• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Etiyopya Gerba Natural; Kronotrop (KK Aralık Tadımı)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cemix
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cemix

Barista
İsim
Cemil
Daha fazla  
İsim
Cemil
Değirmen
Lelit Fred, Molent Pocket
Kahve Kulübü Aralık Ayı Tadımı
Etiyopya Gerba Natural

ÇiftçiShebera Shonora
ÇiftlikGerba
TürHeirloom
İşlemGünkurusu
Rakım1900 - 2300
BölgeGuji
TedarikçiFalcon Specialty
Hasat2019

Kahve karakteristiğini ve tadım puanını istatistiksel olarak görelim diye şöyle bir anket oluşturdum:
Doğru bir karakteristik şeması çizilmesi için gaz salınımını beklemenizi tavsiye ederim.

Kavurucu: Kronotrop
Kahve: Etiyopya Gerba Natural
Kavrum Tarihi:14.12.2020
Demleme Yöntemi: V60 + Cafec Traditional
Su: 93 derece Buzdağı
Kahve/Su Miktarı: 16 g / 250 g
Öğütüm: Comandante Red Clix 41 click
Metot: 50 g x 5 (Ortalama 25-30 saniyede bir döküş) 03:30 bitiş
İlk demlemeyi 6. günde yaptım. Süre beklediğimden çok uzadı ancak çıkan sonuç üzmedi. Çok baskın bir reyhan tadı var ama uzun süren demleme nedeniyle baskılanan meyvemsi tatlar hafif hissediliyor. Bir sonraki demleme 45 click ile olacak.

Benim gibi bu kahvede sürekli tıkanma yaşayan var mı ne yapsam düzeltemedim
Çekirdeği profil olarak beğendim ama ben de 23 klikte tıkanma yaşadım. Hario 40 lı ile. Parça döküş yapmama rağmen. Öğütümü kalınlaştırarak deniycem bi dahakine

Çekirdeği profil olarak beğendim ama ben de 23 klikte tıkanma yaşadım. Hario 40 lı ile. Parça döküş yapmama rağmen. Öğütümü kalınlaştırarak deniycem bi dahakine
Natural kahveler çok üzerine çalıştığım kahveler olmasa da tahminim öğütmede toz üretme eğilimlerinden dolayı çok basamaklı döküşler ajitasyon arttırıp, yatak partikül dağılımını da bir miktar değiştireceğinden tıkanma yaşıyor olabileceğiniz yönünde. Bu kahve özelinde daha kalın öğütmeyle iki basamaklı döküş gerçekleştirmenizi tavsiye ediyorum arkadaşlar. Yükselen suyla yatak üzerindeki basınç artıp, daha kalın öğütümle demlenen kahve daha kolay tahliye olabilir.

Natural kahveler çok üzerine çalıştığım kahveler olmasa da tahminim öğütmede toz üretme eğilimlerinden dolayı çok basamaklı döküşler ajitasyon arttırıp, yatak partikül dağılımını da bir miktar değiştireceğinden tıkanma yaşıyor olabileceğiniz yönünde. Bu kahve özelinde daha kalın öğütmeyle iki basamaklı döküş gerçekleştirmenizi tavsiye ediyorum arkadaşlar. Yükselen suyla yatak üzerindeki basınç artıp, daha kalın öğütümle demlenen kahve daha kolay tahliye olabilir.

Orkun Bey,

Çoğunlukla çoklu döküşlerle çalışıyorsunuz ancak genellikle üzerine çalıştığınız hacim olan 240ml'yi iki basamaklı döküş olarak işleyecek olsanız, 30sn blooming 60gr., sonrasında kalan miktarı tek döküş olarak mı tercih edersiniz. Yoksa blooming ve ikinci döküş miktarlarını değiştirmeyi mi tercih ederdiniz?

potansiyeli çok yüksek ama zor bir çekirdekti benim denemelerimde. bir çok demleme yöntemiyle denedim, favorim pour over oldu. Diğer yöntemlerde bir şekilde reyhan tadı çok baskındı ve bu keyifli bir deneyim olmaktan uzaktı. moka pot ile kısmen hoş tatlar elde ettim, çoğunlukla 1 -2 bardak içtikten sorna yeter biraz normal kahve içmek istiyorum dedirtti. aeropress ile henüz çok toyum o nedenle en kötü deneyimlerimi aeropress ile yaşadım. ama pour over ile bu kahve ile neler elde edilebileceğini keşfettim adeta. çok lezzetli, aşırı meyvemsi, reyhan gene orda ama diğer aromalarla birlikte bir ahenk içersinde.

pour over tarifimi vereyim:
v-dripper
timemore 33 klik
22g - 400ml
80ml su döküp 30 saniye blooming
geri kalan suyu tek seferde 1:20sn yi hedefleyerek döküyorum. ilk iş karıştırıyorum sonra da 2:00 civarı bir spin atıp 2:40 civarı bitiriyorum.

özel bir tat ama ufak hataları affetmeyen bir kahveydi benim deneyimim.

potansiyeli çok yüksek ama zor bir çekirdekti benim denemelerimde. bir çok demleme yöntemiyle denedim, favorim pour over oldu. Diğer yöntemlerde bir şekilde reyhan tadı çok baskındı ve bu keyifli bir deneyim olmaktan uzaktı. moka pot ile kısmen hoş tatlar elde ettim, çoğunlukla 1 -2 bardak içtikten sorna yeter biraz normal kahve içmek istiyorum dedirtti. aeropress ile henüz çok toyum o nedenle en kötü deneyimlerimi aeropress ile yaşadım. ama pour over ile bu kahve ile neler elde edilebileceğini keşfettim adeta. çok lezzetli, aşırı meyvemsi, reyhan gene orda ama diğer aromalarla birlikte bir ahenk içersinde.

pour over tarifimi vereyim:
v-dripper
timemore 33 klik
22g - 400ml
80ml su döküp 30 saniye blooming
geri kalan suyu tek seferde 1:20sn yi hedefleyerek döküyorum. ilk iş karıştırıyorum sonra da 2:00 civarı bir spin atıp 2:40 civarı bitiriyorum.

özel bir tat ama ufak hataları affetmeyen bir kahveydi benim deneyimim.
Hocam teyit için soruyorum. Timemore 33 klik değil mi? Otuz üç?

Orkun Bey,

Çoğunlukla çoklu döküşlerle çalışıyorsunuz ancak genellikle üzerine çalıştığınız hacim olan 240ml'yi iki basamaklı döküş olarak işleyecek olsanız, 30sn blooming 60gr., sonrasında kalan miktarı tek döküş olarak mı tercih edersiniz. Yoksa blooming ve ikinci döküş miktarlarını değiştirmeyi mi tercih ederdiniz?
Şu an elimde o kahveden olmadığı için tahmini bir şey söylemeye çalışacağım. Daha tutarlı bir şey söyleyebilmek adına da belli bir zamandır düzenli kullandığım Cafec Traditional filtrenin akış performansını düşünerek tahmini bir şey söyleyeceğim. (Kahveyi bu şekilde hiç denemediğim için iyi sonuç verme ya da vermeme ihtimali var.) 70 ml ön demleme yapıp 35. saniye sonrasında 240'a 20-25 saniye içerisinde tamamlardım sanırım. Yarın bu bahsettiğimi ve iyi çıkabilecek bir denememi paylaşmak için dükkanda Cafec ile deneyip öyle de sonuçları paylaşırım sizlerle.

Espirinizi gerçeğe dönüştüreyim o zaman. 😁

Bir reçete denedim bugün dükkanda. Hario çentikli 100l'lü filtreyle denedim öncelikle buna dikkat edelim denerken. Cafec filtresi olanlar süre hedefli değirmenlerine daha ince ayar yapabilirler.

Patrik Rolf'un iki eşit basamak döküşlü 1/16.7 12/200 reçetesini çok ufak değişimler yaparak demledim. Yaptığım değişimlerden biri merkez döküş yapmadan düzenli spiral döküş yapmak, ötekisi kalın partiküllerin yatağın çok yükselmesi sebebinden dolayı V60 kenarlarına yapışması sebebiyle iki ya da üç tur Rao Spin yapmak. (kaşıkla ufak bir girdap da oluşturulabilir yatağa batırmadan kaşığı.)

Reçete:

12/200
Öğütme: Ek43 T (1-16 öğütme tablosu olan) 14'te öğütme.

Su: 91 derece

Ön demleme (ilk döküş): 100 ml, 50 ml'e kadar şiddetli döküş, geri kalanı hafif orta arası şiddette döküş. 10-15 saniyede döküşü bitirme hedefimiz var. 25. Saniye ön demleme bitiş.

İkinci basamakta 100 ml e kadar döküş. 45. Saniyede dökmeyi bitiriş. Sonrasında iki üç tur Rao Spin.

Toplam süre: 02:40

Tavsiye: Su sıcaklığını 94 yapmanızı tavsiye ederim. Dükkanda su Marco Su Isıtıcısından alındığı için kettle'ı ne kadar ön ısıtma yapsam da su sıcaklığını arttıramıyorum ortam da soğuk olduğundan. Bundan dolayı daha yüksek sıcaklıklarda deneyemedim.

Keyifli demlemeler!

Stoklarımın tükenmesi ve beceriksizliğim yüzünden denk getirememe problemim üzerine Caddebostan şubeden dün satın aldığım kahvedir kendisi. Kavrum tarihi biraz eski, daha yenisi varmış ama arkadaş tek başına olduğu ve depoya gidemediği için mecburen aldım. Paketi attım, fakat 1 ay civarı olmuş kavrulalı yanlış hatırlamıyorsam. Ki zaten şahsen Afrika çekirdeklerini hele ki NP ise 10 gün+ bekletme taraftarıyım. Bu yüzden çok da bir şey olmaz yahu, içinde kafein var en azından diyerek aldım.

Evet, 1 ay biraz fazlaymış, yine de içiyorum işte.

C40 ile 23 klik, 30/450, 92 derece, v60, hario esmer filtre, 75 ml 30 sn bloom, düşük debide ilk döküm 185, ikinci döküm 1:30'da 190 ml olacak şekilde ilerledim, veee sonuç, tıkanma yaşadım, 4:50 gibi ancak bitti demlenme. 4:30'da aldım zaten dripperı. Yine de korktuğum gibi acı olmadı. Fakat istediğim verimi elde edemedim. Dedim ben bunu adam ederim,

Az önce 12/180, 96 derece, C40 26 klik, 30 ml 30 sn blooming, ardından 2 parça halinde 75ml döküm yaptım. Yatağı minimal ajite ettim. Olduğu kadar artık. Birazcık underextract oldu. 2:50'de bitti demlenme. Ama tıkanma olmadı. Yine de diğer kahvelerde daha hızlı draw oluyor aynı reçete.

Her neyse, bir dahakine C40 ile 25 klik, 96 derece gideceğim. Sanırım 25klikte tam istediğim yeri bulacağım. Bakalım.

Sonuç: Reyhan süper baskın, öyle de demle, böyle de demle reyhan buram buram. Lakin başlangıç çok yumuşak olurken, kahvenin bitişi acılaşıyor, ama öyle böyle değil. Jet gibi fırlıyor arkadan acılık. Hayır, overextract değildi, kahvenin karakteristiği olduğuna adım gibi eminim, keza sadece bitişi böyle. Uzun bir bitişi var, gövdesi ortanın bir tık altı. Asidite ise 5 üzerinden net bir 4. 4'e cuk diye oturuyor. Floral mı ? Floral!. Meyvemsi mi? Meyvemsi!. Fakat o sululuk yok gibi diğer içtiğim etiyopyalara kıyasla. Birazcık kurutuyor damağı sanki. Belki de benimki fazla okside olmuştur ondandır. Hatta kesin ondandır, bu asiditeye bu kuruluk saçma zaten.
Son Notum: Bir daha alır mıyım bilemiyorum, birinden tazesini deneyip "Vay anasını, aslında ne kadar da farklıymış" demediğim sürece bu fiyata almayı düşünmüyorum. Wolichu Wachu candır!!

EDİT: Yahu burası aralık kavrumuymuş, neyse yazdık bir kere, benimki kasım kavrumu. Bilginize sunarım

Son düzenleme:
İnanılmaz aromatik bir fincan veriyor, günün her saati içilebileceğini düşünmesem de (damağı yorar) keyifle tükettiğim bir paket oldu diyebilirim. Bahsedildiği gibi tat ve koku olarak reyhan hissediliyor, aynı zamanda meyvemsi, notalarında nektarin ve böğürtlen geçiyor, nektarin notalarını aldım böğürtlenin üzerinde hala çalışıyorum :)

V60
Timemore c2 (kaç click olduğunu bilmiyorum değirmenden değirmene clicklerin değişebildiğini de duymuştum, kendim de fincandan fincana ayarlıyorum)
Cafec traditional
Düşük sıcaklıklar underextractiona sebep oldu, olabildiğince sıcak bir su kullanıyorum.
12/200 kahve-su oranı
Üç parçalı demleme (30 gr suyla agresif döküş (blooming), 30. saniyede suyu 100 grama tamamlama (kontrollü döküş), 1.15'te kalan suyun tamamını yavaşça ekliyorum, sonda bir-iki tur spin)

Genel olarak beğendim, hatta bazen hazır indirimdeyken ikinci paketi alsam mı diye düşünmüyor değilim. Aromatik ve farklı bir fincan arayışındaysanız bir şans verebilirsiniz.

İnanılmaz aromatik bir fincan veriyor, günün her saati içilebileceğini düşünmesem de (damağı yorar) keyifle tükettiğim bir paket oldu diyebilirim. Bahsedildiği gibi tat ve koku olarak reyhan hissediliyor, aynı zamanda meyvemsi, notalarında nektarin ve böğürtlen geçiyor, nektarin notalarını aldım böğürtlenin üzerinde hala çalışıyorum :)

V60
Timemore c2 (kaç click olduğunu bilmiyorum değirmenden değirmene clicklerin değişebildiğini de duymuştum, kendim de fincandan fincana ayarlıyorum)
Cafec traditional
Düşük sıcaklıklar underextractiona sebep oldu, olabildiğince sıcak bir su kullanıyorum.
12/200 kahve-su oranı
Üç parçalı demleme (30 gr suyla agresif döküş (blooming), 30. saniyede suyu 100 grama tamamlama (kontrollü döküş), 1.15'te kalan suyun tamamını yavaşça ekliyorum, sonda bir-iki tur spin)

Genel olarak beğendim, hatta bazen hazır indirimdeyken ikinci paketi alsam mı diye düşünmüyor değilim. Aromatik ve farklı bir fincan arayışındaysanız bir şans verebilirsiniz.
hangi suyu kullaniyorsunuz?

16.12 kavrumlu kahveyi 1.15 ile 15.15 demledim. Başta reyhan tadı aldım tam soğumaya başlarken tatlı kırmızı meyve tadı geldi soğurken züberin portakallı çikolata tatlısına yakın bir tad aldım büyük ihtimalle önceki akşam yememden çağrışım yaptı. Genel olarak beğendim. Elimde bulunmasını isteyeceğim kahvelerden biri oldu.

Geri