• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Demlerken Yapılan Hatalar ve Kusurlar

@campos
@Avare ilginiz için teşekkürler
Sırma su kullanıyorum. Kavrum tarihi 30 mart, paketi bu sabah (5 nisan) açıp demledim.

Benim için biraz rahatsız edici bir ekşilik, ama belki başkası farklı algılar. Klasik kakao ve bitter tatlarını seviyorum. Tadım notaları sweet, brown sugar, caramel.

under extracted ise ne yapmam gerekiyor?

Degassing için 3-4 gün daha bekleyebilirsiniz ya da aşağıdaki konuyu okuyabilirsiniz. Blooming süresini de şu aşamada 40 saniye olarak yaparak demleme denemesi yapabilirsiniz. Kolay gelsin :)

öğütme kalınlığı ve su sıcaklığı vs. parametrelerine takılmadan önce şunlara bakalım. bu yöntemi hiç bilmediğim çekirdekler için kullanıyorum. kendime göre standartlaştırdım; kahve miktarının 2 veya 3 katı su ekleyip blooming yapın. 30. saniyede tekrar su eklemeye başlayın ve 1:15-1:20 aralığında tamamlamaya çalışın. süre için endişe etmenize gerek yok. birkaç denemeden sonra zaten tempoyu tutturacaksınız. yani gözünüz sürekli kronometrede olmasın, rahat olun :) 3-5 saniye +- kaçırırsanız sorun değil. buna da takılmayın. demlemenin sonunda düz bir kahve yatağı için suyu ekledikten hemen sonra hafif bir rao spin yapabilirsiniz. yaptığımızın standart bir demleme olduğunu varsayarsak toplam süreniz 2:45-3:00 aralığında olmalı.

yukarıda belirttiğim parametreler benim standart demlemeler için kullandığım yöntem ve her çekirdekte aynı sonucu alamazsınız. benim yaptığım bu standart demleyi kendime referans alıp buna göre nelerle oynamam gerektiğine karar veriyorum. bunları yapmanıza rağmen süre 4dk'yı buluyorsa ve aldığınız sonuçtan memnun değilseniz öğütmeyi kalınlaştırmalısınız ama öğütücünüz olmadığından şimdilik bu mümkün değil. bu durumda ben olsam ne yapardım? blooming'den sonra eklediğim suyu daha hızlı eklerdim. yani tüm suyu 1:15'de değil de 50-55 saniyede eklemiş olurdum. böylece su kahveyle daha az temas edecek ve sürem de haliyle azalacak. bunu deneyebilirsiniz. aklıma gelen farklı alternatif; hiç blooming yapmadan tek seferde suyun tamamını hızlıca dökmek olabilir. deneme yaptıkça zaten nasıl hareket etmeniz gerektiğini anlayacaksınız.

Suyum 94 derece. 1.15'e kadar dökmeyi de denedim yine benzer sonuçları aldım. Her türlü 3 dkyı geçiyor. Blooming yapmadan dökmeyi hiç denemedim. Mesela suyun fazlaca soğuması sorunları da yaşıyorum bazen. Dediklerinizi deneyeceğim. Sanıyorum ki öğütülmüş siparişlerin çekimi el değirmenleri kadar iyi olmuyor ve fazla toz çıkartıyorlar.(pahalı makinelere rağmen) Biraz da bundandır diye ümit ediyorum. Teşekkürler :)

Suyum 94 derece. 1.15'e kadar dökmeyi de denedim yine benzer sonuçları aldım. Her türlü 3 dkyı geçiyor. Blooming yapmadan dökmeyi hiç denemedim. Mesela suyun fazlaca soğuması sorunları da yaşıyorum bazen. Dediklerinizi deneyeceğim. Sanıyorum ki öğütülmüş siparişlerin çekimi el değirmenleri kadar iyi olmuyor ve fazla toz çıkartıyorlar.(pahalı makinelere rağmen) Biraz da bundandır diye ümit ediyorum. Teşekkürler :)
Kağıt hangisi?
Çekim kalınlığı nasıl? Filtre kahveye göre cekildiyse kasuyaya ince geliyor

Kağıt hangisi?
Çekim kalınlığı nasıl? Filtre kahveye göre cekildiyse kasuyaya ince geliyor
Kağıt japon 100'lü ters çeviriyorum. Çekim v60 için. 4-5 firmadan aldım bugüne kadar hep çok yakındı çekim boyutları/tozları

Kağıt japon 100'lü ters çeviriyorum. Çekim v60 için. 4-5 firmadan aldım bugüne kadar hep çok yakındı çekim boyutları/tozları
Japon 100 ile 40 li arasında 1 kere deneme yapabildim, 20-25 saniye fark etti. Ters hiç denemedim. Kasuya denemenizi öneririm hiç dokunmadan ama çekimi önerilen gibi french press için alırsanız o zaman tam anlaşılmış olur.
Birkaç defa 100 Luk Hollanda ile hem filtre hem V60 çekimi ile deneme yaptım kasuya filtre de çok uzuyor 4.30 Lara geliyor, V60 ile biraz daha kısa ama hedef 3.30 u yine baya aşıyor.
Çekirdekten çekirdeğe de fark oluyor ama bir ortalama vermek için yazıyorum.

Benim de bu konuda problemlerim var ve foruma da yazmıştım. Tek kişilik v60 demleme yaparken sürede herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum ama iki kişilik demlemede 400-500 ml su ile demleme yaptığımda süreyi tutturamıyorum.

Benim de bu konuda problemlerim var ve foruma da yazmıştım. Tek kişilik v60 demleme yaparken sürede herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum ama iki kişilik demlemede 400-500 ml su ile demleme yaptığımda süreyi tutturamıyorum.
V60 için tavsiye edilen kahve miktardı max 25 400 ml su olduğunu duymuştum ayrıca kahve 2 kişilik olunca öğütümü kalınlaştırıp süreyi 3.00 a çekebilirsiniz diye düşünüyorum genelde ben öyle yapıyorum tavsiye ederim

V60 için tavsiye edilen kahve miktardı max 25 400 ml su olduğunu duymuştum ayrıca kahve 2 kişilik olunca öğütümü kalınlaştırıp süreyi 3.00 a çekebilirsiniz diye düşünüyorum genelde ben öyle yapıyorum tavsiye ederim
Aslında genelde dediğiniz ölçüye göre yapıyorum.

İyi günler, yeni bir başlık açmak yerine buraya yazmak istedim.
Tamamen benim acemiliğim olmakla birlikte columbia huliadan meyvemsi ve belki ekşiye meyleden tatlar alıyorsam ayarlarımı nasıl değiştirmeliyim?
94 su sıcaklığı, 1-16.5 oran ve 20 cmd klikiyle demledim.

Edit: süre 3dk civarı

ben de demleme süresini her zaman 3'dkların altında tutamadığım için yakın zamanda delter press almak istiyorum. v60 ile kahve demlemek gerçekten fazla emek istiyor. floral tatları, düşük gövdeyi de sevdiğimden delter alınca çok yüksek oranla onu kullanırım gibi geliyor

Kahve Pusulası çok işinize yarayacaktır. Tat sıfatlarını çevirecek pek seçeneğim yoktu açıkçası, ama en azından nerden nereye gitmek istediğinizi belirlemek ve bunu nasıl yapacağınız konusunda çok yardımı olur.

Kahve Pusulası

Kahve Pusulası çok işinize yarayacaktır. Tat sıfatlarını çevirecek pek seçeneğim yoktu açıkçası, ama en azından nerden nereye gitmek istediğinizi belirlemek ve bunu nasıl yapacağınız konusunda çok yardımı olur.

Kahve Pusulası

Siz çevirmişsiniz sanırım, emeğiniz için teşekkürler, hemen sıradaki demlemede ısıyı artırarak pratiğe döktüm🙂
Su olarak en yakın zamanda buzdağı alıp denemek istiyorum, umarım işe yarar.

Konchero kettle'ımın 2 derece fazla gösterdiğinden şüpheleniyorum. Ekteki bir fotoda kettle derecesine, diğerinde termometreye odakladım, bakabilir misiniz

Ekli dosyalar

• 20200406_161115.jpg
    20200406_161115.jpg
    71.2 KB · Görüntüleme: 39
  • 20200406_161058.jpg
    20200406_161058.jpg
    56.9 KB · Görüntüleme: 42
Konchero kettle'ımın 2 derece fazla gösterdiğinden şüpheleniyorum. Ekteki bir fotoda kettle derecesine, diğerinde termometreye odakladım, bakabilir misiniz

Problu dijital termometre olmadan çok güvenilir olmaz açıkçası... Kettle'ın tabanından ısıttığı için bütün su hacminin dengeye ulaştıktan sonra ölçülmesi daha güvenilir olur bir de. Prob'un ucu dibe olabildiğince yakın mı? (değmeden)

Evet dibe yakın ve değmiyor. Olmazsa her ihtimale karşı 1 derece hata payı düşüneyim. Bakın 92ye ayarlı iken termometre tam 90 gösteriyor

Ekli dosyalar

• 20200406_162359.jpg
    20200406_162359.jpg
    65.7 KB · Görüntüleme: 35
Henüz bu kahve hobisinde yeniyim.1 aydır v60 demliyorum. Her şeyim tam ama gooseneck kettle yok çaydanlık kullanıyorum. İlk başlarda demleme süresini tutturuyodum şimdi baya aşağıda kalıyor.

Timemore 18 click
100lü filtre kağıdı
15gram-230ml
Blooming 35 saniye civarı(40ml)
Kalan suyu yavaşca tek seferde döküyorum
Yıkanmış Etiyopya
Aklıma gelen parametreler bunlar demleme 1.50 gibi bitiyor. 2.30 biliyordum bu ölçülerde yanlış da biliyo olabilirim. Sizde nerede yanlış yapıyorum?

Mesela suyun fazlaca soğuması sorunları da yaşıyorum bazen.

Bende de o sorun var. Kahve suyunu ısıtıcıda ısıtırken üstüne ekipmanı koyuyorum, kaz boyun ile de ocakta az bir su ısıtıyorum filtreyi ıslatmak için. Tüm parçalar sıcak yine de ekşilikten kaçamadım. Demliği izole etmek için birkaç şey kafamda var. Karantina olmasa hemen hayata koyacağım da malzeme aldığımda kargoculara bir iş daha vermek istemiyorum.

Hocam Manuel Termometrenin kalibrasyonunda bir problem olabilir mi?

Hocam Manuel Termometrenin kalibrasyonunda bir problem olabilir mi?
ben de yukadırdaki görseldeki gibi manuel bir termometre kullanıyorum, ocakta kaynamakta olan suyu bile en fazla 95 derece gösteriyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim sizce?

ben de yukadırdaki görseldeki gibi manuel bir termometre kullanıyorum, ocakta kaynamakta olan suyu bile en fazla 95 derece gösteriyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim sizce?
Deniz seviyesinden oldukça yüksek bir yerde misiniz? 1500m civarı 95 lere düşüyor olmalı kaynama derecesi.

Deniz seviyesinden oldukça yüksek bir yerde misiniz? 1500m civarı 95 lere düşüyor olmalı kaynama derecesi.
inanın bu hiç aklıma gelmemişti ama İstanbul'da şehiriçi bir yerde oturuyorum.

Geri