Evet, bu satırları bir günde yaklaşık 600gr kahveyi ziyan etmiş olsa da, sorunu -kısmen- çözmüş mağrur bir komutan edasıyla yazıyorum
Geçtiğim aşamaları detaylıca yazayım, ustaların pek ihtiyacı yok ama benim gibi amatörler için yol gösterici olacağı kanaatindeyim.
Öncelikle yukarıda belirttiğim detaylar ve aldığım shotlardan sonra
@fonder ' in dediği gibi başka kahvelerle deneme yaptım. İlk olarak A4 kahve Guatemala Santa Rosa (02.03.2025 kavrum) ile denedim, sonuç yine hüsran. Daha kahveyi içmeden ağzıma götürürken buram buram tuz kokusu alıyorum.
Her iki kahvenin tadım notlarında çikolata olduğu ve her ne kadar omni/medium kavrum olsa da espresso ağırlıklı oldukları için aldığım tadın tuz değil de bitterin acılığı olabilme ihtimalini aradan çıkarmak için ristretto (1:1 oran) denedim.
Aldığım shotların videolarını koymuyorum zira 16gr kahve 17 sn. de 17gr (+/-) çıktı olacak şekilde 91,95 ve 85 derecede 3 farklı deneme yaptım. Her birinde de tuz tadı ve kokusu yine baskındı.
Sonrasında çıktı aldığım kahvelerden birine bir miktar tuz döküp bitterliği azaltmayı denedim, bitter tat azaldı tuz kaldı.
Bir sonraki denememde öğüttüğüm kahvenin içine bir miktar tuz döküp o şekilde shot aldım, yine bitter tat azaldı tuz kaldı.
Kesin emin oldum ki, dilimin üzerini uyuşturan ağzımda kuruluğa yol açan bu tat bitter acılığı değil. Bildiğin tuz, koyun gibi tuz yalayıp durdum bütün gün.
Bu tuz tadından bir türlü kurtulamadığım için oturup hayatımı sorgulamaya başladım. Tek istediğim güzel kahve içmekti, geldiğim noktaya bakınca kendime şaşırdım. Değirmen hizalı mı diye mikrometre ile ölçüm yapmaktan tut, kendi suyumu yapmak için kimya depolarını arayıp "elinizde magnezyum klorür hexahidrat var mı?" diye sormaya, evde erlen kabı, hassas tartı ile gramın yüzde biri hassasiyetle solüsyon hazırlamaya kadar... Alt tarafı kahve içecektik olay buraya nasıl geldi
Velhasıl kelam, canımı sıkan ve ısrarla üstüne gitmeme sebep olan ise bu kadar araştırmaya, uğraşmaya rağmen kendi yaptığım düzgün bir espresso içememiş olmam. Ama dediğim gibi pes etmeyip devam ettim. Buzlukta vakti zamanında alıp vakumladığım ve üzerine EKV yazıp bıraktığım orta kavrumdan çok az daha açık 80gr. civarında bir kahve buldum. Normalde yeni başlayanlar için koyu/espresso kavrum ile deneyin, orta ve açık kavrum uğraştırır derler, doğrudur da. İlk denememde öğütüm umduğundan kalın olduğu için ziyan olsa da ayarlayıp ikinci denemede süre ve çıktı olarak güzel bir shot aldım.
16 / 40 28sn.
Bardağı ağzıma götürürken "şeftalimi lan o?" dediğimi hatırlıyorum

İlk yudumu aldım, evet şeftali ile mango arasında bir tat

Allah' ım sana geliyorum. İnternetten alışveriş yaptığım kavuruculardan sipariş geçmişlerime bakıp kahvenin Sezy' nin Ethiopia Keramo Village olduğunu keşfettim. Tadım notlarında ise şeftali/ mango/tatlı yazıyordu

Uzun zamandır hiç bu kadar sevinmemiştim. İlk kez tuz kokmayan ve tatmayan bir shot aldım. Evet ekşiydi, tam çözülmemişti ama tuzlu değildi.
Kahvenin naturel, 2200 rakımlı olması sebebiyle sıcaklığı 95 dereceye çıkarıp, öğütümü inceltip, pedal ile akış kontrolü sağlayarak 80gr. lık kahvenin sonunda buram buram şeftali ve mango kokusu eşliğinde neredeyse tertemiz bir bardak elde ettim nihayet.
17 / 42
Sezy Ethiopia Keramo Village
Bir önceki shotta aşırı ince öğütümden dolayı kanallanma olduğu için ve son kahvem olduğu için pedalı 8 barı geçmemek için baya bir kurcalamışım

. İtiraf edeyim bu da birazcık underextract, asidik bir kahve idi ama aromalar belirgindi.
Peki bu zamana kadar hiç mi kahve değiştirmedin be adam? derseniz, değiştirdim. Ama hep farklı sorunlara odaklanıyordum. İlk makinem 15 bar basınç üretip sıcaklığı ayarlayamıyordu, ikinci makinem (flair58 hala bende) elektrikli değil sıcaklığı koruyamıyor, ayrıca contalarından birinde yırtık olduğu için yeterli basınç oluşturamıyorum, üçüncüsü breville, kendisiyle çok kısa bir birlikteliğim olduğu için yorum yapamıyorum. Hep bir sorun vardı ve ben hep başka değişkenleri değiştiriyordum. Spada Motion, Null Two, A Roasting Lab, Sezy gibi kavurucuların yanı sıra Montag, Fam, Petra gibi gidip espresso içtiğim yerlerden aldığım kahveleri denedim. Ama genel olarak motion kullandım çünkü spada' nın amiral gemisi sayılacak çok tutarlı bir kahve. En azından kahvenin yanlış kavrum olma ihtimalini ortadan kaldırmak ve bir değişkeni sabitlemek istedim.
Sorun kahvede mi peki? Hayır, sorun sanırım çikolata notaları olmasından. Şöyle bir düşündüm, elimdeki kahveler dahil olmak üzere geriye dönük espresso denemek için aldığım bütün kahvelerde ya çikolata, ya da kakao var.
Nasıl oluyor inanın bilmiyorum ama çikolata ve kakao' yu espresso deneyince tuz tadı alıyorum. Neden kaynaklandığına dair fikriniz varsa gerçekten öğrenmek isterim. Ben de araştıracağım.
Tabi biraz erken konuşuyorum aslında, farklı kahveler alıp onlarla da denemek lazım. En azından ilk kez de olsa tuz kokusu olmayan kendi demlediğim güzel bir espresso içebildim bugün.
Ziyan ettiğim kahveler için doğadan, kahve sektöründe çalışan çiftlikteki işçilerden kavuruculara kadar herkesten özür diliyorum. Posaları sitenin bahçesindeki çiçeklerin dibine, içilmeyecek shotları da sütlü içecek sevmesem de öğrenmek adına bulaşık deterjanı ile buharda köpürtüp latte art denemek için değerlendirmeye çalıştım. Yine de yazık oldu tabi
Öneride bulunan, okuyan herkese teşekkür ederim... (Bundan sonra "Bugün içtiğiniz espresso" başlığında görüşmek üzere

)