• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve için ideal su ve arıtma cihazları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Açıkçası sürdürebilirler sonuç için 2 yol var gibi.
Biri reverse osmosis bazlı arıtma. Bunun için 3 aşamalı bir sistem verimli duruyor. membran ömrünü uzatmak için ön aktif karbon filtre, ro membran ve sonrası için mineralizasyon. Mantık şu önce ön filtre ile şebeke suyu bir miktar artırılıyor ppm dusuyor ki membranın isi kolaylassin, sonra ro membran suyu sıfırlıyor (veya sıfıra çok yakın hale gelecek şekilde içindeki tüm bileşenleri elimine ediyor, 0-10 ppm gibi değerlere geliyor su), en sonda da minerilizasyon ile kontrollü bir şekilde suyun sertlik ph ve mineral içeriği ayarlanıyor, son aşamada genellikle ca ve mg ilave edildiği için oldukça kontrollü bir süreç. Cikistaki kartusa göre 80+ppm e geliniyor. Burada gördüğüm bunun ayarlanabilir bir mekanizması en azından ev kullanımı için olan modellerde yok, dolayısı ile ben bu kahve için 30ppm yapayım derseniz olmuyor.
Bu son kartuş takılmadan çok düşük ppm Ile artırılan suyu eğer bypass vanası varsa şebeke suyunu on arıtmadan geçirip ppm ayarlayabiliyorsunuz ama sağlık konusunu bilemiyorum ve mineralizasyon kartuşu kadar kontrollü olmuyordur. Ro da tabi debi düşük olduğu için depo ihtiyacı oluyor.

Ikinci opsiyon ise ro membran bulundurmayan sistemler. Bunlar sudaki mineralleri koruyup genelde 4 aşamalı olarak sediment filtre, aktif karbon, ultra filtre ve minerilizasyon ile çalışıyor. Ultra filtre kısmı kritik 0.01 micron veya daha dar por çapı lazım ki virüs bakteri vs geçmesin. Bu sistemlerde de genellikle suyu yumuşatma, ph dengeleme (genelde daha bazik oluyor) ve mineral ekleme oluyor. Ro daki gibi suyun ppm i mineraller tutulmadığı için 0 olmuyor. Entegre sistem olduğu için sondaki mineral eklenmeden önce olcemedim bu sebeple kaça indiriyor bilmiyorum ama gelen suya bağlı olarak ro dan çok daha fazla etlikendigi kesin. Debisi yüksek olduğu icin daha kompakt ve depo ihtiyacı duymuyor. Bypass genelde olmuyor. Yine bunda da evsel modellerde herhangi bir ayar yok, yani ppm 150 oldu 100 yapayım diyemiyoruz. Düzgün arıtıcilar genelde 2-4 alman sertliği, 7.5-8 ph ve 100+ppm çıktı hedefliyor. (Gelen suya bağlı olarak 150-200 aralığına da gelebilir).

Her iki sistem içinde ayar yapabilen aparatlar belki vardır bulunabilir ama ben bütünleşik olarak görmedim.

Benim arastirmalarimda bwt çok öne çıktı, birçok cafe ve ekipman üreticisi için ortak çalışmaları ve çözümleri var. Ancak benzer kalitedeki 3m, ao Smith, everpure vs de onlardan aşağı kalacağını sanmam.

Bwt Bestmax da Bypass var. Ayara göre gelen suyun bir kısmını iki defa arıtıp ion değiştiriyor, bir kısmını sadece filtre ediyor. Böylelikle ppm değiştirebiliyorsunuz

Bwt Bestmax da Bypass var. Ayara göre gelen suyun bir kısmını iki defa arıtıp ion değiştiriyor, bir kısmını sadece filtre ediyor. Böylelikle ppm değiştirebiliyorsunuz
Evet gelen suyun sertliğine göre 3 (yanlış hatırlamıyorsam) aşamalı ayar var kafa kısmında. Hatta kapasiteye göre farklı modelleri de var ki genelde olmayan bir opsiyon.
Bestmax premium ticari bir ürün gibi konumlanmış anladığım bu sebeple evsel kullanım için olan modeller için yazmıştım zaten fiyatı da ev grubuna göre yukarıda.
Bu arada kendim deneyimlemedim ama araştırdığım kadarıyla ro sonrası mineralizasyon için bestmin premium, rosuz sıcak kullanım (sadece benim hassasiyetim de olabilir 0.1 micron filter sebebiyle) için bestmax premium çok çok iyi ürünler. Hatta bir şekilde standart gibi olmuş.

Siz deneyip bize de bilgi verirseniz memnun olurum.

Evet gelen suyun sertliğine göre 3 (yanlış hatırlamıyorsam) aşamalı ayar var kafa kısmında. Hatta kapasiteye göre farklı modelleri de var ki genelde olmayan bir opsiyon.
Bestmax premium ticari bir ürün gibi konumlanmış anladığım bu sebeple evsel kullanım için olan modeller için yazmıştım zaten fiyatı da ev grubuna göre yukarıda.
Bu arada kendim deneyimlemedim ama araştırdığım kadarıyla ro sonrası mineralizasyon için bestmin premium, rosuz sıcak kullanım (sadece benim hassasiyetim de olabilir 0.1 micron filter sebebiyle) için bestmax premium çok çok iyi ürünler. Hatta bir şekilde standart gibi olmuş.

Siz deneyip bize de bilgi verirseniz memnun olurum.
Mehmet Bey ile konuştuk ellerinde kalmamış ürün sipariş vermişler. Gelince haber verecekler.

Coffee Collective konusunda yer alan su ile ilgili mesajları buraya taşıdım. BWT bestmax premium ile ilgili bypass ayarları ile tds değişiklikleri nasıl oluyor diye merak edip google ile arama yaptığımda bir kaç gerçekle karşılaştım. BWT gibi ion exchanger ile çok fazla ppm değişikliği yapamıyorsunuz maalesef. Daha çok sertliği azaltıp alkalinity dengeliyor.

Incoming water - Total hardness, 112 ; Calcium hardness, 69 ; Alkalinity, 115
After filter - Total hardness, 34 ; Calcium hardness, 16 ; Alkalinity, 80

Bottled: TDS = 70ppm
Water supply: TDS = 340ppm
Water supply with BWT: TDS @1 = 270ppm TDS @0 = 240ppm

Bu cümle hoşuma gitti o yüzden alıntıladım :)
The reason being that the ion exchanger in the BestMax will take the calcium out of the water and replace it with magnesium, but if I have it at 0 then too much of the calcium is removed.

He said that the magnesium will cause the coffee to over extract due to the molecular structure... the example he said was that calcium grabs the coffee with one hand, magnesium grabs it with two hands.

Başka bir test sonucu: GH general hardness KH: Calcium Hardness

Water supply: GH 18 drops = 320ppm, KH 12 drops = 214ppm

Water supply with BWT @1: GH 12 drops = 214ppm, KH 5 drops = 89ppm

269_dup1_water02.jpg

Son düzenleme:
Bu konudaki mesajları okumaya başlıyorum, ama bir iki cümle okuduktan sonra ‘ulan ben ne okuyorum’ tepkisi vererek vazgeçiyorum okumayı. Bu konularda yazılan şeylere Fransız kalan tek kişinin ben olmadığımı söyleyin lütfen Allah aşkına.🙈

Coffee Collective konusunda yer alan su ile ilgili mesajları buraya taşıdım. BWT bestmax premium ile ilgili bypass ayarları ile tds değişiklikleri nasıl oluyor diye merak edip google ile arama yaptığımda bir kaç gerçekle karşılaştım. BWT gibi ion exchanger ile çok fazla ppm değişikliği yapamıyorsunuz maalesef. Daha çok sertliği azaltıp alkalinity dengeliyor.

Ekli dosyayı görüntüle 3171

Titrasyon testlerinin sadece Ca baz aldığını da unutmamak gerek, 10 ppm Mg ile 10 ppm Ca aynı GH’ı gösterebilir de, göstermeyebilir de. Mg’yi CaCO3 cinsine çevirmek zorundayız, eğer ayrıca Mg testi yoksa.

Bu arada KH Calcium Hardness değil, Carbonate Hardness, yani alkalinite. Calcium Hardness = General Hardness = GH yine.

Ion exchanger’ın doğasına aykırı aslında ppm değişikliği, bir nevi mineralizasyonlu ters osmoz, ters osmoz olmadan.

Ion exchanger kullandığınızda evet, Ca düşecek, ama bir o kadar da Mg geliyorsa suyunuzun sertliği azalmış sayılmıyor (extraction bazında) artıyor .

Karbon sertliği = alkalinite demek doğru değil. Genelde böyle olsa da, toplam sertlik veya alkaliniteden hangisi daha düşükse, karbpn sertliği ona eşit oluyor. Çoğunlukla alkalinite daha düşük olduğundan (kahveye uygun sularda) böyle düşünülüyor

Ion exchange ise her zaman kalsiyumu alıp magnezyum vermez, farklı tipleri var. Yoğun kullanımı toplam sertliği yüksek ama tds olarak uygun sularda mg veya ca çekilip yerine sodyum ya da potasyum eklenmesi şeklinde oluyor. Kullandığınız ion exchange’e göre değişir. Benim eski ion exchange mesela bu şekildeydi

Karbon sertliği = alkalinite demek doğru değil. Genelde böyle olsa da, toplam sertlik veya alkaliniteden hangisi daha düşükse, karbpn sertliği ona eşit oluyor. Çoğunlukla alkalinite daha düşük olduğundan (kahveye uygun sularda) böyle düşünülüyor

Ion exchange ise her zaman kalsiyumu alıp magnezyum vermez, farklı tipleri var. Yoğun kullanımı toplam sertliği yüksek ama tds olarak uygun sularda mg veya ca çekilip yerine sodyum ya da potasyum eklenmesi şeklinde oluyor. Kullandığınız ion exchange’e göre değişir. Benim eski ion exchange mesela bu şekildeydi

BF0AC883-98F7-46DF-BD36-1935C831FB57.jpeg

Konuştuğumuz durumlarda ama KH = Alkalinite doğru oluyor sanırım. Şebeke suyumuz genelde böyle oluyor yani demek istediğim.

Bu konudaki mesajları okumaya başlıyorum, ama bir iki cümle okuduktan sonra ‘ulan ben ne okuyorum’ tepkisi vererek vazgeçiyorum okumayı. Bu konularda yazılan şeylere Fransız kalan tek kişinin ben olmadığımı söyleyin lütfen Allah aşkına.🙈
Ben de konuşmaların aşağı yukarı sonuca ulaşıp bir kaç somut tavsiye gelmesini bekliyorum yoksa okudukça karışıyor :)

Ekli dosyayı görüntüle 3171
Şöyle bir durum var aslında bu sistem ro olmadığı için gelen suya ve içeriğine daha fazla bağımlı zira mineralleri koruyor. Diyelim ki iki şebeke suyu var ikisi de 300 ppm ama birinde filtrelenecek daha çok içerik varsa ve sertlikleri birbirinden farklıysa ciktida ppm daha düşük olacak.
Yani bir suyun çıktısı 200ppm biri 100ppm olabilir. Bu durumda sertlik ayarinin ppm mi oransal olarak yani dogrusal mi değiştirdiği önem kazanır diye düşünüyorum. Her bir bypass kademesi belli bir % demi degistiyor yoksa belli bir ppm de mi etkiliyor acaba.
200ppm de 20ppm 10% olurken 100ppm su da 20% ye denk gelir.
Bunu sanırım sizin şebeke içeriğinizi bilmeden ve kartuşu doğrudan sizin sistemde denemeden ön görmek pek olası değil. (Veya olası mi acaba?)

Ben de konuşmaların aşağı yukarı sonuca ulaşıp bir kaç somut tavsiye gelmesini bekliyorum yoksa okudukça karışıyor :)

😀 kahve için ideal bir su yok. Sizin hoşunuza giden su olabilir. Belirli bir aralıktaki değerler çoğunlukla iyi performans verecektir.

Örneğin ben SCA Brewing Pro eğitimimi aldığımda su kısmında mineralli su, volvic, arıtma ve şehrin (yurtdışı) tds olarak kahveye uygun sularıyla demlediğimiz aynı kahvelerde en iyi tadı mineralli su ile almıştık. Herkes de hem fikirdi.

Bence burada istek önemli. Siz sadece kahve için mi yoksa her şeye kullananılabilecek bir su mu arıyorsunuz ya da sürekli oynayabileceğiniz bir sistem mi ?
bu sorulara cevap vermek önemli. Alacağınız şirketin satış sonrası destek ve filtre yenileme ücretleri ya da servis ağı nasıl bunlara bakmalısınız. Ben her aldığım üründe buna bakıyorum. Mesela en beğendiğim espresso makinesinin teknik servis kısmını beğenmediğim için başka bir makineye yönelebilirim aynı fiyatlı ya da daha yüksek dahi olsa.

ya da Deniz Bey gibi @mimds elinizdeki mevcut sistemi iyileştirecek çözümler de üretebilirsiniz. Ya da birisi yazmıştı, dışarıdan toplayıp kendiniz de yapabilirsiniz.

Yani tamamen kişisel 😀

Benim şu ana kadar yaşadıklarım şöyle oldu. Perşembe günü taktirdigim aritmada (bwt slim4) herhangi bir ayar bulunmuyor.
Şebekeden gelen su 160ppm.
Filtre ilk takıldığında 180ppm ölçtüm, sonra örnek su aldık ve filtreyi takan firma ölçüm yaptı. Akşam aradılar 280ppm, 4 alman sertliği ve 8ph olcmusler. Ben de tekrar ölçüm yapınca 260ppm çıktı. Yalnız filtrenin oturması için belli bir süre geçmesi gerekir dediler.

Yine ara ara ölçüm yaptım, 220 den başlayarak bugün 130ppm e kadar geldi. Sertlik ve ph henuz ölçmedim ppm in stabil hale gelmesini bekliyorum sanırım 1 haftaya büyük ölçüde oturur.

Öte yandan elimde bwt mg+ sürahi var o mesela 160ppm şebekeyi 80ppm e indiriyor.

Sadece bilgi olarak ikisinin farkını yazıyorum zira birbirinden farklı artırma sistemleri ama sonundaki mg ion exchance kısmı benzer bir mantık ile çalışıyor.

😀 kahve için ideal bir su yok. Sizin hoşunuza giden su olabilir. Belirli bir aralıktaki değerler çoğunlukla iyi performans verecektir.

Örneğin ben SCA Brewing Pro eğitimimi aldığımda su kısmında mineralli su, volvic, arıtma ve şehrin (yurtdışı) tds olarak kahveye uygun sularıyla demlediğimiz aynı kahvelerde en iyi tadı mineralli su ile almıştık. Herkes de hem fikirdi.

Bence burada istek önemli. Siz sadece kahve için mi yoksa her şeye kullananılabilecek bir su mu arıyorsunuz ya da sürekli oynayabileceğiniz bir sistem mi ?
bu sorulara cevap vermek önemli. Alacağınız şirketin satış sonrası destek ve filtre yenileme ücretleri ya da servis ağı nasıl bunlara bakmalısınız. Ben her aldığım üründe buna bakıyorum. Mesela en beğendiğim espresso makinesinin teknik servis kısmını beğenmediğim için başka bir makineye yönelebilirim aynı fiyatlı ya da daha yüksek dahi olsa.

ya da Deniz Bey gibi @mimds elinizdeki mevcut sistemi iyileştirecek çözümler de üretebilirsiniz. Ya da birisi yazmıştı, dışarıdan toplayıp kendiniz de yapabilirsiniz.

Yani tamamen kişisel 😀
Mineralli su ne demek? San Pellegrino gibi bir su mu yoksa doğru mineralizasyon yapılmış arıtılmış su mu?

Yani tamamen kişisel 😀
Siz şu an ne kullanıyorsunuz acaba? Kişisel olarak size en iyi gelen sistem hangisi?

Yani tamamen kişisel 😀
Sizin evde veya ofiste kullandığınız sistemin çıktısı nasıl? Bizlere de örnek olması için paylaşmanız mümkün olur mu?

Yani tamamen kişisel 😀
Şebeke suyumu bir kaç ay önce ölçtüğümde 170ppm idi diye hatırlıyorum, şimdi baktım 220ppm gösterdi. Amaç öncelikle kahve. Şuan damacana kullanıyorum 70ppm lerde çıkıyor değeri. Genelde fena değil ama bazı kahvelerde çözücülüğünün yetersiz kaldığını hissediyorum. Bu durumlarda ayar yapmak çok iyi olurdu. Sanırım şuan aradığım en belirgin özellikleri ayar imkanı ve satış sonrası destek diyebilirim

Ben zaten kirada oturuyorum, bir de bekar adamım. Her ne kadar arıtmanın kahve için gerekli olduğuna ikna olmuş olsam da, mesajların bazılarını takip etsem de pek ilgilenmiyorum konuya, bir şeye karar verip almak için okusam da dediğiniz gibi kararsız kalırdım muhtemelen.

Geri