• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Japon Usulü Soğuk Demleme

cemix

Üye
Konum
Şanlıurfa
İsim
Cemil
Daha fazla  
İsim
Cemil
Değirmen
Lelit Fred, Molent Pocket
Japon Usulü Soğuk Demleme
Bu yazıda Japon Usulü Soğuk Demlemeyi klasik ve alternatif yaklaşımlarıyla inceleyeceğiz.

Klasik Japon Usulü Soğuk Demleme

Bu teknik kahvenin demleme esnasında buz üstüne akıtılıp ani soğutulması mantığıyla çalışan bir yöntemdir. Buz sıcak kahvenin etkisiyle eriyip kahveye karışıp kahveyi seyrelteceğinden normaldeki kahve-su oranlarımız bu yöntemde farklılaşacaktır. Japon Usulünde normal demlememizin bir kısmını kahveyi demlemek için bir kısmını da buz olarak kahveyi soğutmak için kullanacağız. Demleme esnasında normalden daha az su kullandığımız için de kahvemizi biraz daha ince öğütüp oranımızı da yoğunlaştıracağız.

Örneğin normalde kullandığımız v60 demleme parametreleri 20gr kahve 1-16 oran yani 320gr su ise Japon Usulü soğuk kahve demlerken 20gr kahveyi normalde kullandığımızdan biraz daha ince öğütüp 1-15 oran kullanacağız. Bu durumda toplamda 300gr demleme yapacağız fakat bunun bir miktarı buz olacak. Kullanacağımız buz oranı elde edeceğimiz sonuç için kilit notlardan olduğundan 3 farklı oran ile neler elde edeceğimizi ayrı ayrı inceleyelim:

Toplam demlemenin 3’te 1’i buz kullanmak:


Normal v60​
Japon Usulü Soğuk Demleme​
Kahve Miktarı​
20gr​
20gr​
Demleme Oranı​
1-16​
1-15 (isteğe göre daha yoğun...)​
Kahve Öğütümü​
V60 ayarı(Örn: Cmd 25)​
~Mokapot inceliği (Örn: Cmd 16)​
Toplam Demleme​
320gr Su​
100gr buz + 200gr Su


Yukarıdaki miktarda bir demleme için 100gr buzu karafımıza koyup v60 demlememizi 20gr kahvemize 200gr su ile yapıyoruz. 2-3dk bir demleme süresini hedefleyerek döküşümüzü yapabiliriz. Yukarıdaki oran ile yani 1/3 oran ile kahve buzların üzerine demlendikçe buzlar eriyecek ve demleme sonunda muhtemelen hiç buzumuz kalmayacak. Bu buz oranının olumlu ve olumsuz yönlerini şöyle sıralayabiliriz:



  • Demleme için daha fazla su kullanıldığından kahveden daha fazla verim elde edilecektir.​

  • Kahve yeterince soğuk olmadığından (18 derece civarı) servise hazır değildir daha fazla soğutulmalıdır.​
  • Buzların tamamı eriyeceğinden görsel olarak sade kalmaktadır.​


Yukarıdaki genel hatlarda oynamalar yapabiliriz. Örneğin kahveyi çok ince öğütüp sonuçları gözlemleyebilirsiniz. Çok ince öğütümde özellikle az su kullandığımız için kanallanma riskinin çok yüksek olduğunu vurgulamak gerekir. Bu durumda demleme esnasında karıştırmak veya sallamak gerekebilir. Bu durumda çözünme artacağından daha yoğun bir kahve elde etmiş olursunuz ve beklemek istemiyorsanız bardağınıza koyacağınız fazladan buz ile servis edebilirsiniz.


Toplam demlemenin %40’ı buz kullanmak:


Normal v60​
Japon Usulü Soğuk Demleme​
Kahve Miktarı​
20gr​
20gr​
Demleme Oranı​
1-16​
1-15 (isteğe göre daha yoğun...)​
Kahve Öğütümü​
V60 ayarı(Örn: Cmd 25)​
~Mokapot inceliği (Örn: Cmd 15)​
Toplam Demleme​
320gr Su​
120gr buz + 180gr Su


%40 buz yukarıdaki olumsuzlukları makul ölçüde gidermektedir. Genel olarak toplam demlemenin %40’ı iyi sonuçlar verse de daha az su kullanıldığından öğütme ayarınızı buna göre uygun inceliğe ayarlayıp çözünmenin dengelenmesini sağlamanız gerekebilir.

Burada buzun niteliği hakkında uyarıda bulunmamız gerekecektir. Evde buzluktan elde ettiğimiz buzlar yerine kafede buz makinesinden aldığımız buzları kullanıyorsak buzlarımız yeteri kadar soğuk olmayabilir. Bu durumda buz oranımız yetersiz kalacaktır ve %50 buz kullanmamız gerekebilir.

Toplam demlemenin %50’si buz kullanmak:


Normal v60​
Japon Usulü Soğuk Demleme​
Kahve Miktarı​
20gr​
20gr​
Demleme Oranı​
1-16​
1-15 (isteğe göre daha yoğun...)​
Kahve Öğütümü​
V60 ayarı(Örn: Cmd 25)​
~Mokapot inceliği (Örn: Cmd 14)​
Toplam Demleme​
320gr Su​
150gr buz + 150gr Su

Bu oranda demleme suyumuz iyice azaldığından öğütümü daha da inceltebilir veya oranımızı 1-14 veya 1-13 lere çekebiliriz. Ayrıca kanallanmayı engellemek için karıştırma ve spin hareketleri yararlı olacaktır.

Japon Usülü Soğuk Demlemeye yeni yaklaşımlar:

Yukarıdaki tarifleri denediğinizde kahveyi demlediğiniz suyun çok az olduğunu fark edecek ve kahveden nasıl daha fazla verim alabiliriz sorusu aklınıza gelecektir. Öğütüm ayarını çok fazla inceltmek tıkanmalara böylece kahvenin boğulmasına yol açacağından alternatif olarak v60 yerine akışı kapatabildiğimiz clever dripper/ v60 immersion dripper kullanabiliriz. Böylece zaten az olan demleme suyumuzdan maksimum verimi alabiliriz. Akış kapalıyken suyumuzu tek seferde döküp hafif bir karıştırmadan sonra istediğimiz bir miktar bekleyip akışı açarsak v60a oranla alacağımız verim çok daha fazla olacaktır.

İkinci bir alternatif de yapay buz kalıpları ile v60 demleme ayarlarımızı değiştirmeden demlemek olabilir. Piyasada plastik ve çelik olarak bulunan bu buz kalıpları üzerine v60 demlememizi yaptığımızda buzlar kahvemizi seyretmeden soğutacağından bir çok dertten kurtulmuş olacağız. Tabi plastik olanlarını kullanmak ne kadar sağlıklıdır, çelik olanları kaç tl dir bunlar ayrı konular olsa da teknik olarak mantıklı bir alternatif olabilir.
1594163175368.png1594163228941.png
 
Buz kalıbı benim de gecenlerde aklima gelmişti.Bir çözüm de benden o zaman.Demleme yapmaadan önce serverinizi buzluğa atın iyi sogusun.Sicak demleme yaparken isitiyoruz ama soguk demleme de neden sogutmuyoruz degil mi :)
Servis bardaginizi da buzluga atın içim zevki top

Ani ve yüksek ısı değişimlerinin server a zarar verebilme ihtimali olabilir mi? :)
 
Ani ve yüksek ısı değişimlerinin server a zarar verebilme ihtimali olabilir mi? :)
Harionun karaf 120 derece isi farkına dayanikli demiş.Çozunup asagi inen kahve 70 derece olsa Karafı -50 ye getirebiliyor olmanız lazim :) varsa oyle bir imkan tabi olabilir :)
Konuyla alakasiz ama dikkatimi çekti heat ressistance difference yaziyor karafta.Geçenlerde plastik hario muhabbetinde isi farki diyerek aciklayan harionun uzerinde heat rezistans yaziyordu.O zaman onda da difference ifade geçmesi gerekiyor.Ya açiklama yanliş ya da yazilar da hata var
 

Ekli dosyalar

  • 1D40E8C3-43BC-4B0D-90BA-129BD72009AE.jpeg
    1D40E8C3-43BC-4B0D-90BA-129BD72009AE.jpeg
    110.7 KB · Görüntüleme: 66
Harionun karaf 120 derece isi farkına dayanikli demiş.Çozunup asagi inen kahve 70 derece olsa Karafı -50 ye getirebiliyor olmanız lazim :) varsa oyle bir imkan tabi olabilir :)
Konuyla alakasiz ama dikkatimi çekti heat ressistance difference yaziyor karafta.Geçenlerde plastik hario muhabbetinde isi farki diyerek aciklayan harionun uzerinde heat rezistans yaziyordu.O zaman onda da difference ifade geçmesi gerekiyor.Ya açiklama yanliş ya da yazilar da hata var

İstersen riske girip bir dene bakalım ne olacak. İstemediğin bir sonuç çıkarsa Hario ya rücu edersin :) :p
 
Şöyle bir çözüm olabilir: Genişce bir porselen bardaginiz varsa buzluga atıp onun içine 1/10 oraninda demlesek ardindan hemen 100 gram buzun içine kahveyi dokup 2-3 dakika dolaba kaldirsak bence guzel olabilir.Şuan değirmenim yok deneyemiyorum :) @namenola porselen de catlamaz heralde :)
Porselen secme sebebim isi kapasitesinin yuksek olması.Sicagi sogurdugu gibi soguguda sogurup kahveye aktarabilir
 
Şöyle bir çözüm olabilir: Genişce bir porselen bardaginiz varsa buzluga atıp onun içine 1/10 oraninda demlesek ardindan hemen 100 gram buzun içine kahveyi dokup 2-3 dakika dolaba kaldirsak bence guzel olabilir.Şuan değirmenim yok deneyemiyorum :) @namenola porselen de catlamaz heralde :)
Porselen secme sebebim isi kapasitesinin yuksek olması.Sicagi sogurdugu gibi soguguda sogurup kahveye aktarabilir

Tezini çürütmek gibi olmasın ama şöyle bir yazı buldum internette :p

Porselen Ürünleri Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

- Porselenlerin, fırınların ısıtıcı bölümlerinde ve mikrodalga fırınlarda ısıtılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak çıplak ateşle direkt temas, porselende şok etkisi yaratır ve kırılmasına neden olur. Bu nedenle, porselenlerin kesinlikle çıplak ateş üzerine koyulmaması gerekir.

- Porselenler, derin dondurucularda da aynı güvenle kullanılabilir. Ancak dondurucudan çıkan porselenin, hemen fırına sokulması halinde, ani ısı değişikliği nedeni ile porselen kırılır. Bu nedenle porselen oda sıcaklığına geldikten sonra ısı ile temas etmelidir.

 
Cam,ruhu olan bir madde. Ne zaman ne yapacağı belli olmuyor. Zırh kalınlığına borcamlar ateş gördüğü anda patlayabilirken incecik cam bardaklar ani ısı değişimlerinde gıkını çıkarmayabiliyor. Ben karafa bir şey olacağını düşünmüyorum,sonuçta buz tarafından soğutulmuş cama sıcak kahve direk temas etmiyor,önce buzun üstüne düşüp sonra dibe süzülüyor. Ama riske atmamak lazım. Kırılırsa değiştirirler mi,garanti kapsamına girer mi bilemem.
 
Senenin ilk soğuk kahvesini yapmam vesilesiyle konuyu hatırlatayım belki bir yararı dokunur.
Kahve: Sanalbaharat Costa Rica açık kavrum
24gr kahve
1-16 oran
128gr buz + 256gr su toplam 384gr demleme.
Kahve açık kavrum olduğu için 95derece su kullandım.
Öğütüm v60 dan ince mokapot'un da üst sınırları diyebiliriz.
Buz üzerine 256gr suyu 80+70+50+56 şeklinde ~35sn aralıkla döktüm.
İlk ve 2.döküşten sonra dripperı dairesel salladım. Demleme 2.30 dk sürdü
Demlemeden sonra buzlukta 5-10dk daha bekletip bardaklara birer buz ile servis ettim.
Lezzetli oldu ama bı tik daha çözünme arttırılabilir. Ayrıntılara tekrar çalışacağım ideal tarif için.
 
Senenin ilk soğuk kahvesini yapmam vesilesiyle konuyu hatırlatayım belki bir yararı dokunur.
Kahve: Sanalbaharat Costa Rica açık kavrum
24gr kahve
1-16 oran
128gr buz + 256gr su toplam 384gr demleme.
Kahve açık kavrum olduğu için 95derece su kullandım.
Öğütüm v60 dan ince mokapot'un da üst sınırları diyebiliriz.
Buz üzerine 256gr suyu 80+70+50+56 şeklinde ~35sn aralıkla döktüm.
İlk ve 2.döküşten sonra dripperı dairesel salladım. Demleme 2.30 dk sürdü
Demlemeden sonra buzlukta 5-10dk daha bekletip bardaklara birer buz ile servis ettim.
Lezzetli oldu ama bı tik daha çözünme arttırılabilir. Ayrıntılara tekrar çalışacağım ideal tarif için.
Buzun 2 katı su fazla değil mi? 1e1 yaptığımda bile bazen çıktı çok ılık oluyor mesela.
 
Buzun 2 katı su fazla değil mi? 1e1 yaptığımda bile bazen çıktı çok ılık oluyor mesela.
Aslında geçen senelerde toplamın %40 ı buz oran favorimdi ama bu sene keşfe baştan başladım. Bu oran ile kahveyi daha verimli çözdürebiliyorum. Daha az su kullanınca da daha ince çekmek gerekiyor. Bu sefer de kanallanma ve acilasma dengesizlesebiliyor. Olumsuz yanından dolayı biraz da demlendikten sonra buzlukta bekletiyorum.
 
Havaların ısınmasıyla bende tekrardan başladım Japanese demlemeye. Gerçekten suyun bir kısmını buz olarak ayırdığımız için, çekirdeği çözmek için klik azaltma/sıcaklık arttırma yollarına başvurmak gerek. Ben bütün demlemelerimde önce kullanacağım buzları server'a alıp o şekilde server'ı buzluğa atıyorum sonra demleme hazırlıklarına başlıyorum. En az 20-30 demleme bu şekilde buzluktan çıkarttığım server'la yapmışımdır. Hiç bir sıkıntı yaşamadım.

Bu arada içilecek bardağıda buzlukta bekletmek fark ettiriyor.
 
Ben bugün bu mantığı aeropressle denedim. Dripperla yaptığıma göre daha keyifli bir bardak çıktı. Tabi aeropressle daha ince öğütüm denemek daha kolay oldu.
 

Ekli dosyalar

  • 85A4AEFC-1166-4052-AE16-4DA148300054.jpeg
    85A4AEFC-1166-4052-AE16-4DA148300054.jpeg
    96.5 KB · Görüntüleme: 57
%50-50 olarak demliyorum ben genelde. K pro 45-50 klik gibi (aeropress için genelde 55 kullanıyorum) . Suyu da 95 derece gibi tutuyorum. Kahve yatağıyla da baya oynuyorum. Cold brew-drip demlemelerime nazaran daha güzel sonuçlar alıyorum. Kahveyi öldürmüyor, düz v60 gibi olmasa da potansiyelini açığa çıkarıyor gibi
 
Ben de bir kaç kere denedim ve eh işte diyebileceğim sonuçlar aldım. Az suyla kahve çözme işin problemli tarafı diye düşünüyorum. İlk mesajda yazdığı gibi, bana da immersion dripperlarla daha iyi sonuç alınabilir gibi geliyor. Ama deneyen olmamış sanırım.
 
Geri
Üst