Abi bu kadarda kasmamak lazım bence, Türkçeyi özel yapan zaten Farsça ve Arapça kökenli kelimelerin kullanımı ile zenginleşmesi. Kelime İngilizce kökenli olunca yok uzak dursun, Arapça ve Farsça olunca neden sanki Türkçeninmiş gibi muamele yapıyoruz. Dillere karşı eşit davranalım lütfenFull dememek için uzun zamandır direndim. Benzincide "tam dolduralım" "tam olsun" vs. bunu pompacıların anlaması için 3 sefer kadar tekrarlamak gerekiyor. Fakat Full deyince hızlı anlıyor.
Aslında burr un ana anlamlarından biri de döner kesici alet. Dolayısı ile kahve için kullanımı zaten ana anlamları içinde karşılık buluyorBurr’ün kelime kökeni işlenen metal üzerinde kalan pürüzlü kenar veya alan. Direkt çevirisi “çapak” anlamına bile gelebiliyor, ama kullanım alanı burada bıçak/kesici.
Burr sadece konik demek değil, flat/conic/ghost ve bilmediğim başka şekilde de olabilir. Çapaklı kesici diyorum ve “oturgaçlı götürgeç” gibi kullanılmamasını umuyorum.
Yukarı da yazdığım gibi fonksiyonu ezmek veya kırmak değil kontrollü olarak kesmek. Güncel burrların nasıl çalıştığına bakarsanız değirmen taşının çalışma prensibi ile bir alakası olmadığını görürsünüz.Madem "burr"e bu kadar takıldık, bence "kırıcı" ya da "kesici" değil "ezici" bir işlevi yerine getiriyor, bıçaklı baharat öğütücüleri kesici olabilir ama konik ya da flat burrler sıkıştırıp ezerek öğütüyorlar. "Değirmen taşı" bence en doğru kelime olur, sebebiyse; işlevi doğru biçimde anlatıyor, halihazırda kullanılan ve anlaşılan bir kelime.
Tasarım ve çalışma prensiplerini incelerseniz hangisine daha yakın olduğunu siz de kolayca bulursunuz.Burr kelimesinin ingilizce etmolojisine, anlamına bakmaktansa, burr denilen parçanın çalışma prensibine bakmak bana daha mantıklı geliyor.
"Burr"ün işlevini bıçak ve değirmen taşından, bıçağın işlevine daha yakın bulmanızı ben anlayamadım.
hocam sağda son yazanlarda senin adını görünce acaba şimdi ne geyik patlattı diye heyecanla açıyorum, ciddi bir şey görünce afalladım bu seferKesici dişli desek?
Kahve değirmenleri eskiden beri mevcut, acaba eskiden ne diyorlardı bir bakmak lazım.
Size konuyu biraz araştırmanızı öneriyorum, siz ise Google a soru sorup karşınıza çıkan ilk linki şöyle birşey buldum diye paylaşıyorsunuz.Eğer konik değirmen kesiyor olsa aşağıya dilimlenmiş halde inmeleri gerekmez mi, çünkü tüm bıçaklar tek yönlü, dikey kesen bıçak yok. Tabi kesin bir kelime ile tarif etmek zor çünkü hiç bir kelime bunun için üretilmemiş sadece biri daha yakın diyebiliriz.
![]()
Burr Coffee Grinder (How They Work Explained)
Have you ever wondered how burr coffee grinder work and why you should have one?Well, coffee is what we thrive on; having it fresh-ground is a game changer. Pre-ground coffee becomes stale rather quickly. To preserve the delicious flavors, best is to grind it prior to brewing whenever possible...soloespresso.net
Şöyle bir yazı buldum;
In short, burr grinders work by pulverizing coffee beans into smaller and smaller particles between two sets of burrs.
"Kısacası, burr öğütücüler kahve çekirdeklerin iki burr seti arasında ufak ve daha ufak parçalara küçülterek ezerek çalışırlar" diyor. Tabi dediğim gibi iki kelime de tam karşılamıyor ama "değirmen" "grinder" gibi kelimeler de öğütmeye işaret ediyor. Tabi bu ezme işlemi kontrollü bir ezme, un üretiminde olduğu gibi pudra haline getirmeye çalışmıyor partiküller daha büyük olacak şekilde bir aralık bırakıyor.
Yazıda chop the beans up demiş, kesici eleman olmasa chopchoplayamazBurrler kesici aletlerdir diyor ki bu doğru, öyle olmasa iki burrün düz yüzeyleri olsa arasında kalan çekirdekler ezilmez sonsuza kadar dönerler, bıçakların işlevi bu ezme işini yapılabilmesi için o taneleri orada tutmak ve sıkıştırmak, ismine bakınca anlaşılıyor zaten "değirmen", "öğütme", "grinding", kesilerek yapıyor olsa "kesici", "doğrayıcı" veya "cutter" olurdu. Değirmen, kesme aleti değildir, öğütme yapar. Aslında çok açıkken siz, köşeleri var bu burr ün bıçak sayılır mantığındasınız galiba.
Bıçaklı olanlar var onların bile yaptığı kesmeden çok doğrama. Keserek öğütüm olmaz.
Konu itiraz ettiğiniz şeyi savunmanız ile son buldu farkındasınız değil mi?Burrler kesici aletlerdir diyor ki bu doğru, öyle olmasa iki burrün düz yüzeyleri olsa arasında kalan çekirdekler ezilmez sonsuza kadar dönerler, bıçakların işlevi bu ezme işini yapılabilmesi için o taneleri orada tutmak ve sıkıştırmak, ismine bakınca anlaşılıyor zaten "değirmen", "öğütme", "grinding", kesilerek yapıyor olsa "kesici", "doğrayıcı" veya "cutter" olurdu. Değirmen, kesme aleti değildir, öğütme yapar. Aslında çok açıkken siz, köşeleri var bu burr ün bıçak sayılır mantığındasınız galiba.
Bıçaklı olanlar var onların bile yaptığı kesmeden çok doğrama. Keserek öğütüm olmaz.
Chop demiş, chop ezmek değil doğramaktır. Ayrıca toz tabi olur, ekmek de kesilince toz oluyorKesici alet zaten var ilk cümlem bu zaten ama o kesici parçaların işi kesmek değil ezmek için o alanda tutmak. Kesici aletlere kalsa kahve dilimleri olurdu, tozu değil.
Burada da kelimelerin tam anlamı ile değil istediğiniz gibi kullanarak çeviri yaptığınız için yanlış anlaşılma oluyor.Eğer konik değirmen kesiyor olsa aşağıya dilimlenmiş halde inmeleri gerekmez mi, çünkü tüm bıçaklar tek yönlü, dikey kesen bıçak yok. Tabi kesin bir kelime ile tarif etmek zor çünkü hiç bir kelime bunun için üretilmemiş sadece biri daha yakın diyebiliriz.
![]()
Burr Coffee Grinder (How They Work Explained)
Have you ever wondered how burr coffee grinder work and why you should have one?Well, coffee is what we thrive on; having it fresh-ground is a game changer. Pre-ground coffee becomes stale rather quickly. To preserve the delicious flavors, best is to grind it prior to brewing whenever possible...soloespresso.net
Şöyle bir yazı buldum;
In short, burr grinders work by pulverizing coffee beans into smaller and smaller particles between two sets of burrs.
"Kısacası, burr öğütücüler kahve çekirdeklerin iki burr seti arasında ufak ve daha ufak parçalara küçülterek ezerek çalışırlar" diyor. Tabi dediğim gibi iki kelime de tam karşılamıyor ama "değirmen" "grinder" gibi kelimeler de öğütmeye işaret ediyor. Tabi bu ezme işlemi kontrollü bir ezme, un üretiminde olduğu gibi pudra haline getirmeye çalışmıyor partiküller daha büyük olacak şekilde bir aralık bırakıyor.
Sonsuza kadar dönmesi için sürtünmesiz bir yüzey olması lazım, yüzeyi sürtünmeyi arttıracak şekilde pütürlü kullanırsınız bu konuyu aşarsınız, taş değirmen gibi.Burrler kesici aletlerdir diyor ki bu doğru, öyle olmasa iki burrün düz yüzeyleri olsa arasında kalan çekirdekler ezilmez sonsuza kadar dönerler, bıçakların işlevi bu ezme işini yapılabilmesi için o taneleri orada tutmak ve sıkıştırmak, ismine bakınca anlaşılıyor zaten "değirmen", "öğütme", "grinding", kesilerek yapıyor olsa "kesici", "doğrayıcı" veya "cutter" olurdu. Değirmen, kesme aleti değildir, öğütme yapar. Aslında çok açıkken siz, köşeleri var bu burr ün bıçak sayılır mantığındasınız galiba.