• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve kavuran firmaların yabancı dil kökenli isimleri olması

Full dememek için uzun zamandır direndim. Benzincide "tam dolduralım" "tam olsun" vs. bunu pompacıların anlaması için 3 sefer kadar tekrarlamak gerekiyor. Fakat Full deyince hızlı anlıyor.

Son düzenleme:
Full dememek için uzun zamandır direndim. Benzincide "tam dolduralım" "tam olsun" vs. bunu pompacıların anlaması için 3 sefer kadar tekrarlamak gerekiyor. Fakat Full deyince hızlı anlıyor.
Abi bu kadarda kasmamak lazım bence, Türkçeyi özel yapan zaten Farsça ve Arapça kökenli kelimelerin kullanımı ile zenginleşmesi. Kelime İngilizce kökenli olunca yok uzak dursun, Arapça ve Farsça olunca neden sanki Türkçeninmiş gibi muamele yapıyoruz. Dillere karşı eşit davranalım lütfen 😂

Burr yerine kesiciden ziyade kırıcı kelimesi daha makul duruyor. Onun dışında çoğu terimin aslında Türkçe’si olsa da, izlediğimiz videolar, okuduğumuz yazılarda terim “burr” olarak geçtiği sürece buna kırıcı yerine burr demeye devam edilir. Çünkü öyle öğreniliyor ve o şekilde sürüdürülecek demektir.

Burr fonksiyon olarak kırmaktan ziyade kestiği için kesici bir alet ile eşleştirmek daha doğru olur diye düşünüyorum. Kontrollü kesim yapıyor, dairesel testere gibi mesela. Dairesel kesici/dairesel testere.

Burr’ün kelime kökeni işlenen metal üzerinde kalan pürüzlü kenar veya alan. Direkt çevirisi “çapak” anlamına bile gelebiliyor, ama kullanım alanı burada bıçak/kesici.

Burr sadece konik demek değil, flat/conic/ghost ve bilmediğim başka şekilde de olabilir. Çapaklı kesici diyorum ve “oturgaçlı götürgeç” gibi kullanılmamasını umuyorum.

Burr’ün kelime kökeni işlenen metal üzerinde kalan pürüzlü kenar veya alan. Direkt çevirisi “çapak” anlamına bile gelebiliyor, ama kullanım alanı burada bıçak/kesici.

Burr sadece konik demek değil, flat/conic/ghost ve bilmediğim başka şekilde de olabilir. Çapaklı kesici diyorum ve “oturgaçlı götürgeç” gibi kullanılmamasını umuyorum.
Aslında burr un ana anlamlarından biri de döner kesici alet. Dolayısı ile kahve için kullanımı zaten ana anlamları içinde karşılık buluyor

Madem "burr"e bu kadar takıldık, bence "kırıcı" ya da "kesici" değil "ezici" bir işlevi yerine getiriyor, bıçaklı baharat öğütücüleri kesici olabilir ama konik ya da flat burrler sıkıştırıp ezerek öğütüyorlar. "Değirmen taşı" bence en doğru kelime olur, sebebiyse; işlevi doğru biçimde anlatıyor, halihazırda kullanılan ve anlaşılan bir kelime.
Yukarı da yazdığım gibi fonksiyonu ezmek veya kırmak değil kontrollü olarak kesmek. Güncel burrların nasıl çalıştığına bakarsanız değirmen taşının çalışma prensibi ile bir alakası olmadığını görürsünüz.
Dediğim gibi kelimenin İngilizcede döner kesici alet olarak bir anlamı var zaten.

@Kahveciningalaksirehberi @Kdundar dediği gibi burr İngilizcede hem kelime olarak hemde anlam olarak bıçak (knife) ve kırıcı (breaker) dan ayrılıyor. Yani aslında anlama durumu özelleştirtiren birden fazla kelime mevcut. Bence Türkçe kelime ararken anlamı sığlaştırıcak kelimeler kullanmak yada anlam karmaşasına yol açabilecek yakın kelimeler seçmek uygun olmuyor.

Bir diğer anlamadığım ve hoşuma gitmeyen nokta da anlamca karşılığını bulamadığımız her kelime için, birleşik kelime veya iki kelime ile anlatma istediği. Bu durum aslında kolaya kaçmak ve uzun vadede kelime çeşitliliğini geliştirmemek ile sonuçlanıyor. Bence yapılması gereken sıfırdan, Türkçe kurallarına uygun bir kelime üretmek ve bunu kullanmak.

Burr kelimesinin ingilizce etmolojisine, anlamına bakmaktansa, burr denilen parçanın çalışma prensibine bakmak bana daha mantıklı geliyor.
"Burr"ün işlevini bıçak ve değirmen taşından, bıçağın işlevine daha yakın bulmanızı ben anlayamadım.
Tasarım ve çalışma prensiplerini incelerseniz hangisine daha yakın olduğunu siz de kolayca bulursunuz.
Değirmen taşı kahveyi ezerek ufaltıyor, havan gibi düşünün, burr ise iki bıçak arasındaki mesafeyi ayarlayarak kontrollü keserek.

Eğer konik değirmen kesiyor olsa aşağıya dilimlenmiş halde inmeleri gerekmez mi, çünkü tüm bıçaklar tek yönlü, dikey kesen bıçak yok. Tabi kesin bir kelime ile tarif etmek zor çünkü hiç bir kelime bunun için üretilmemiş sadece biri daha yakın diyebiliriz.

Şöyle bir yazı buldum;
In short, burr grinders work by pulverizing coffee beans into smaller and smaller particles between two sets of burrs.

"Kısacası, burr öğütücüler kahve çekirdeklerin iki burr seti arasında ufak ve daha ufak parçalara küçülterek ezerek çalışırlar" diyor. Tabi dediğim gibi iki kelime de tam karşılamıyor ama "değirmen" "grinder" gibi kelimeler de öğütmeye işaret ediyor. Tabi bu ezme işlemi kontrollü bir ezme, un üretiminde olduğu gibi pudra haline getirmeye çalışmıyor partiküller daha büyük olacak şekilde bir aralık bırakıyor.
Size konuyu biraz araştırmanızı öneriyorum, siz ise Google a soru sorup karşınıza çıkan ilk linki şöyle birşey buldum diye paylaşıyorsunuz.

Bakın bana kanıt olarak sunduğunuz link ne diyor, ben yazmadım bunu siz beni ikna etmek için kanıt olarak paylaştınız.

Burr grinders work using sharp cutting instruments and precision adjustment to grind coffee beans in a consistent manner.

Feed the beans into the top of the grinder. Then two burrs opposite of one another chop the beans up.

Burr değirmenler ezerek işlevini yerine getiriyor olsaydı üzerinde herhangi bir kesici yüzey veya tasarım olmasına gerek olmazdı.
Konik degirmenler ile ilgili önermeniz tamamen hatalı olduğu için oraya bir açıklama yapmayayım sadece 1 tane konik burr setin internetten fotoğrafını bulup yapısına bakın, sabit ve hareketli burr un her dönüşte arasında nasıl bir ilişki oluyor anlarsanız zaten konu kapanmış olacak.

Burrler kesici aletlerdir diyor ki bu doğru, öyle olmasa iki burrün düz yüzeyleri olsa arasında kalan çekirdekler ezilmez sonsuza kadar dönerler, bıçakların işlevi bu ezme işini yapılabilmesi için o taneleri orada tutmak ve sıkıştırmak, ismine bakınca anlaşılıyor zaten "değirmen", "öğütme", "grinding", kesilerek yapıyor olsa "kesici", "doğrayıcı" veya "cutter" olurdu. Değirmen, kesme aleti değildir, öğütme yapar. Aslında çok açıkken siz, köşeleri var bu burr ün bıçak sayılır mantığındasınız galiba.

Bıçaklı olanlar var onların bile yaptığı kesmeden çok doğrama. Keserek öğütüm olmaz.
Yazıda chop the beans up demiş, kesici eleman olmasa chopchoplayamaz

Burrler kesici aletlerdir diyor ki bu doğru, öyle olmasa iki burrün düz yüzeyleri olsa arasında kalan çekirdekler ezilmez sonsuza kadar dönerler, bıçakların işlevi bu ezme işini yapılabilmesi için o taneleri orada tutmak ve sıkıştırmak, ismine bakınca anlaşılıyor zaten "değirmen", "öğütme", "grinding", kesilerek yapıyor olsa "kesici", "doğrayıcı" veya "cutter" olurdu. Değirmen, kesme aleti değildir, öğütme yapar. Aslında çok açıkken siz, köşeleri var bu burr ün bıçak sayılır mantığındasınız galiba.

Bıçaklı olanlar var onların bile yaptığı kesmeden çok doğrama. Keserek öğütüm olmaz.
Konu itiraz ettiğiniz şeyi savunmanız ile son buldu farkındasınız değil mi?

1-Madem "burr"e bu kadar takıldık, bence "kırıcı" ya da "kesici" değil "ezici" bir işlevi yerine getiriyor,

2-Burrler kesici aletlerdir diyor ki bu doğru,

Burr diye bahsedilen parça İngilizce anlamı ile de, fonksiyonu ile de, tasarımı ile de kontrollü kesim yapan bir parçadır.

Eğer konik değirmen kesiyor olsa aşağıya dilimlenmiş halde inmeleri gerekmez mi, çünkü tüm bıçaklar tek yönlü, dikey kesen bıçak yok. Tabi kesin bir kelime ile tarif etmek zor çünkü hiç bir kelime bunun için üretilmemiş sadece biri daha yakın diyebiliriz.

Şöyle bir yazı buldum;
In short, burr grinders work by pulverizing coffee beans into smaller and smaller particles between two sets of burrs.

"Kısacası, burr öğütücüler kahve çekirdeklerin iki burr seti arasında ufak ve daha ufak parçalara küçülterek ezerek çalışırlar" diyor. Tabi dediğim gibi iki kelime de tam karşılamıyor ama "değirmen" "grinder" gibi kelimeler de öğütmeye işaret ediyor. Tabi bu ezme işlemi kontrollü bir ezme, un üretiminde olduğu gibi pudra haline getirmeye çalışmıyor partiküller daha büyük olacak şekilde bir aralık bırakıyor.
Burada da kelimelerin tam anlamı ile değil istediğiniz gibi kullanarak çeviri yaptığınız için yanlış anlaşılma oluyor.

Pulverize doğrudan grind anlamına geldiği gibi ayrıca aşağıdaki anlamları için de kullanılabilir.
to reduce (as by crushing, beating, or grinding) to very small particle

Siz şimdi buradan istediğiniz kelimeyi seçerseniz biraz farklı bir anlam çıkması kaçınılmaz olur.

Son düzenleme:
Konu güzel sevgili @teyyaredenkahve. Teşekkürler. Ayrıca William kızmasın ama adı üzerinden türetilen espiriler de şahane olmuş. Kavurmacı William Efendi 😉

Sonsuza kadar dönmesi için sürtünmesiz bir yüzey olması lazım, yüzeyi sürtünmeyi arttıracak şekilde pütürlü kullanırsınız bu konuyu aşarsınız, taş değirmen gibi.

Kesici yüzeyi olan bir alet ile kesilecek cisme kuvvet uygulandığında bunun adı ezmek değil pek tabi ki kesmek olur.

Öğütme kelimesi veya grind kullanırken ufak bir araştırma ile burr grinder ve blade grinder diye iki opsiyonuna ulaşırsınız. Blade grinder bildiğimiz bıçak yapısına sahip ve kontrolsüz olarak kesen cihazlardır, sizin mantığınız ile böyle bir cihazın olmaması lazım zira isminin blade cutter olması lazım değil mi? Neden grinder kullanılıyor?

Burr deki fark ise bu kesme işleminin tasarımsal olarak kontrollü hale getirilmesi.

Geri