• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kavrulmuş Kahve Vakumlamak

“Düşük sıcaklıklarda her şey yavaşlıyor. Her 10 derecede bir, kahve çekirdeğinde gerçekleşen olaylar yarı-hızda ilerliyor.”

Cristopher H. Hendon, Assistant Professor @ Oregon University, Water for Coffee kitabının co-yazarı

Merhaba sayın üyeler! Bileniniz vardır, bilmeyeniniz, 2-2.5 aydır kahve vakumlama yolu ile kahvelerimi saklıyorum. Nem ve oksijen etkenini ortadan kaldırdıktan sonra UV ışık ile başa çıkmak kolay zaten, aldığım bütün kahvelerin 250 gramı da verimli geçiyor diyebilirim. Daha da güzeli, 2 ay önceki kahveyi de aynı aromatik şekilde içebiliyorum. Hala açmadığım bir paket var, o da 4-5. ayda açılacak. (ki kahveyi donduran tek kişi ben değilim, blog yazılarını okuduğum insanlar son 2 yıldır bunu yapıyor ve 2 yıllık kahvede bile sıkıntı olmadığını söylüyor)

Neden kahveyi donduruyoruz?
  • Kahveyi en iyi durumda muhafaza etmek
  • Zamanı durdurmak
  • Her zaman kahve stoğu olması
  • Birçok çeşit kahvenin aynı anda elde olmasını sağlama
Arrhenius denklemine göre ideal şartlarda, -18 derecede gerçekleşen reaksiyon hızı o kadar yavaş ki, 1 günde 25 derece oda sıcaklığında gerçekleşen reaksiyonun oluşması 90 gün sürüyor. Şartlar ne ideal, ne de bu denklem kahve için geçerli; ama olsa idi:
  • Kavrulduktan 7 gün sonra dondurulan kahvenin 30 günlüğüne oda sıcaklığında bırakıldığındaki reaksiyonları göstermesi 2070 gün (5 yıl 8 ay) (23x90) sürerdi.
***Bu paragraf eski bir yazıdır, 2 aylık kahvede hala bloom, hala aromalar burnumda tütüyor.***
🔻🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻
*Kendi denemelerime geleyim; günlük kahve rutinim biraz daha uzun sürmeye başlasa da, kahvelerin tadının-aromasının gerçekten korunduğunu farkettim. Şimdiki, ve daha kesin sonuçlar vereceğini umduğum denememde ise yeni gelen kahvelerimin 100g’ını dondurdum, 100g’ını orijinal paketinde saklıyorum, 2-3 hafta sonra ikisini karşılaştıracağım. Bundan sonra 1 ay - 3 ay vs. diye denemelerim devam edecek. Eğer aşırı bir fark olmazsa (ki çok az olmasını umuyorum), Dünya Kahve Günü'nde de, yılbaşında da, Paskalya'da bile yapılan indirimleri kaçırmamış olacağım :cool:*


512BECFF-FB03-43CD-BE2C-5C8B4F1B2843.JPG

Derin dondurucumun muhtemel 1 yıl sonraki hali:

IMG_5901.JPG



AliExpress Vakum Makinesi
AliExpress Vakum Poşetleri

Türkiye'den Vakum Makinesi
Türkiye'den Vakum Poşetleri
 
Son düzenleme:
Grubun Kahve dondurucusu :) Şaka Maka bende düşünüyorum çok mantıklı iş ama her çekirdekte aynı sonucu verecek mi o önemli.
 
Yedekte çekirdek bulundurabilmek, sevdiğimiz çekirdeklerden çuvalın dibi görünmeden daha uzun tüketebilmek adına da dikkat çeken yöntem. Deneyimlerinizi ve deneyimleyenlerin çevirisini bu başlık altında takipteyiz. Kolları bunun için sıvadığımızda kapınızı çalar rahatsızlık veririz artık. Paylaşım ve emekleriniz için teşekkürler.
 
Grubun Kahve dondurucusu :) Şaka Maka bende düşünüyorum çok mantıklı iş ama her çekirdekte aynı sonucu verecek mi o önemli.

Bu elemanlar çok iyi işler yapıyorlar; umarım; çekirdeğe göre fark olsa bile çok az oluyordur...

Yedekte çekirdek bulundurabilmek, sevdiğimiz çekirdeklerden çuvalın dibi görünmeden daha uzun tüketebilmek adına da dikkat çeken yöntem. Deneyimlerinizi ve deneyimleyenlerin çevirisini bu başlık altında takipteyiz. Kolları bunun için sıvadığımızda kapınızı çalar rahatsızlık veririz artık. Paylaşım ve emekleriniz için teşekkürler.

Teşekkür ederim, umarım uzun vadede (henüz 2 aylık kahve deneyebilmiş oldum, 4-5 aylık merak ediyorum) iş gören bir yöntem olur. Kim istemezdi şimdi o güzelim tükenen çekirdekleri içmeyi :love:
 
buradan hemen bir dipnot geçiyim. Tek kullanımlık dondurma işlemi kadar verimli hiçbir saklama yönetmi bulamazsınız. Ancak, çıkış sonrası hemen öğütmelisiniz. aksi takdirde bu sefer yapısal bozulmalar başlayacaktır.
 
Başta kendi açımdan gereksiz geldi, tüketecek kadar kahve alıyorum dönüşümlü olarak. Fakat sonra bir sürü indirimi kahvem olduğu için kaçırdığımı düşündüm. Gerçekten işe yarıyorsa düşünebilirim. Takipteyim...
 
Mantığa oldukça yatan bir fikir 👍 Bilimsel açıklamasını zaten yapmışsın, geriye uzun dönem izlenimlerini beklemek kalıyor. Yöntemini denemek isteyenlere yardımcı olması açısından vakumlama aleti ve poşetlerinin aliexpress linklerini ilk mesaja eklesen mi ? :) Eline sağlık👏
 
Amazonda şöyle şeyler var. 100'lü paketi 10$ civarında. TR'de de bu fiyat sıkalasında bulabileceğimiz yerler var mı acaba? "Oxy-Sorb Oxygen Absorbers for Food Storage" olarak geçiyor. Ucuz vakum makineleri paketteki havayı tam olarak çekmiyor. İçine bir de şöyle bir şey attık mı maksimum çözüm olur.

1580106170604.png
 
Amazonda şöyle şeyler var. 100'lü paketi 10$ civarında. TR'de de bu fiyat sıkalasında bulabileceğimiz yerler var mı acaba? "Oxy-Sorb Oxygen Absorbers for Food Storage" olarak geçiyor. Ucuz vakum makineleri paketteki havayı tam olarak çekmiyor. İçine bir de şöyle bir şey attık mı maksimum çözüm olur.

Ekli dosyayı görüntüle 125

Kahvenin aromalarıyla, ve 2 hafta gibi bir kısa sürede bunu kötü yönde etkilemesiyle hiç girişmedim. İçinde kalan minimal havanın aşırı bir fark yaratacağını sanmıyorum.

Yeni paket:

0710D7F9-9B9F-4D01-997F-FB5B57E6765C.jpeg

2 hafta sonra 80g ile beklemiş paket:

CB4AB74E-5186-4676-B1AD-D6E29B8BEB45.jpeg

Tehlikeli olduğuna dair instagram yazısı
 
Öncelikle emeğine sağlık! Faydalı bir bilgilendirme. Peki diyelim ki, 3 ay sonra kahveyi derin dondurucudan çıkardık. Tüm paketi tüketmeli miyiz? Yoksa alacağımızı alıp geri kalanı tekrar vakumlayabilir miyiz?
bak işte benim de merak ettiğim bir soruydu bu. yani dondurma - çözdürme - dondurma - çözdürme

acaba demleme yapacağımız miktar yani ( 14 - 20gr ) poşetleri dondurup tek tek çıkarıp kullanmak mı lazım?
 
Öncelikle emeğine sağlık! Faydalı bir bilgilendirme. Peki diyelim ki, 3 ay sonra kahveyi derin dondurucudan çıkardık. Tüm paketi tüketmeli miyiz? Yoksa alacağımızı alıp geri kalanı tekrar vakumlayabilir miyiz?

Teşekkürler! Eğer vakum işine giriştiyseniz, mümkünse tek dozluk, olmazsa 5-6 dozluk, o da olmazsa tüm paketi vakumlayıp dondurucuya atmayı (ki bu son seçenek tatile falan çıkılacağı zaman çok iyi oluyor) öneririm.

Şimdi hangisinin yapılması gerektiği konusunda bir anlaşmaya varılamıyor. Tavuk mu balık mı bu deyip, bütün paket vakumlu haldeyken içerisinden istediği gramajı çıkarıp tekrar vakumlayıp dondurucuya atan da var; selüloz yapısı bozulup bakterilerle ilgili açıklama yapan da.

Şöyle düşünmemiz gerekiyor, derin dondurucu adeta zaman makinesi gibi. 3 ay dondurucuda beklemiş kahve (hesaplamaya göre) oda sıcaklığında 2 gün beklemiş gibi olacak.

Eğer yeterince hızlı olursanız, dondurucudan çıkarıp, poşeti açıp, istediğiniz gramajı alıp, sonra dondurucuya tekrar koyacaksanız (ve bunu 4-5 dk içerisinde yapacaksanız) sıkıntı olmayacaktır. Ama diğer durumlarda poşetin yüzeyinde oluşan buğu poşetteki diğer çekirdeklere zararı olacaktır.

Benim 80 gramlık poşetler kullanma sebebim bu. Dondurucuya da koysam, çekmeceye de koysam, 80g. 5 kere dondur çöz sıkıntı olmayabilir belki, ama 150-200g gibi daha yüksek gramajlarda bir ihtimal zarar oluşabilir.

Bir de ek olarak ekleyeyim, normalde 250g sığacak poşeti 3’e bölüp 80-80-80 bölüştürüyorum, bu yüzden poşet maliyeti vs. artmıyor, sadece işçilik 😁
 
@Kahveciningalaksirehberi Hocam poşetleri rulo halinde olanlardanmı alıyon yoksa değişik ölçülerde olanlar var 15*20,18*25 vs gibi hangisini kullanıyorsun , verdin zehri bize şimdi vakum makinası alıyoz :giggle:

Ahahah hayırlı olsun, 20x500 cm rulo alıyorum, fabrikada yapıştırılmış kenarlar 1'er cm, yani en aslında 18 cm; 6-6-6 cm olmak üzere 3'e bölüyorum, 80 gramlık dozlar halinde vakumluyorum. :)
 
Geri
Üst