Bu konu üzerine bir başlık göremedim, ama merak ettiğim bir konu. Kahve paketleri üzerinde yazan notaları kim/ne, nasıl belirliyor? Hadi bir kahvenin yetiştiği topraklarda çeşitli meyveler/bitkiler de yetişiyordur, topraktan ona göre bir lezzet ulaşmış olabilir. Ama, esmer şeker, karamel, çikolata vb tatlar nasıl belirebiliyor? Tamam, üreticinin kavurma, saklama, işlem parametreleri elbette değişik tat notları çağrıştırıyor olabilir. Ama hâlâ bende oturmuş değil bu konu. Mesela, bugün teyyaredenkahve'nin instagram hikayesinde bir kahvenin üzerindeki tadım notunda "nutella" yazıyordu. (Nullcoffee'nin bir kahvesiydi sanırım.) Kakao ve fındık tadı mı almayı beklemeliyiz? Nutellayı mı çağrıştırmış bu kahveyi içip de ilk yorumlayanlarda?
Örneğin, etiyopya kahvelerinde çoklukla çiçeksi bir koku ve hafif bir mayhoşluk olabiliyor. Ama, bu spesifik notalar nereden, nasıl elde ediliyor?
Örneğin, etiyopya kahvelerinde çoklukla çiçeksi bir koku ve hafif bir mayhoşluk olabiliyor. Ama, bu spesifik notalar nereden, nasıl elde ediliyor?