• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kavrulmuş Kahve Vakumlamak

Bende Aliekspress üzerinden almış bulunuyorum :D :D bi dondurmadığımız kalmıştı kahveyi onuda yapalım :D
 
Çok garip bir güncellemede bulunacağım.

Kahve evreninde bir gün doğru kabul edilen bir şey, ertesi gün yanlış kabul edilebiliyor. Tam tersi olması da mümkün.

Kahveyi oda sıcaklığına getirdikten sonra tekrar dondurmak hücrenin yapısını hassaslaştırıp bozabiliyor. En azından şimdilik böyle biliniyor. Tam tersini “this ain’t chicken” söyleyip buz-çöz yapan da var.

Kahveyi soğukken açınca da buğulanmadan dolayı nem kaçar deniliyor. Ama kahve çekirdeğinin üzerinde değil, paketin üzerinde benek benek nemlenmeler olduğunu söyleyebilirim.

Vakumlu bir şekilde oda sıcaklığında bekleyen kahvede de 3-4 garip tatlar ortaya çıkmaya başlıyor. Kahve donduranlar ile iletişime geçtiğimde ise hepsi tek doz olarak vakumlayıp dondurduklarını, ve tahminlerine göre oda sıcaklığında vakumlanmış ortamda bekleyen kahveler poşetin basıncından dolayı farklılaşıyor.

Artık sistem şöyle:

1) Degassing için bekle. Mümkünse 7-10 gün sonra paketi aç.

2) Büyük vakum poşetini 3’e böl. Tek tarafı açık uzun tüpler haline getir.

3) 80-80-80 olarak bölüştür.

4) Vakumladıktan sonra en az 5 dakika, en geç 15 dakika içerisinde buzluğa at. 5 dakika beklememin süresi, herhangi bir sızıntı olup olmadığını gözlemlemek; 15 dakikadan fazla beklemememin sebebi, degassing ile sorun yaşanması.

5) Kullanacağım kahveyi buzluktan çıkarıp, hemen ağzını açıp, tartıp, tekrar vakumlayıp hemen buzdolabına atıyorum. Kahvenin ısıl dengeye gelmesini beklemiyorum.

Çok zahmetli gibi gözükse de, kavanoz açmak kadar kolay olmaya başladı...

6FD3D61E-8D52-43BE-B6C9-763C95F1E847.jpeg

EK43 ve soğukta bekletilen hopper’ları...
 
1 haftalık Kullanım Deneyimleri

@Willaim’s Roastery den Aldığım 2 Farklı Çekirdeği 7 gün Dİnlendirdikten sonra 50 gr Lık poşetlere Bölerek Buzluğa Attım

Her akşam iki çekirdekten'de 14 gr alıyorum ve hızlıca poşetleri tekrar vakumluyarak Buzluğa Tekrar Koyuyorum

kahve 2.jpeg

Çekirdeğin birini hemen Comadante 19 klik ile öğütüp anında poşetleyip vakumluyorum ertesi gün işyerinde Delter ile Demlemek için
(öğütüp vakumlamam en fazla 2 dk sürüyor)

kahve 1.jpeg

Diğer Çekirdeği Kalita 155 ile demleyerek Tüketiyorum 14 gr/ 200 ml + Melo

kahve-3-jpeg.338


Sonuç : Buzluktan çıkardığım çekirdeklerde poşetlemeden kaynaklı herhangi bir koku yok , çekirdekler ilk günkü gibi taze kokusu yerinde, öğütüp işyerine götürdüğüm kahvelerde de durum aynı poşeti kestiğim anda ilk öğütümdeki kokusunu aynen muhafaza ediyor bayatlama koku kaybı gibi bişeylar yaşamadım Delter ile demlediğim bir önceki akşam öğütülmüş kahvenin anında öğütüp demlediğim kahveden farkı yok en azından ben fark göremedim şimdilik bu sistem benim çokkkk çokkk işime yaradı @Kahveciningalaksirehberi teşekkürler , Antalya'da yaşıyorum özellikle yazın nem oranının % 80 / 90 lar arasında dolaştığı dönemlerde kahveleri taze tutmakta ciddi sorunlar yaşıyordum , sanırım bu sorunu Vakum ile çözdüm
Şimdilik bu kadar ilerleyen dönemlerde tekrar sonuçları paylaşırım
 

Ekli dosyalar

  • kahve 3.jpeg
    kahve 3.jpeg
    9.5 KB · Görüntüleme: 1,163
1 haftalık Kullanım Deneyimleri

@Willaim’s Roastery den Aldığım 2 Farklı Çekirdeği 7 gün Dİnlendirdikten sonra 50 gr Lık poşetlere Bölerek Buzluğa Attım

Her akşam iki çekirdekten'de 14 gr alıyorum ve hızlıca poşetleri tekrar vakumluyarak Buzluğa Tekrar Koyuyorum

Ekli dosyayı görüntüle 336

Çekirdeğin birini hemen Comadante 19 klik ile öğütüp anında poşetleyip vakumluyorum ertesi gün işyerinde Delter ile Demlemek için
(öğütüp vakumlamam en fazla 2 dk sürüyor)

Ekli dosyayı görüntüle 337

Diğer Çekirdeği Kalita 155 ile demleyerek Tüketiyorum 14 gr/ 200 ml + Melo

kahve-3-jpeg.338


Sonuç : Buzluktan çıkardığım çekirdeklerde poşetlemeden kaynaklı herhangi bir koku yok , çekirdekler ilk günkü gibi taze kokusu yerinde, öğütüp işyerine götürdüğüm kahvelerde de durum aynı poşeti kestiğim anda ilk öğütümdeki kokusunu aynen muhafaza ediyor bayatlama koku kaybı gibi bişeylar yaşamadım Delter ile demlediğim bir önceki akşam öğütülmüş kahvenin anında öğütüp demlediğim kahveden farkı yok en azından ben fark göremedim şimdilik bu sistem benim çokkkk çokkk işime yaradı @Kahveciningalaksirehberi teşekkürler , Antalya'da yaşıyorum özellikle yazın nem oranının % 80 / 90 lar arasında dolaştığı dönemlerde kahveleri taze tutmakta ciddi sorunlar yaşıyordum , sanırım bu sorunu Vakum ile çözdüm
Şimdilik bu kadar ilerleyen dönemlerde tekrar sonuçları paylaşırım

Süper gözüküyorlar! Çekirdek takasına da yol açıyor bu vakumlama işi :)
 
“Düşük sıcaklıklarda her şey yavaşlıyor. Her 10 derecede bir, kahve çekirdeğinde gerçekleşen olaylar yarı-hızda ilerliyor.”

Cristopher H. Hendon, Assistant Professor @ Oregon University, Water for Coffee kitabının co-yazarı

Merhaba sayın üyeler! Bileniniz vardır, bilmeyeniniz, 2-2.5 aydır kahve vakumlama yolu ile kahvelerimi saklıyorum. Nem ve oksijen etkenini ortadan kaldırdıktan sonra UV ışık ile başa çıkmak kolay zaten, aldığım bütün kahvelerin 250 gramı da verimli geçiyor diyebilirim. Daha da güzeli, 2 ay önceki kahveyi de aynı aromatik şekilde içebiliyorum. Hala açmadığım bir paket var, o da 4-5. ayda açılacak. (ki kahveyi donduran tek kişi ben değilim, blog yazılarını okuduğum insanlar son 2 yıldır bunu yapıyor ve 2 yıllık kahvede bile sıkıntı olmadığını söylüyor)

Neden kahveyi donduruyoruz?
  • Kahveyi en iyi durumda muhafaza etmek
  • Zamanı durdurmak
  • Her zaman kahve stoğu olması
  • Birçok çeşit kahvenin aynı anda elde olmasını sağlama
Arrhenius denklemine göre ideal şartlarda, -18 derecede gerçekleşen reaksiyon hızı o kadar yavaş ki, 1 günde 25 derece oda sıcaklığında gerçekleşen reaksiyonun oluşması 90 gün sürüyor. Şartlar ne ideal, ne de bu denklem kahve için geçerli; ama olsa idi:
  • Kavrulduktan 7 gün sonra dondurulan kahvenin 30 günlüğüne oda sıcaklığında bırakıldığındaki reaksiyonları göstermesi 2070 gün (5 yıl 8 ay) (23x90) sürerdi.
***Bu paragraf eski bir yazıdır, 2 aylık kahvede hala bloom, hala aromalar burnumda tütüyor.***
🔻🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻
*Kendi denemelerime geleyim; günlük kahve rutinim biraz daha uzun sürmeye başlasa da, kahvelerin tadının-aromasının gerçekten korunduğunu farkettim. Şimdiki, ve daha kesin sonuçlar vereceğini umduğum denememde ise yeni gelen kahvelerimin 100g’ını dondurdum, 100g’ını orijinal paketinde saklıyorum, 2-3 hafta sonra ikisini karşılaştıracağım. Bundan sonra 1 ay - 3 ay vs. diye denemelerim devam edecek. Eğer aşırı bir fark olmazsa (ki çok az olmasını umuyorum), Dünya Kahve Günü'nde de, yılbaşında da, Paskalya'da bile yapılan indirimleri kaçırmamış olacağım :cool:*


Ekli dosyayı görüntüle 121

Derin dondurucumun muhtemel 1 yıl sonraki hali:

Ekli dosyayı görüntüle 122



AliExpress Vakum Makinesi
AliExpress Vakum Poşetleri

Türkiye'den Vakum Makinesi
Türkiye'den Vakum Poşetleri
Merhaba Teoman. 🙂
Ben teşekkür ediyorum bu güzel ve değerli paylaşım için.👍
Probador siparişimde elimde fazla kahve olunca şöyle zımbaladım:
Ekli dosyayı görüntüle 123
 
Teoman bilgiler için çok teşekkürler.
Buzluğa atmak için vakumlamak şart mı peki?
Paketi hiç açmadan 4-5 hatta 7 gün bekleyip icindeki gazı valften çıkarıp dolaba atsak ne olur?
 
Teoman bilgiler için çok teşekkürler.
Buzluğa atmak için vakumlamak şart mı peki?
Paketi hiç açmadan 4-5 hatta 7 gün bekleyip icindeki gazı valften çıkarıp dolaba atsak ne olur?

Rica ederim!

Paketle beraber atmanızda sakınca yoktur, vakumlamanın en iyi yöntem, ama diğer şekilde (buzdolabı poşeti, kavanoz) dondurucuya koymanın da çok zararlı olmadığını James Hoffmann onaylamıştır.

Yakında valflerle ilgili bir yazı yazacağım, aman diyeyim, o valfi öyle bantlayın ki paket bile şüphe etsin valfin varlığından. Hava kaçırıyorlar, hava kaçırıyorlar..
 
Rica ederim!

Paketle beraber atmanızda sakınca yoktur, vakumlamanın en iyi yöntem, ama diğer şekilde (buzdolabı poşeti, kavanoz) dondurucuya koymanın da çok zararlı olmadığını James Hoffmann onaylamıştır.

Yakında valflerle ilgili bir yazı yazacağım, aman diyeyim, o valfi öyle bantlayın ki paket bile şüphe etsin valfin varlığından. Hava kaçırıyorlar, hava kaçırıyorlar..
O zaman senin gibi 80 gr olacak sekilde küçük kilitli buzdolabı poşetinde, içindeki hava olabildiğince boşaltılmış şekilde buzluğa atmak. Vakum olmadan en iyi yol bu olacak benim için. Teşekkürler tekrardan 👌
 
Yakında valflerle ilgili bir yazı yazacağım, aman diyeyim, o valfi öyle bantlayın ki paket bile şüphe etsin valfin varlığından. Hava kaçırıyorlar, hava kaçırıyorlar..

Hatta hava kaçırıyorlar, hava kaçırıyorlar, hava kaçırıyorlar, hava kaçırıyorlar, kaçırıyorlar, kaçırıyorlar, kaçırıyorlar, kaçırıyorlar, .....
 
O zaman senin gibi 80 gr olacak sekilde küçük kilitli buzdolabı poşetinde, içindeki hava olabildiğince boşaltılmış şekilde buzluğa atmak. Vakum olmadan en iyi yol bu olacak benim için. Teşekkürler tekrardan 👌

İlk vakum makinem akciğerlerim, baya iş görüyorlar 🥳


Hatta hava kaçırıyorlar, hava kaçırıyorlar, hava kaçırıyorlar, hava kaçırıyorlar, kaçırıyorlar, kaçırıyorlar, kaçırıyorlar, kaçırıyorlar, .....

Yetmez, baya baya kaçırıyorlar..
 
Ne zaman vakumlamak gerekiyor?
Dün Nisan Bey @pacamara kahvenin en iyi anında vakumlamanın ve dondurmanın iyi olacağını söyledi.
 
Ne zaman vakumlamak gerekiyor?
Dün Nisan Bey @pacamara kahvenin en iyi anında vakumlamanın ve dondurmanın iyi olacağını söyledi.

Tabi sözü ona bırakmam gerek. Daha kesin bilgi verir.

Ama şöyle söyleyebilirim, buzluktan çıkarıldığında buzluğa koyduğunuzdaki halinde olacağı için, peak noktasında buzluğa atmak daha iyi... Örneğin La Cabra’dan gelen çekirdek kavurucunun notuna göre 1 ay sonra doruk noktasına ulaşıyor tat konusunda. Biraz daha bekleyeceğim dondurmak için.
 
Tabi sözü ona bırakmam gerek. Daha kesin bilgi verir.

Ama şöyle söyleyebilirim, buzluktan çıkarıldığında buzluğa koyduğunuzdaki halinde olacağı için, peak noktasında buzluğa atmak daha iyi... Örneğin La Cabra’dan gelen çekirdek kavurucunun notuna göre 1 ay sonra doruk noktasına ulaşıyor tat konusunda. Biraz daha bekleyeceğim dondurmak için.

Ne yazık ki buzluktan çıkardığınız anda, koyduğunuz andaki gibi olmuyor. Öyle olsaydı, zamanda seyahati bulmuş olurduk :)
İyi şekilde buzlukta kalmış her 1 ayı kahvenin açık halindeki 3 4 gün gibi düşünebilirsiniz.
 
@Kahveciningalaksirehberi
@pacamara
Vakumlanmadan buzluğa atılan kahvede ne gibi problemlerle karşılaşılır?
Havasını iyice aldığım kilitli poşeti kontrol edim dedim ama bildiğin hava alıp gevşemiş.
Napmam lazım mesela?
 
Yani bir hasar oluşmuşsa onu geri çevirmenin bir yolu var mı bilmiyorum. Çekirdeği denediniz mi, belki çok kayıp yoktur?..
Yarın deniyeceğim, espresso için saklanmıştım, iş yerinde makinem.
Nasıl bir hasar olmuş olabilir? Nem ne gibi bir etki yapar?
 
Yarın deniyeceğim, espresso için saklanmıştım, iş yerinde makinem.
Nasıl bir hasar olmuş olabilir? Nem ne gibi bir etki yapar?

Bakteri oluşumu ve çekirdek içerisinde değişen nem oranının tat profiline etki etmesi ile ilgili yazılar var, ama tecrübem yok diyebilirim.

James Hoffmann'ın patreon destekçilerinden Hamad'ın nem ile ilgili bir çalışması vardı, ondan sonra da Hoffmann YouTube'da bununla ilgili bir video çekti. Nemin kötü etki ettiği bir gerçek, ama ne kadarının kötü etki ettiği tartışılıyor olması gerek.

Yüksek nemin oksidizeyi engellediğine dair makaleler mevcut...

 
Geri
Üst