• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve için ideal su ve arıtma cihazları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Benim şu ana kadar yaşadıklarım şöyle oldu. Perşembe günü taktirdigim aritmada (bwt slim4) herhangi bir ayar bulunmuyor.
Şebekeden gelen su 160ppm.
Filtre ilk takıldığında 180ppm ölçtüm, sonra örnek su aldık ve filtreyi takan firma ölçüm yaptı. Akşam aradılar 280ppm, 4 alman sertliği ve 8ph olcmusler. Ben de tekrar ölçüm yapınca 260ppm çıktı. Yalnız filtrenin oturması için belli bir süre geçmesi gerekir dediler.

Yine ara ara ölçüm yaptım, 220 den başlayarak bugün 130ppm e kadar geldi. Sertlik ve ph henuz ölçmedim ppm in stabil hale gelmesini bekliyorum sanırım 1 haftaya büyük ölçüde oturur.

Öte yandan elimde bwt mg+ sürahi var o mesela 160ppm şebekeyi 80ppm e indiriyor.

Sadece bilgi olarak ikisinin farkını yazıyorum zira birbirinden farklı artırma sistemleri ama sonundaki mg ion exchance kısmı benzer bir mantık ile çalışıyor.

Şebeke suyu ve bwt slim 4 mü var sadece? Ne kadar ücret ödediniz bu sisteme?

Evet şebeke suyu ve slim4 var. 2.400 civarı bir ücret ödedim.

Atık su ve depo olmaması güzel :) Bizim sitenin deposunu 6 ayda bir ölçüm yapılıyormuş Pazartesi günü analiz raporlarına ulaşıcam. İçindeki mineralleri öğreneceğim ona göre bir çözüm üreteceğim. Sizin ev nerede? İstanbulda benim bulunduğum bölgede iski suyu 180 ppm civarı.

Atık su ve depo olmaması güzel :) Bizim sitenin deposunu 6 ayda bir ölçüm yapılıyormuş Pazartesi günü analiz raporlarına ulaşıcam. İçindeki mineralleri öğreneceğim ona göre bir çözüm üreteceğim. Sizin ev nerede? İstanbulda benim bulunduğum bölgede iski suyu 180 ppm civarı.
Benim evim Kartal'da, aynı şekilde bizim siteninde deposu 6 ayda bir temizlenip ölçüm yapılıyormuş ama ben sorduğumda ölçüm sonucu bırakmıyor dediler sanırım bize hizmet veren iskinin birimi kendi takibi için referans olsun diye ölçüyor. Siz ölçüme ulaşırsanız bana da referans olur o sayede tekrar isterim.

Sizin evde veya ofiste kullandığınız sistemin çıktısı nasıl? Bizlere de örnek olması için paylaşmanız mümkün olur mu?

Evde AO Smith lal 550fs var, by passlı, 80 ppm civarı ayarlamıştım 2016da hala öyle duruyor 80-90 arası şebekeye göre.

Ofiste komplike bir RO sistem kullanıyorum bunu da AO Smith ile beraber geliştirdik piyasada olan bir ürün değil ne yazık ki henüz. Bu sistemle oynuyorum baya performansını görmek için yani hala deneme sürecinde ama alkaliniteyi 40-50 arası, toplam sertliği de filtre için 60-100, espresso için 100-150 arası tutuyorum. Mg - Ca dengesini de 60-40% olarak ayarlıyorum.

Evde AO Smith lal 550fs var, by passlı, 80 ppm civarı ayarlamıştım 2016da hala öyle duruyor 80-90 arası şebekeye göre.

Ofiste komplike bir RO sistem kullanıyorum bunu da AO Smith ile beraber geliştirdik piyasada olan bir ürün değil ne yazık ki henüz. Bu sistemle oynuyorum baya performansını görmek için yani hala deneme sürecinde ama alkaliniteyi 40-50 arası, toplam sertliği de filtre için 60-100, espresso için 100-150 arası tutuyorum. Mg - Ca dengesini de 60-40% olarak ayarlıyorum.
Teşekkürler oldukça açıklayıcı oldu. Son bir sorum olacak, mg arttığında suyun akışkanlığı azalıp (aynı öğütüm ve parametreler ile su akışı daha geç bitiyor) daha fazla kahvedeki bileşenleri çözüyor gibi gözlemledim (farklı bir sebep de olabilir, tam da onu anlamaya çalışıyorum.), Bu doğru bir gözlem mi? Siz o sebeple mi 60-40 oranını tercih ediyorsunuz? Mevcut durumunuzda ekipmanlarinizda kireçlenme oluyor mu?

Teşekkürler oldukça açıklayıcı oldu. Son bir sorum olacak, mg arttığında suyun akışkanlığı azalıp (aynı öğütüm ve parametreler ile su akışı daha geç bitiyor) daha fazla kahvedeki bileşenleri çözüyor gibi gözlemledim (farklı bir sebep de olabilir, tam da onu anlamaya çalışıyorum.), Bu doğru bir gözlem mi? Siz o sebeple mi 60-40 oranını tercih ediyorsunuz? Mevcut durumunuzda ekipmanlarinizda kireçlenme oluyor mu?

alıntı yaptığım yurtdışı forumda böyle bir cümle geçiyor.
He said that the magnesium will cause the coffee to over extract due to the molecular structure... the example he said was that calcium grabs the coffee with one hand, magnesium grabs it with two hands.

Bu farklı molekül yapısı nedir bilmiyorum açıkcası.

Ben de okuma yaptım biraz mg nin bağlama enerjisi daha yüksekmiş ancak tam emin olamasamda (neyi nasil cozdugunden zira bilimsel bir makaleye denk gelmedim) mg ve ca kahveyi farklı şekilde çözerek farklı karakterleri on plana cikariyormus. 100-200ppm arası her ikisi içinde optimum alanda kalıyor gibi içeriklere denk geldim üstüne çıktığımız zaman olumsuz etkiler olmaya başlıyormuş.
Mg-ca 60/40 oran kullananlara rastladım Nisan Bey gibi.
Neticede evet mg arttıkça çözme kabiliyeti artıyor ancak bunun da bir optimum noktası var üstü yine kötü sonuç veriyor.

Son düzenleme:
Ben Mg/Ca oranını 2.2 olarak kullanıyorum, ama Mg ve Ca CaCO3 bazında farklılık gösterdiği için aslında bu 2.2 değeri ppm olarak bakıldığında 1.33’e tekabül ediyor.

14.6 mg/L Mg2+
10.9 mg/L Ca2+

Ama Mg’yi GH cinsinde okumak için 4.1 ile, Ca’yı GH cinsinde okumak için 2.5 ile çarpmamız gerek, burdan da toplamda 87 GH su çıkıyor.

Ben Mg/Ca oranını 2.2 olarak kullanıyorum, ama Mg ve Ca CaCO3 bazında farklılık gösterdiği için aslında bu 2.2 değeri ppm olarak bakıldığında 1.33’e tekabül ediyor.

14.6 mg/L Mg2+
10.9 mg/L Ca2+

Ama Mg’yi GH cinsinde okumak için 4.1 ile, Ca’yı GH cinsinde okumak için 2.5 ile çarpmamız gerek, burdan da toplamda 87 GH su çıkıyor.
Sizin de yaklaşık 60-40 gibi oran gördüğüm, bu sanırım optimum bir alan, zira buradan da okuduğum ve diğer kaynaklardan da araştırdığım kadarıyla öneriler genelde bu çevrede olmuş.
Açıkçası mg değiştiren bwt sürahiyi kullanıyordum ancak aritmayi taktirdiktan sonra bariz bir zaman ve çözünürlük farkı oldu. Bunun sebebi daha yüksek tds mi yoksa daha yüksek mg mi veya her ikisi mi anlamaya çalışıyorum.
Arıtma filtreleri tam otursun bir deneme yapacağım biraz daha iyi anlayabilmek için.

Sizin de yaklaşık 60-40 gibi oran gördüğüm, bu sanırım optimum bir alan, zira buradan da okuduğum ve diğer kaynaklardan da araştırdığım kadarıyla öneriler genelde bu çevrede olmuş.
Açıkçası mg değiştiren bwt sürahiyi kullanıyordum ancak aritmayi taktirdiktan sonra bariz bir zaman ve çözünürlük farkı oldu. Bunun sebebi daha yüksek tds mi yoksa daha yüksek mg mi veya her ikisi mi anlamaya çalışıyorum.
Arıtma filtreleri tam otursun bir deneme yapacağım biraz daha iyi anlayabilmek için.

Evet hocam, ben çok memnunum su kompozisyonumdan, yarışma çekirdeği veya düşük ppm tavsiye eden Nordic çekirdekleri olmadığı sürece hiç ellemiyorum diyebilirim.

Tadsal değişim nasıl?

Sertlik ölçmek için satılan bildiğiniz kaliteli drop test kit var mı?

Tadsal değişim nasıl?

Sertlik ölçmek için satılan bildiğiniz kaliteli drop test kit var mı?
Colorkim aquax var sertlik ölçmek için başka birşey denemediğim için karsilastiramiyorum ama en son firmanın ölçümü ile bunun ölçümü aynı çıktı.
Yine colorkim in ph ölçen kağıtları var yalnız bunlar ara değer göstermiyor .5 gibi. Eğer gösteren varsa bende almak isterim önerilere açığım.

Tat için şu an doğru bir yorum veremiyorum zira rutinim çok bozuldu, filtreler oturana kadar beklemem daha doğru olur.
Genel olarak tek başına içerken yumuşak, tatlı, dokusu düzgün ama baskın herhangi bir lezzetin olmadığı bir su gibi şu an.

Şu an birebir aynı reçeteler ile sürelerim 30-45 sn arttı ve beklentime göre fazla Çözünme yaşıyorum.

Son düzenleme:
rainwater arıtma cihazı nasıl acaba? ters osmos sistemi var. tezgah üstü kullanılabiliyor. çok yer kaplamayan bir ürün seçenekleri var. yalnız, sağlıklı su genelde alkali su olarak tanımlandığı için ph değeri 8.0 üzerinde su elde ediliyor bu sistemlerin çoğunda. hazır sularda da böyle bir şey var. iyi bir kahve içinse 7.0 civarı olmalı sanırım..

rainwater arıtma cihazı nasıl acaba? ters osmos sistemi var. tezgah üstü kullanılabiliyor. çok yer kaplamayan bir ürün seçenekleri var. yalnız, sağlıklı su genelde alkali su olarak tanımlandığı için ph değeri 8.0 üzerinde su elde ediliyor bu sistemlerin çoğunda. hazır sularda da böyle bir şey var. iyi bir kahve içinse 7.0 civarı olmalı sanırım..
Paket sularda ağırlıklı 6.5-8 ph arasında değerler, 8 üstünde daha nadir ürün var. Içme suyu için de 8 ph üstü aslında çok önerilen birşey değil üzerine çıkan arıtma firmaları varsa tercih etmeyebilirsiniz.

Bizim deponun analiz sonucu pek fikir vermedi. Kalsiyum vs bakmamışlar iskinin sitesindede su analiz raporlarındada kalsiyum yok

Ekli dosyalar

• Ekran Resmi 2020-07-06 18.19.55.png
    Ekran Resmi 2020-07-06 18.19.55.png
    342.2 KB · Görüntüleme: 19
@mimds Denizhan abi, eve döndüysen senin RO sisteminin ve yeni eklenen filtrenin fotoğraflarını atar mısın?

Bir de filtre taktırmadan önce ve sonra ppm değerleri nasıl ? En azından ne kadar mineral ekliyor anlayabiliriz. teşekkürler.

Bu arada zirvede kahve demlendi mi kar suyuyla :)

Bizim deponun analiz sonucu pek fikir vermedi. Kalsiyum vs bakmamışlar iskinin sitesindede su analiz raporlarındada kalsiyum yok

çok inandırıcı gelmiyor bana bu tarz rutin ölçümler açıkçası. doğal değerleri bilip ona göre yazılabilir eğer bir kontrol sistemi yoksa. intern'lerin hasta takibi sırasında vital değerleri üst üste aynı yazmaları gibi geliyor bana açıkçası. :) tabi doğru da olabilir. rastgele birkaç değerin bağımsız kuruluşlarca sağlaması yapılmadan inanamıyorum..

Geri