Papillon
Üye
Daha fazla
- Değirmen
- Comandante c40
- Ekipmanlar
- Kalita wave 155/185, Hario switch, Hario v60, Kasuya v60, Lilydrip, Chemex, Aeropress, Soy c2g
Herkese merhaba, bildiğiniz üzere Kalita Wave dripperler seramik, cam, paslanmaz çelik gibi farklı materyallerden ve 155 ve 185 olmak üzere iki farklı boyutta üretiliyor. Fakat bu modellerin sadece materyali değil aynı zamanda yapıları da birbirinden farklı. Bu da bir başkasının önerdiği Kalita Wave demleme tarifini kendimiz uygulamak istersek fakat farklı model kullanıyorsak birebir tarifi uygulayamayacağımızı çünkü aslında arada büyük bir değişken olduğu anlamına geliyor. Bunu ilk olarak şu sitede yapılmış karşılaştırmada görmüştüm.
Kalita Wave ile yapılan demlemeleri oldukça beğendiğim için zamanla farklı boyutlarını da edinmiş bulundum ve elimdeki modellerle burada bahsedilen karşılaştırmayı kendim de yaptım. Sonuçları tablo olarak paylaşıyorum.
Elimdeki modeller:
Kalita Wave 155 (Çelik)
Kalita Wave 155 (Seramik)
Kalita Wave 185 (Seramik)
Güral 185
-Filtreli ve filtresiz olarak denemeler yaptım. Filtreli olan denemelerde suyu hızla boca ederken filtre yapısının bozulmaması için öncelikle hepsini öncelikle sıcak suyla ıslatıp dripper duvarına yapışması sağladım.
-Öncelikle tüm suyu tüm modellere en hızlı şekilde dökmek amacıyla 200 ml su kullandım. 200 ml suyu yaklaşık 2 saniye içinde boca edince 155 modeller taşma noktasına kadar, 185 modellerde ise ¾ falan doluyor.
-Son olarak 185 modelleri de taşma noktasına kadar dolduracak olan 300 ml su ile deneme yaptım. 155 modellerde ise dripper tamamen dolduktan sonra taşma noktasında kalacak şekilde kalan suyu yavaş olarak ekledim.
Genel olarak sonuçlar:
Kalita Wave ile yapılan demlemeleri oldukça beğendiğim için zamanla farklı boyutlarını da edinmiş bulundum ve elimdeki modellerle burada bahsedilen karşılaştırmayı kendim de yaptım. Sonuçları tablo olarak paylaşıyorum.
Elimdeki modeller:
Kalita Wave 155 (Çelik)
Kalita Wave 155 (Seramik)
Kalita Wave 185 (Seramik)
Güral 185
-Filtreli ve filtresiz olarak denemeler yaptım. Filtreli olan denemelerde suyu hızla boca ederken filtre yapısının bozulmaması için öncelikle hepsini öncelikle sıcak suyla ıslatıp dripper duvarına yapışması sağladım.
-Öncelikle tüm suyu tüm modellere en hızlı şekilde dökmek amacıyla 200 ml su kullandım. 200 ml suyu yaklaşık 2 saniye içinde boca edince 155 modeller taşma noktasına kadar, 185 modellerde ise ¾ falan doluyor.
-Son olarak 185 modelleri de taşma noktasına kadar dolduracak olan 300 ml su ile deneme yaptım. 155 modellerde ise dripper tamamen dolduktan sonra taşma noktasında kalacak şekilde kalan suyu yavaş olarak ekledim.
Kalita Wave 155 (Çelik) | Kalita Wave 155 (Seramik) | Kalita Wave 185 (Seramik) | Güral | |
---|---|---|---|---|
Filtreli (200 ml su) | 38 saniye | 25 saniye | 23 saniye | 35 saniye |
Filtresiz (200 ml su) | 29 saniye | 19 saniye | 18 saniye | 11 saniye |
Filtresiz (300 ml su) | 36 saniye | 26 saniye | 24 saniye | 14 saniye |
Genel olarak sonuçlar:
- Seramik modeller paslanmaz çelik modele göre çok daha hızlı akış sağlıyor.
- Seramik modeller arasında delik çapları: Kalita Wave 155'in delik çapları en küçük, 185'in delik çapları biraz daha büyük. Güral'ın delik çapları ise aralarında en geniş olanı.
- Delik çaplarıyla ters orantılı olarak iç tabandaki yükselti en yüksek 155 modelde, sonrasında 185, sonrasında ise neredeyse hiç yok gibi diyebileceğimiz Güral'a ait. Bu, Güral'daki filtreli ve filtresiz akış hızları karşılaştırıldığında bariz görülmekte, yükseltisi çok silik olduğu için filtre koyulduğunda akış ciddi anlamda kısıtlanıyor.
- Dikkatli olunması gereken nokta, Güral'lar aynı seri olsa bile her bir dripper farklı olabiliyor. (Deliklerin kısmen ya da tamamen tıkalı olması, deliklerin yükseltinin bitişiğinde değil, uzağında olması, yükseltinin farklı seviyede olması vs.)
- Kalita Wave 185 ve Güral'ın üstündeki/altındaki yazıların olmaması ve filtrenin oturduğu tabandaki yükseltilerin farklı olması dışında tüm bölgelerinin çapları, yükseklikleri birebir aynı.
- Tüm boy dripperların taban çapları aynı, fakat eğimleri farklı. Yani tüm modellerde 155 boy filtre kullanabilirsiniz. Filtreler arasında değişen tek şey filtrelerin yükseklikleri.
- Kalita 155 ve 185 modellerin iç 'yan duvarlardaki' çizgiler 185 modelde daha belirgin.
- Son olarak: Kalita 155 seramik model satılıktır.
Son düzenleme: