• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Etiyopya Gerba Natural; Kronotrop (KK Aralık Tadımı)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cemix
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İlk Demlemem:
20gr Kahve, 94 derece 330gr Su (Nestle Pure Life Damacana)
Öğütüm Lelit Fred 6 (orta-ince)
00:00 70 gr
00:30 70 + 90 = 160 gr
1:0070 + 90 + 90 = 250 gr
1:3570 + 90 + 90 + 80 = 330 gr
Bitiş: 3:00 - 3:10
Keyifli ama karakteristik belirgin olmadı. Öğütümü biraz kalınlaştırıp 3 basamaklı döküş yaparak süreyi kısaltırsam daha berrak bir fincan çıkacak gibi. Bu demlemede gövde orta, asidite orta altı oldu.

Bugün Orkun Beyin tarifini deneyeyim dedim ve ayrıca osmotic flow'da ilgimi çekmişti onu da aynı anda deneyeyim dedim v60'ı koydum ve gooseneck'ten v60'ı ısıtmak için suyumu döktüm gooseneck'in kapağını kapatayım diye kapağa uzanmamla v60'a elimin tersiyle vurmam bir oldu bir anlık göz açıp kapamadan sonra lavabo teknesinde olduğunu fark ettim v60'ım neyse ki plastik olduğundan birşey olmadı ama o anlık olayla kafamdan ısıtmak için koyduğum suyu dökmem gerektiği aklımdan uçup gitti ve yaklaşık 100 gr su ile seyreltmiş oldum . Ama her ne kadar seyreltilmiş olsa da kahve tatlılık olarak sönük olsa da yine güzeldi birazcık zorlu kahve medium öğütmemde tıkanma yaşarken kalına çektiğim an underextract oluyor bir gün başarılı demleme yapacağımı umuyorum

17 gr 250 gr su ve bu sefer timemore c2 17 click, ekşilik büyük ölçüde gitti. Bu sefer delter ile denedim bitter tat kayboldu, dilimin altında kuruluk hissettim değişik bir kahve bariz tatlar alamadım gerçi dişlerimi yeni fırçalamıştım ondan da olabilir.
Timemore'de 17 klik genelde ince diye geçiyor. Hele hele de bir Etiyopya için. Bu kahve ince öğütüm istiyor diyebilir miyiz?

Stoklarımın tükenmesi ve beceriksizliğim yüzünden denk getirememe problemim üzerine Caddebostan şubeden dün satın aldığım kahvedir kendisi. Kavrum tarihi biraz eski, daha yenisi varmış ama arkadaş tek başına olduğu ve depoya gidemediği için mecburen aldım. Paketi attım, fakat 1 ay civarı olmuş kavrulalı yanlış hatırlamıyorsam. Ki zaten şahsen Afrika çekirdeklerini hele ki NP ise 10 gün+ bekletme taraftarıyım. Bu yüzden çok da bir şey olmaz yahu, içinde kafein var en azından diyerek aldım.

Evet, 1 ay biraz fazlaymış, yine de içiyorum işte.

C40 ile 23 klik, 30/450, 92 derece, v60, hario esmer filtre, 75 ml 30 sn bloom, düşük debide ilk döküm 185, ikinci döküm 1:30'da 190 ml olacak şekilde ilerledim, veee sonuç, tıkanma yaşadım, 4:50 gibi ancak bitti demlenme. 4:30'da aldım zaten dripperı. Yine de korktuğum gibi acı olmadı. Fakat istediğim verimi elde edemedim. Dedim ben bunu adam ederim,

Az önce 12/180, 96 derece, C40 26 klik, 30 ml 30 sn blooming, ardından 2 parça halinde 75ml döküm yaptım. Yatağı minimal ajite ettim. Olduğu kadar artık. Birazcık underextract oldu. 2:50'de bitti demlenme. Ama tıkanma olmadı. Yine de diğer kahvelerde daha hızlı draw oluyor aynı reçete.

Her neyse, bir dahakine C40 ile 25 klik, 96 derece gideceğim. Sanırım 25klikte tam istediğim yeri bulacağım. Bakalım.

Sonuç: Reyhan süper baskın, öyle de demle, böyle de demle reyhan buram buram. Lakin başlangıç çok yumuşak olurken, kahvenin bitişi acılaşıyor, ama öyle böyle değil. Jet gibi fırlıyor arkadan acılık. Hayır, overextract değildi, kahvenin karakteristiği olduğuna adım gibi eminim, keza sadece bitişi böyle. Uzun bir bitişi var, gövdesi ortanın bir tık altı. Asidite ise 5 üzerinden net bir 4. 4'e cuk diye oturuyor. Floral mı ? Floral!. Meyvemsi mi? Meyvemsi!. Fakat o sululuk yok gibi diğer içtiğim etiyopyalara kıyasla. Birazcık kurutuyor damağı sanki. Belki de benimki fazla okside olmuştur ondandır. Hatta kesin ondandır, bu asiditeye bu kuruluk saçma zaten.
Son Notum: Bir daha alır mıyım bilemiyorum, birinden tazesini deneyip "Vay anasını, aslında ne kadar da farklıymış" demediğim sürece bu fiyata almayı düşünmüyorum. Wolichu Wachu candır!!

EDİT: Yahu burası aralık kavrumuymuş, neyse yazdık bir kere, benimki kasım kavrumu. Bilginize sunarım
İlk içimim kronotrop şubesindeyd ve çok beğenmiştim tüm tadım notalarını net alabildik ama eve aldıgım kahve yakından uzakdan alakası yok. %15 ancak yakın diyebilirim. Commandante 23 klilkte yaptım tam 7 gün geçmiş kavrumdan beri.

Bu alımın en zorlusu bu kahve olacak sanırım. Yukarıda paylaştığım standart demlememden sonra orta kalınlığa gelip 3 döküşlü demlemeler denedim. Durum iyileşti fakat hala altın fincan ortalıkta yok. Aslında bu tip durumlarda çok da kasmaya gerek yok kapasite bu kadar diyorum. İyi kahve zaten kendini demliyor. Krizi fırsata çevirip doğal tozlu kahveler kategorisi için uygun demleme değişkenlerini bu kahveyle keşfetmeye çalışmaya karar verdim bakalım ne olacak.
Kahveyi biraz kalınlaştırınca ve 4ten 3 döküşe dönünce durum iyileşti. Yarın biraz daha kalınlaşıp ilk döküşten sonra güzelce bir spin deneyeceğim. Tutmassa tetsu kasuyaya doğru gidiyor iş bilemedim :)
Şimdiye kadar çıkardığım sonuç kahve sanırım kalın öğütüme seviyor ama sıcaklığa karar veremedim. 95 ile de 92 ile de demledim ama farktan emin değilim. Yarın orta yolu tutup 93(+orta öğütüm+spin) ile ilerleyeceğim.

İlk içimim kronotrop şubesindeyd ve çok beğenmiştim tüm tadım notalarını net alabildik ama eve aldıgım kahve yakından uzakdan alakası yok. %15 ancak yakın diyebilirim. Commandante 23 klilkte yaptım tam 7 gün geçmiş kavrumdan beri.
Ben de çekirdek ilk geldiğinde şubeden içmiştim. Reyhan inanılmaz baskındı ve hoşuma gitmişti. Evde deniyorum, henüz iki kere demledim (14'ü kavrum) ama ikisinde de reyhana dair hiçbir şey yoktu. Halbuki çoğu kişi çok belirgin demiş.

Ben de çekirdek ilk geldiğinde şubeden içmiştim. Reyhan inanılmaz baskındı ve hoşuma gitmişti. Evde deniyorum, henüz iki kere demledim (14'ü kavrum) ama ikisinde de reyhana dair hiçbir şey yoktu. Halbuki çoğu kişi çok belirgin demiş.
bende de 14 kavurumu var, yaklasik 10 fincan deneme yaptim -her turlu. @Metehan ile de paylastik. sonuc husran. elimde 14 kavurum wolichu ve kenya var- nispeten iyi ama sonuclar vasat.

Bu yılın en beğendiğim çekirdeklerinden oldu ama sadece tek bir tarif ile iyi sonuçları aldım. Denediğim başka tariflerle genellikle tatsız ve gövdesiz sonuçlar çıktı.

Tarif:
Kaynar(İstanbul'da) Abant su
Cafec th-2 filtre
18gr kahve/280 gr su

50 gr blooming - 30 sn
150 gr- 1.15
280 gr- 3.30 civarı bitiş

Limon kabuğu aromasının yoğun olduğu, hafif baharatlı, gövdesi çok keyifli bir kahve alıyorum bu tarifle.

Ben de commandante ile 26 klike çıktım. 91 92 derecede demledim.
20 gram 1/16 320 gram su. Bloom sonrası iki defa tek döküm yaptım. kaşıkla da ilk dökümümde karıştırdım.

Reyhan notları ön plana çıktı sonlara doğru çikolatamsı tad yine göründü. Kahvenin son hali.

Ekli dosyalar

• ekran.jpg
    ekran.jpg
    111.5 KB · Görüntüleme: 34
Tadım notlarında daha gerilerde yazdığı için reyhan tadı alacağımı hiç sanmazdım ama annem mutfağında da geçmişte çok kullandığı için aşina olduğumdan mıdır nedir, baya baya reyhan tadı aldım. Genel olarak keyifli bir çekirdekti.

Taktik maktik yok bam bam demleyin gitsin en iyisi böyle oluyor :) Eşim demledi 95-94 derece su kibarca 2 döküş, süre 3:10 sn. Reyhan mı bilmiyorum belirgin bir tat yakaladık, asidite canlı olmayan portakal gibi, genel olarak yumuşak. Ankette 6 vermiştim çok vurucu olmadığı için ama döküş sayısını azaltınca notu biraz daha yükselebilir 6,5'tan 7 :D

60/200/300 şeklinde 18/300 demledim. Süre 2.40
Son zamanlarda içtiğim en farklı kahvelerden , güzel bir deneyim oldu.

Bence bu kahveyi aeropress ile bir deneyin v60'ta aldığım reyhan tadı gidiyor yerine şeftali geliyor :)
Cmd 16 klik, ters metod ,nestle pure life su, süre 2.30 dk 15:225 şeklinde demledim ben

Reçete olarak zorladı evet ama olumsuz yorumların olmasına çok şaşırdım epeydir foruma bakmamıştım. Ben kahveyi çok beğendim ancak beklemediğim bir şekilde aeropresste iyi sonuç verdi. Keşke reçetemi not alsaydım dağın başında kahve soğumasın diye acele etmişim.

Kavurucu: Kronotrop
Kahve: Etiyopya Gerba Natural
Kavrum Tarihi: 28.12.2020
Demleme Yöntemi: V60 + Hario 40'lı
Su: Buzdağı
Kahve/Su Miktarı: 15 g / 240 g
Öğütüm: Comandante 22 click
Metot: 35 saniye aralıklarla 60 ml'lik 4 döküş
Son döküş öncesi biraz tıkanma sorunu yaşadım ve demlemem 3:35" gibi biraz uzun bir sürede tamamlandı. Sonuç olarak ise reyhan kendini daha ilk yudumda çok baskın hissettirdi. Kokuda ise böğürtlen "Ben de buradayım." diyordu. Fincanda nektarine dair eser miktarda bile bir şey yoktu 😂 Ama genel olarak keyifli ve değişik bir fincandı 😊

Potansiyelinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Her hali güzel kokuyor. Meyvemsi bir Etiyopya değil, ama çiçeksi de değil. Böyle ferah bitkiler gibi. Fesleğen, nane, reyhan gibi bitkilere benzetebileceğim bir kokusu var. "Bu nasıl natural arkadaş" dedirtiyor. Ama, gel gör ki çok zor kahve.

C2 22 klik ile başladım, görece kalın. 60x4 su döküşü yaptım. Filtre tıkandı, süre 2.55'lere kadar uzadı. Malesef bitter bir fincan oldu. Tıkanmanın sebebi olarak birçok şüphelim var, ama anladığım kadarıyla birçok kişi bu sorunu yaşamış, yani kahve çok toz üretiyor. Son zamanlarda değirmenden biraz şüphe etmeye başladım, çok toz üretiyor, tutarsız öğütüyor gibi geliyor. Belki artık paranoya olduğum içindir. Yeni kahveler gelince değirmende sorun var mı anlarım umarım.

Bir dahaki sefere yine 22 klik, ama 70-240 tamamlama şeklinde yapacağım. Bakalım neler olacak. Bu arada kahve 7 aylık. Asidite, parlaklık veren maddeler kaybolmuş gibi ama kahve hala muhteşem. Tüm kömürsülük gitmiş, yerine üstte belirttiğim koku ve tatlar kalmış.

Potansiyelinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Her hali güzel kokuyor. Meyvemsi bir Etiyopya değil, ama çiçeksi de değil. Böyle ferah bitkiler gibi. Fesleğen, nane, reyhan gibi bitkilere benzetebileceğim bir kokusu var. "Bu nasıl natural arkadaş" dedirtiyor. Ama, gel gör ki çok zor kahve.

C2 22 klik ile başladım, görece kalın. 60x4 su döküşü yaptım. Filtre tıkandı, süre 2.55'lere kadar uzadı. Malesef bitter bir fincan oldu. Tıkanmanın sebebi olarak birçok şüphelim var, ama anladığım kadarıyla birçok kişi bu sorunu yaşamış, yani kahve çok toz üretiyor. Son zamanlarda değirmenden biraz şüphe etmeye başladım, çok toz üretiyor, tutarsız öğütüyor gibi geliyor. Belki artık paranoya olduğum içindir. Yeni kahveler gelince değirmende sorun var mı anlarım umarım.

Bir dahaki sefere yine 22 klik, ama 70-240 tamamlama şeklinde yapacağım. Bakalım neler olacak. Bu arada kahve 7 aylık. Asidite, parlaklık veren maddeler kaybolmuş gibi ama kahve hala muhteşem. Tüm kömürsülük gitmiş, yerine üstte belirttiğim koku ve tatlar kalmış.
Toplu alımdan kalma Vacu Vin ile sakladığım bir çekirdek Gerba. Bugün Japanese Cold Brew olarak denedim. 1:16 oranında CMD 22 klik'te öğütüp demledim. 200 gr buz 300 ml de su kullandım. Oldukça ferah bir kahve çıktı ortaya. Ama ilk seri traditional filtre kullanmama rağmen tıkanma sorununu ben de yaşadım. Çok fazla toz üreten bir çekirdek. Tıkanmayı önlemek için 24 klik civarlarında denenebilir bence.

Toplu alımdan kalma Vacu Vin ile sakladığım bir çekirdek Gerba. Bugün Japanese Cold Brew olarak denedim. 1:16 oranında CMD 22 klik'te öğütüp demledim. 200 gr buz 300 ml de su kullandım. Oldukça ferah bir kahve çıktı ortaya. Ama ilk seri traditional filtre kullanmama rağmen tıkanma sorununu ben de yaşadım. Çok fazla toz üreten bir çekirdek. Tıkanmayı önlemek için 24 klik civarlarında denenebilir bence.
*düzgün demlenmiş* (ben beceremiyorum tabi) bir cold brew'e gerçekten yakışacak bir kahve. Salonda kocaman bir fesleğen var, koku olarak benzer çağrışımlar yapıyor.

Benim filtrem de eski seri traditional. Öğütülmüş kahvedeki tutarsızlık; demleme yatağının üstünün kalın, altının ince partiküllerle dolu olması ve en önemlisi demlenmiş kahve posasından bir miktar elime alıp yaymam sonucu çıkan görüntü bana kesinlikle öğütümde bir sorun olduğunu düşündürttü. Değirmenden bile şüphelendim ama en büyük suçlu bu çekirdek. Sonraki denemelerim için, ilk olarak öğütümü kalınlaştıracağım. Çıkan sonuca göre 4x60 yerine 70-240 deneyeceğim. Çekirdekleri ıslak kaşıkla karıştıracağım.

Bu arada, demlenmiş kahve posasının, öğütüm tutarlılığı ve boyutunu tayin etmede çok yararlı olduğunu düşünüyorum.

*düzgün demlenmiş* (ben beceremiyorum tabi) bir cold brew'e gerçekten yakışacak bir kahve. Salonda kocaman bir fesleğen var, koku olarak benzer çağrışımlar yapıyor.

Benim filtrem de eski seri traditional. Öğütülmüş kahvedeki tutarsızlık; demleme yatağının üstünün kalın, altının ince partiküllerle dolu olması ve en önemlisi demlenmiş kahve posasından bir miktar elime alıp yaymam sonucu çıkan görüntü bana kesinlikle öğütümde bir sorun olduğunu düşündürttü. Değirmenden bile şüphelendim ama en büyük suçlu bu çekirdek. Sonraki denemelerim için, ilk olarak öğütümü kalınlaştıracağım. Çıkan sonuca göre 4x60 yerine 70-240 deneyeceğim. Çekirdekleri ıslak kaşıkla karıştıracağım.

Bu arada, demlenmiş kahve posasının, öğütüm tutarlılığı ve boyutunu tayin etmede çok yararlı olduğunu düşünüyorum.
Normalde 22 klikte çamurumsu bir görüntü oluşmuyor ama demleme sonrası Gerba'da baya çamurumsu bir posa oluştu. Acaba çok mu ince oldu diye düşündürttü. Klasik V60'ta olsa herhalde 5 dk'ya yakın sürerdi Origami'de 3 dk civarı sürdü ama ona rağmen bitter tatlar fazlalaştı. Bakalım daha kalın öğütümlerde nasıl sonuç verecek.

Geri