• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
@Yirgacheffe aşağıda paylaştığım örneklerde olduğu gibi aşağı yukarı

Çekirdek: null two
Kahve Miktarı: 17/35gr
Sıcalık: 90-95°
Makine: pavoni
Süre: 23saniye (+15 saniye ön demleme)
Basınç: 3-8-6 bar
Değirmen: Comandante, 6 klik

Çekirdek: null two
Öğütücü: comandante, 5 klik
Su sıcaklığı: 90-95 derece
Basınç değeri: 3-8-4 bar
Akış: 28 saniye
Gramaj: 15.2/28

Kahve: lavazza tierra - colombia (2022 mart kavrumu)

Makine: pavoni

Öğütücü: comandante, 5 klik

Su sıcaklığı: 90

Basınç değeri: 7- 9 bar

Akış 25 saniye

Gramaj: 15/33

Merhaba dostlar, Boxx Coffee - Ethiopia Yaye espresso kavrum ile kafayı yemek üzereyim, 250 gr kahve harcadım, ne yaptıysam içilebilir düzgün bir shot alamadım. Lelit Anna, Eureka Mignon Specialita, IMS 16 gr sepet, kahveyi 16 gr dozluyorum çıktıyı 32-35ml seviyesinde tutmaya çalışıyorum. Süreler 25-30 sn arası, diğer kahveleri öğüttüğüm ayarın baya yukarısında öğütüyorum yoksa shot çok uzun sürüyor. Puck aşırı kuru ve açık renk çıkıyor ne yaptıysam bunu düzeltemedim. WDT yapıyorum leveler yapıyorum tamp düzgün, puck incelesimde kanallanma da görünmüyor. Ancak ekşilikten ve krema renginden dolayı tahminen under extraction bir shot alıyorum, kahve yeterince su çekemiyor. Es kaza 50 sn'lik bir shot aldım zehir gibi olmasını beklerken nerdeyse içilebilir bir shot çıktı ama over-extraction bitter tadı çok barizdi. Çözüm için fikri olan varsa memnun olurum.

Merhaba dostlar, Boxx Coffee - Ethiopia Yaye espresso kavrum ile kafayı yemek üzereyim, 250 gr kahve harcadım, ne yaptıysam içilebilir düzgün bir shot alamadım. Lelit Anna, Eureka Mignon Specialita, IMS 16 gr sepet, kahveyi 16 gr dozluyorum çıktıyı 32-35ml seviyesinde tutmaya çalışıyorum. Süreler 25-30 sn arası, diğer kahveleri öğüttüğüm ayarın baya yukarısında öğütüyorum yoksa shot çok uzun sürüyor. Puck aşırı kuru ve açık renk çıkıyor ne yaptıysam bunu düzeltemedim. WDT yapıyorum leveler yapıyorum tamp düzgün, puck incelesimde kanallanma da görünmüyor. Ancak ekşilikten ve krema renginden dolayı tahminen under extraction bir shot alıyorum, kahve yeterince su çekemiyor. Es kaza 50 sn'lik bir shot aldım zehir gibi olmasını beklerken nerdeyse içilebilir bir shot çıktı ama over-extraction bitter tadı çok barizdi. Çözüm için fikri olan varsa memnun olurum.
Kavrum filtre olmasın?

@CoFFeePaTh veya @cooper52 yardımcı olur diye düşünüyorum :)
Espresso acemisi olarak ben olsam ne yapardım diye düşündüm ve under extractiondan bahsettiğiniz için çözünmeyi artırmaya çalışırdım. Sizin senaryoda öğütüm boyutunu değiştirmeden çıktı miktarını artırırdım. 16 grama 40, hatta 45 ml gibi. Ama çok kahve harcamışsınız, diğer arkadaşların yorumlarını bekleyin derim.

Kavurma tarihi nedir ? Boxx un kahvelerinde en az 5 gün degassing tavsiye ediliyor. Ama bence en az 10 gün olmalı.

Selam, bu kahvenin üç farklı zamanda kavrulmuşunu temin ettim, hepsi de homojen ve doğru kavrulmuş olarak yorumlanabilir yapıdaydı, açıkçası bu kadar tutarlı bir kavruma alışkın değilim. Kavrum hatasının düşük ihtimal olduğunu anlatmak istiyorum.
25-30 saniyelik demlemeler bu çekirdek için çok uygun değil. Suyun 50-70 ppm arasında olmasına (bir tık yumuşak su seviyor 100 ppm'den), Anna nasıldır bilemiyorum ama 95° civarında bir sıcaklığa (makinenin iyi ısınmasına dikkat edin) ve imkan varsa 5-6 saniye ön demlemeye ihtiyaç var(şart değil). Ön demlemesiz 40 saniyelik süreler ideal oldu benim demlemeler özelinde. Yani ön demleme yapmadan şaltere bastıktan sonra akan süre 40 saniye civarında olduğunda maksimum verimi alabiliyorum. Çekirdek 20 gün kadar dinlendiğinde tadı tam olarak oturmuş oluyor.
Bir de 40 saniyeye dial-in yaparken ayar yaptıktan sonra Single Dose değirmen kullanmadığınız için 3 gram kadar boşta çekirdek çekmeniz gerekiyor. :)

Espresso kavrum çekirdek filtre ayrıca aldım o baya açık renk zaten.
Bence yine de kavurucuya bir sorun derim.
Makinede pid varsa sıcaklıkla da oynamak gerekir sanırım.
Aeropresiniz varsa bence onda bir deneyin kahveyi.

Selam, bu kahvenin üç farklı zamanda kavrulmuşunu temin ettim, hepsi de homojen ve doğru kavrulmuş olarak yorumlanabilir yapıdaydı, açıkçası bu kadar tutarlı bir kavruma alışkın değilim. Kavrum hatasının düşük ihtimal olduğunu anlatmak istiyorum.
25-30 saniyelik demlemeler bu çekirdek için çok uygun değil. Suyun 50-70 ppm arasında olmasına (bir tık yumuşak su seviyor 100 ppm'den), Anna nasıldır bilemiyorum ama 95° civarında bir sıcaklığa (makinenin iyi ısınmasına dikkat edin) ve imkan varsa 5-6 saniye ön demlemeye ihtiyaç var(şart değil). Ön demlemesiz 40 saniyelik süreler ideal oldu benim demlemeler özelinde. Yani ön demleme yapmadan şaltere bastıktan sonra akan süre 40 saniye civarında olduğunda maksimum verimi alabiliyorum. Çekirdek 20 gün kadar dinlendiğinde tadı tam olarak oturmuş oluyor.
Bir de 40 saniyeye dial-in yaparken ayar yaptıktan sonra Single Dose değirmen kullanmadığınız için 3 gram kadar boşta çekirdek çekmeniz gerekiyor. :)
Yaye uzmanı olarak değerli bilgiler için teşekkürler. Değirmeni single doza çevirdim retentiton sıfır denebilir. Yumuşak su kısmına tekrar bakacağım. Elimde 100ppm altı sular mevcut. Shot süreleri 40sn ve üzeri olacak anladığım kadarıyla. Sonraki denemelerde biraz daha o over-extraction tarafına doğru geçmeye çalışacağım anlaşılan. Genelde 95 derece ve üstü kalmaya çalıştım puck screen kullanarak ve kullanmadan denedim. Puck screen ile akış çok düzgün oluyor sıcaklık 1-2 derece arttırıyorum normal shotlara göre.

Sizin yorumlardan sonra bu çekirdeği aldım ama beklediğim shot'u henüz almış değilim. Eninde sonunda yapacağım ancak 1kg tükeceğim bu gidişle.
Ne yaparsanız yapın olmadığı yerde bir süre ara verin. Çekirdekle inatlaşmayın. :)
Şehrinizde iyi bir kahveci varsa denetmeyi düşünebilirsiniz. Yine olmazsa kavrum hatası gündeme gelebilir.

Bende Yaye' nin espresso kavrumunu dün deneyimledim, gerçekten çok tatlı bir kahve, naked portafilterden akışını izlemek harika, iyi bir kavrum klasik espresso tarafında. Fakat bu çekirdeğin filtre kavrumu espresso olarak beni çok daha tatmin etti, aroma bakımından çok daha zengin, tereyağı gibi akıp giden bir gövdesiyle harikaydı. Espressoda yapsam filtrede yapsam filtre kavrumunu tercih ederim. Espresso kavrumu bu çekirdeğin potansiyelini biraz düşürmüş kanımca, iki kavrumda güzel damağınız hangi tarafa giderse onu deneyimleyebilirsiniz, fakat bu çekirdeğin potansiyelini daha çok filtre kavrumda görebiliyorum.

Espressoda yapsam filtrede yapsam filtre kavrumunu tercih ederim. Espresso kavrumu bu çekirdeğin potansiyelini biraz düşürmüş kanımca, iki kavrumda güzel damağınız hangi tarafa giderse onu deneyimleyebilirsiniz, fakat bu çekirdeğin potansiyelini daha çok filtre kavrumda görebiliyorum.
Bu yorum durumu çok güzel özetlemiş.

Filtre kavrumunu denemedim ama espresso kavrumu için söyleyebileceğim genele hitap etsin diye çekirdeğin potansiyelini harcamışlar. Zaten elindeki uygun fiyatlı çekirdekler ile bu profile ulaşabilirsin neden bu çekirdeği harcıyorsun. Kahveyi deneyenleri tek aklında kalan tatlılık ben onuda alamadım bir kg bitmek üzere. En içilebilir kahveler 27-28sn civarı olanlar. Sıcaklığı 92 dereceye düşürmeye çalışın. Çok kolay over extract oluyor.

Arkadaşlar merhaba, puck üzerinde bir miktar su kalması ve puck ortasında shot sonrası hafif göçük oluşması normal mi?

Geri