daha espresso makinası almadan önce thermoblock makinaların bekleme yapmaması benim için büyük bir avantaj idi, uzun süre Ascaso Dream pid makina ile flörtleştim...

ahşap detaylar pid kontrol basınç göstergesi 58mm portafilter gibi detaylar ile ilgi çekici idi ama yolun sonu da olmadığı aşikar olan bir makinaya 4 katı fiyat farkı vereceğime o bütçemi grinderlara gömdüm. tercihimi delonghiden yana yaptım.
edit/ek :
sahip olmadan bilemediğim en büyük eksisi 51mm portafiltresi. onun için bugüne kadar ki maceramdan aldığım tecrübe ile herkese 58mm portafiltreli bir makina almalarını oneriyorum... bottemless shotlarda da 51mm ile 58mm arasında kontrol çok bariz farklı. aynı gramda daha yüksek olan kahvenin getirdiği dezavantajlar var.
hayal kahveniz 100 puan olsun. pod kahve makinası = 50 puanlık kahve yapıyorsa taze öğütülmüş iyi çekilmiş bir kahve ile delonghi 80 birimlik kahve yapıyor. aynı kahveyi mara ile yapsak 85 birim olacaktı demem o ki belli bir kademeden sonra küçük farklar için büyük paralar çıkacak. hayaliniz olan 100 birimlik kahve için belki sadece tampere dedica parası vereceksiniz

tabi makianlar iyileştikçe başka konforlar da beraberinde geliyor. misal dedicada hayal olan temiz kuru posa benim en büyük isteğim şuanda

ek olarak konu latte olunca başka bir kapı açılıyor... böyle sonu olmayan bir hal alıyor işte....
onun için eldeki ekipmanı biraz sindirmek lazım...