• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Japon Usulü Soğuk Demleme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cemix
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bu yaz farklı bir soğuk demleme şekli denemek istiyorum tavsiyelere açığım deneysel olacak şekilde eldeki ekipmanlarla v60 moka pot french press şeklinde

Bu yaz farklı bir soğuk demleme şekli denemek istiyorum tavsiyelere açığım deneysel olacak şekilde eldeki ekipmanlarla v60 moka pot french press şeklinde
Ben moka pot ile soğuk Americano'nun çok lezzetli olabileceğini düşünüyorum. Zahmetsiz de ayrıca. Mokapot çıktısına buz atın ve afiyet olsun. Buz gibi ve gövdeli bir içecek olmuş olur.

Son düzenleme:
Eğer sütlü buzlu kahve yapmak isterseniz moka potla harika oluyor. V60 ya da french press le soğuk ve sütlü kahve yapmaya çalışınca oldukça sulu bir çıktı alıyorsunuz. Mesela bu aralar elimde Sezy Yang Blend var, bitter çikolata ve fındık diyebilirim notalarına, kısık ateşte moka pottan aldığım çıktıyı doğrudan buzun üstüne döküyorum. Üstüne tercih ettiğiniz sütü ilave edin, mesela yulaf sütü çok yakışıyor ve kıvamı da daha yoğun oluyor. Iced flat white ınız hazır afiyet olsun :)

Yapması beklemesi sonrasında temizliği vs. moka pot bayağı uğraştıran bir şey bana göre. Diğer tarafta su ısınırken kahvemi öğütüyor buzu tartıyorum, 5-6 dakika içinde capon usulü soğuk v60'ım hazır, temizlenecek bir şey de yok, daha rahat gibi :D

Yapması beklemesi sonrasında temizliği vs. moka pot bayağı uğraştıran bir şey bana göre. Diğer tarafta su ısınırken kahvemi öğütüyor buzu tartıyorum, 5-6 dakika içinde capon usulü soğuk v60'ım hazır, temizlenecek bir şey de yok, daha rahat gibi :D
Hocam alüminyum moka pot kullanıyorsanız dediklerinizde haklısınız ama çelik mokayı bir sudan geçirmek bence 30 saniye sürmeyen bir şey.
Moka ocakta demlenirken değirmen temizlenir, demlendikten sonra kahve buzlu bardağa aktarıldıktan sonra soğuyup içilmeye hazır kıvama gelene kadar moka 30 sn sudan geçirilir. Bence en basit ekipman moka pot.
Ha onun dışında Japon usulü demlemeye bir lafım yok tabii. Hafif bir içim sunsa da kahvenin aromalarını alabilmek keyifli oluyor.

Ya buzla ilgili meseleleri nasıl çözüyorsunuz?

Buzları çıkar, karafı kırmadan koy vs. sonra kalıbı tekrar doldur vs. v60 yapma hızına göre çok uğraş ve ıslak bir deneyime dönüştürüyor işi.

Cold brew için olan kulelerde de saçma sapan fiyatlar istendiği için Japon usülü devam ediyorum.

tam 120 ml'lik veya 150 ml'lik, termosa, karafa rahat girebilecek tekli bir buz kalıbı bulsam işe yarar mı diye düşündüm

Buzları çıkar, karafı kırmadan koy vs. sonra kalıbı tekrar doldur vs. v60 yapma hızına göre çok uğraş ve ıslak bir deneyime dönüştürüyor işi.

Cold brew için olan kulelerde de saçma sapan fiyatlar istendiği için Japon usülü devam ediyorum.

tam 120 ml'lik veya 150 ml'lik, termosa, karafa rahat girebilecek tekli bir buz kalıbı bulsam işe yarar mı diye düşündüm
Hocam çok büyük ml buz önermem çünkü kahve demlemesinin tamamlanması için o buzun erimiş olması gerekiyor kahve/su oranının tamamlanması gerektiğinden dolayı. Demleme sonunda karafı karıştırarak eritebileceğiniz büyüklükte bir buz olmasını tavsiye ederim.

Geçen seneden beri @cemix bey'in 1:2 buz/su tarifi ile Japanese yapıyorum. Geçen sene her şey çok yolunda giderken bu sene inanılmaz kötü demleme yapıyorum 😀. Çoğu demlemem bitter oluyor. Buzlar eridikçe içilebilir hale geliyor ama aroma vs hak getire. Çok bariz bir yanlış yapıyor olmam lazım. Demleme adımlarım şu şekilde :

16 gr kahve (Bir çok farklı kahve denedim. Hemen hepsinde aynı bitter sonucu aldım)

80 gr buz (sonradan bardağa ekleyeceğim miktarı da bu aşamada koyuyorum. Kabaca 120 gr kadar buz oluyor karafta)

160 gr su (Su sıcaklığı genelde 93 ama bitter çıktığı için 90 a düşüyorum ama halen bitter)

4x40 gr döküş (kahve yatağına aldırmadan 30 sn de bir döküyorum, ikinci döküşten sonra swirl)

2-2:30 bitiş

hyperchiller diye bir alet var normal demlenmiş kahveyi içine koyup 1-2 dk sallıyorsunuz sonra buz gibi içiyorsunuz.

bu konuyu araştırırken gördüm de, buz gibi yapabilir mi gerçekten orada şüphem oldu.
Amerika'dan getirtme şansım da var 23 usd falan galiba
Metal olanı alın, kullanan arkadaşlar memnun buz gibi yapmıyor sanırım ama baya soğutuyor, kahve biraz gövdeli yapılıp sonradan buz eklenebilir.

Eğer sütlü buzlu kahve yapmak isterseniz moka potla harika oluyor. V60 ya da french press le soğuk ve sütlü kahve yapmaya çalışınca oldukça sulu bir çıktı alıyorsunuz. Mesela bu aralar elimde Sezy Yang Blend var, bitter çikolata ve fındık diyebilirim notalarına, kısık ateşte moka pottan aldığım çıktıyı doğrudan buzun üstüne döküyorum. Üstüne tercih ettiğiniz sütü ilave edin, mesela yulaf sütü çok yakışıyor ve kıvamı da daha yoğun oluyor. Iced flat white ınız hazır afiyet olsun :)
Hocam teşekkür ederim ama sütlü tercih etmiyorum tabikide bu tavsiyenizi deneyecegiz

Geçen seneden beri @cemix bey'in 1:2 buz/su tarifi ile Japanese yapıyorum. Geçen sene her şey çok yolunda giderken bu sene inanılmaz kötü demleme yapıyorum 😀. Çoğu demlemem bitter oluyor. Buzlar eridikçe içilebilir hale geliyor ama aroma vs hak getire. Çok bariz bir yanlış yapıyor olmam lazım. Demleme adımlarım şu şekilde :

16 gr kahve (Bir çok farklı kahve denedim. Hemen hepsinde aynı bitter sonucu aldım)

80 gr buz (sonradan bardağa ekleyeceğim miktarı da bu aşamada koyuyorum. Kabaca 120 gr kadar buz oluyor karafta)

160 gr su (Su sıcaklığı genelde 93 ama bitter çıktığı için 90 a düşüyorum ama halen bitter)

4x40 gr döküş (kahve yatağına aldırmadan 30 sn de bir döküyorum, ikinci döküşten sonra swirl)

2-2:30 bitiş
Öğütümü kalınlaştırabilirsiniz. Buzu arttırmak nasıl bir etki yapar kestiremedim. Siz yine önce 80 koyup, Öğütümü kalın yapıp deneyin bence.
Ben acelem yoksa demledikten sonra 5-10dk daha bekletiyorum dolapta sonra buzlu bardağa döküyorum.

Mesela denemek için şundan aldım

90 mL falan oluyor bir buz. Kübün şekli güzel(stanley action'a girmiyor). 120ml olmasını isterdim. Doldurması aslında kolay ama kapağı saçma, bi de çok oynuyor su dökülme ihtimali var. Geliştirilebilir.
Yani buzluğun içinde sabitken doldurup kapak kapatılabilir mesela.(daha bir kez doldurdum.)

25gr kahve 375 gr 4:6 yapıyorsam eğer,
75 + 75 + 115 yapıp, buzu atıyorum 3 gündür. suyu normalden az koymuş oluyorum, bu da değişebilir. buz 110 - 115 gr falan olsaydı güzel olacaktı.

Deneyim:
Kolaylık açısından tam istediğim gibi oldu. v60 yapar gibi demliyorum, sonra biraz bekliyorum kahvenin ılımasını. Tek bir buz kalıbı alıp atıyorum içine ve bitti.
Sonuç olarak deneme için baya sevdim ben. Daha güzel ve bi tık büyük bir kalıpla bu iş çözülecek gibi

Bu ikinci alternatifi deneyen oldu mu
Japon Usulü Soğuk Demleme
Bu yazıda Japon Usulü Soğuk Demlemeyi klasik ve alternatif yaklaşımlarıyla inceleyeceğiz.

Klasik Japon Usulü Soğuk Demleme

Bu teknik kahvenin demleme esnasında buz üstüne akıtılıp ani soğutulması mantığıyla çalışan bir yöntemdir. Buz sıcak kahvenin etkisiyle eriyip kahveye karışıp kahveyi seyrelteceğinden normaldeki kahve-su oranlarımız bu yöntemde farklılaşacaktır. Japon Usulünde normal demlememizin bir kısmını kahveyi demlemek için bir kısmını da buz olarak kahveyi soğutmak için kullanacağız. Demleme esnasında normalden daha az su kullandığımız için de kahvemizi biraz daha ince öğütüp oranımızı da yoğunlaştıracağız.

Örneğin normalde kullandığımız v60 demleme parametreleri 20gr kahve 1-16 oran yani 320gr su ise Japon Usulü soğuk kahve demlerken 20gr kahveyi normalde kullandığımızdan biraz daha ince öğütüp 1-15 oran kullanacağız. Bu durumda toplamda 300gr demleme yapacağız fakat bunun bir miktarı buz olacak. Kullanacağımız buz oranı elde edeceğimiz sonuç için kilit notlardan olduğundan 3 farklı oran ile neler elde edeceğimizi ayrı ayrı inceleyelim:

Toplam demlemenin 3’te 1’i buz kullanmak:

Normal v60​
Japon Usulü Soğuk Demleme​
Kahve Miktarı​
20gr​
20gr​
Demleme Oranı​
1-16​
1-15 (isteğe göre daha yoğun...)​
Kahve Öğütümü​
V60 ayarı(Örn: Cmd 25)​
~Mokapot inceliği (Örn: Cmd 16)​
Toplam Demleme​
320gr Su​
100gr buz + 200gr Su

Yukarıdaki miktarda bir demleme için 100gr buzu karafımıza koyup v60 demlememizi 20gr kahvemize 200gr su ile yapıyoruz. 2-3dk bir demleme süresini hedefleyerek döküşümüzü yapabiliriz. Yukarıdaki oran ile yani 1/3 oran ile kahve buzların üzerine demlendikçe buzlar eriyecek ve demleme sonunda muhtemelen hiç buzumuz kalmayacak. Bu buz oranının olumlu ve olumsuz yönlerini şöyle sıralayabiliriz:

• Demleme için daha fazla su kullanıldığından kahveden daha fazla verim elde edilecektir.​

• Kahve yeterince soğuk olmadığından (18 derece civarı) servise hazır değildir daha fazla soğutulmalıdır.​
  • Buzların tamamı eriyeceğinden görsel olarak sade kalmaktadır.​

Yukarıdaki genel hatlarda oynamalar yapabiliriz. Örneğin kahveyi çok ince öğütüp sonuçları gözlemleyebilirsiniz. Çok ince öğütümde özellikle az su kullandığımız için kanallanma riskinin çok yüksek olduğunu vurgulamak gerekir. Bu durumda demleme esnasında karıştırmak veya sallamak gerekebilir. Bu durumda çözünme artacağından daha yoğun bir kahve elde etmiş olursunuz ve beklemek istemiyorsanız bardağınıza koyacağınız fazladan buz ile servis edebilirsiniz.

Toplam demlemenin %40’ı buz kullanmak:

Normal v60​
Kahve Miktarı​
20gr​
20gr​
Demleme Oranı​
1-16​
Kahve Öğütümü​
~Mokapot inceliği (Örn: Cmd 15)​
Toplam Demleme​
320gr Su​
120gr buz + 180gr Su

%40 buz yukarıdaki olumsuzlukları makul ölçüde gidermektedir. Genel olarak toplam demlemenin %40’ı iyi sonuçlar verse de daha az su kullanıldığından öğütme ayarınızı buna göre uygun inceliğe ayarlayıp çözünmenin dengelenmesini sağlamanız gerekebilir.

Burada buzun niteliği hakkında uyarıda bulunmamız gerekecektir. Evde buzluktan elde ettiğimiz buzlar yerine kafede buz makinesinden aldığımız buzları kullanıyorsak buzlarımız yeteri kadar soğuk olmayabilir. Bu durumda buz oranımız yetersiz kalacaktır ve %50 buz kullanmamız gerekebilir.

Toplam demlemenin %50’si buz kullanmak:

Normal v60​
Kahve Miktarı​
20gr​
20gr​
Demleme Oranı​
1-16​
Kahve Öğütümü​
~Mokapot inceliği (Örn: Cmd 14)​
Toplam Demleme​
320gr Su​
150gr buz + 150gr Su

Bu oranda demleme suyumuz iyice azaldığından öğütümü daha da inceltebilir veya oranımızı 1-14 veya 1-13 lere çekebiliriz. Ayrıca kanallanmayı engellemek için karıştırma ve spin hareketleri yararlı olacaktır.

Japon Usülü Soğuk Demlemeye yeni yaklaşımlar:

Yukarıdaki tarifleri denediğinizde kahveyi demlediğiniz suyun çok az olduğunu fark edecek ve kahveden nasıl daha fazla verim alabiliriz sorusu aklınıza gelecektir. Öğütüm ayarını çok fazla inceltmek tıkanmalara böylece kahvenin boğulmasına yol açacağından alternatif olarak v60 yerine akışı kapatabildiğimiz clever dripper/ v60 immersion dripper kullanabiliriz. Böylece zaten az olan demleme suyumuzdan maksimum verimi alabiliriz. Akış kapalıyken suyumuzu tek seferde döküp hafif bir karıştırmadan sonra istediğimiz bir miktar bekleyip akışı açarsak v60a oranla alacağımız verim çok daha fazla olacaktır.

İkinci bir alternatif de yapay buz kalıpları ile v60 demleme ayarlarımızı değiştirmeden demlemek olabilir. Piyasada plastik ve çelik olarak bulunan bu buz kalıpları üzerine v60 demlememizi yaptığımızda buzlar kahvemizi seyretmeden soğutacağından bir çok dertten kurtulmuş olacağız. Tabi plastik olanlarını kullanmak ne kadar sağlıklıdır, çelik olanları kaç tl dir bunlar ayrı konular olsa da teknik olarak mantıklı bir alternatif olabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 3210Ekli dosyayı görüntüle 3211

Bu paragon topu çakmaları iş görür mü?

Ekli dosyalar

• Screenshot_2025-08-25-17-58-29-666_com.einnovation.temu.jpg
    Screenshot_2025-08-25-17-58-29-666_com.einnovation.temu.jpg
    76.5 KB · Görüntüleme: 46
Bu ikinci alternatifi deneyen oldu mu

Bu paragon topu çakmaları iş görür mü?
Bu yazıyı yazdıktan yıllar sonra denedim. Güncel tarifim çekirdeği sıcak için öğüttüğümden ince öğütüp 10 katı su 5 katı buz kullanmaktı. (20gr kahve 200 su 100buz) Bu tarifte özellikle açık kavrum kahvelerde sorun yaşadım. Kahvenin hızlı bir şekilde soğuması gerekiyordu. Bu yüzden yukarıdaki oranları değiştirmeden 4-5 tane de plastik buz kalıbı atıyorum. Kahve hem plastik buz kalıplarının hem de gerçek buzların üzerine akıyor. Böylece sulandırmadan çok daha hızlı soğutmuş oluyorum.
Fakat tamamen plastik buz ile denemeye vaktim olmadı. Plastik buzlar normale göre daha az etkili olduğu için çok kullanmak gerekir diye tahmin ediyorum. Aynı şekilde metal olanlardan da çok fazla gerekir.

Bu yazıyı yazdıktan yıllar sonra denedim. Güncel tarifim çekirdeği sıcak için öğüttüğümden ince öğütüp 10 katı su 5 katı buz kullanmaktı. (20gr kahve 200 su 100buz) Bu tarifte özellikle açık kavrum kahvelerde sorun yaşadım. Kahvenin hızlı bir şekilde soğuması gerekiyordu. Bu yüzden yukarıdaki oranları değiştirmeden 4-5 tane de plastik buz kalıbı atıyorum. Kahve hem plastik buz kalıplarının hem de gerçek buzların üzerine akıyor. Böylece sulandırmadan çok daha hızlı soğutmuş oluyorum.
Fakat tamamen plastik buz ile denemeye vaktim olmadı. Plastik buzlar normale göre daha az etkili olduğu için çok kullanmak gerekir diye tahmin ediyorum. Aynı şekilde metal olanlardan da çok fazla gerekir.
Bende bu oranları kullanıyorum evet soğuk değil ama serin bir içecek haline geliyor. Açıkçası öğütümle oynamadan paragonumsu toplarla da bu işi becerebilir miyim düşüncesine engel olamadım. Chill Extract Theory hakkında okuduklarımla bana daha oluru var gibi geldi. Bakalım sipariş geçtim, deneyimleyeceğim. Umarım güzel bir sonuç çıkar.

Geri