• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Gaggia New Classic Bekleme Sureleri

yunemars

Üye
İsim
yunus arslan
Daha fazla  
İsim
yunus arslan
Merhaba. Bir Delonghi 685 kullanıcısı olarak aklıma takılan bir konu var. Gaggia new Classic modelinde( ya da lelit anna modelinde de yakındır diye düşünüyorum) açma düğmesine bastım, 5-6-7-8dakika bekledim. Açıkçası bu süre çok kritik değil benim için. Ancak ilk shotı aldıktan sonra ikinci shot icin tekrar beklememiz gereken bir süre ısınma süresi var midir? Shotı aldık, selonoid valf sayesinde basınç direk düştü portafiltreyi beklemeden çıkardık, ikinci shotın kahvesini çektik tampini yaptık, bunlar yaklaşık 45 saniye sürdü. Bunun üzerine ısınmayı beklemek gerekir mi?

Teşekkür ederim.
 
Merhaba. Bir Delonghi 685 kullanıcısı olarak aklıma takılan bir konu var. Gaggia new Classic modelinde( ya da lelit anna modelinde de yakındır diye düşünüyorum) açma düğmesine bastım, 5-6-7-8dakika bekledim. Açıkçası bu süre çok kritik değil benim için. Ancak ilk shotı aldıktan sonra ikinci shot icin tekrar beklememiz gereken bir süre ısınma süresi var midir? Shotı aldık, selonoid valf sayesinde basınç direk düştü portafiltreyi beklemeden çıkardık, ikinci shotın kahvesini çektik tampini yaptık, bunlar yaklaşık 45 saniye sürdü. Bunun üzerine ısınmayı beklemek gerekir mi?

Teşekkür ederim.
Bu cihazlar daN çok sıcaklık Stabilizasyonu beklemeyin. Boiler o kadar ufak ki depoda duran suyun sıcaklığı bile shotı etkiliyor.
 
Hocam aslında sıcaklık stabilizasyonundan çok makinenin ben hazırım deme süresini merak ediyorum. Ayrıca açıkçası Delonghi'yi alırken hiçbirşey bilmiyordum, çok genel geçer 1-2 blog okuyarak ve çok büyük bir hata ile alışveriş sitelerinin yorumlarını okuyarak karar vermiştim, çok pişman oldum. Delonghi'ye bile orta seviyenin başlangıcı diye bir tabir kullanan ve google'da epey üstlerde çıkan bir kahve blog/sitesi var. Sonra buraları araştırmaya başladıkça anladım ki giriş seviyesi dedikleri aslında Gaggia New Classic ya da Lelit Anna. Ancak benim şu aşamada kahve için ayırdığım bütçeye bakarsak (etrafımda öğütücüye 1500TL verdiğimi duyunca kafayı yemişsin sen Arzum'un 120 TL'ye olanını aldım ben diyen insanlar çok fazla) bu saydığım makineler çok ileri düzey :) Gaggia New Classic ile de (başarılı olduğunu düşündüğüm bir öğütücünün eşliği ile) düzgün espresso içemeyeceksem, hangi düzeyden başlamak gerekiyor bu espresso işine? Sonu yok biliyorum da bütçeyi çok dert etmeyelim diye varsayarsak başı neresi bu işin, bütçesi markası modeli en kritik özelliği nedir? Siz boiler demişsiniz, o zaman boiler ne kadar büyük o kadar iyi mi demeliyiz? Öğütücüyü anladım az çok ama espresso makinesi benim için hala toz bulutu.
 
@NoDRaC hocam direk sorayım. Espresso makinesi için olmazsa olmazları barındıran, en düşük bütçeli şu ürünü öneririm diyeceğiniz bir marka/model var mıdır?
 
Ben de sizin geçtiğiniz yollardan geçtim sizi o yüzden çok iyi anlıyorum. Şu anda kullandığım Lelit Bianca benim beşinci espresso makinem. Bende sizin gibi delonghi trevisio ile espressoya başladım. Bence mevcut cihazlarınızda da tutarlı shotlar nasıl alırım tekniğimi nasıl geliştirebilirim ona odaklanın. 2.el siteleri takip edin. Sağlam yada basit bir şekilde tamir edilebilecek uygun fiyatlı bir HX kazanlı makine alabilirsiniz.

Büyük boiler mı tek bir cevap değil maalesef. Grup yapısı da sıcaklık stabilizasyonu için önemli. E61 grubunun ağırlığı 4 kg civarı neredeyse sizin espresso makinesi kadar ağır. Bu kadar ağır bir çelikten geçen suyun sıcaklığı mı daha stabil olur yoksa 400-500 gr bir gruptan geçen suyun sıcaklığı mı daha stabil olur. Bunları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bu işin sonu var mı yok maalesef. Bir kaç hafta önce forum dan bir arkadaş ile telefonda konuştuk yanlış hatırlamıyorsam Gaggia Classic kullanıyordu. 10 bin tl civarı bir bütçesi olduğunu söyledi ve tavsiye istedi. Espresso makinesi olayını kapatmak istediğini son nokta bir cihaz almak istediğini söyledi bende deneyimlerime göre Bianca önerdim, hem basınç ve akış profil yapabilmesi, hem E61 grup yapısı dual boiler olması ve sessiz bir rotary pompaya sahip olması ve fiyatının tüm dünyaya göre TR de ucuz olması nedeni ile önerdim. Bu soru şu şekilde gelseydi benim kati bütçem 10 bin tl kafam karışsın istemiyorum düğmeye basıyım kahve yapıyım deseydi o zaman MaraX önerirdim. MaraX önerme sebebim HX makine kategorisinde tabana yakın bir fiyat sunması. (HX kategoride en ucuz oscar 2 var 6 bin tl MaraX Kahvekulübü indirimi ile 8 bin tl) sessiz bir vibraiton pompası olması e61 grup yapısı 3 farklı sıcaklık sunması ve sağlam dış yapısı.
 
Hocam bir Fred aldım teslim edilmesini bekliyorum. birden mara x düzeyine çıkmak benim için çok fazla gelir şu anda. Bir süre Gaggia New Classic ya da duruma göre Lelit Anna ile devam edip belki 2-3 yıl içinde tekrar upgrade'e giderim. Ama sanırım şu anda kahve için çok yüksek bütçelere çıkmak istemiyorum :) detaylı anlatımınız için teşekkür ederim @NoDRaC
 
Hocam bir Fred aldım teslim edilmesini bekliyorum. birden mara x düzeyine çıkmak benim için çok fazla gelir şu anda. Bir süre Gaggia New Classic ya da duruma göre Lelit Anna ile devam edip belki 2-3 yıl içinde tekrar upgrade'e giderim. Ama sanırım şu anda kahve için çok yüksek bütçelere çıkmak istemiyorum :) detaylı anlatımınız için teşekkür ederim @NoDRaC

Elinizdeki cihaz kesinlike için güzel bir cihaz ama gaggia classic güzel bir yükseltme olur en azından 58mm portafiltresi standartları yakalamak konusunda çok iyi. Fred konusunda deneyimim yok o yüzden yorum yapamam :)
 
ilk makina olarak gaggia classic ile değil de dedica başlamış biri olarak benim planım 1-2 yıl bekleyip bu süreçte tekniğimi geliştirip sonra gaggia classic türevi makinaları pas geçip mara vb bir makinaya atlamak. dedica bottemless mod ve steampipe mod ile biraz daha oyun alanı sunuyor.

benim gaza getirdiğim bir arkadaşıma ise ilk makina olarak gaggia classic aldık. bu süreçte kendini geliştirmek isteyen kişiler için ilk durağın bu makina olduğunu düşünüyorum... 58mm portafilter ve buradaki ekipmanlara yapılacak harcamayı da çöpe atmamış oluyorsunuz. tamper, distributor, funnel vs derken giriş seviyesi için öndemli bir para oluyor.
 
Arka arkaya shot alabilmek benim için önemli. Biraz araştırdığımda sanırım başarılı shot icin iki shot arasında 5 dakika civarında beklemek gerekiyormuş. Bu benim için cok uzun bir süre. Kahveleri arka arkaya hazırlayıp akşam eşimle beraber içebilmek önemli benim için. Delonghi de thermoblock sayesinde sanırım, bu süre çok çok kısa. Acaba Gaggia’da bu aradaki bekleme süresini kısaltmaya yarayacak bir işlem bir rutin vb. var midir bildiğiniz?
 
şuanda ilgili karşılaştırmayı gönderemesem de delonghideki termoblock gayet stabil sıcaklıklar verebiliyor. ve ayrıca diğer cihazların pid kontrol ile sağladığı sıcaklık kontrolü bunda da 3 kademe olarak yapabiliyoruz. termoblok sayesinde neredeyse anında açılıyor ve shotlar arası ekstra bir bekleme yapmıyoruz her seferinde kullanacağı suyu o anda ısıtıp grup başına gönderiyor....

kazanlı makinalarda kazan ne kadar büyük ise ilk ısınma uzun. büyük kazan = shotlar arasında bekleme olmaması. (steam konusuna girmiyorum...)
gaggia = küçük kazan = kısa süre = hemen rezervi bitirme shotlar arası bekleme, ısınma için bekleme = aşırı ısınma shot öncesi flush yapınca suyun onemli kısmını harcama gibi şeyler var :D
 
Son düzenleme:
şuanda ilgili karşılaştırmayı gönderemesem de delonghideki termoblock gayet stabil sıcaklıklar verebiliyor. ve ayrıca diğer cihazların pid kontrol ile sağladığı sıcaklık kontrolü bunda da 3 kademe olarak yapabiliyoruz. termablock sayesinde neredeyse anında açılıyor ve shotlar arası ekstra bir bekleme yapmıyoruz her seferinde kullanacağı suyu o anda ısıtıp grup başına gönderiyor....

kazanlı makinalarda kazan ne kadar büyük ise ilk ısınma uzun. büyük kazan = shotlar arasında bekleme olmaması. (steam konusuna girmiyorum...)
gaggia = küçük kazan = kısa süre = hemen rezervi bitirme shotlar arası bekleme, ısınma için bekleme = aşırı ısınma shot öncesi flush yapınca suyun onemli kısmını harcama gibi şeyler var :D
Hocam o zaman senin mara x’e kadar Delonghi devam mantıklı gelmeye başladı 😊
 
daha espresso makinası almadan önce thermoblock makinaların bekleme yapmaması benim için büyük bir avantaj idi, uzun süre Ascaso Dream pid makina ile flörtleştim... :) ahşap detaylar pid kontrol basınç göstergesi 58mm portafilter gibi detaylar ile ilgi çekici idi ama yolun sonu da olmadığı aşikar olan bir makinaya 4 katı fiyat farkı vereceğime o bütçemi grinderlara gömdüm. tercihimi delonghiden yana yaptım.

edit/ek :

sahip olmadan bilemediğim en büyük eksisi 51mm portafiltresi. onun için bugüne kadar ki maceramdan aldığım tecrübe ile herkese 58mm portafiltreli bir makina almalarını oneriyorum... bottemless shotlarda da 51mm ile 58mm arasında kontrol çok bariz farklı. aynı gramda daha yüksek olan kahvenin getirdiği dezavantajlar var.

hayal kahveniz 100 puan olsun. pod kahve makinası = 50 puanlık kahve yapıyorsa taze öğütülmüş iyi çekilmiş bir kahve ile delonghi 80 birimlik kahve yapıyor. aynı kahveyi mara ile yapsak 85 birim olacaktı demem o ki belli bir kademeden sonra küçük farklar için büyük paralar çıkacak. hayaliniz olan 100 birimlik kahve için belki sadece tampere dedica parası vereceksiniz :D tabi makianlar iyileştikçe başka konforlar da beraberinde geliyor. misal dedicada hayal olan temiz kuru posa benim en büyük isteğim şuanda :D ek olarak konu latte olunca başka bir kapı açılıyor... böyle sonu olmayan bir hal alıyor işte....

onun için eldeki ekipmanı biraz sindirmek lazım...
 
Son düzenleme:
Thermoblock hiç kullanmadım tecrübem yok. Grup yapısını nasıl ısıtıyor?
 
Thermoblock hiç kullanmadım tecrübem yok. Grup yapısını nasıl ısıtıyor?
flush yapıyoruz. = boş bir single shot alarak önısıtma yapıyoruz.
(teknik terim olarak gördüğümden ingilizce kullanıyorum. yazdığımı tekrar okuyunca türkçesini yazma gereği duydum. )
 
flush yapıyoruz. = boş bir single shot alarak önısıtma yapıyoruz.
(teknik terim olarak gördüğümden ingilizce kullanıyorum. yazdığımı tekrar okuyunca türkçesini yazma gereği duydum. )
Flush terimine alışığım Simonellinin HX makinelerinde bekleyen grubu soğutmak için kullanıyordum. Sadece flush ile grubun ısınması bana mantıklı gelmedi açıkcası.
 
bi şekilde sistemden ısınıyorsa da bir e61 olmadığı kesin :D


Flush terimine alışığım
forumda başlığı okuyacak yeni başlayan arkadaşlar için eklemekte fayda var diye düşündüm....
 
Son düzenleme:
Hayatımda hiç espresso makinesi kullanmadım. Yani şu an tamamen mantık yürüteceğim. Kullanan bir arkadaş da deneyip teyit ederse tadından yenmez.
Gaggia’nın videolarını izledim. Buhar düğmesine basınca sanki hızlıca ısınıyormuş gibi. Sanki buhar modunda rezistanslara giden wattı arttırıyor, ya da ek bir rezistansı aktif ediyor gibi. Haliyle ilk shottan sonra buhar modunu aktifleştirmek, kazan içindeki ısıyı hızla yükseltmeye yarayabilir. Bir süre aktifleştirip sonra deaktif edip denemeler yapmak mümkün.

Bir de başlığı ilk okuduğumda makineyi beklerken okunacak sureler gibi bir anlam çıkartıp epey güldüm. 😃
 
Hayatımda hiç espresso makinesi kullanmadım. Yani şu an tamamen mantık yürüteceğim. Kullanan bir arkadaş da deneyip teyit ederse tadından yenmez.
Gaggia’nın videolarını izledim. Buhar düğmesine basınca sanki hızlıca ısınıyormuş gibi. Sanki buhar modunda rezistanslara giden wattı arttırıyor, ya da ek bir rezistansı aktif ediyor gibi. Haliyle ilk shottan sonra buhar modunu aktifleştirmek, kazan içindeki ısıyı hızla yükseltmeye yarayabilir. Bir süre aktifleştirip sonra deaktif edip denemeler yapmak mümkün.

Bir de başlığı ilk okuduğumda makineyi beklerken okunacak sureler gibi bir anlam çıkartıp epey güldüm. 😃
Yani 5 dakika ise kişiye kalmış tabi sure de okunabilir :)
 
Çok şaşırdım yani gaggia Classic de 2 kişi espresso içemiyoruz yani arada 5 dk olacak ?
 
@cagatay1903 hocam birebir cevap yok aslında. Kabaca öyle yazılmış bazı yerlerde kazanın ısınması icin. Ama belki su çekme buhar boşaltma vb. işlemler ile süre kısaltılıyordur belki bilmiyorum. Yanlış yönlendirmek istemem
 
Geri
Üst