.
Doğaya her zaman destek ve içiçe.
Tüketim sınırlarını daraltıp, çıkan çöpe bile saygı var.
Bazılarını sıralamak anlamsız ama bizi birileriyle kıyaslamadan şekersiz bir kahve dükkanı işlettiğimizi bilmeniz gerekir. Bu zor şartlarda, bu yozlaşma anlarında bile bozmadan ilerlemek zor ama biz buna değer veriyoruz.
Şimdi,
bir yanda bizim senelerdir bu işin içinde olmamız ve hayat akarken kahveyle direniş ve beslenmemiz,
diğer yanda bu ve buna benzer popi kültüre hitap eden forumların kişicikleri, sonradan baristalar, ticari amaçlar, övgü bekleyen demleyiciler,
ve almamız gerekiyormuş gibi nitelendirdiğiniz SCA belgeleri.
Herkesin, tecrübe gözetmeden parası olduğunda ulaşabileceği sertifikalar, şirketleşmiş kahveciler, kilolarca kavurmalar, dedikodularla satışlar, bok atmalar, kötülemeler, hiç olmayan pozitif eleştiriler, hiç bitmeyecek ve biz bunun çok farkındayız.
Sizde olun.
Hala ve hala kapımız açık herkese.