• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Gereksiz Alışveriş ile Mücadele Topluluğu (GAMT)

2020 içerisinde hiç dışarıda kahve içmemeye karar vermiştim ve eski harcama alışkanlıklarımla bu aldıklarımı kısa sürede amorti edeceğimi düşünüyorum.
Bir ara Lelit Mara X düşündüm ama kendi kendime daha v60 başaramadığından moccamaster istiyorsun dur bu senin harcın değil dedim))

Ben kahve işine yeni girdiğimden indirime de denk geldik sizlerin yorumlarına göre birşeyler almaya çalışıyorum, inşallah fazla abartmam :) .Timeemore tartı aldım v60 la tartısız çok zor oluyor, timemore kettle da düşünüyorum kazboynu kettle yok. Burası yeri değil ama espresso yapmak için makine hariç uygun yollu hangi cihazı alalbilirim. Aeropress minipresso, mokapot hangisi istikrarlı iyi bir tercih olur.(ev kullanımı için)

elimdeki BFC Ela Espresso makinesini satıp Lelit Bianca almak istiyorum.
tartıyorum biçiyorum.
makinem güzel espresos yapıyor mu evet.
ama profilleme, sıcaklık kontrol eksisi var mı evet.
bunlar iyi olur mu, olsa olur.
ne kadar etki eder.???
aradaki fark???
neyse, eldeki güzel en azından.

İlk çinden chemex için sürahi almıştım bir cafede 3. dalga kahvelerle tanışınca. mutfak tartısı ve kg79 öğütücü ile dışarıdakine benzer şeyler içiyorduk.
ilk başta amaç dışarıda kahve içmeyi bırakmak değildi, dışarıdaki gibi kahveyi evde de tüketebilmek, nescafe ve benzeri şeylerden kurtulmaktı.

dışarıda içtiğim kahvelerin daha berrak, bardakların daha net olduğunu görünce biraz araştırıp benim öğütücünün tırt olduğunu fark ettim. Baratza encore aldım bolca inceleme izleyip okuyarak.

filtrelerim bitince türkiyede chemex filtresi bulamayıp v60 aldım plastik. o günden beri pek chemex kullanmaz oldum. 100lü filtresiye rafın tozlu köşesinde yerini aldı.

starbucks otg makinelerinden aldığım sütlü içecekler, doppiolar hoşuma gidince dışarıda içtiğim kahveleri espresso olarak tercih etmeye başladım. v60a göre daha yoğun, damakta daha uzun süre kalan tadını evde de hissetmek için moka pot aldım. çok araştırmadım alırken, gelince alüminyum döküm olduğunu fark edip hüsrana uğradım. aldım diye bir süre kullandım ama onu da tozlu raflara kaldırdım.

evde espresso yapsak ne olacak ki deyip lelit grace ve commandante aldım red clixle. ufak bir pürüz çıkınca grace'de gidip elizabethle değiştirdim. commandante de ne yorucu aletmiş diye gidip eureka mignon specialita aldım. hoşuma giden sütlü içecekleri de espressoyu da daha az zahmetle üretiyorum..

bakınca chemex , baratza encore ve v60 harici aldığım tüm ekipmanlar hevesten. maliyet hesabı yapınca starbucks otglerden aldığım doppiolar da tall latteler de 6.5 lira. benim evde hazırladığım espressoların 1 sene boyunca maliyeti bu rakamın üç katı kadar olacak.

harcama alışkanlıklarını belirleyen şey ekonominin genel gidişatıdır. Yatırım yapmaya değer görmediğiniz miktarda parayı sizi mutlu edecek başka bir şeye harcamak hayatın gidişatında olan bir şey (kapitalizm). Kiminin bütçesi için bu hario v60 olur, kimin bütçesi için giriş seviyesi bir espresso makinası olur, kimin bütçesi için de ticari bir espresso makinası olur.
Burada kişinin sorgulaması gereken şey aldığı haz, mutluluk duygusu olmalı. Ve araç mı ediniyor, hobi mi bir düşünmeli. Zira araçları fayda/fiyat/kullanım ömrü ile değerlendirip mantığa uydurmak kolayken, hobi harcamalarında bu oran kişinin ekonomik rahatlığına göre kişiselleşebiliyor.

İşte bizi bir üst harcama seviyesine iten duygu da burada başlıyor. Aynı hobilere sahip insanların arasındaki uçurum seviyesindeki gelir adaletsizliği kiminin çok rahat ve hiç düşünmeden harcama yapmasına olanak tanırken, aslında herkesin erişim hakkı olması gereken basit makinaları satın alabilmek için bazı insanların bir sene iki sene para biriktirmesi gerekiyor.
Ticari olmayan güzel bir makina sanıyorum 1000 euro bandında, yine ticari olmayan güzel bir değirmen de 300 euro civarında fiyata sahip. 1500 euroluk , onu mutlu edecek bir ekipman için bir insan hayatından ne kadar zamanı vermeli, öyle ya, çalışıp kazanılan her kuruş için hayatımızın bir kısmını işverene/müşteriye kiralıyoruz...

Bizim satın aldığımız kilosu ortalama 50 60 dolar olan kahvelerin üretiminde çalışan insanlar sizce nasıl bir hayata sahip ? Aldığımız kahveler hayatlarını daha mı güzel bir hale getiriyor. yoksa imkanımız olduğu için ve değerli olduğu için mi bize çalışıyorlar...

Bu tür bir sistemin parçası olduğuma üzülüyorum, sistemin kendini yavaş yavaş öğüttüğünü gördükçe de ilerisi için umutlanıyorum.

Kesinlikle katılıyorum, özellikle kahve tüketimini belirleme konusunda, ben evde tek başıma tüketiyorum günlük en fazla tüketimim 20 gr ama :)) şeytan daha kahveler bitmeden diyoki al ulan zaten degassing süreci var o sırada bitirirsin. Ay sonu bir bakmışım bazılarının aroması kalmamış. Ayrıca @teyyaredenkahve abimizin dediği gibi
işin yüzde sekseni Taze kahve + Doğru öğütüm ( Doğru ekipmanla ) gerisi su, döküş vs öyle buram buram bardağı etkileyen şeyler değil o yüzden yatırım yaparken bunları göz önünde bulundurmalı bence.

Ayrıca @teyyaredenkahve abimizin dediği gibi
işin yüzde sekseni Taze kahve + Doğru öğütüm ( Doğru ekipmanla ) gerisi su, döküş vs öyle buram buram bardağı etkileyen şeyler değil o yüzden yatırım yaparken bunları göz önünde bulundurmalı bence.

Estağfirullah 🙏 Benim naçizane tecrübem bu şekilde. İhtiyacım yoksa ben de yeni ekipman, kıyafet, vs pek almıyorum.:)

Espro French press (berraklık vaadi)
Herhangi bir immersiyon dripper (çünkü bana asıl hitap eden usul immersiyon)
Orta seviye bir tartı (Ulu Kağan yaşlandı)
El değirmeni (taşınabilir olması ve sadece bir Sözen’e sahip olmam sebebiyle)
RO arıtma (sebebi gayet açık)
Çifte espro travel presi olan ve üç yıldır kullanan biri olarak espro travel özelinde:
-Berrak bir fincan vaadi boş, hele yıllandıkça daha da arttı, yani berrak değil net.
- Preslediğinizde yarım yudum kadar filtrenin altında kalıyor.
+Dışarıda benim için mükemmel. Kahveyi öğütüp içine koyuyorum ihtiyacım olan sadece sıcak su.
+ Kaliteli çekirdek -bulanık da olda- lezzetli bir kahve sunmaya yetiyor (v60’ta alamadığım lezzeti burada çoğunlukla alabiliyorum (immersonun gücü adına)
+ Kahveyi içtiğim süre 45 dk. kadar benim için yeterli sıcaklıkta tutuyor.

Sözenden c40’a, demlikten stag ekg’ye doğrudan geçtim. İkisinden birini seçsem ilk ısı ayarlı demlik derdim (evet tembelim). C40 ayarında elektrikli uygun bir öğütücü herkesin beklentisi. Keşke yapsalar.

Sorun sadece kahve değil ki. Eminim pek çoğumuz başka ürünler için black friday indirimlerine göz atıyor. Mesela benim almak istediğim bir sweatshirt %30 indirime girdi. Alsam mı bilemiyorum. Çünkü son 8 ayda sadece 3 veya 4 kez dışarı çıktım (son çıkışımda baristalar maske takmıyor diye sipariş vermeden gerisin geri döndüm). Uzun bir süre de çıkacak gibi de değilim. 10 ay sonra giyerim diye almalı mıyım acaba :D
yanlız benimde dikkatimi çekti bu. baristalar neden maske takmıyor ?

Son düzenleme:
Kasım ayının başından itibaren ve özellikle ülkeye yeni bir ürün geldiğinde forumda bir hareketlenme, kendine hakim olamama hali oluyor :). Çoğu zaman aslında ihtiyacımız yokken alışveriş yapıyor ve bunu da çok sonra fark ediyoruz. Eğer kendinizi bir çılgınlığa kapılmış gibi hissediyor ve kararınızın mantıklı mı mantıksız mı olduğunu fark edemiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayın:

• Bu konuya almak istediğiniz ürünü sebebiyle birlikte yazın. (Büyük ihtimalle daha yazarken gerekli mi gereksiz mi olduğu ortaya çıkacaktır).
  • Yazdığınız gerekçeyi mantıklı bulan iki kişi onay vermeden o ürünü almayın :)

Sloganımızı da buradan duyurmak istiyorum: Önce GAMT sonra KART!

n11 siparişini tamamlayayım geliyorum hemen ;)

Gerekli bir başlıktı, özellikle ekipman anlamında herkes çok iştahlı bu bir gerçek. Çoğumuz için v60 dripper, tutarlı öğütüme sahip bir öğütücü ve normal bir mutfak tartısının yeterli olacağı kanaatindeyim. Farklı ekipmanların sunduğu farklı tat profillerinin ayrımına varabilecek nitelikteki kahveseverlerin ekipman tercihlerine laf etmek haddime değil ama benim gibi yeni arkadaşlara tavsiyem ekipmanlarını sade tutmaları yönünde olur.

Timemore Tartı ve Crystal Eye ilgimi çekmişti ama büyük bir farklılık yaratmayacağını düşündüğümden bu alışverişleri gerçekleştirmedim.

​

Her yazışma ve konuşmada dediğim bir şey var. Tartı en son yatırım yapmanız gereken bir ekipman. Kaan tartı denen tartıyı alıp, mutlu mesut devam edebilirsiniz. Ben de uzun zaman kullandım.

Tartıda bir de zamanlayıcı olsun derseniz, fiyatlar 200-300 tl civarına çıkıyor.

Paylaşımlar yapıyorsanız, şık ve güzel dursun da diyorsanız Timemore tartı Acaia, Hiroai, Felicitaya göre makul kalıyor.

Zorunlu bir şey değil ama biraz da hangi amaçla alındığını bilmek lazım. Genelde iyi öğütücü ve bir elektrikli kettle aldıktan sonra, insanlar kaan tartıyı yanına yakıştıramıyorlar :) İzlenimim bu şekilde :) Ben de öyle yaptım :)

Crystal Eye demleyici konusunda, önce denemek lazım. Demleme deneyimini önemli şekilde etkiliyorsa, alınabilir ama elinizde hali hazırda bir V60 varsa, almaya pek de gerek olmayabilir.

Ben ekipman alırken, bunları gerçekten düşünüyorum ve ona göre alıyorum.

Demleme konusunda kendimi geliştirmek istiyorum. Elimde V60 ve mokapot var. Delterpress veya aeropress almayı düşünüyorum. Hangisini almalıyım ? Hangisini almamalıyım :)

@teyyaredenkahve Levent Bey dediklerinize katılıyorum; siz içerik üretim kısmında da olduğunuz için estetik kaygıyı da anlayabiliyorum. Bu sebeple özellikle "benim gibi yeni başlayan arkadaşlar" vurgusunu kullandım. Daha önce kullandığım bir mutfak tartım varken pahalı bir tartı günün sonunda ( :LOL: ) işleri kolaylaştırsa da fiyatına oranla bir fark yaratmıyor.

sahalabware’dan 500ml server almak üzereyim. elimde 350ml cam çaydanlık üstü var onu kullanıyorum oldukça da memnunum ama bu ay alışveriş çılgınlığı içerisindeyim. beni vazgeçirecek arkadaşlar arıyorum.

@teyyaredenkahve Levent Bey dediklerinize katılıyorum; siz içerik üretim kısmında da olduğunuz için estetik kaygıyı da anlayabiliyorum. Bu sebeple özellikle "benim gibi yeni başlayan arkadaşlar" vurgusunu kullandım. Daha önce kullandığım bir mutfak tartım varken pahalı bir tartı günün sonunda ( :LOL: ) işleri kolaylaştırsa da fiyatına oranla bir fark yaratmıyor.
Elinizde 0.1 gram hassasiyetli bir tartı varsa, ve telefon ya da basit bir kronometre işinizi görüyorsa, kesinlikle katılıyorum. En son paranız kalırsa, tartıya verin :) Önce öğütücü.

İmza atılacak yer varsa da imzamı atarım :)

Bu cihaz ile ilgili tek söyleceğim en büyük şansımız distribütör. Bu cihaz başka bir dist getirse en az 25 bin tl ye satar. Cihazın tavsiye edilen satış fiyatı 2250 euro tl kuru ile 22 bin. Bire başka dist ekstra karı dersek 25 bin. Ben yaklaşık 1.5 yıl önce aldım. o zaman 11.700 tl verdim şu an satsam 15-16 bin almasaydım o parayı kenara koyamayacaktım zaten.

Geri