• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Selamlar, herkese önerileri ve yardımseverliğinden ötürü teşekkür ederim.

Shot almadan önce kazandaki 800ml suyu da boşaltmayı unutmayın, yoksa alacağınız shot yine filtrelenmiş eski su ile olur

Öncelikle makinenin suyunu boşaltıp, hazneyi temizledikten sonra makinenin kendi filtresini çıkartarak 5lt lik buzdağı su ekledim (PPM 76). Buhar kazanı kapalıydı, suyun bir kısmını da kazana aktararak eski suyun tamamını değiştirdiğimi düşünüyorum.

Kahvesiz, bardağa su shot alın, tadına ve PPM'ine bakın.

Sıcaklık PID' de 94 derece ayarlı 22sn boyunca shot aldım. 2 kanallı portafiltrenin ucuna yerleştirdiğim termometrede bu süre zarfında 88-90 derece arası çıktı sıcaklığı elde ettim.

TDS ölçümü ise (soğukken 76ppm);
83 derecede 176
75 derecede 167
60 derecede 153
50 derecede 141...

olarak ölçtüm. Tadım yapabilmek için kettle da da aynı 5lt' lik şişeden suyu kaynattım. Tat konusunda herhangi bir fark göremedim.

Bunları denedikten sonra birkaç shot denemesi daha yaptım.

16/40 (1/2.5 oran)
94 derece Buzdağı su 76ppm
Spada Motion 25.02.2025 kavrum (vacuvin ile 07.03.2025 tarihinden bu yana şişede vakumlu)
DF64 (Gen2) öğütücünün ayar göstergesi 19' da iken (tabi bu herkesin makinesinde farklılık gösterecektir ancak fikir vermesi açısından söylüyorum).

Işık ve çekim açısı için özür dilerim, ilerlememi kayıt altına almak için süreyi de çekmeye çalışıyorum.

32sn.

Videoda pek belli olmasa da 20.saniyeden sonra birkaç yerde mikro boyutta kanallanma gözlemledim. Makinenin gövdesinde toplasam 15-20 kılcal kahve damlası lekesi vardı.

Aldığım tat, aşırı acı Türk kahvesi (mahalledeki bir çay ocağına gidip Türk kahvesi içtiyseniz bilirsiniz :) ) ve yanmış bitter çikolata ve ne yazık ki hafiften tuzluluk...

Bu aşamada biliyorum ki öğütümü çok az daha kalınlaştırmam gerekiyor zira makinenin grup başlığındaki basınç 11 bara kadar çıkmıştı.

1 çentik daha kalınlaştırıp tekrar denedim, öğütüm hariç herşey aynı

16/40 (1/2.5 oran)

Işığı düzelttim :)

26sn. Grup başlığındaki basınç 9,5-10 bar seviyesindeydi.

Bu fincanda (çerez kasesi) ise acı Türk kahvesi tadı gitmiş ancak teşbihte kusur olmasın, kız istemeye gittiğinizde tuzlu kahve içmiş gibi tuz tadı daha belirgindi. Dudaklarımda kuruluk, su içme isteği oluşturdu.

Her iki videoda da kanallanma göremedim, ikinci videoda da 20-21.saniyede sol üstte anlık kılcal bir fışkırma oluyor ancak bu o kadar sorun teşkil etmiyor araştırdığım kadarıyla. Ben aslında kahvenin renginin dönüşümünü gözlemliyorum. Koyudan açığa doğru eşit bir şekilde geçiyorsa sepetin içinde eşit bir su akışı vardır diyorum. Yani etrafa su sıçramasından ziyade içerdeki kahve eşit bir şekilde dağılmış ve tamp yapılmış olarak yorumluyorum. Bu konuda sizin de görüşlerinizi almak isterim.

Şimdi bu aşamada ne yapmam gerekiyor? Öğütüm kalınlığı iyi gibi. Bitter tadı rahatsız edici olsa çıktı miktarını azaltabilirim ama tuzluluk bu aralıkta olmaması gerekiyor. Benim az da olsa çikolata tadını almış olmam, ancak ufak dokunuşlarla bunu belirginleştirmem gerekiyor. Ama bundan sonra ne denersem deneyeyim daha kötüye gidiyor :)

Önerilerinize açığım :)

Merhaba, başka kahveyle de denemeler yaptınız mı? Kullandığınız kahvenin kötü kavrulmuş olması ihtimali ağır basıyor.

Akış gayet iyi görünüyor açıkçası belki basıncı yavaş yavaş artırıp ön demlemeyi daha uzatabilirsiniz çünkü akış bir anda aniden başlıyor. Ben Mara kullanıyorum bunu otomatik yapıyor ve düzgün akış almaya yardımcı oluyor.

Merhaba, başka kahveyle de denemeler yaptınız mı? Kullandığınız kahvenin kötü kavrulmuş olması ihtimali ağır basıyor.

Akış gayet iyi görünüyor açıkçası belki basıncı yavaş yavaş artırıp ön demlemeyi daha uzatabilirsiniz çünkü akış bir anda aniden başlıyor. Ben Mara kullanıyorum bunu otomatik yapıyor ve düzgün akış almaya yardımcı oluyor.

Aylık alımdan edindiğim a4 ün Guatemalası var espresso kavrum ama degassing bitsin diye bekliyorum. Yarın açıp onunla da deneyeceğim. Filtre kavrum başka kahveleri var onları da deneyim.

Flow kontrolü yaptım hem pid'den (5.sn de dur 4sn demle devam et şeklinde) hem de pedalla 2 bara ulaşınca akışı kesip 7 8 sn. sonra 9 bara ulaşıp 20gr civarında 6 bara düşürerek denemeler yaptım. Tuz tadı gitmiyor.

İkinci videodaki ayarla salami shot yaptım 4 fincanla ilk 2 fincanda zehir gibi tuz, 3 te gövdesiz az tuzlu bitter çikolata 4 te ise aşırı sulu tuzsuz aromasız bir tat var. Kafayı yiycem resmen :)

Evet, bu satırları bir günde yaklaşık 600gr kahveyi ziyan etmiş olsa da, sorunu -kısmen- çözmüş mağrur bir komutan edasıyla yazıyorum :)

Geçtiğim aşamaları detaylıca yazayım, ustaların pek ihtiyacı yok ama benim gibi amatörler için yol gösterici olacağı kanaatindeyim.

Öncelikle yukarıda belirttiğim detaylar ve aldığım shotlardan sonra @fonder ' in dediği gibi başka kahvelerle deneme yaptım. İlk olarak A4 kahve Guatemala Santa Rosa (02.03.2025 kavrum) ile denedim, sonuç yine hüsran. Daha kahveyi içmeden ağzıma götürürken buram buram tuz kokusu alıyorum.

Her iki kahvenin tadım notlarında çikolata olduğu ve her ne kadar omni/medium kavrum olsa da espresso ağırlıklı oldukları için aldığım tadın tuz değil de bitterin acılığı olabilme ihtimalini aradan çıkarmak için ristretto (1:1 oran) denedim.

Aldığım shotların videolarını koymuyorum zira 16gr kahve 17 sn. de 17gr (+/-) çıktı olacak şekilde 91,95 ve 85 derecede 3 farklı deneme yaptım. Her birinde de tuz tadı ve kokusu yine baskındı.

Sonrasında çıktı aldığım kahvelerden birine bir miktar tuz döküp bitterliği azaltmayı denedim, bitter tat azaldı tuz kaldı.
Bir sonraki denememde öğüttüğüm kahvenin içine bir miktar tuz döküp o şekilde shot aldım, yine bitter tat azaldı tuz kaldı.

Kesin emin oldum ki, dilimin üzerini uyuşturan ağzımda kuruluğa yol açan bu tat bitter acılığı değil. Bildiğin tuz, koyun gibi tuz yalayıp durdum bütün gün.

Bu tuz tadından bir türlü kurtulamadığım için oturup hayatımı sorgulamaya başladım. Tek istediğim güzel kahve içmekti, geldiğim noktaya bakınca kendime şaşırdım. Değirmen hizalı mı diye mikrometre ile ölçüm yapmaktan tut, kendi suyumu yapmak için kimya depolarını arayıp "elinizde magnezyum klorür hexahidrat var mı?" diye sormaya, evde erlen kabı, hassas tartı ile gramın yüzde biri hassasiyetle solüsyon hazırlamaya kadar... Alt tarafı kahve içecektik olay buraya nasıl geldi :)

Velhasıl kelam, canımı sıkan ve ısrarla üstüne gitmeme sebep olan ise bu kadar araştırmaya, uğraşmaya rağmen kendi yaptığım düzgün bir espresso içememiş olmam. Ama dediğim gibi pes etmeyip devam ettim. Buzlukta vakti zamanında alıp vakumladığım ve üzerine EKV yazıp bıraktığım orta kavrumdan çok az daha açık 80gr. civarında bir kahve buldum. Normalde yeni başlayanlar için koyu/espresso kavrum ile deneyin, orta ve açık kavrum uğraştırır derler, doğrudur da. İlk denememde öğütüm umduğundan kalın olduğu için ziyan olsa da ayarlayıp ikinci denemede süre ve çıktı olarak güzel bir shot aldım.

16 / 40 28sn.

Bardağı ağzıma götürürken "şeftalimi lan o?" dediğimi hatırlıyorum :) İlk yudumu aldım, evet şeftali ile mango arasında bir tat :) Allah' ım sana geliyorum. İnternetten alışveriş yaptığım kavuruculardan sipariş geçmişlerime bakıp kahvenin Sezy' nin Ethiopia Keramo Village olduğunu keşfettim. Tadım notlarında ise şeftali/ mango/tatlı yazıyordu :) Uzun zamandır hiç bu kadar sevinmemiştim. İlk kez tuz kokmayan ve tatmayan bir shot aldım. Evet ekşiydi, tam çözülmemişti ama tuzlu değildi.

Kahvenin naturel, 2200 rakımlı olması sebebiyle sıcaklığı 95 dereceye çıkarıp, öğütümü inceltip, pedal ile akış kontrolü sağlayarak 80gr. lık kahvenin sonunda buram buram şeftali ve mango kokusu eşliğinde neredeyse tertemiz bir bardak elde ettim nihayet.

17 / 42
Sezy Ethiopia Keramo Village

Bir önceki shotta aşırı ince öğütümden dolayı kanallanma olduğu için ve son kahvem olduğu için pedalı 8 barı geçmemek için baya bir kurcalamışım :) . İtiraf edeyim bu da birazcık underextract, asidik bir kahve idi ama aromalar belirgindi.

Peki bu zamana kadar hiç mi kahve değiştirmedin be adam? derseniz, değiştirdim. Ama hep farklı sorunlara odaklanıyordum. İlk makinem 15 bar basınç üretip sıcaklığı ayarlayamıyordu, ikinci makinem (flair58 hala bende) elektrikli değil sıcaklığı koruyamıyor, ayrıca contalarından birinde yırtık olduğu için yeterli basınç oluşturamıyorum, üçüncüsü breville, kendisiyle çok kısa bir birlikteliğim olduğu için yorum yapamıyorum. Hep bir sorun vardı ve ben hep başka değişkenleri değiştiriyordum. Spada Motion, Null Two, A Roasting Lab, Sezy gibi kavurucuların yanı sıra Montag, Fam, Petra gibi gidip espresso içtiğim yerlerden aldığım kahveleri denedim. Ama genel olarak motion kullandım çünkü spada' nın amiral gemisi sayılacak çok tutarlı bir kahve. En azından kahvenin yanlış kavrum olma ihtimalini ortadan kaldırmak ve bir değişkeni sabitlemek istedim.

Sorun kahvede mi peki? Hayır, sorun sanırım çikolata notaları olmasından. Şöyle bir düşündüm, elimdeki kahveler dahil olmak üzere geriye dönük espresso denemek için aldığım bütün kahvelerde ya çikolata, ya da kakao var.

Nasıl oluyor inanın bilmiyorum ama çikolata ve kakao' yu espresso deneyince tuz tadı alıyorum. Neden kaynaklandığına dair fikriniz varsa gerçekten öğrenmek isterim. Ben de araştıracağım.

Tabi biraz erken konuşuyorum aslında, farklı kahveler alıp onlarla da denemek lazım. En azından ilk kez de olsa tuz kokusu olmayan kendi demlediğim güzel bir espresso içebildim bugün.

Ziyan ettiğim kahveler için doğadan, kahve sektöründe çalışan çiftlikteki işçilerden kavuruculara kadar herkesten özür diliyorum. Posaları sitenin bahçesindeki çiçeklerin dibine, içilmeyecek shotları da sütlü içecek sevmesem de öğrenmek adına bulaşık deterjanı ile buharda köpürtüp latte art denemek için değerlendirmeye çalıştım. Yine de yazık oldu tabi :(

Öneride bulunan, okuyan herkese teşekkür ederim... (Bundan sonra "Bugün içtiğiniz espresso" başlığında görüşmek üzere :) )

Sorunu çözmüş olmanıza sevindim. Birçok kişi istediği sonucu alamayınca kendini sorguluyor ama düzgün bir değirmen varsa ve büyük bir hata yapılmıyorsa her zaman içilebilir bir sonuç alınmalı. Aksi halde ya kahve kötüdür ya da damak tadınıza uymamıştır. Espresso için satılan her kahveye çikolata kuruyemiş yazılıyor dolayısıyla ben bu tadım notlarını gördüğümde kaçıyorum. Filtre için nasıl kahve seçiyorsam espresso için de aynısını yapmaya çalışıyorum.

Sorun kahvede mi peki? Hayır, sorun sanırım çikolata notaları olmasından. Şöyle bir düşündüm, elimdeki kahveler dahil olmak üzere geriye dönük espresso denemek için aldığım bütün kahvelerde ya çikolata, ya da kakao var.
Maalesef Türkiye'de kahve kavuran firmalar filtre kahvede gösterdikleri cesareti espresso için gösteremiyorlar. Hala koyu kavrum aromaların baskılandığı, bitter kakao tadlarının ağır bastığı kahvelere bizi mahkum ediyorlar.

Arkadaşlar Merhaba, yakın zamanda sage marka barista express impress model bir makina almıştım. kutudan çıkan sepetin yerine amazondan bu modele uyumlu 18-22 gr IMS sepet sipariş vermiştim tabi alltsız portafilter de sorunum şu belki bilen vardır makina da hem öğütücü hem de bir tamper görevi gören bir bölüm mevcut 18 gram kahve olarak dikkate aldığımda öğütüm ve tamp işleminden sonra sepet içinde yetersiz kahve uyarısı alıyorum fakat kahveyi tamamlamaya çalıştığımda bu sefer de kahve gramajı 18 değil 22 gramlara çıkıyor. Bu anlattığım kısım otomatik dozajlama kısmıyla yaptığımda bir de bunu manuel dozajlama özelliği mevcut bu özelliği kullanarak öğütücü içerisine 18 gr kahve koyup öğüttüğümde ve çıktıyı almaya başladığımda bu sefer çok hızlı bir çıktı alıyorum. Aklımdaki soru şu gramaj olarak bu sepet büyük mü geldi. Ya da ben bir yerlerde bir hata yapıyorum. Ayrıca kutudan çıkan ekipman ile 18 gram kahve baz aldığımda yine aynı değirmen ayarlarıyla bir problem yaşamıyorum. Biraz karışık anlatmış olabilirim. Şimdidem kusura bakmayın.

Precision sepetlerde daha çok delik oluyor ve bu sebeple daha ince öğütüm gerekiyor. Daha ince öğütünce de daha çok kahve koymanız gerekiyor. Kahveyi gramaj olarak değil hacimsel olarak düşünmeniz gerekiyor. Sepetin belirli bir hacmi kadar kahve koyulmalı, onu da deneyerek görebilirsiniz.

Öncelikle gramajı artırn, yeterli hacim yakaladığınızda gerekirse inceye gidin. Veya puck screen kullanarak daha inceye gitme ve hacim ihtiyacını bir miktar azaltabilirsiniz.

Bir süredir iyi espresso içmek ve damak tadı oluşturmak için çeşitli yerlerde espresso içiyorum. Tavsiye üzerine dün de parsa’da içtim. Barista arkadaşa tavsiyesi üzerine geldiğimi ve nitelikli kahve içmek istediğimi söyledim. O da bana etiyopya çekirdeğinden espresso yaptı. Bundan önce içtiğim espressoların tamamını ekşi bulmuştum ama önceki gittiğim cafeler bu cafe gibi tanınmış değildi. Bu içtiğim espresso da maalesef benim için oldukça ekşiydi. Burada yazılanlar gibi meyvemsi tatların hiçbirini alamadım. Barista arkadaşa bilgimin çok olmadığını, espresso içmeye yeni başladığımı, fincanın oldukça ekşi olduğunu söyledim. Kendisi çok ilgiliydi sağolsun yeniden bir kalibrasyon ayarı yapacağını ve yeni bir fincan ikram edeceğini, eğer onda da aynı ekşiliği tadarsam bunun normal olduğunu söyledi. Ayarlamaları yaptıktan sonra yeni fincandaki kahve de aynı ilk fincan kadar ekşiydi, tatları tamamen aynıydı. Barista arkadaş bunun normal olduğunu, nitelikli kahvelerdeki bu denli bir ekşiliğin normal olduğunu söyledi. Bu arada ekşi derken tam böyle limon ekşiliği değil farklı bir ekşi tat geliyor dilime. Benle birlikte espresso içen diğer iki arkadaş da fincanları oldukça ekşi buldu. Barista arkadaş bir de Brezilya kahvesi ikram edeceğini, onun bu kadar ekşi olmadığını, ben nitelikli kahve içmek istediğimi söylediğim için etiyopyayı yaptığını söyledi. Brezilya çekirdeğinden yaptığı espresso gerçekten dediği gibi çok ekşi değildi ama ondan da inceden bir ekşi tat geliyordu. Barista arkadaş sağolsun çok ilgilendi ve bilgilendirdi bizi burdan bir kez daha teşekkür ediyorum kendisine. Şimdi merak ettiğim bu ekşilik aslında gerçekten iyi bir espresso ekşiliği mi, olması gereken mi yoksa bir yerde bir yanlışlık mı var? Espresso olarak bu içtiğim belki 7-8. Espresso ve hepsinde aynı ekşiliği aldım. Burada yazılan o egzotik meyve tatlarını hiçbir zaman alamadım. Yalnızca bu en son parsa’da içtiğim ilk espresso bittikten 4-5dk sonra ağzımda sanki hoş bir tat kaldı hepsi bu. Tecrübeli arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.

Bir süredir iyi espresso içmek ve damak tadı oluşturmak için çeşitli yerlerde espresso içiyorum. Tavsiye üzerine dün de parsa’da içtim. Barista arkadaşa tavsiyesi üzerine geldiğimi ve nitelikli kahve içmek istediğimi söyledim. O da bana etiyopya çekirdeğinden espresso yaptı. Bundan önce içtiğim espressoların tamamını ekşi bulmuştum ama önceki gittiğim cafeler bu cafe gibi tanınmış değildi. Bu içtiğim espresso da maalesef benim için oldukça ekşiydi. Burada yazılanlar gibi meyvemsi tatların hiçbirini alamadım. Barista arkadaşa bilgimin çok olmadığını, espresso içmeye yeni başladığımı, fincanın oldukça ekşi olduğunu söyledim. Kendisi çok ilgiliydi sağolsun yeniden bir kalibrasyon ayarı yapacağını ve yeni bir fincan ikram edeceğini, eğer onda da aynı ekşiliği tadarsam bunun normal olduğunu söyledi. Ayarlamaları yaptıktan sonra yeni fincandaki kahve de aynı ilk fincan kadar ekşiydi, tatları tamamen aynıydı. Barista arkadaş bunun normal olduğunu, nitelikli kahvelerdeki bu denli bir ekşiliğin normal olduğunu söyledi. Bu arada ekşi derken tam böyle limon ekşiliği değil farklı bir ekşi tat geliyor dilime. Benle birlikte espresso içen diğer iki arkadaş da fincanları oldukça ekşi buldu. Barista arkadaş bir de Brezilya kahvesi ikram edeceğini, onun bu kadar ekşi olmadığını, ben nitelikli kahve içmek istediğimi söylediğim için etiyopyayı yaptığını söyledi. Brezilya çekirdeğinden yaptığı espresso gerçekten dediği gibi çok ekşi değildi ama ondan da inceden bir ekşi tat geliyordu. Barista arkadaş sağolsun çok ilgilendi ve bilgilendirdi bizi burdan bir kez daha teşekkür ediyorum kendisine. Şimdi merak ettiğim bu ekşilik aslında gerçekten iyi bir espresso ekşiliği mi, olması gereken mi yoksa bir yerde bir yanlışlık mı var? Espresso olarak bu içtiğim belki 7-8. Espresso ve hepsinde aynı ekşiliği aldım. Burada yazılan o egzotik meyve tatlarını hiçbir zaman alamadım. Yalnızca bu en son parsa’da içtiğim ilk espresso bittikten 4-5dk sonra ağzımda sanki hoş bir tat kaldı hepsi bu. Tecrübeli arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.
İçtiğiniz Etiyopya yıkanmış ise, papatya tarzı bir çiçeksilik, natural ise kayısı, şeftali ya da çilek tadını andıran, hafif meyvemsi asiditeye sahip içimli olması gerekir. Ben çiçeksiliği henüz yudumlarken, meyvemsi tatları ise içtikten birkaç saniye sonra alıyorum. Bu arzu edilen tatlı asidite damağın arka kısımlarında cereyan eder. Dilin ön ya da yan kısımlarında değil.

Parsa denemediğim bir kavurucu, o yüzden kavrumla ilgili yorum yapmak istemem. Fakat espressoya uygun bir kavurma süreci, belli bir bilgi ve tecrübe düzeyi istiyor. Belli ki kavurması bir dert, değirmeni makinesi; ekipmanı ayrı bir dert... Yani kavrum çok iyi bile olsa kalibrasyonu ve hazırlanışı da iyi olmalı... Naçizane tavsiyem; espresso içen kavuruculardan espresso için.

Aynı sorunu bende yaşıyorum. Yeni bir kahve makinası aldım fakat daha önce düzgün bir espresso içmediğim için tanımlama yapamıyorum. Herhangi bir referans noktam yok. Aynı şey yemeklerde de geçerli tabii, fakat sürekli yemek yediğimiz için bir tanımlama yapabiliyoruz. Kahve kültürüyle de alakalı bir durum olduğunu düşünüyorum. Evde ilk v60 yaptığım zamanlar, meğer ben kahve içmiyormuşum dedirtmişti. Aynı etkiye benzer tepkileri espresso tarafında da alacağımı umut ediyorum. Ne kadar çok tüketirsek o kadar çok anlarız gibime geliyor. Bu ayın toplu alımına katıldım, etiyopya idido olması lazım içtiğiniz kahve. Benzer tadlar alırsam yazmaya çalışırım, muhtemelen hafiften de olsa bir ekşiliği olacağını düşünüyorum.

Son düzenleme:
İçtiğiniz Etiyopya yıkanmış ise, papatya tarzı bir çiçeksilik, natural ise kayısı, şeftali ya da çilek tadını andıran, hafif meyvemsi asiditeye sahip içimli olması gerekir. Ben çiçeksiliği henüz yudumlarken, meyvemsi tatları ise içtikten birkaç saniye sonra alıyorum. Bu arzu edilen tatlı asidite damağın arka kısımlarında cereyan eder. Dilin ön ya da yan kısımlarında değil.

Parsa denemediğim bir kavurucu, o yüzden kavrumla ilgili yorum yapmak istemem. Fakat espressoya uygun bir kavurma süreci, belli bir bilgi ve tecrübe düzeyi istiyor. Belli ki kavurması bir dert, değirmeni makinesi; ekipmanı ayrı bir dert... Yani kavrum çok iyi bile olsa kalibrasyonu ve hazırlanışı da iyi olmalı... Naçizane tavsiyem; espresso içen kavuruculardan espresso için.
Bu kavurucuya da tavsiye üzerine gittim hocam gene bu forumdan görmüştüm. Hatta yanlış görmediysem bir yarışmada 1. De olmuş. Asiditesi bana inanılmaz yüksek geldi, meyvemsi veya çiçeksi tatları hiç alamadım. Benimle birlikte 2 arkadaşım da alamadı. Ama üçümüz de Espressoya yeni giriş yapıyoruz o yüzden bir damak tadımız yok bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde diğer kavuruculardan da deneyeceğim. Son cümlenizdeki espresso içen kavurucudan kastınız nedir?

Aynı sorunu bende yaşıyorum. Yeni bir kahve makinası aldım fakat daha önce düzgün bir espresso içmediğim için tanımlama yapamıyorum. Herhangi bir referans noktam yok. Aynı şey yemeklerde de geçerli tabii, fakat sürekli yemek yediğimiz için bir tanımlama yapabiliyoruz. Kahve kültürüyle de alakalı bir durum olduğunu düşünüyorum. Evde ilk v60 yaptığım zamanlar, meğer ben kahve içmiyormuşum dedirtmişti. Aynı etkiye benzer tepkileri espresso tarafında da alacağımı umut ediyorum. Ne kadar çok tüketirsek o kadar çok anlarız gibime geliyor. Bu ayın toplu alımına katıldım, etiyopya idido olması lazım içtiğiniz kahve. Benzer tadlar alırsam yazmaya çalışırım, muhtemelen hafiften de olsa bir ekşiliği olacağını düşünüyorum.
henüz v60 hiç denemedim hocam. Dediğiniz gibi espresso içtikçe damak tadımızın oluşacağını düşünüyorum ben de. O yüzden denemeye devam :)

Bu kavurucuya da tavsiye üzerine gittim hocam gene bu forumdan görmüştüm. Hatta yanlış görmediysem bir yarışmada 1. De olmuş. Asiditesi bana inanılmaz yüksek geldi, meyvemsi veya çiçeksi tatları hiç alamadım. Benimle birlikte 2 arkadaşım da alamadı. Ama üçümüz de Espressoya yeni giriş yapıyoruz o yüzden bir damak tadımız yok bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde diğer kavuruculardan da deneyeceğim. Son cümlenizdeki espresso içen kavurucudan kastınız nedir?
Espresso içen kavurucudan kastım, sadece filtre içmeyen kavurucular. Hatta espressoya eğilen... Milestones gibi...

Ben de hiç espresso içmeden makine alanlardanım daha iyi yapabildiğim için mi bilmiyorum ama ilk zamanlara göre daha keyifle içiyorum. Doğru mu bilmiyorum ama benim tecrübelerime dayanarak espresso zaten sert ve yoğun bir kahve, içtikçe ağız alışıyor ve tatlara odaklanıyorsun gibi. Çoğu zaman ekşi ve acılık boyutu oluyor. Benim için tadım notaları seçilebiliyorsa ve içerken zorlanmıyorsam çok dert etmiyorum. Bir de küçük yudumlar, hüpleterek veya ağızda biraz bekletip nefes alarak ağzınızda dolandırarak daha iyi tatlar algılanıyor bence.

Ekşi olmayan kahvelerin önerileceği bir başlık açmayı düşünüyorum. Normal kahve tadında kahve içebilmek isteyen benim gibi bir sürü kişi vardır eminim

Selamlar, puck screen alacağım. Kullandığım makine rocket mozafiato. Portafiltre 58mm. Gördüğüm puck screenlerin çoğu 58,5mm. Bu 0,5 fark sorun olur mu?

Selamlar, puck screen alacağım. Kullandığım makine rocket mozafiato. Portafiltre 58mm. Gördüğüm puck screenlerin çoğu 58,5mm. Bu 0,5 fark sorun olur mu?
Yaratmaz, kalınlıklarına ve temizlik kolaylığına odaklanın. Mesh gibi 0.8 olanlar var , dağıtım güzel ama temizlik zor oluyor. Mhw3bomberin 0,5 mm ve dayanıklı yapıda olanları var çift tarafı farklı görünen. Onların temizliği daha kolay. Mhw3bomberin 0.2mm ince olanları var temizlikleri çok kolay ama headspace çok kalıyor eğer sepetleri alt limitlerinde kullanıyorsanız

Geri