• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kalita Wave Modelleri Karşılaştırması

Bendeki Güral'ın tek deliği kapalıydı; delene kadar ömrümden ömür gitti. Suyun içinde ancak delebildim sonra; şu şekilde:

Dikkatli davranmanız tavsiye olunur böyle bir şey yapacaksanız. Alta çekirdek koyduğum da oldu ama genelde lüzum kalmıyor.

Fakat bundan sonra bilhassa dripper'larda taklit ürün almamaya karar verdim; aradaki fiyat farkına değmiyor.

Neredeyse butun kahve ekipmanlari ince işcilik istiyor.Metalde cncde işleme gerektiriyor çoğu çünkü hassas projeler.Bu yüzden de el yordamıyla duzeltmeye çaliştigımız şeyler malesef tam hassas çalişmiyor.Uğraştığımız şey suya yön vermek.Su yani bu yerinde durmuyor bulduğu en kolay delikten geçip gidiyor.Milimetrik sapmayı bile algılayacak kapasitede bir madde :) O yuzden ben de sizin gibi duşunuyorum.
Şimdi orijinalde metal mi seramik mi dersiniz? Suyla uzun sure birlikte kalacagindan metal ya da cam dusunuyorum ısı kaybı sebebiyle.Porselen v60 ım var porselene sıcak bakmiyorum.Isıyı soğurmasi bir yana ısı eşitte dağilmıyor duvarlara
 
Neredeyse butun kahve ekipmanlari ince işcilik istiyor.Metalde cncde işleme gerektiriyor çoğu çünkü hassas projeler.Bu yüzden de el yordamıyla duzeltmeye çaliştigımız şeyler malesef tam hassas çalişmiyor.Uğraştığımız şey suya yön vermek.Su yani bu yerinde durmuyor bulduğu en kolay delikten geçip gidiyor.Milimetrik sapmayı bile algılayacak kapasitede bir madde :) O yuzden ben de sizin gibi duşunuyorum.
Şimdi orijinalde metal mi seramik mi dersiniz? Suyla uzun sure birlikte kalacagindan metal ya da cam dusunuyorum ısı kaybı sebebiyle.Porselen v60 ım var porselene sıcak bakmiyorum.Isıyı soğurmasi bir yana ısı eşitte dağilmıyor duvarlara
Kalita özelinde konuşacak olursak materyal farkından doğacak sıcaklık farkı tahminimce en son düşünülecek etkendir. Bence çok daha önemli olan nokta hangi akış hızı elde edilmek istendiği olmalı. Bundan sonra ise görünüşü hoşunuza giden, ulaşılabilirlik ve fiyat farkını düşünmek önemli diye düşünüyorum.
 
Kalita özelinde konuşacak olursak materyal farkından doğacak sıcaklık farkı tahminimce en son düşünülecek etkendir. Bence çok daha önemli olan nokta hangi akış hızı elde edilmek istendiği olmalı. Bundan sonra ise görünüşü hoşunuza giden, ulaşılabilirlik ve fiyat farkını düşünmek önemli diye düşünüyorum.
Akis hizinda porselen daha iyi demişsiniz.Acaba bunu firma test etmedi mi? Ya da malzemenin emeceği isiya göre vs bir akiş mi hesapladılar.Yani bunlar kuçuk deneyler kendi çapimizda.Bunlari firma duşunmuştur heralde.Acaba yaptiginiz kahvelerde fark oluyor mu? Her zaman hizli akis iyi midir? Akiş kesilmedikçe stabil bir akişta hiz bence ayarlanabilir.
Bu soruları genel fikir edinmek açisindan soruyorum bu arada.Yazı dilinde yanliş anlaşilma çok oluyor
 
Akis hizinda porselen daha iyi demişsiniz.Acaba bunu firma test etmedi mi? Ya da malzemenin emeceği isiya göre vs bir akiş mi hesapladılar.Yani bunlar kuçuk deneyler kendi çapimizda.Bunlari firma duşunmuştur heralde.Acaba yaptiginiz kahvelerde fark oluyor mu? Her zaman hizli akis iyi midir? Akiş kesilmedikçe stabil bir akişta hiz bence ayarlanabilir.
Bu soruları genel fikir edinmek açisindan soruyorum bu arada.Yazı dilinde yanliş anlaşilma çok oluyor
Firma neye göre hesaplamış bilmiyorum ama tabii ki test etmiş ve durumun farkındadır çünkü her model "kendi içerisinde" aynı akış hızını sağlıyor. Bence hızlı akış her zaman değil ama çoğu zaman iyidir. Hızlı akışı daha ince öğütüm yaparak ya da ajitasyonu arttırarak yavaşlatmak mümkün ama yavaş akış sağlayan bir dripperı hızlandırmak bu kadar kolay olmuyor, kalın öğütüm yaparken hem partikül homojenliğinden taviz verip hem de yine istenen hızlanma sağlanamayabiliyor.

Seramik 155'i satılık ilanına koyduğum için artık kullanmıyorum ama aynı kahveyi aynı oranlarda demlemek için metal 155'te seramik 155'e göre daha kalın öğütüm yapmak zorunda kalmıştım geçiş dönemimde.
 
Firma neye göre hesaplamış bilmiyorum ama tabii ki test etmiş ve durumun farkındadır çünkü her model "kendi içerisinde" aynı akış hızını sağlıyor. Bence hızlı akış her zaman değil ama çoğu zaman iyidir. Hızlı akışı daha ince öğütüm yaparak ya da ajitasyonu arttırarak yavaşlatmak mümkün ama yavaş akış sağlayan bir dripperı hızlandırmak bu kadar kolay olmuyor, kalın öğütüm yaparken hem partikül homojenliğinden taviz verip hem de yine istenen hızlanma sağlanamayabiliyor.

Seramik 155'i satılık ilanına koyduğum için artık kullanmıyorum ama aynı kahveyi aynı oranlarda demlemek için metal 155'te seramik 155'e göre daha kalın öğütüm yapmak zorunda kalmıştım geçiş dönemimde.
Metalde akış sonlara doğrumu yavasliyor tikanma şeklinde yoksa sureklilik var mı? Yani demek istediğim akıs yavas olsa ne olacak ki? Zaten kalita v60 a göre daha gövdeli kahveler veriyor.Bence tıkanma olması ile yavaş akiş olmasi biraz kariştiriliyor.Sizin dediginiz sonlarw doğru yavaşlamasi sanirim.
 
Metal kalita, hem delik çapı küçüklüğü hem de delikler arası tümseklerin kısalığı sebebiyle daha az/limitli suyu aşağıya transfer ediyor.
Bu tamamen kullanım ve tercih ile ilgili bir durum. Ben bu hız farkını bilerek aldım ve çok da memnun kullanıyorum. Ancak dediğim gibi bu konu tamamen kullanım ile ilgili, örnek 100 lük yavaş diye tabir edilen hollanda hario filtreleri ben bazı kahvelerde özellikle kullanıyorum.
Metal 185 ile 30-32gr/500ml su için 28-30 click ile demlenme süresi 3-4 dakika arası oluyor. Kritik konu kalitaya göre daha basit bir demleme yapmanız gerekliliği.
 
Metalde akış sonlara doğrumu yavasliyor tikanma şeklinde yoksa sureklilik var mı? Yani demek istediğim akıs yavas olsa ne olacak ki? Zaten kalita v60 a göre daha gövdeli kahveler veriyor.Bence tıkanma olması ile yavaş akiş olmasi biraz kariştiriliyor.Sizin dediginiz sonlarw doğru yavaşlamasi sanirim.
İkisinde de sonlara doğru yavaşlıyor ama metalde orta hızda başlayıp düşük hızda sonlanıyorken, seramikte hızlı başlayıp orta hıza düşüyor diyebilirim. :)
 
İkisinde de sonlara doğru yavaşlıyor ama metalde orta hızda başlayıp düşük hızda sonlanıyorken, seramikte hızlı başlayıp orta hıza düşüyor diyebilirim. :)
Anladim hocam.Teşekkurler o zaman bir sorun yok ikisinde de. @Kdundar demiş zaten benim de söylemek istediğim oydu.Yani akış daha yavas diye kötü gibi algılamayalım.O zaman daha gövdeli ve daha immers yönteme yakın bir kahve için metal, v60’a daha yakın bir kahve için seramik diyebiliriz sanırım.
 
Anladim hocam.Teşekkurler o zaman bir sorun yok ikisinde de. @Kdundar demiş zaten benim de söylemek istediğim oydu.Yani akış daha yavas diye kötü gibi algılamayalım.O zaman daha gövdeli ve daha immers yönteme yakın bir kahve için metal, v60’a daha yakın bir kahve için seramik diyebiliriz sanırım.
Aynı öğütümde evet, ama sanki cevap tam tersi gibi duruyor. Doğru soru şu olmalı, ince öğütüm/uzun süre mi (seramik), yoksa orta öğütüm/uzun süre mi (metal) istediğiniz sonuca daha yakın olur? Seramikte daha ince öğüterek istediğiniz süreyi elde ederken metalde belli bir incelikten sonra overextract tatlar kaçınılmaz hal almaya başlayabilir. Bilmiyorum, çeşitli görüşler gelebilir bu konuda. Ama Kalita dripperlar arasında bu farklar mevcut olsa da fincanlar arasında uçurum olduğunu, birisi çok beğenilirken diğerinin beğenilmeyeceği pek sanmıyorum. Kalita her türlü güzel ekipman bence :D
 
Neredeyse butun kahve ekipmanlari ince işcilik istiyor.Metalde cncde işleme gerektiriyor çoğu çünkü hassas projeler.Bu yüzden de el yordamıyla duzeltmeye çaliştigımız şeyler malesef tam hassas çalişmiyor.Uğraştığımız şey suya yön vermek.Su yani bu yerinde durmuyor bulduğu en kolay delikten geçip gidiyor.Milimetrik sapmayı bile algılayacak kapasitede bir madde :) O yuzden ben de sizin gibi duşunuyorum.
Şimdi orijinalde metal mi seramik mi dersiniz? Suyla uzun sure birlikte kalacagindan metal ya da cam dusunuyorum ısı kaybı sebebiyle.Porselen v60 ım var porselene sıcak bakmiyorum.Isıyı soğurmasi bir yana ısı eşitte dağilmıyor duvarlara

Tam da bahsettiğiniz sebeplerden dolayı seramikten vazgeçiyorum yavaş yavaş. Metal pek şık, cam da güzel ama kırılgan. İlk tercihim metal olurdu şimdiki aklım olsaydı :)
 
@Papillon @Kahveciningalaksirehberi kahvetrip’in videosunu izledikten sonra anladım.kahve resmen filtre kağidinin içinde demleniyor.Dripper duvarlarina temas etmiyor bile.Yani dediginiz gibi dripper sadece tutucu görevde oluyor.Suya yön veren filtre ve taban şekli sanirim.@papillon acaba seramikte içerken isi kaybı oluyor mu? Sanirim pek fark yokmuş.O zaman seramik de mantikli oluyor
 
@Papillon @Kahveciningalaksirehberi kahvetrip’in videosunu izledikten sonra anladım.kahve resmen filtre kağidinin içinde demleniyor.Dripper duvarlarina temas etmiyor bile.Yani dediginiz gibi dripper sadece tutucu görevde oluyor.Suya yön veren filtre ve taban şekli sanirim.@papillon acaba seramikte içerken isi kaybı oluyor mu? Sanirim pek fark yokmuş.O zaman seramik de mantikli oluyor
Evet, kahvenin çoğunluğu dripper yan duvarlarına temas etmiyor, sadece akış çok yavaş olursa haliyle alttan yavaş yavaş kenar boşluklar da dolmaya başlıyor aşağıya akamayınca.

Ben pour over demlemelerimde bardağı ısıtmıyorum hatta soğuk suyla duruluyorum genellikle. Üstüne bir de soğumasını bekliyorum ideal sıcaklığa düşmesi için. 😀
 
Kahve Hediyeli Güral Kalita 79,9 gördüm n11'de merak edenler için fena fiyat değil sanırım.

1594727919699.png
 
Merhaba, güral kalita ile daha ilk demlemede tıkanma yaşayınca, sizler gibi tabana çekirdek bırakarak sorunumu çözmüştüm, daha kalıcı olması açısından bir atölyede 304 paslanmaz sacdan bir ayak yaptırdım, henüz deneme fırsatı bulamadım ama çekirdeğin yerini tutacağını düşünüyorum, bu vesile ile paylaşımları ile daha iyi kahveler içmemize yardımcı olan tüm kahve sever arkadaşlara teşekkür etmek isterim.


. IMG_20200714_225643.jpgIMG_20200714_225504.jpg
 
Son düzenleme:
Konuyu bir hortlatayım. 🙂
Güral Porselen'in ürününü ve 100'lü Wave 185 kağıdı alarak Kalita demlemeye başladım.
İlk yaptığım demlemede, sürekli v60 ile içtiğim kahve ve öğütümü kullandım, farklı bir lezzet ortaya çıktı diyebilirim. Beklentim biraz düşüktü ama gerçekten hoş bir demleme yöntemiymiş.
 
Geri
Üst