melih ismail
Barista
Bugün migrosta gördüm Kipa suyuSaçma bir soru olacak belki ama, kipa su sadece kipa’da mı satılıyor
Edit: Bugün Kipa’nın Migros’a ait olduğunu, ve Migros’ta satıldığını öğrendim.
Bugün migrosta gördüm Kipa suyuSaçma bir soru olacak belki ama, kipa su sadece kipa’da mı satılıyor
Edit: Bugün Kipa’nın Migros’a ait olduğunu, ve Migros’ta satıldığını öğrendim.
Probador’dan Çağatay beye kavrum profilleri özelinde dükkanlarında kullandıkları suyu ve Buzdağı (80 ppm) ile Uludağ kaynaklı iki su (30 ppm), Pınar Uludağ ve Uludağ Premium ile ilgili görüşlerini sordum:
Ekli dosyayı görüntüle 2968
PPM konusunda 2 farklı görüş var sanırım. Şerif abi düşük ppm in daha çok çözeceğini söylemişti akşam sohbetlerinde. Çağatay bey tam tersini söylüyor. Kimya bilgim ise Şerif abiyi destekliyor. Sonuç ppm tds benzer parametreler. TDS yüksek olması içerisinde katı maddenin daha fazla olduğunu ifade ediyor buda daha yoğun bir sıvı demek. Daha yoğun sıvıya difüzyon daha az olur. Daha düşük yoğunluktaki bir sıvıya difüzyon çözünme daha fazla olur. Bu yorumu sıvının kimyasal analizinden farklılılğını hesaba katmadan yapıyorum.
Sanırım bu ürünkahvefabrikası kavurmahanede bwt var bağlantısına bakmadım ama musluk var ucunda damacanaya su doldurdum bwt den.
Extraction 2 fazda oluyor, difüzyon ve erozyon. Difüzyon ile hücre içerisinden maddeleri çalması için sudaki katyonlar görev alıyor. Düşük ppm in sağladığı çözme, difüzyon kuvveti, 2-3 dk’da gerçekleşecek bir demlemede öne çıkmıyor. Tabi bu 200-250 ppm sonrası durum tersine dönüyor.
Espresso da bir basınç faktörü var, filtrede ise yüzeyel temas dışında bir etkileşim yok. Difüzyon dışında nasıl bir kuvvet etki edecek? Birde şu faktör var siz çekirdeği ne kadar koyu kavurursanız içinde ki su o kadar uçacaktır. Burda hücresel boyutta düşünüyorsak sıvı kaybı daha fazla olacak hücre içerisine su çekmeyi daha çok isteyecektir. Bunu sağlaması şu şekilde yapılabilir. Farklı kavrum derecelerine sahip aynı miktar kahve eşit miktar su ile eşit süre ilişkiye sokulup sonrasında filtre edilir. Koyu kavrum daha ağır basıyorsa hücresel boyutta ki ön görümüz doğru çıkmış olur.
Evet bu ürün. Detaylı bilgi almak için yazacağım firmaya.
Evet, o sahne gözümün önüne gelip duruyor. Sağlam bir düzenek kurmuştu yardımcısı. Walter da tadıp beğenmişti. “ kahve işine de girebilirsin” tarzında bir cümle kurmuştuWalter White keşke bize de bi el atsaki dizede Walter ın yardımcısı bu işi çözmüştü.
38 çıkıyor bende.Elinde ppm ölçüm aracı ve Uludağ premium su olan varsa ölçebilir mi zahmet olmazsa![]()
Siz genelde bu suyu mu kullanıyorsunuz ? Pınar madrandan bu suya geçtim olumlu kahveler de oldu olumsuz olanlar da sizin tecrübelerinizi de merak ediyorum38 çıkıyor bende.
diquinho 2 ve rem project 02 de denedim bu suyu. bu suda sankı tatları baskılıyor gibi geldi bana sönükleşiyor kahve ve aynı parametrelerde buzdağı, erikli suda olmayan otsu tatlar gelıyor.Siz genelde bu suyu mu kullanıyorsunuz ? Pınar madrandan bu suya geçtim olumlu kahveler de oldu olumsuz olanlar da sizin tecrübelerinizi de merak ediyorum
Selamlar,diquinho 2 ve rem project 02 de denedim bu suyu. bu suda sankı tatları baskılıyor gibi geldi bana sönükleşiyor kahve ve aynı parametrelerde buzdağı, erikli suda olmayan otsu tatlar gelıyor.
Daha yoğun sıvıya difüzyon daha az olur. Daha düşük yoğunluktaki bir sıvıya difüzyon çözünme daha fazla olur. Bu yorumu sıvının kimyasal analizinden farklılılğını hesaba katmadan yapıyorum.
Extraction 2 fazda oluyor, difüzyon ve erozyon. Difüzyon ile hücre içerisinden maddeleri çalması için sudaki katyonlar görev alıyor. Düşük ppm in sağladığı çözme, difüzyon kuvveti, 2-3 dk’da gerçekleşecek bir demlemede öne çıkmıyor. Tabi bu 200-250 ppm sonrası durum tersine dönüyor.
Bu aralar zaman buldukça kahve-su-demleme üzerine okuyor ve düşünüyorum. Henüz kendimi tatmin edecek kadar bilgi biriktiremedim. Ama şu zamana kadarki görüşüm sürecin fizikselden daha çok kimyasal olaylarlar çerçevesinde olduğu üzerine. Yanılıyor olabilirim.
@Kahveciningalaksirehberi
"Water for Coffee" kitabının temini konusunda tavsiyeniz var mı? Yurt içi, basılı veya online olarak erişim sağlayamadım. Kütüphane kataloglarında gözükmüyor yada gözden kaçırdım.
CaCO3 dönüşümleri ile ilgili yanlış hesaplamalar yapmaları sebebiyle, 8 sayfalık bir düzeltme mesajı yollamışlardı geçen senelerde,
Demlemelerin kimyasını takip etmek zor. Bir kaç göz attığım kaynakta bunu gördüm. Bahsettiğiniz yanlış hesaplama düzeltmesini denk gelmedi ama olası.
Açıkçası, benim orta vadede ki planım biraz bilgi birikimimi artırdıktan sonra, ilk mesajda bahsettiğiniz gibi saf su ile kontrollu su yapmak üzerine olacak. Burada ki amacım her fincan kahve için su üretmekten daha çok, biraz daha deneysel vakit geçirmek üzerine. İşin biraz hobi biraz da fantezi kısmı olacak.
Tüketme boyutu için düşündüğümde su yapma fikri çok sürdürülebilir bir fikir olarak görmüyorum şu anda.