• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Hario dripper olarak; Plastik mi yoksa seramik mi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan frtsvn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ekipmanın ısınabileceği sıcaklık az çok belli. Musluktan akan su hiç bir zaman 90C-100C olmaz. Bir de musluktan akan su da israf oluyor. 200 ml kahve içmek için, litrelerce su harcamak ve ekipman ısıtmak bana çok doğru gelmiyor. Sadece özel kahvelerde bunu yapıyorum.

Malzeme seçimi tercih ve bütçe meselesi. Fincana etkileri diğer parametreler düşünüldüğünde yok gibi bir şey diyebilirim.

Bu konu farklı ve uzun konuşulması gereken bir şey. Konuyu dağıtmayayım :)
Şuana kadar hic soguk kahve sorunu yaşamadim hatta fazla sıcak oldugundan sikayet edip daha az isitmaya karar verdim.Ama tam olarak o şekilde yapmiyorum.Ayriyetten bir demlikte çeşme suyu isitiyorum.Onunla isitip diğer demlikle demliyorum.Bu sefer de isitmak icin ekstra doğalgz harcaniyor diyebilirsiniz :) evet ama ben plastik kullanmaktansa bunu tercih ettim.Plastik kesinlikle daha mantikli yoksa

Ben plastik kullanıyorum. Yaklaşık 40ml kadar çok az su ile ön ısıtma yapıp demliyorum. Haricinde demlemeden önce soğuk suyla da islatmis oluyorum filtreyi. Bardağı falan da isitmiyorum. O 40ml su ile cam karafta az çok ısınmış oluyor. Demleme sonu fincanda kahve sicakligim 60/65° arasında standart. Aynı prosesi seramikle yapsam 50° kahve alamam bile. Plastik candır. Az su israf ettirir fayda olarak ta seramikten çok öndedir. Kediniz düşürürse de kırılmaz ayrıca 😂 kısaca ben 1 seramik parasına 1 plastik hario alırım kalan parayla da en az 5 kutu 40 lı filtre kağıdı alırım.

Son düzenleme:
@campos porselen v60 ı çeşme suyunda bol bol isitiyorum.Su kaybı ve ısı kaybı olmuyor.Hatta cok fazla isindigindan kahveyi bozdugunu dusunmeye başladim.Artik daha az isitacagim.Çeşme suyunda isitabilirisniz.Hoffman da bunu önerdi
Hoffman plastik ise sıcak çeşme suyu bile olabilir diyordu sanırım, porselen ise kaynar su olmalı ama videoyu bulursanız tekrar bakıp bilgi verirsiniz.

Ekipmanın ısınabileceği sıcaklık az çok belli. Musluktan akan su hiç bir zaman 90C-100C olmaz. Bir de musluktan akan su da israf oluyor. 200 ml kahve içmek için, litrelerce su harcamak ve ekipman ısıtmak bana çok doğru gelmiyor. Sadece özel kahvelerde bunu yapıyorum.

Malzeme seçimi tercih ve bütçe meselesi. Fincana etkileri diğer parametreler düşünüldüğünde yok gibi bir şey diyebilirim.

Bu konu farklı ve uzun konuşulması gereken bir şey. Konuyu dağıtmayayım :)
Sevgili Levent, sana katılıyorum. Ortalama bir mutfak bataryası musluğundan dakikada 6-9 litre arası su akıyor. Bir de buna suyun ısınması sırasında harcadığımız ve boşa giden suyu düşündüğümüzde içim kararıyor. Benim ekipman ısıtmasında tavsiyem fırınlamak 😄 Şaka değil. 80-90 derece civarındaki bir fırında ekipmanlarınızı bekletip demlemeye bu şekilde geçiş yaparsanız daha verimli bir ısı kontrolü sağlayabilirsiniz.

Son düzenleme:
Plastiğe karşı çok fazla ön yargınız yoksa Hario'nun kendi plastik V60'ı tercih edilebilir. Kahve haricinde plastik ürünler hep en son tercihimdir ancak evde her türlü seramik demleme ekipmanı olmasına rağmen nedense hep Hario plastik V60 tercih ediyorum :)

Sevgili Levent, sana katılıyorum. Ortalama bir mutfak bataryası musluğundan dakikada 6-9 litre arası su akıyor. Bir de buna suyun ısınması sırasında harcadığımız ve boşa giden suyu düşündüğümüzde içim kararıyor. Benim ekipman ısıtmasında tavsiyem fırınlamak. 80-90 derece civarındaki bir fırında ekipmanlarınızı bekletip demlemeye bu şekilde geçiş yaparsanız daha verimli bir ısı kontrolü sağlayabilirsiniz.
Bi kahve için Fırın çalıştıracaksak vay halimize :D :D:eek:

İnanın düşük ısıda fırın çalıştırmak dakikalarca akıtılan su israfından daha verimli bir ısı muhafazası sağlıyor 😀
Dakikalarca su akıtmıyorum ki kettlen içindeki sudan ufacık döküyorum yetiyor Plastik V60 sagolsun yarım bardak :D

Kapağı ayrılabilen kettle'ı olanlar su kaynarken seramik dripperı kapak gibi kettle'ın üstüne koyabiirler. En az israfa sebep olan yöntem bu olur sanırım :).

Ben çeşme altında dripper ısıtılmasına karşı bir öneri olarak bu fikri belirtmiştim 😀
Çeşme altındada Isıtmassın ya :) yarım bardak dökersin plastik değilse serverdaki suyu tekrar alttan alıp 2 tur daha dökersin ısınır yahu :D

Suyu ocak üstünde ısıtıyorsanız (örneğin çaydanlık) seramik dripperı ters çevirip üstüne yerleştirerek rahatlıkla ısıtabilirsiniz. Uzun süre sıcak kalıyor böyle yapınca, ayrıca ekstra su ya da elektrik kullanmak zorunda kalmıyorsunuz.

ekipman ısıtma önerileri için ayrı bir konu açtım :) buradan devam edebiliriz.

Ben de plastik kullanıyorum. Hem ısı kaybının daha aza indirgenmesi, kolay ısınması bir sebep benim için. Hem de içindeki kanallar tüm üretimlerde aynı seri bir değişikliğe gidilmiyorsa eğer. Seramiklerde üretimden üretime V60 içindeki kanalların yapısı farklı olabiliyor, üçlü demlemelerde akışı değiştirebiliyordu. Plastiği tercih etmemdeki en büyük sebep bu benim. Tabi metal V60 üretimleri de çok iyi ve tutarlı. Ancak pahalı. :)

Ben de plastik kullanıyorum. Hem ısı kaybının daha aza indirgenmesi, kolay ısınması bir sebep benim için. Hem de içindeki kanallar tüm üretimlerde aynı seri bir değişikliğe gidilmiyorsa eğer. Seramiklerde üretimden üretime V60 içindeki kanalların yapısı farklı olabiliyor, üçlü demlemelerde akışı değiştirebiliyordu. Plastiği tercih etmemdeki en büyük sebep bu benim. Tabi metal V60 üretimleri de çok iyi ve tutarlı. Ancak pahalı. :)
Camlarda Durum nasıl acaba Cam Deneyimleme Şansınız oldu mu ?

En ucuz ekipmanın en iyisi olduğu çok zor görülen bir durum :) Bu sefer çoğunluk hem fikir sanırım :)

Seramik ekipmanlara nedense bir türlü ısınamadım.

Camlarda Durum nasıl acaba Cam Deneyimleme Şansınız oldu mu ?

Cam deneme şansım oldu ama üçlü demleme yan yana yapma şansım hiç olmadı.

En ucuz ekipmanın en iyisi olduğu çok zor görülen bir durum :) Bu sefer çoğunluk hem fikir sanırım :)

Seramik ekipmanlara nedense bir türlü ısınamadım.

Plastiğe plastik olmasından dolayı çok ciddi bir ön yargı var bir yandan.

Plastik diyen taraftanım. Zararını görmedim. Tatsal açıdan farkı var mı onu da bilmiyorum. Ben kağıdı drippera koyduktan sonra musluğu hafif açıp kağıdı ıslatıyorum. Bu bence kağıt dripper üzerindeki kanallara güzel yapışıyor ve boşluk kalmıyor. Sonrasında biraz sıcak suyla ıslayıp demlemeye başlıyorum.Direk sıcak suyla kağıdı ıslatıp yapınca kağıt iyi oturmuyor. O da nadiren demleme süresinin uzamasına neden oluyor.

Geri