• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve kavuran firmaların yabancı dil kökenli isimleri olması

@oguzhanata nın "Yanlış kullanılan Türkçe kelimeler" konusundan sonra, böyle bir konu açmak istedim.

Bu aslında toplu alım anketlerindeki listeye bakınca aklıma gelen bir konu. Zümrüt Karaca, Kahve Fabrikası ve belki bir kaç tane daha kavurucu hariç, hemen hemen hepsinin ismi yabancı dil kökenli. Yabancı dil bilmeyenler, bazılarının önünden geçse, kahve sattığını bile anlamayabilirler.

Bu durumda yanlış bir şey yok, eleştirmiyorum ama sadece merak ediyorum.

Bunun sebebi sizce ne olabilir?
  • Aroasting Lab
  • At Origin
  • Baristocrat 3rd Cafe & Roastery
  • Black Ivory
  • Boxx Coffee
  • Clean Cup Coffee
  • Coffee Sapiens
  • Coffee Manifesto
  • Coffeemamma
  • Coffeenutz Coffee Roaster
  • Coffeerem
  • Celsius Coffee Roastery
  • Four Letter Word Roaster
  • Gordion Coffee Roastery
  • Grizzly Coffee Roasters
  • Incommon Coffee
  • Kahve Fabrikası
  • Kava Coffee Roasting
  • Kimma Coffee Roaster
  • Kronotrop
  • Kungpow Coffee
  • Montag Coffee Roasters
  • Molecule Coffee
  • No:7 Coffee Bar & Roastery
  • Null
  • Overdose Coffee
  • Rafiine Espresso Bar
  • Paper Coffee & Chocolate
  • Petra Roasting Company
  • Roast & Found Co.
  • R.O.R (Rate Of Rise) Cafe & Roastery
  • Spada Coffee
  • Story Coffee Roasters
  • Zümrüt Karaca Roastery
  • Williams Coffee
  • 3Cores Roastery
  • vs
  • vs
Demli çaylar ve okkalı Türk kahvelerinden, özellikle çekirge gibi yayılan Starbucks'lardan sonra, filtre kahve ve çeşitleri hızla giriş yaptı batıdan. Bu ülkelerin ana dilleri genelde İngilizce ve Almanca olunca terminoloji de öyle yayıldı

kavurmacı kavurma getiriyor akıla çünkü kahvedense, bir de net bir ayrımımız veya tanımlamamız yok maalesef Türkçe'de bu kelimeler için, bu nedenle insanlar çekiniyor olabilir

Forumda Demlemeye Yeni Başlayanlar, Kahve Değirmenleri ve diğer ana başlıkların yanında Kahve Sözlüğü ana başlığının açılmasını ve kahve terimlerinin orada konuşulmasını, tanımlanmasını, açıklanmasını ve Türkçe karşılıkların da ilgili başlıklar altında önerilmesini teklif ediyorum.

Böyle bir sözlük, forumun Google'dan alacağı tıklanmayı da artıracaktır. Örneğin birisi bir yerden duyup blooming nedir diye aratacak ve Kahve Sözlüğü ana başlığındaki ilgili başlığı bulacak, oradan ne anlama geldiğini öğrenecek. Türkçe karşılığını görecek. İlgilenirse, Kahve Demleme ana başlığı altındaki bloomingle ilgili başlığa yönlendirilecek gibi...

Isı değiştirici desek daha doğru.

Forumda Demlemeye Yeni Başlayanlar, Kahve Değirmenleri ve diğer ana başlıkların yanında Kahve Sözlüğü ana başlığının açılmasını ve kahve terimlerinin orada konuşulmasını, tanımlanmasını, açıklanmasını ve Türkçe karşılıkların da ilgili başlıklar altında önerilmesini teklif ediyorum.

Böyle bir sözlük, forumun Google'dan alacağı tıklanmayı da artıracaktır. Örneğin birisi bir yerden duyup blooming nedir diye aratacak ve Kahve Sözlüğü ana başlığındaki ilgili başlığı bulacak, oradan ne anlama geldiğini öğrenecek. Türkçe karşılığını görecek. İlgilenirse, Kahve Demleme ana başlığı altındaki bloomingle ilgili başlığa yönlendirilecek gibi...

Bu konunun üstte kalması gerekiyor. Bu konudan sonra forumdan öğrendiğim özellikle kahve demlemeyle bağlantılı yabancı kelimeleri kullanmamaya özen göstermeye başladım. Bazen geriye dönüp bunun yerine hangi kelime kullanabilirim diye düşünüyorum, cümlelerimi düzenliyorum.

Bazı kelimeler türkçeye yerleşmiş olduğundan onları hayatımızdan çıkarmak zor ancak çok gereksiz kelimeler görüyorum, biraz komik oluyor biraz da rahatsız edici. Tek tek uyarmaya gerek yok bence ancak yine de dikkat edelim.

Bu arada konu biraz evrim geçirmiş :) ancak firma için yabancı isim seçme işini bazı işletme derslerinde işlerler. Yabancı dilde seçilen isimler tüketici ilgisini çekmekte. Örnek olarak zamanında Amerika Türk yatırımcılar kurulan bir havlu & bornoz firması vardı. İlk seçtiği isim yanlış hatırlamıyorsam Rainbow gibi bir şeydi ürünler çok kaliteliydi ancak iş yapmıyordu. Sonra Osmanlı gibi bir isim tercih etmiş bir de uygun bir font seçmiş sonra ilgi bayağı artmıştı ürünlere. Sektördeki hakim dil işi de ilginç ancak hakim dil İngilizce olmadığı sürece bence riskli.

Konuyu açan @teyyaredenkahve üstada teşekkürlerimi sunarım, üzerinde konuşulması hayli zor bir konu, esasında sadece kavurucular değil butik kahvecilerden tutunda lokmacılara kadar ülkenin en büyük meselesi...
Mevzu o kadar geniş ki hangi açıdan bakacağını şaşırıyor insan, kültürel, edebi, sosyolojik, sosyo politik, sosyo ekonomik, vs vs... İşin esasında ülkedeki "tabela kirliliğine" bakarsak nasıl bir sömürge olduğumuz bariz ortada...
Bugün kahve ile alakalı kullandığımız ingilizce kelimelerin türkçe karşılıkları fazlasıyla mevcut iken, bu kavramlar zamanla erozyona uğradığı için kullanamıyoruz... "Kahveevi" "kahvehane" kavramını biz bulduğumuz halde zamanla bu kavramların yaşadığı değişim yüzünden bugün "kahvehane" yerine "coffee shop" "coffee co" vs. kavramlar kullanır olduk.. Tabi ki bu kişilerin kültürel birikimiyle, dünyaya bakış açılarıyla alakalı.. İstediğiniz kadar "cool" tabela isimleri koyun, kahve kültürüne, geleneğine bir katkınız yoksa pek bir ehemmiyet arz etmiyor... Zira türkçe isimlerle de pek ala kaliteli işler çıkıyor, örneğin İstanbul'da "Manda Batmaz Kahve", Ankara'da "Kakule Kahve" pek ala kahve kültürüne katkıları olan mekanlar..

Kavurucu ya da kafe olarak faaliyette olan bütün firmalar için düşünelim; estetik kaygısı olabilir. Kahve madeni, kahve aşkı, kahve bilmem nesi vb. isimlerden dolayı nitelikli kahve tüketicileri açısından bir antipati oluştu.

Ayrıca bir oluşuma verilen İngilizce isimlerin yadırganmaması düşüncesindeyim. Ortak dil olduğunu düşünüyorum.
Buna katılıyorum 😁

İçeriğin tamamına mı katılıyorsunuz yoksa sadece ilk paragrafa mı? Tamamına katılıyorsanız adı ingilizce olmayan firmaları daha bir yadırgayacağız kabul mü :)
Sadece firma adı yabancı dil olan markalar yadırganmamalı demiş. Ben o şekilde anladım. Yoksa niye ismi Türkçe olan firmaları yadırgayalım ki 😊

Geri