• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahvelerin tadım notaları nereden geliyor?

Tabii ki bu işin psikolojik boyutu var, yazanları okuyunca tatları kokuları zihninizde canlandırıyor ve alıyor olmak mümkün, zaten bu işin bir boyutu da o... bu işin uzmanları bile birbirlerinden farklı tatlar kokular alabiliyor, burada defalarca yazıldı çizildi bunlar... hatta konunun uzmanlarıyla canlı sohbetler de yapıldı...

Yanlış anladın Denizhan Abi. Alanları küçümseme,düşmanlık besleme gibi bir amacım yoktu. Ki notalardan bahseden sadece siz değilsiniz,yüzlerce kişi var. Amacım bölmek ya da küçümsemek değil,sevmek ve birleştirmek. Hedef gösterme gibi bir amacım yoktu,nükleerayyükselişi böyle bir şey söyleyip de siz de üstünüze alındığınızda sizin olmadığınızı başka biri olduğunu ve benim de gördüğümü söyledim. İstediğim tavsiyeler ve yardımlar küçümseme ve "siz alabiliyorsunuz ben alamıyorum bu nasıl iş" gibi gözüktüyse çok özür dilerim. Sizden de böyle bir şey duymak ziyadesiyle üzdü beni.
yok yanlış anlamadım, direk üzerime de alınmadım, sadece bu üslubu yadırgıyorum... burada hep birlikte bir şeyler öğreniyoruz, tabii ki aramızda çok deneyimli, uzun zamandır kahveyle haşır neşir olan arkadaşlarımız var, ama onlar da her gün yeni bir şeyler öğreniyor, çünkü kahvenin bu kulvarı zaten yeni, dünyadaki geçmişi en fazla 15 yıl, ülkemizdeki geçmişi ise 10 yıl bile değil... kahve bir deyra, bilgiler sürekli yenileniyor, bugün doğru diye bilinenler yarın yanlış olabiliyor... işin güzel tarafı da burada zaten...

Bu konu üzerine bir başlık göremedim, ama merak ettiğim bir konu. Kahve paketleri üzerinde yazan notaları kim/ne, nasıl belirliyor? Hadi bir kahvenin yetiştiği topraklarda çeşitli meyveler/bitkiler de yetişiyordur, topraktan ona göre bir lezzet ulaşmış olabilir. Ama, esmer şeker, karamel, çikolata vb tatlar nasıl belirebiliyor? Tamam, üreticinin kavurma, saklama, işlem parametreleri elbette değişik tat notları çağrıştırıyor olabilir. Ama hâlâ bende oturmuş değil bu konu. Mesela, bugün teyyaredenkahve'nin instagram hikayesinde bir kahvenin üzerindeki tadım notunda "nutella" yazıyordu. (Nullcoffee'nin bir kahvesiydi sanırım.) Kakao ve fındık tadı mı almayı beklemeliyiz? Nutellayı mı çağrıştırmış bu kahveyi içip de ilk yorumlayanlarda?
Örneğin, etiyopya kahvelerinde çoklukla çiçeksi bir koku ve hafif bir mayhoşluk olabiliyor. Ama, bu spesifik notalar nereden, nasıl elde ediliyor?

Merhabalar arkadaşlar, instagram paylaşımımdan sonra sanırım bu konu tekrardan gündeme gelmiş :) Bunları konuşabildiğimiz ve tartışabildiğimiz için seviniyorum.

Öncelikle şunu belirteyim. Null tadım notları konusunda çoğu kavurucudan ayrılıyor. Tedarikçi notalarını doğrudan yazmazlar. V60 ile tadım yapıp, tatları mümkünse yerelleştirip paylaşırlar. O yüzde mürdüm eriği, vs gibi tatlar yazıyorlar.

Null'un paylaştığım kahvesinde sitrik asidite orta seviyede idi ve hafif narenciye çağrışımları vardı ama genel olarak tatlı bir fincandı. Bir yandan da hafif mayhoş bir kahve.

Nutella ile ilgili... bana gövdesi biraz kremamsı geldi, bu kavurucuya nutella çağrışımı yapmış olabilir ya da demlemelerinde bu tarz tat almış olabilirler. Tatlı ve sitrik asidite ile birleşen mayhoş hissiyat da size böğürtlen, çilek ya da benzerlerini çağrıştırabilir. Kavurucu burada limonlu tart çağrışımını yazmış. Çünkü hem tatlı, hem narenciye asiditesi var, hem de kremamsı olduğundan diye düşünüyorum :)

Tartarik asit tarzı olsa üzüm diyebilirsiniz... malik asit olsa kayısı, elma, seftali diyebilirsiniz...

Tat konusu tamamen damak ve tat hafızanız ile ilgili.... ne kadar çok denerseniz, o kadar iyi damağınız olur. Farklı kahveleri yan yana tadım yaparsanız, farkları görebilirsiniz.

Paylaşımlarımda, tatları ya da hissiyatı (gövde, asidite, vs) olduğu kadar yazmaya çalışıyorum...bazen abartılı buluyor olabilirsiniz... bunu da yadırgamıyorum. Pakette yazan notların yardımcı olduğu da oluyor tabi ki.

Şunu ara ara yazıyorum,
  • sitrik asit, narenciye tarzı diyebiliriz. Mandalina, portakal, satsuma, limon, lime, vs çağrışımları yapar
  • fosforik asit, greyfurt ve mango tarzı, hafif mayhoş ama daha tatlı
  • malik asit, sarı meyveler (kayısı, seftali), olgun armut ve elma tarzı... daha tatlı fincanlar çıkar.
  • tartarik asit , üzümümsü, şarabımsı, yani Kenya kahvelerinde görürsen şaşırma :)
@NoDRaC Suat'ın paylaştığı yazı da epey faydalı. Okumanızı tavsiye ederim.

@elbatin @nuclearmoonrise o arkadaşa özelden de sorabilirsiniz :) Ben de merak ettim.

Son düzenleme:
Merhabalar arkadaşlar, instagram paylaşımımdan sonra sanırım bu konu tekrardan gündeme gelmiş :) Bunları konuşabildiğimiz ve tartışabildiğimiz için seviniyorum.

Öncelikle şunu belirteyim. Null tadım notları konusunda çoğu kavurucudan ayrılıyor. Tedarikçi notalarını doğrudan yazmazlar. V60 ile tadım yapıp, tatları mümkünse yerelleştirip paylaşırlar. O yüzde mürdüm eriği, vs gibi tatlar yazıyorlar.

Null'un paylaştığım kahvesinde sitrik asidite orta seviyede idi ve hafif narenciye çağrışımları vardı ama genel olarak tatlı bir fincandı. Bir yandan da hafif mayhoş bir kahve.

Nutella ile ilgili... bana gövdesi biraz kremamsı geldi, bu kavurucya nutella çağrışımı yapmış olabilir ya da demlemelerinde bu tarz tat almış olabilirler. Tatlı ve sitrik asidite ile birleşen mayhoş hissiyat da size böğürtlen, çilek ya da benzerlerini çağrıştırabilir. Tartarik asit tarzı olsa üzüm diyebilirsiniz... malik asit olsa kayısı, elma, seftali diyebilirsiniz...

Tat konusu tamamen damak ve tat hafızanız ile ilgili.... ne kadar çok denerseniz, o kadar iyi damağınız olur. Farklı kahveleri yan yana tadım yaparsanız, farkları görebilirsiniz.

Paylaşımlarımda, tatları ya da hissiyatı (gövde, asidite, vs) olduğu kadar yazmaya çalışıyorum...bazen abartılı buluyor olabilirsiniz... bunu da yadırgamıyorum. Pakette yazan notların yardımcı olduğu da oluyor tabi ki.

Şunu ara ara yazıyorum,
  • sitrik asit, narenciye tarzı diyebiliriz. Mandalina, portakal, satsuma, limon, lime, vs çağrışımları yapar
  • malik asit, sarı meyveler (kayısı, seftali), olgun armut ve elma tarzı... daha tatlı fincanlar çıkar.
  • tartarik asit , üzümümsü, şarabımsı, yani Kenya kahvelerinde görürsen şaşırma :)

@elbatin @nuclearmoonrise o arkadaşa özelden de sorabilirsiniz :) Ben de merak ettim.

@elbatin ile benim bahsettiğim kişi aynı olmayabilir. Bu konunun üzerine de gidesim pek yok. Kimseyi bozmaya, bir şeyle itham etmeye de gerek yok.

Açıklama için teşekkürler size katılıyorum.

@elbatin ile benim bahsettiğim kişi aynı olmayabilir. Bu konunun üzerine de gidesim pek yok. Kimseyi bozmaya, bir şeyle itham etmeye de gerek yok.

Açıklama için teşekkürler size katılıyorum.

Rica ederim. Kahve de göreceli bir şey. Bu fikirler de önemli.

Elime bir kahve geçtiğinde ilk yaptığım şey, takip edilebilen bir kahve ise, tadım notlarını tedarikçi sitesindekiler ile karşılaştırmak oluyor. Bire bir aynı ise, şüpheyle yaklaşıyorum.

Nutella ile ilgili... bana gövdesi biraz kremamsı geldi, bu kavurucya nutella çağrışımı yapmış olabilir ya da demlemelerinde bu tarz tat almış olabilirler. Tatlı ve sitrik asidite ile birleşen mayhoş hissiyat da size böğürtlen, çilek ya da benzerlerini çağrıştırabilir. Tartarik asit tarzı olsa üzüm diyebilirsiniz... malik asit olsa kayısı, elma, seftali diyebilirsiniz...

Şunu ara ara yazıyorum,

Başlığa girip bakacağım,bulacağım o kişiyi:) Kendisini buraya davet eder,sohbet ederiz artık.

Geri