1 hafta önce cevabını merak ettiğim bir soruydu. Soğuk öğütülen çekirdeğin daha iyi partikül dağılımı konusunda fikirler vardı, ama aynı zamanda Christopher Hendon’ın makalesinde bahsettiği sıcaklıklara ev tipi buzlukta ulaşmak pek mümkün değil.
Benim rutinim normalde şöyleydi, çekirdeği 125’er g olarak vakumlarım, buzluğa koyarım. İçmek istediğim zaman, poşeti çözülmesini beklemeden açar, 18-20g istediğim gramajda alır, geriye kalan kahveleri vakumlar, geri de buzluğa atardım. 6 aydan fazla olmak üzere ve daha bir kere bile nemlenme ile ilgili bir sorun yaşamadım, vakumlama kısmına çok dikkat ediyorum.
Ama asıl sorun burdan sonra başlıyordu, diğer soğukken öğütüp demlediğim çekirdekte bariz bir tat kaybı vardı. Düşüncem şuydu; çekirdeği 15 dk tezgahta bekletsem, sıcak hava ile teması sırasında hafif nemlenme olur, bu da RDT görevi görür, statikten kurtulurum. Fakat düşündüğümden daha güzel bir şey oldu, çekirdek daha da tatlandı, tat profili çok daha canlıydı. Soğuk kahve ile sıcak suyun temasına veriyorum bu sorunu, espressoda sıkıntı olmayabilir, ama nedense pour over’da bu sıkıntı ile karşılaşıyordum.
Artık bütün workflow aynı, sadece çekirdeği 18-20 g tarttıktan sonra 15 dk oyalanıyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 2782Ekli dosyayı görüntüle 2783Ekli dosyayı görüntüle 2784