• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,
Bu baslik altinda Lavazza Super Crema Espresso ya farkli postlarda atifta bulunuldugunu gordum. Ilk defa deneyecegim bir kahve olacak. Online siparis verirken kavrulma tarihi konusunda bir secim yapma sansimiz olabiliyor mu? Amazon da ornegin yok. Baska bir sitede var midir? Tesekkurler

Arkadaşlar merhaba, puck üzerinde bir miktar su kalması ve puck ortasında shot sonrası hafif göçük oluşması normal mi?
Bir miktar su kavramı göreceli olsa da çok cıvık kalıyorsa sepete koyduğunuz kahve gramajını gözden geçirin derim, olması gerekenden az kahve koyuyor olabilirsiniz. Shot sonrası ortada delikler varsa kanallanmadır, bu da gramajın sepete göre az olmasından kaynaklanabilecek bir sorun.

Merhaba,
Bu baslik altinda Lavazza Super Crema Espresso ya farkli postlarda atifta bulunuldugunu gordum. Ilk defa deneyecegim bir kahve olacak. Online siparis verirken kavrulma tarihi konusunda bir secim yapma sansimiz olabiliyor mu? Amazon da ornegin yok. Baska bir sitede var midir? Tesekkurler
Amazon tr’ye Coffee Ez firması veriyor bu kahveyi. Firmanın sitesi üzerinden aldığınızda kavrum tarihini görerek alıyorsunuz, yeni kavrum olan paket neyse onu gönderiyorlar ancak Amazon’un stokta yer alan eski tarihli kavrumu gönderme olasılığı da bulunuyor.

Tesekkurler, bu sekilde kendi sitelerinden siparis verecegim.

Amazon tr’ye Coffee Ez firması veriyor bu kahveyi. Firmanın sitesi üzerinden aldığınızda kavrum tarihini görerek alıyorsunuz, yeni kavrum olan paket neyse onu gönderiyorlar ancak Amazon’un stokta yer alan eski tarihli kavrumu gönderme olasılığı da bulunuyor.

Breville espresso makinalarda illy Classico Orta Kavrulmuş Espresso Toz Kahve deneyen olduysa yorumlarini ogrenmek isterim. Ogutum olarak Breville ler icin uygun mudur nasil ogrenebilirim?
Lavazzo nun kahvesi 1kg olarak satildigi ve henuz hic denemedigim icin, onun yerine 250gr lik bir alternatif mi denesem diye dusundum.

Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba, puck üzerinde bir miktar su kalması ve puck ortasında shot sonrası hafif göçük oluşması normal mi?
Puck'ın sulu çıkması makinede 3 yollu selenoid valf olup olmamasına , kahvenin cinsine dozajınıza göre çok değişir, eğer aşırı ıslak değilse normal sayılabilir.

Ancak puckun ortasında hafif göçük olması dozajınızın fazla olduğunun işaretlerinden biridir, fazla dozaj ile kahve yaptığınızda demleme esnasında puck şişiyor ve grup başlığına temas ediyordur, bunun sonucunda ise şişen puckın ortası grup başlık vidası tarafından eziliyordur dozajınızı ayarlamanızı tavsiye ederim.

Merhabalar. Espresso makinesi olarak giriş seviyesi bir Dedicam var. Son zamanlarda akış çok hızlı olmaya başladı ve aynı zamanda da dipsiz basketin bir kısmından kahve akmıyor. Değirmen olarak J-max kullanıyorum. 1,1-1 ve 1-2 aralığında öğütümler yaptım fakat sonuç hep aynıydı. 14gr kahve kullanıyorum, düzleştirip tamp yapıyorum ve yaklaşık 15 saniyede 50-55 gr çıktı alıyorum. Akış hem hızlı hem de dengesiz oluyor ve sonuçta çıkan şey çok ekşi oluyor. Altın rengi bir akıştan ziyade sarı bir akış oluyor. Değirmeni yeni kullanmaya başladım. Önceki değirmenim CMD idi. Makineden mükemmel bir espresso alamayacağımı biliyorum fakat önceden fena olmayan fincanlar alabiliyorken nedense şu an espresso bile diyemeyeceğim çıktılar alıyorum. Sizce ne yapmam gerekiyor?

Not: Kahve, 21 Aralık kavrumu olan Montag Bochisa

Merhabalar. Espresso makinesi olarak giriş seviyesi bir Dedicam var. Son zamanlarda akış çok hızlı olmaya başladı ve aynı zamanda da dipsiz basketin bir kısmından kahve akmıyor. Değirmen olarak J-max kullanıyorum. 1,1-1 ve 1-2 aralığında öğütümler yaptım fakat sonuç hep aynıydı. 14gr kahve kullanıyorum, düzleştirip tamp yapıyorum ve yaklaşık 15 saniyede 50-55 gr çıktı alıyorum. Akış hem hızlı hem de dengesiz oluyor ve sonuçta çıkan şey çok ekşi oluyor. Altın rengi bir akıştan ziyade sarı bir akış oluyor. Değirmeni yeni kullanmaya başladım. Önceki değirmenim CMD idi. Makineden mükemmel bir espresso alamayacağımı biliyorum fakat önceden fena olmayan fincanlar alabiliyorken nedense şu an espresso bile diyemeyeceğim çıktılar alıyorum. Sizce ne yapmam gerekiyor?

Not: Kahve, 21 Aralık kavrumu olan Montag Bochisa
Degass süreci ilerledikçe çözünüm kolaylaşır, çünkü çekirdeki CO2 özellikle basınç altında iken bir nevi forcefield gibi bir bariyer oluşturur, bu arcade salonlarındaki air hockey masalarını hayal edin, bu sebepten ötürü cafélerde kullanılan stepless değirmenler tercih edilir ufak ufak minimal ayarlar ile bu aralık optimal noktaya çekilir. Kullandığınız cihaz hakkında çok bir bilgim yok fakat bana basınç yüksek gibi geldi, eğer henüz yapmadıysanız ve makineniz 10+bar basınç ile çalışıyor ise 9bar opv mod tavsiye ederim.
Şu an evde kullandığım setup Beko+JX-Pro ve bende 1.4.1 ayarında kullanıyorum ki aslında bu fazla ince bana kalırsa ama 12-15 bar arasında bu gerekiyor maalesef, henüz opv modu yapamadım, ve daha da inceye gitmek hem tıkanmaya, hem channelling e ve en iyi ihtimal ile 'normal' bir çıktı süresine erişmek için shotta lezzetsiz bir sonuç vermeye başlar, en azından benim setupta.
Kullandığım çekirdek @Niji Coffee Co. Haruki blend kasım alımından 15.11.22 kavrum

Hocam o modu yapabileceğimi düşünmüyorum. Basıncın yüksek olduğunu biliyorum fakat farklı kahvelerden daha dengeli fincanlar almıştım. Kahveyi biraz fazla ince mi öğüttüm diye düşünüyorum. Ayrıca biraz daha fazla kahve de kullanabilirim gibi. Bugün bir tık daha kalın bir öğütümle 16gr kahve denemesi yapacağım. Bakalım sonuç nasıl olacak.

Hocam o modu yapabileceğimi düşünmüyorum. Basıncın yüksek olduğunu biliyorum fakat farklı kahvelerden daha dengeli fincanlar almıştım. Kahveyi biraz fazla ince mi öğüttüm diye düşünüyorum. Ayrıca biraz daha fazla kahve de kullanabilirim gibi. Bugün bir tık daha kalın bir öğütümle 16gr kahve denemesi yapacağım. Bakalım sonuç nasıl olacak.
Tabii deneyiminizi merakla bekliyorum, ama tercihen hem doz hem öğütümde değişime aynı anda gitmezdim.
Değişken kontrolu ve etki saptayabilmek adına tek seferde tek unsura müdahale etmeniz ve sonucu not almanız ve bir sonraki adıma elde ettiğiniz dönütten yola çıkmanız daha sağlıklı olacaktır.

Değirmenin kalibrasyonunu yapmamışım. Ben değirmenin kalibrasyonu yapılı sandım fakat hiç kontrol etmeden olaya girişmiştim. Sağ olsun @ozgurkalan çok yardımcı oldu bana bu konuda. Gerçekten çok teşekkür ediyorum ona da. Onun sayesinde değirmeni kalibre ettik ve denemeler yaptık. En son değirmende 1.4 ile denedik ve ince oldu. Çok fazla kahveyi heba ettiğim ve yorulduğum için bugünlük denemeyi bıraktım. Bir sonraki denememde 1.5 veya 1.6 ayarlarında yapacağım ve dozu sabit tutacağım ki zaten dozu sabit tutarak (14gr) denemeler yaptım. Sizin de dediğiniz gibi şimdilik sadece öğütme ayarı yaparak ilerleyeceğim.

Selamlar,
Uzun zamandır uğraştığım fakat çözmekte zorlandığım bir durum var, espresso yaparken birçok parametreye dikkat ederek yapmaya çalışıyoruz fakat bazen aynı koşullarda aldığımız çıktılarda farklı sonuçlar elde edebiliyoruz bunun nedenini merak ediyorum. Değirmeni kalibre ettikten sonra güzel bir çıktı alıyorum ama tekrar aynı şekilde denediğimde ise; çıktı süresi, tadı ve akışının değiştiğini görüyorum. Kendimce bulduğum sonuçlar,

1- Tartı hassasiyetim 0,1 gram ve her espresso yaparken küçük gramaj oynamaları
2- Makinemde PID yok sıcaklığın sabit olmaması

Sizin düşünceleriniz neler? Benim sonuçlarıma ekleyebileceğiniz, dikkat etmem ya da değiştirmem gereken maddeler var mı?
(Makine, Gaggia New Classic)
(Değirmen, Lelit Fred PL043)

Selamlar,
Uzun zamandır uğraştığım fakat çözmekte zorlandığım bir durum var, espresso yaparken birçok parametreye dikkat ederek yapmaya çalışıyoruz fakat bazen aynı koşullarda aldığımız çıktılarda farklı sonuçlar elde edebiliyoruz bunun nedenini merak ediyorum. Değirmeni kalibre ettikten sonra güzel bir çıktı alıyorum ama tekrar aynı şekilde denediğimde ise; çıktı süresi, tadı ve akışının değiştiğini görüyorum. Kendimce bulduğum sonuçlar,

1- Tartı hassasiyetim 0,1 gram ve her espresso yaparken küçük gramaj oynamaları
2- Makinemde PID yok sıcaklığın sabit olmaması

Sizin düşünceleriniz neler? Benim sonuçlarıma ekleyebileceğiniz, dikkat etmem ya da değiştirmem gereken maddeler var mı?
(Makine, Gaggia New Classic)
(Değirmen, Lelit Fred PL043)
Hocam muhtemelen en büyük etken PID.
Gaggia'da PID olmadan shotlar arası stabilite sağlamak zor gibi, temperature surf falan deneyebilirsiniz yapmıyorsanız ama orda bile sıcaklık shotu alırken çok oynuyor.

Özel bir çaba göstermezseniz zaten artık tuşa bastığınızda kaç derece ise şansa sıcaklık.

9 bar modunu yapmadıysanız onu da ekleyebilirsiniz.

PID olduğu zaman sıcaklık sanki hep sabit midir ?

Değildir.

Lelit PL41PLUST makinede 95 ile başlıyoruz 85te bitiriyoruz :) belki pid parametresi ince ayar gerekebilir.
Fabrika reset ile durum bu. Yakıştıramadım.

Pid buysa eğer beş para etmez. Pid olmasa daha iyi

Değildir.

Lelit PL41PLUST makinede 95 ile başlıyoruz 85te bitiriyoruz :) belki pid parametresi ince ayar gerekebilir.

Gaggia'nın PIDsiz hali yaklaşık böyle çalışıyor bu arada (:
PID'den sonra 93de başlayıp 91de falan bitiriyorum hocam en kötü.

Değildir.

Lelit PID sıcaklığını kazan üzerinden ölçüyor bu sebeple ekranda gördüğünüz sıcaklık kazan sıcaklığı, shot alırken kazana soğuk su giriş yaptığı için sıcaklık düşüşü normaldir ancak başlığa gelen sıcaklık shot süresince hatta daha da uzun bir süre sabit kalıyor. Lelit PID olan makinalar sıcaklık stabilizasyonu konusunda çok iyidir bkz. aşağıdaki video.

Fabrika reseti attıysanız offset değerini +4 veya +5 derece artırmanız gerek çünkü kazan ölçümü PID değeri ile başlık arasında 4-5 derece fark oluyor. Bunu telafi etmek için aşağıdaki videodaki offset ayarını yapmanız gerek. . PID sadece dijital ekrandan ibaret basit bir teknoloji değildir arkasında ciddi bir ar-ge ve öğrenen bir algoritma çalışır. Teknik konularda eleştiriden önce biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

Lelit PID sıcaklığını kazan üzerinden ölçüyor bu sebeple ekranda gördüğünüz sıcaklık kazan sıcaklığı, shot alırken kazana soğuk su giriş yaptığı için sıcaklık düşüşü normaldir ancak başlığa gelen sıcaklık shot süresince hatta daha da uzun bir süre sabit kalıyor. Lelit PID olan makinalar sıcaklık stabilizasyonu konusunda çok iyidir bkz. aşağıdaki video.

Fabrika reseti attıysanız offset değerini +4 veya +5 derece artırmanız gerek çünkü kazan ölçümü PID değeri ile başlık arasında 4-5 derece fark oluyor. Bunu telafi etmek için aşağıdaki videodaki offset ayarını yapmanız gerek. . PID sadece dijital ekrandan ibaret basit bir teknoloji değildir arkasında ciddi bir ar-ge ve öğrenen bir algoritma çalışır. Teknik konularda eleştiriden önce biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

Hocam Pl41 modelinde bar ayarı makineden yapılabiliyor mu acaba? Bildiğim kadarıyla makine 15 bar olarak geliyor.

Hocam Pl41 modelinde bar ayarı makineden yapılabiliyor mu acaba? Bildiğim kadarıyla makine 15 bar olarak geliyor.
Anna modellerin bir çoğunda opv mevcut fabrika çıkışı 10-11 bar arası geliyor. OPV olup olmadığını anlamak için makinayı açıp bakın aşağıdaki videoda ilgili kısımda su tankına giden tahliye hortumunun takıldığı yerde opv ayar vidası olması gerek. Fabrika çıkışında buraya yapıştırıcı uygulanmış olabilir bu yüzden önce çakmakla o kısmı ısıtıp düz tornavida ile bar ayarı yapabilirsiniz. Kör tapa ile shot testi yapıp manometreden basıncı takip edin. ilgili videoya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Geri