• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günün Kahvesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mtgg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ambalaj fiyatı konusunda sektörün içinden gelen birisi olarak fiyatların sanıldığı kadar ucuz olmadığını bilmenizi isterim. Hiç bir baskı olmayan 250 Gr doypack paketler 60 TL civarında. Buna baskıda eklenince renk sayısına ve dizayna göre fiyat 100 TL civarında oluyor. 1000 Gr doypack paketler ise 250 gram seçeneklerinden daha ucuz yani baskılı doypack 70-80 TL civarında oluyor. Yani aslında 1000 gramlık bir paket aldığınız da pakete 80 TL öderken, 250 gramlık 4 paket aldığınızda pakete en iyi ihtimalle 320-400 TL arası para ödüyorsunuz
Ocak'ın ilk haftası birkaç firmadan fiyat aldım, valfli doypackler baskısız 10 TL'den başlıyordu, baskısıyla 36 TL'ye kadar çıkıyordu.
Sanalbaharat bile kâr marjı dahil 250 gr valfli zipli boş paketi 10 TL, 1 kg olanını 20 TL'ye satıyor.

Bugün itibariyle iki kat zamlansa dahi ambalaj maliyetinin o fiyat farklarına (250 gr / 1 kg aralığında ort. 250-400 TL oynuyor) ulaşamayacak olması. Yeşil çekirdek, kavrulmuş çekirdek maliyetlerini de sıkı takip eden biri olarak piyasanın ucuz olmadığını belirtebilirim. Genelde Avrupa'daki kahve fiyatlarına euro bazlı endeksleme eğilimi var.

Daha adil bir denge kurulabilir düşüncesindeyim. Özellikle de gramaj / fiyat konusu göze batacak kadar sorunlu.

Son düzenleme:
Son günlerde Orkun Üstel seçkisinden tattıklarım:

Tanzanya Kilimanjaro AA, Bourbon, Yıkanmış (Kavrum: 9 Ocak)
21 Ocak'ta paket açıldı.
V60 (15 gr / 240 ml / 1Zpresso K-Ultra'da 7 öğütüm / 94 °C) Cafec Traditional filtre kâğıdı ile 45 + 55 + 70 + 70 ml / Ön demleme bekleme süresi 30 sn, ikinci basamak 0:50, üçüncü basamak 1:10, dördüncü basamak 1:30 toplam 02:30 civarı demleme süresi, gövde dengeli, aromalar belirgin. Sırasıyla içten dışa ve dıştan içe demlemeler olumlu sonuçlar veriyor.
Bu kahveyle epey uğraştım, aromaları patlatabildiğim en uygun tarif bu şekilde oldu. Cafec Abaca ile 7,5-7,7 öğütümle 96 °C'de darbeli iki döküşte de rayihalar patlayabiliyor. Dirençli bir çekirdek olduğu için çeşitli oynamalara müsait.

Peru Edilberto Torres, Harman Varyeteler, Natürel (Kavrum: 8 Ocak)
20 Ocak'ta paket açıldı.
V60 (15 gr / 245 ml / 7,2 öğütüm / 93 °C) 45 + 100 + 100 ml / Ön demleme bekleme süresi 30 sn, ikinci basamak 1:10, üçüncü basamak 1:45 bitiş, toplam 02:30 civarı demleme süresi, üç döküşte ikinci döküş yukarıdan, darbeli, son döküş dıştan içe, gövde daha dengeli, aromalar daha belirgin hale geldi. Öğütüm inceltilip dört aşamalı ve daha çabuk demlendiğinde aromalar çeşitleniyor. 7,5 öğütümle 94 °C'de üç aşamalı döküş de iyi sonuç veriyor. Gövdeyi hafifletip aromaları vurgulamak istediğinizde daha da kalınlaştırıp suyu 91 °C'lere düşürebilirsiniz.

Etiyopya Hambela, Heirloom, Yıkanmış (Kavrum: 9 Ocak)
21 Ocak'ta paket açıldı.
V60 (15 gr / 240 ml / 7,5 öğütüm / 92 °C) 60 + 60 + 60 + 60 ml / Ön demleme bekleme süresi 30 sn, ikinci basamak 50, üçüncü basamak 1:05, dördüncü basamak 1:20 sn, toplam 02:30 civarı demleme süresi, dört döküşte gayet keyifli bir kahveye dönüştü. Daha ince öğütümlere uygun. Kahve ılıdıkça çeşitleniyor.

Kolombiya Diego Horta, Colombia, Castillo, Natürel (Kavrum: 8 Ocak)
21 Ocak'ta paket açıldı.
V60 (15 gr / 245 ml / 7,2 öğütüm / 90 °C) 60 + 60 + 60 + 65 ml / Ön demleme bekleme süresi 30 sn, ikinci basamak 0:40 bitiş, üçüncü basamak 1:10 bitiş, dördüncü basamak 1:40 sn bitiş, toplam 02:30 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde ve aromalar yerli yerinde. Süreyi uzatmadan 92 °C'lerde aroma zenginleşebiliyor. Kahve ılıdıkça çeşitleniyor. Cafec Abaca ile kontrolü Traditional'dan daha kolay.

Son düzenleme:
Berlin The Barn Coffee Roasters'tan arkadaşımın hediyesi;

El Salvador, Apaneca, Himalaya Pineapple, Natural, Bourbon, Espresso Kavrum (Kavrum Ocak'ın ilk haftası, üzerinde tarih yazmıyor, satıcı öyle belirtmiş.)
Paket 29 Ocak'ta açıldı.

V60 (15 gr / 240 ml / 1Zpresso K-Ultra'da 7,5 öğütüm / 91 °C) 60 + 60 + 60 + 60 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:00 bitiş, üçüncü basamak 1:20 bitiş, dördüncü basamak 1:40 bitiş, toplam 02:30 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde dengeli, hafif ve yormayan bir tat, ancak aromalar zayıf. Bir dahakine öğütümü inceltip suyun sıcaklığını biraz artırmayı deneyeceğim.

*The Barn'ın espresso kavrumları filtre - espresso arası yumuşak içime uygun oluyor.

Daha önce deneyimi olanlar varsa önerilerini paylaşabilir mi?

Sağlıcakla 🖖🏻

* V60 (15 gr / 225 ml / 6,8 öğütüm / 94 °C) 45 + 60 + 60 + 60 ml / Cafec Traditional ile ön demleme süresi 30 sn, ikinci basamak 0:50 bitiş, üçüncü basamak 1:10 bitiş, dördüncü basamak 1:30 bitiş, toplam 02:30 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde dengeli, aromalar biraz daha ortaya çıktı.

* 02.02.2026 / French Press (16 gr / 240 ml / 8,5 öğütüm / 92 °C) Hoffmann'ın 4 + 4 dk tekniğiyle gövde dengeli, aromalar hissediliyor. İyi sonuç verdi.

Son düzenleme:
Khaldi Coffee Roastery

Kenya Wanrich, SL28, SL34, Batian, Ruiru, Yıkanmış, orta kavrum (10 Ocak)
30 Ocak'ta paket açıldı.
V60 (15 gr / 240 ml / 1Zpresso K-Ultra'da 6,5 öğütüm / 93 °C) 40 + 100 + 100 ml / Cafec Traditional filtre ile ön demleme bekleme süresi 30 sn, ikinci basamak 1:00 bitiş, üçüncü basamak 1:20 bitiş, toplam 02:30 civarı demleme süresi, üç döküşte gövde ve aromalar dengeli. Asidite ve aromalar için farklı denemelere, daha ince öğütümlere müsait. Güzel bir kahve.

Ambalaj fiyatı konusunda sektörün içinden gelen birisi olarak fiyatların sanıldığı kadar ucuz olmadığını bilmenizi isterim. Hiç bir baskı olmayan 250 Gr doypack paketler 60 TL civarında. Buna baskıda eklenince renk sayısına ve dizayna göre fiyat 100 TL civarında oluyor. 1000 Gr doypack paketler ise 250 gram seçeneklerinden daha ucuz yani baskılı doypack 70-80 TL civarında oluyor. Yani aslında 1000 gramlık bir paket aldığınız da pakete 80 TL öderken, 250 gramlık 4 paket aldığınızda pakete en iyi ihtimalle 320-400 TL arası para ödüyorsunuz
bu fiyatlarda adet sayısı nedir ? böyle bir fiyatlandırma mümkün değil, plastik sektöründe çalışan bir mühendis olarak söylüyorum. ambalaj mevzusunu bu kadar abartmayın. fiyatlarda ufak bir dalgalanma oldu ama sandığınız kadar yüksek değil.

bu fiyatlarda adet sayısı nedir ? böyle bir fiyatlandırma mümkün değil, plastik sektöründe çalışan bir mühendis olarak söylüyorum. ambalaj mevzusunu bu kadar abartmayın. fiyatlarda ufak bir dalgalanma oldu ama sandığınız kadar yüksek değil.
Tabi bu sizin çalıştığınız firmaya göre değişir. Az çok piyasayı araştırır iseniz farkı görürsünüz. Benim çalıştığım firma paket başına TL cinsinden değil Dolar cinsinden satıyor. He maliyetler, işçilik ücretleri, hammadde fiyatları vs derken ücretin artması ve bu kadar yüksek olması kaçınılmaz. Firmanın iki seçeneği var. Ya personel azaltıp mevcut fiyatlarla satacak ya da işçi maliyeti, ithal ettiği film, tutkal, wax, mürekkep vs bunlara gelen zammı paketlere yansıtacak. Gerçekten öyle görüldüğü gibi değil.

Düz baskısız, kullanılan filme, ebada ve kata göre 100 adedi 15 dolar olanda var 25 dolar olanda. İşin içine baskı wax lak geçirgenlik valf zip vs girince 100 adedi 30-35 doları bulanda var

Son düzenleme:
Tabi bu sizin çalıştığınız firmaya göre değişir. Az çok piyasayı araştırır iseniz farkı görürsünüz. Benim çalıştığım firma paket başına TL cinsinden değil Dolar cinsinden satıyor. He maliyetler, işçilik ücretleri, hammadde fiyatları vs derken ücretin artması ve bu kadar yüksek olması kaçınılmaz. Firmanın iki seçeneği var. Ya personel azaltıp mevcut fiyatlarla satacak ya da işçi maliyeti, ithal ettiği film, tutkal, wax, mürekkep vs bunlara gelen zammı paketlere yansıtacak. Gerçekten öyle görüldüğü gibi değil.

Düz baskısız, kullanılan filme, ebada ve kata göre 100 adedi 15 dolar olanda var 25 dolar olanda. İşin içine baskı wax lak geçirgenlik valf zip vs girince 100 adedi 30-35 doları bulanda var
yıllardır ambalaj içindeyim, kağıttan plastiğe enjeksiyona kadar. bahsettiğin süreçlerin hepsini biliyorum. ambalaj sektörü pandemiden bugüne ciddi daralma yaşıyor. Burada asya pazarının büyük etkisi var. Tüm bunlara rağmen ambalajın bir kahve kavurucusunda yönetilemeyecek kadar ciddi bir maliyet problemi oluşturması mümkün değil. Esnek ambalaj uçarı kaçarı pahalı bir ambalaj değil, bir çok firma metalize pet flat bottom kullanıyor, bir çoğu baskısız ve toptan alımlarda gayet uygun. Bu tarz pouch grubu ambalajlarda en pahalı grup Al ihtiva eden ambalajlar onu da hangi kavurucu kullanıyor sanki ? Kahve Fabrikasında gördüm en son, onların ambalajlarıda alimunyum var..

yıllardır ambalaj içindeyim, kağıttan plastiğe enjeksiyona kadar. bahsettiğin süreçlerin hepsini biliyorum. ambalaj sektörü pandemiden bugüne ciddi daralma yaşıyor. Burada asya pazarının büyük etkisi var. Tüm bunlara rağmen ambalajın bir kahve kavurucusunda yönetilemeyecek kadar ciddi bir maliyet problemi oluşturması mümkün değil. Esnek ambalaj uçarı kaçarı pahalı bir ambalaj değil, bir çok firma metalize pet flat bottom kullanıyor, bir çoğu baskısız ve toptan alımlarda gayet uygun. Bu tarz pouch grubu ambalajlarda en pahalı grup Al ihtiva eden ambalajlar onu da hangi kavurucu kullanıyor sanki ? Kahve Fabrikasında gördüm en son, onların ambalajlarıda alimunyum var..
Gerçekten sizin ne kadar senedir işin içinde olduğunuzu bilmiyorum, beni de ilgilendirmiyor açıkçası. Fakat benim bulunduğum firmada bahsettiğiniz daralma yok, aksine daha önemli müşterileri bağladı kendine. Yukarıda bahsettiğim fiyatları da bizzat içinde bulunduğum ekipten biliyorum. Satışını yapan arkadaşların evraklarından görüyorum. Pahalı olamaz dediğiniz paketleri merdiven altı üretim yapanlarda var. Bir bakın bakalım onların fiyatları ne kadar? Evet eskiden görece biraz daha ucuzdu fakat artık öyle değil.

Kavurucu: Kungpow
Çekirdek: Gulali, Endonezya (Dry Hulled Honey)
Demleme Aracı: Kalita 155
Oran: 15:245
Öğütüm: Sculptor 078 - 6,5
Filtre: Kalita 155
Su: Abant, Geyiktepe. (93C)
Demleme Yöntemi: 3 eşit döküş (döküşlerin yarısı ortaya)
Tds: 1,41 Ext: %19,22

Üzerinde kayısı, bal tadım notaları yazan bu kahve bu açıklamanın hakkını veriyor.

Son dönemde elimdeki kahvelerden çok da memnun olduğum sonuçlar alamıyordum. Olwen siparişi de gelince bir cupping yapayım dedim.
Cupping yaparken mentalite tabii daha farklı, odak daha yüksek oluyor. Buna hüpürdetmeler ve 'soğumuş' kahveleri ekleyince tabii deneyim bayağı değişiyor. Demlediğim bütün çekirdeklerdeki algıladığım asidite önceki yaptığım demlemelerden daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Cupping elimdeki iki çekirdeğe biraz daha pozitif bakmama sebep olsa da, günlük kahve içişi senaryolarıma çok da uymuyor sonuçta bu tarz tadımlar. Kahveleri soğuk ve hüpürdete hüpürdete içmeye başlamayacaksam. 😅

Olwen Chelbesa: Yeşil çay, şeftali, kayısı vs. notalı yıkanmış Etiyopya ekolünden, en sevdiğim. İlk deneyimim böyle, tavsiye ederim.
Shady Shantawene: Cupping'den sonra da fikrim değişmedi, beğenmedim. Birlikte tadım yaptığım kişinin yorumu ise net bir şekilde 'isli gibi bu' oldu.
Montag Carmo Sudan Rume: En şaşırdığım çekirdek bu oldu. Soğukken açılışta şeftali/kayısı asiditesini alabiliyorsun, ardından damakta baskın ve kalıcı bir tatlılık. Bu çekirdekten daha güzel bardaklar çıkarabilmeliyim.
Montag Aricha Adorsi: Burada da asiditenin daha ön plana çıkması ve hafif florallik artışı dışında çok büyük bir farklılık yok. Demlemelerimde aldığım siyah çay tatları yine baskın, ama asiditesi daha narin oldu.

TLDR: Cupping algıladığım asiditeyi arttırdı. 'Hüpürdetme is king'
IMG_6710.jpeg

Kavurucu: Wayta Coffee
Çekirdek: La Colinsa - Colombia (Carbonic Maceration)
Demleme Aracı: Hario V60-02
Oran: 15:250
Öğütüm: 1zpresso Q Air ( 1.8.0 )
Filtre: Cafec Traditional
Su: Abant, Geyiktepe (92°)
Demleme Yöntemi:
00.00-00.45 - 60 gr ( blooming )
00.45-01.15 - 150 gr
01.15-01.45 - 250 Gr
02.15 Bitiş

Çilekli meyve suyu, soğudukça arka plandan gelen sütlü çikolata tatlılığı. Her gün değil, arada bir farklı deneyim için içilebilecek bir kahve.

miró manufactura de café (Zurih) - Villa Betulia - Vintage 2022 Caturron

Fellow Stagg X - Fellow Filtre
Fellow Ode Gen II - 5
Erikli 15 / 245 92° Fellow Stagg EKG
0:00-0:45 | 45 ml 1:00-1:20 | 145 ml 1:45 245 ml Finito: 2.30

Sonda söyleyeceğimi başta yazayım tam anlamıyla üst düzey bir çekirdek ve kavurumu da gayet iyi, profili aromaları bastırmamış, bol katmanlı ve lezzetli.

Nitelikli kahve sahnesine hakim olanların ve araştırma yapmayı sevenlerin yakından tanıdığı Luis Aníbal Calderón'u, Kolombiya nitelikli kahve sahnesinin önde gelen ve saygıdeğer üreticilerinden biri olarak değerlendirenler var. Kendisi, Huila bölgesindeki Finca Villa Betulia'nın sahibi. Bu çekirdek ise Caturron varyetesi, Caturra'nın vahşi ve çok nadir bir mutasyonu olarak bizzat kendi çiftliğinde keşfedilmiş. Yani bu tam anlamıyla bir "direct trade", laf olsun diye yazılanlar gibi değil.

Kahve ilginç şekilde 2022 hasadı, karakterini ilk günkü gibi korumak aromaları kaybetmemek ve yıllandırmak amacıyla gelir gelmez dondurulmuş.

İşlem olarak nadir uygulanan ve bence oldukça deneysel ve sınırları zorlayan bir süreçten geçmiş: miró manufactura de café'nin sitesinde yer alan bilgilere göre kapalı tanklarda 200 saatlik yoğun bir anaerobik fermantasyon uygulanmış ve ardından 50 saatlik maserasyon işlemi yapılmış. Son olarak da çadırlarda 22 gün boyunca kurutulmuş.

Biraz araştırınca caturrón varyetesinin zaten yapısı gereği alışılmışın dışında, çok kompleks tatlar veren eksantrik bir tür olduğunu anlıyorsunuz. Bu uzun ve agresif fermantasyon süreciyle birleşince ortaya tam bir çok katmanlı lezzet bombası çıkmış. Fincanda öne çıkan notalar, baharat özellikle tarçın ve sonrasında yoğun floral tatlar.

Son söz olarak; geleneksel, sakin ve sadece temiz, berrak bir yıkanmış profil sevenler için şurupsu gelebilir. Ancak sıra dışı, çok katmanlı, baharat ve çiçeksi notaların iç içe geçtiği, tatlılığı yüksek bir deneyim için muazzam bir tercih. Sakin kahveleri seven biri olarak oldukça beğendim. 150 gr. yaklaşık 20 CHF.

Herkese afiyet olsun.

a9d14360-d335-4496-b3ca-68f30ce35439.jpeg
4e73cb54-a6f7-46b6-9334-e71342f1bcc1.jpeg

OLWEN Watermelon ve Lychee son zamanlarda tattığım en iyi çekirdeklerden ve fiyat performanstı

Kavurucu: @TheRoastRoom
Çekirdek: Colombia Monteblanco ( Banana Infused ) Washed
Oran: 16:240
Öğütüm: 1zpresso Q Air ( 1.8.0 )
Su: Buzdağı (92°)
Demleme Yöntemi:
00.00-00.40 - 40 gr ( blooming )
00.40-01.20 - 140 gr
01.20-01.50 - 240 Gr
02.25 Bitiş

Çok güzel bir infüze kahve, içerken hiç rahatsız etmiyor. İlk yudumdan itibaren muz eşlik ediyor soğudukça ananas suyunu anımsatan tat ve hoş bir asidite aldım.

Merhabalar,

Orkun Bey'in son dönem seçkisini de tatma fırsatım oldu. Güncel sektörde infüze, fermente bombardımanı arasında adeta nefes aldırdı. Sade, temiz, dingin..
Klâsik tatları seven, özleyenler için yormayan, sürpriz ve zorlama aksiyonlara, aromalara maruz bırakmayan rahat içimli bu kahveleri gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

Elinize sağlık. @orkunustel

Kahvelerin incelikleri üzerine biraz ayrıntılı kafa patlatmak isterim. Orkun Bey'in tüm kahvelerini demlemiş biri olarak ilk defa bu üç kahvede (öncekilerden Tanzanya Kilimanjaro AA da sayılabilir) zorlandığımı söyleyebilirim. Reçetelere uyarsanız sorun yok, ancak biraz dışına çıktığınızda (su çeşitliliği dahil epey bir alternatif denedim) işler karışıyor, verim düşüyor. Filtre kâğıdı seçimi bile ciddî fark yaratıyor. Bu yönüyle oldukça şaşırtıcı oldu. Hakkını verebilmek için ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Gözlemime göre uzun demleme sürelerini, alçaktan yavaş ve yumuşak döküşleri sevmediler. Biraz daha yukarıdan hızlı ve kuvvetli döküşlerle üç kahve de kendini net olarak buluyor.
Bana üzerlerinde oynamaya pek uygun değiller gibi geldi. Eksik kaldığım, beceremediğim yanlar illâ ki olmuştur; fikir çeşitliliği açısından deneyen kahve severlerin görüşlerini de almak için kendimce öne çıkan yöntemleri paylaşıyorum:

Ekipman:
- 1Zpresso K-Ultra değirmen
- Hario V60-01 şeffaf plastik demleyici
- Korkmaz French Press
- Paşabahçe metal filtre v60 demleme seti
- Verim sırasına göre yazıyorum; Erikli, Abant, Buzdağı, Elmacık, Gecek, Saka, Uludağ Premium suları denendi.

Kavrulma Tarihi: 6 Mart 2026

Etiyopya Chelbesa, Worka Chelbesa, Heirloom, Natürel / açık-orta (city plus) kavrum gibi görünüyor.
Paket 20 Mart'ta açıldı.
V60 (15 gr / 240 ml / 7,8 öğütüm / 92 °C) 50 + 110 + 80 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:15 bitiş, üçüncü basamak 2:20 bitiş, toplam 03:00 civarı demleme süresi, üç döküşte gövde dengeli, aromalar hala zayıf ama daha iyi. 93 °C'de 2:45 süre ile de iyi sonuç alınabiliyor.
V60 (15 gr / 250 ml / 7,8 öğütüm / 93 °C) 60 + 60 + 60 + 65 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 30 sn, ikinci basamak 0:38 bitiş, üçüncü basamak 1:08 bitiş, dördüncü basamak bitiş 1:30, toplam 02:45 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde dengeli, aromalar daha belirgin. Cafec Traditional ile kremamsı bir içimi var.
V60
(15 gr / 230 ml (Buzdağı) / 7,6 öğütüm / 92 °C) 50 + 180 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme + bir tur hafif sallayarak bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:20 bitiş, 30 sn bekleyip iki tur sallayarak toplam 02:30 civarı demleme süresi, iki döküşte gövde dengeli, aromalar daha parlak.
French Press (20 gr / 320 ml / 9,3 öğütüm / 92 °C) Tek döküşte James Hoffmann (4 + 6-8 dk) tekniğiyle, tek döküş sonrası hafifçe karıştırıp 4. dk'da üstten kabuğu kırıp köpüğü alarak gövde dengeli, aromalar daha belirgin ama beklediğim kadar değil. Tozu tutmak için metal filtreye kağıt filtre takıldı.

Kenya Kathakwa, SL28, SL34, Batian, Yıkanmış / açık-orta arası (city plus'a yakın) görünüyor.
Paket 21 Mart'ta açıldı.

Öğütülmüş ve demlenmiş halinin kokusu nefis. Temiz ve zarif bir kahve olduğunu her demlemede belli ediyor.
V60 (15 gr / 240 ml / 7,4 öğütüm / 93 °C) 45 + 65 + 65 + 65 ml / Hario V60 Japon filtre ile ön demleme bekleme süresi 40 sn, ikinci basamak 0:55 bitiş, üçüncü basamak 1:34 bitiş, dördüncü basamak bitiş 2:15, toplam 03:00 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde dengeli, hafif kuru, aromalar biraz daha belirgin. Kuşburnu, kumkat hissiyatı algılanıyor. Hario kâğıdı daha çok sevdi gibi.
V60 (15 gr / 240 ml / 7,4 öğütüm / 94 °C) 60 + 60 + 60 + 60 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 30 sn, ikinci basamak 0:38 bitiş, üçüncü basamak 1:08 bitiş, dördüncü basamak bitiş 1:32, toplam 02:30 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde dengeli, aromalar daha hissedilir oldu. Hario Japon denemelerimle birlikte en başarılısı bu oldu.
V60
(15 gr / 240 ml / 7,7 öğütüm / 93 °C) 60 + 100 + 80 ml / Cafec Traditional filtre ile ön demleme bekleme süresi 35 sn, ikinci basamak 0:45 bitiş, üçüncü basamak 1:40 bitiş, toplam 02:40 civarı demleme süresi, üç döküşte gövde dengeli, aromalar belirgin, keyifli bir sonuç.
French Press (21 gr / 335 ml / 9,2 öğütüm / 94 °C) Tek döküşte James Hoffmann (4 + 5-6 dk) tekniğiyle 4. dk'da üstten hafifçe karıştırıp köpüğü alarak gövde dengeli, aromalar hissediliyor ama zayıf. Wanrich gibi etkili sonuç vermedi. Tozu tutmak için metal filtreye kağıt filtre (Tchibo 4) takıldı.

Kenya Wanrich, Jane Wanjiku Kiriri–Kamau, SL28, SL34, Batian, Ruiru, Anaerobik Yıkanmış / orta kavrum (city plus - tam city arası) görünüyor.
Paket 21 Mart'ta açıldı.

Bu kahvede V60 için 7-7,9 arası öğütüm boyutlarıyla iki, üç, dört döküşü, zayıf - orta - kuvvetli olmak üzere kiminde hafif sallayarak denedim, genelde umduğumdan sönük kaldı. Aşağıdaki yöntemlerde karakterine ulaşabildiğimi sanıyorum.
V60 (15 gr / 240 ml / 7 öğütüm / 94 °C) 45 + 65 + 65 + 65 ml / Cafec Traditional filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 0:55 bitiş, üçüncü basamak 1:20 bitiş, dördüncü basamak bitiş 1:45, toplam 02:55 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde dengeli, aromalar daha hissedilir.
V60 (15 gr / 240 ml / 7,9 öğütüm / 93 °C) 45 + 105 + 90 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:00 bitiş, üçüncü basamak 1:40 bitiş, toplam 02:30 civarı demleme süresi, üç döküşte gövde dengeli, aromalar biraz hissediliyor. *7,4 öğütüm, 94 °C, 2:50 süreyle üç döküşte daha başarılı.
V60 (15 gr / 245 ml / 7,4 öğütüm / 93 °C) 60 + 60 + 60 + 65 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 30 sn, ikinci basamak 0:37 bitiş, üçüncü basamak 1:02 bitiş, dördüncü basamak bitiş 1:30, toplam 02:45 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde dengeli, aromalarda yeşil elma, limon önde.
French Press (20 gr / 300 ml / 9 öğütüm / 94 °C) Tek döküşte James Hoffmann (4 + 5-6 dk) tekniğiyle 4. dk'da üstten hafifçe karıştırıp köpüğü alarak daha dengeli, aromalar hissedilir, şarapsı ve nispeten tatlı oldu. Tozu tutmak için metal filtreye kağıt filtre takılarak da olumlu sonuç aldım.
Başka kavuruculardan da içtiğim Wanrich'in bu çekirdeğinde en iyi verimi French Press'te aldım.
Kathakwa & Wanrich Blendi:
V60
[15 gr (6 gr Kathakwa + 9 gr Wanrich) / 240 ml (Abant) / 7,5 öğütüm / 94 °C) 50 + 100 + 90 ml / Cafec Traditional filtre ile ön demleme bekleme süresi 40 sn, ikinci basamak 1:25 bitiş (suyu çeperlere değdirmeden, orta sertlikte dairesel hareketlerle), üçüncü basamak 2:00 bitiş (merkeze yakın hafif dairesel hareketler sonrası iki tur sallayarak), toplam 02:40 civarı demleme süresi, üç döküşte gövde dengeli ve aromalar dengeli, keyifli.

* 50 ml ilk 8 sn'de döküş + 100 ml 0:55-1:10 arası döküş + 90 ml 1:25-1:35 arası döküş

*V60 metal filtre demleme setiyle Wanrich için 8,2 öğütüm, 94 °C / Kathakwa için 8 öğütüm, 94 °C / Chelbesa için 8,4 öğütüm, 92 °C'de suyu metal filtreye yaklaştırmadan küçük dairesel hareketlerle dökmek iyi sonuç verdi. Filtre kâğıtlarındaki gibi yağları tutmamak bu kahvelere yakışıyor.

Farklı demleme yöntemlerinizi paylaşırsanız sevinirim. İkişer demlemelik kahvem kaldı, denerim 🤓

Esenlikler 🖖🏻

Son düzenleme:
Merhabalar,
Arkadaşımın Münih, Almanya'dan getirdiği iki kahve:

Kavurucu: Man vs Machine

Colombia, Decaf De Caña, Huila, Castillo, Caturra, Natural, Omni Roast (filtre & espresso) / orta (city plus - tam city arası) görünüyor.
Tadım Notları: Şekerli, Kremsi, Tropikal Meyveler
Kavrulma tarihi: 17.03.2026
Paket 7 Nisan'da açıldı.

V60 (15 gr / 225 ml / 7,5 öğütüm / 92 °C) 40 + 60 + 125 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn (gaz salınımı önemli), ikinci basamak 1:00 bitiş, üçüncü basamak 2:00 bitiş + hafifçe sallama, toplam 02:45 civarı demleme süresi, üç döküşte gövde biraz hafif, yine hafif sulu hissiyatı var, aromalar da hafif ama tadım notalarında belirtilenler bire bir hissediliyor. Tatlımsı, yumuşak bir kahve. Son döküşün ardından hafifçe sallayınca bitmeye yakın tıkandığı için (kafeinsiz çekirdekler daha fazla toz üretiyor) süre uzadı, yoksa 2:30'larda biterdi. Kafeinsiz sevenler, tercih edenler için gayet keyifli.
French Press ve metal filtre ile de iyi olduğunu söylemişler; henüz denemedim.

Nudist Blend, Brazil, Minas Gerais / Ethiopia, Gedeo, Red Catuai / Heirloom, Natural, Espresso kavrum / orta (city plus) görünüyor.
Tadım Notları: Çikolatalı, Tatlı, Reçelsi
Kavrulma tarihi: 02.03.2026
Paket 10 Nisan'da açıldı.

V60 (15 gr / 240 ml / 7,2 öğütüm / 93 °C) 50 + 100 + 90 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:05 bitiş, üçüncü basamak 1:50 bitiş + hafifçe sallama, toplam 02:45 civarı demleme süresi, üç döküşte gövde dengeli, aromalar hissediliyor. Tadım notlarını karşılıyor.
French Press'te James Hoffmann tekniğiyle (4 + 4 dk) de iyi sonuç veriyor.
V60 için filtre kavrum olsa başarılı bir blend, bu haliyle espresso olarak çok daha iyi sonuç vereceği aşikâr.

Tattığım kahvelere göre;
- Berlin'den The Barn genel olarak daha açık kavrumlarıyla öne çıkıyor. Espresso kavrumları da başarılı. Günümüz tabiriyle modern kahve olarak yorumlanabilir.
- Münih'te Man vs Machine ise daha çok filtre & espresso veya açık-orta / orta kavrumlarıyla öne çıkıyor. Yine günümüz tabiriyle klâsik kahveye daha yakın olarak yorumlanabilir.
İkisinde de dikkatimi çeken, kahvelerin hangi kavrulma aralığında olursa olsun karakterlerini koruyor olması. Gerçekten ünlerini karşılayan istikrarlı kavurucular.
İmkânımız olsa da daha çok çeşit deneyebilsek akılda kalacak tatlar yakalarız diye düşünüyorum : )

Kavurucu: Kung Pow Coffee
Çekirdek: Honey Mosto Liberica
Oran: 1:15
Öğütüm: Comandante (24 klik Tigershark)
Su: 92°C (Buzdağı)
Demleme:
00.00–00.35 50 gr (blooming)
00.35–01.10 140 gr
01.10–01.40 255 gr
02.20–02.40 Bitiş
Tadım: İçerken bal ve karabiber notaları eşlik etti. Tatlılığı artırmak adına öğütüm değiştirilebilir.

Son düzenleme:
Geri