Yıllar önce Jim Carrey'in Bruce Almighty filmini izlediğimde aklıma yer etmişti. Filmi izleyenler hatırlayacaktır, Jim Carrey tanrı rolüne geçiyor ve istediği herşeyi gerçekleştirebiliyor. O rolde bile kahve istediğinde Kolombiya kahvesi geliyor. O günlerde(2003) TR'de çekirdek ve yöre seçmek mümkün değildi, kaldı ki filtre kahve bile yaygın değildi. Aklıma yer ettiği için yurt dışına çıktığım her fırsatta çekirdek seçimi yapabildiğim yerlerde Kolombiya çekirdeğini diğer yöre çekirdekleriyle kıyaslarım. Emin olabilirsiniz, gerçek yada iyi bir Latin Amerika çekirdeğine denk gelirseniz Afrika kahveleri sadece toprak ve asitten ibaretmiş gibi geliyor.
Ben bunu biraz da şuna bağlıyorum, herhangi birşey meşhur olduğunda taklidi olarak yapılan bütün türevleri ilk meşhur olanın adıyla anılıyor. Hile ve sahtecilikten bahsediyorum aslında. Gemlik zeytini meşhurdur fakat Gaziantep hacim olarak Gemlik'in belki 10 katı zeytin üretir. Kötü kalite satan pazarcılar hemen Gemlik etiketini yapıştırır. Antep fıstığı aslında Şanlıurfa'da üretilir ama adı bilinmez. Kötü kalitede satanlar etiketine Gaziantep'ten diye yapıştırırlar... Son yıllarda Amerika menşeili diye satılan niteliksiz kahveleri ben biraz bu duruma bağlıyorum. Yurt dışında bu kadar kötü Kolombiya kahveleri yok mesela.O yüzden aldığınız ürünün kalitesini yöre olarak değerlendirmek yerine, elinizdeki o ürün bazında değerlendirmek daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.
böyle bir genellemeye yapabildiğinize göre bütün afrika çiftliklerinden içtiğinizi var sayıyorum?Gerçekten afrika çekirdeklerinin hepsi aynı tatta özellikle etiyopyalar (kenyaları ayrı tutuyorum)
Gerçekten afrika çekirdeklerinin hepsi aynı tatta
Benim damak kavurucularda yazan deveciarmudu vs ayırt edemediğinden olabilir ha sizin damak deveciarmudu ile normal armudu vs. ayırt edebiliyorsa farklı gelebilir bunun dışında kolombiyaların hepsinin tadı farklı gelmesine rağmen etiyopyaların hepsi aynı geliyor banaböyle bir genellemeye yapabildiğinize göre bütün afrika çiftliklerinden içtiğinizi var sayıyorum?
mesele deveci armudu meselesi değil, üst düzey etiyopyaların memlekete gelmemesi, çünkü fiyatlarının best of panama geishalarıyla yarışacak kadar pahalı olması meselesi. Etiyopyaların hepsi aynı geliyorsa aldığınız kahvelere bakmak lazım.Benim damak kavurucularda yazan deveciarmudu vs ayırt edemediğinden olabilir ha sizin damak deveciarmudu ile normal armudu vs. ayırt edebiliyorsa farklı gelebilir bunun dışında kolombiyaların hepsinin tadı farklı gelmesine rağmen etiyopyaların hepsi aynı geliyor bana
Ben genel olarak içtiğim kadarına hakimim genel olarak hepsi aynı geldi 2 kahveyi birbirine benzetmek olabilir ama içilen 5 kahvede aynı geliyorsa ya beni kazıklamışlardır yada ağır bir tat alma problemim vardırmesele deveci armudu meselesi değil, üst düzey etiyopyaların memlekete gelmemesi, çünkü fiyatlarının best of panama geishalarıyla yarışacak kadar pahalı olması meselesi. Etiyopyaların hepsi aynı geliyorsa aldığınız kahvelere bakmak lazım.
Ayrıca milletin öldüğü bittiği geshaların, pink bourbonların, wush wushların, wolushoların ana vatanı Etiyopya'dır.