• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
genel bir espresso konusu olduğu için burada paylaşıyorum: hoffman abim bomba bi video hazırlamış..
1500 ingiliz pound'u güncel kurla 18 bin türk lirası yapıyor, afiyet olsun.

Merhabalar espresso makinesini koyacağımız tezgahın, dolabın ya da masanın… vb yüksekliği standart olarak kaç cm dir acaba? En ideal ölçü kaç cm arasındadır teşekkürler

Epeydir paylaşım olmamış , ben kıymetli fikirlerinize başvurmak istiyorum çok methedildiği için aylık alımdan 1 gün evvel 25 Mayıs kavrumlu Cascavel Verde espresso kavrumu alıp tavsiye ettikleri gibi 15-20 gün bekleyip yaklaşık 10 gündür her sabah hazırlıyorum 1 fincan. Genel olarak ideal zamanlar ve çıktılar konusunda bir sorun yaşamıyorum artık VST sepetime uygun olarak 18.5 gr girdiye 37-45 gr out olacak şekilde denemeler yapıyorum ve 25-35 arası sürelerde veya 6 sn blooming yaptığımda 33-43 arası sürelerde 10-11 fincan aldım. Bu kahve çok asidik ben en uzun sürelerde bile hala underextract olduğunu değerlendiriyorum. Hala inceldip süreyi uzatmam mı gerekiyor tadımdan emin olamıyorum. Birde dünkü ve bugünkü çıktıların resmini atacağım çok fazla kabarcık çıkıyor fincanda hepsinde böyle oldu , sebebi hakkında ne düşünürsünüz? BWT arıtma ve peakwater 4 120 ppm civarı suyum. Makine Elizabeth. Diğer kahvelerde çok az oluyordu. Cascavel Türk kahvesinde beğendim ayrıca .

Ekli dosyalar

• 0EC5C325-82C6-42E6-8487-DB70C0823F36.jpeg
    0EC5C325-82C6-42E6-8487-DB70C0823F36.jpeg
    39 KB · Görüntüleme: 33
  • 7E39D117-D89B-4739-8366-C0203BAFAF9B.jpeg
    7E39D117-D89B-4739-8366-C0203BAFAF9B.jpeg
    38.6 KB · Görüntüleme: 33
Epeydir paylaşım olmamış , ben kıymetli fikirlerinize başvurmak istiyorum çok methedildiği için aylık alımdan 1 gün evvel 25 Mayıs kavrumlu Cascavel Verde espresso kavrumu alıp tavsiye ettikleri gibi 15-20 gün bekleyip yaklaşık 10 gündür her sabah hazırlıyorum 1 fincan. Genel olarak ideal zamanlar ve çıktılar konusunda bir sorun yaşamıyorum artık VST sepetime uygun olarak 18.5 gr girdiye 37-45 gr out olacak şekilde denemeler yapıyorum ve 25-35 arası sürelerde veya 6 sn blooming yaptığımda 33-43 arası sürelerde 10-11 fincan aldım. Bu kahve çok asidik ben en uzun sürelerde bile hala underextract olduğunu değerlendiriyorum. Hala inceldip süreyi uzatmam mı gerekiyor tadımdan emin olamıyorum. Birde dünkü ve bugünkü çıktıların resmini atacağım çok fazla kabarcık çıkıyor fincanda hepsinde böyle oldu , sebebi hakkında ne düşünürsünüz? BWT arıtma ve peakwater 4 120 ppm civarı suyum. Makine Elizabeth. Diğer kahvelerde çok az oluyordu. Cascavel Türk kahvesinde beğendim ayrıca .
Kremanın bu kadar açık renkte olmasına şaşırdım çünkü benim her çıktımda krema fazla koyu renkte oluyor. Tat olarak da asidite oldukça geri planda kaldı ve yoğun bir aroma vardı. Açıkçası aklıma bir çözüm yolu gelmedi. Benim kullandığım parametreler de şu şekildeydi: 17 g in 34 out 29-32 sn.

Görüntüsü bile under. Makineyle, değirmenle, sürelerle ilgili bir sorun yoksa, kavrum sorunludur büyük ihtimalle. Mümkünse başka bir çekirdek kullanarak ekipmanda sorun olmadığından emin olun, sonra da aynı batch'te sorun olup olmadığını araştırın. Adana'da olsanız biraz çekirdeği ben denerdim sizin için:)

Görüntüsü bile under. Makineyle, değirmenle, sürelerle ilgili bir sorun yoksa, kavrum sorunludur büyük ihtimalle. Mümkünse başka bir çekirdek kullanarak ekipmanda sorun olmadığından emin olun, sonra da aynı batch'te sorun olup olmadığını araştırın. Adana'da olsanız biraz çekirdeği ben denerdim sizin için:)
Yarın başka bir çekirdek denerim , soldaki parametreler 18.9/42.5 civarı idi dün ve toplam 6 sn blooming dahil 39 sn , bugün zannediyorum sizin eski bir paylaşımınızı okudum daha inceye gidip 15-20 sn blooming yapın diye bende 20 sn blooming yaptım biraz daha ince ve 56 sn süre 18.3/45 gr şeklinde idi sağdaki resim . Null a komşu sayılırım ama 2 kere uğradım bu ay , aldığım enerji maalesef koca bir “0” .Bende bir iki laf atıp elektik alamazsam devamında zor iletişime devam edebiliyorum. Türk kahvesi olarak demledim akşam hoşuma gitti ama kahve bilemedim.

Son düzenleme:
Az önce 1 Haziran espresso kavrumlu Montag İdido paketini açtım ve 19/45 12 sn blooming toplam süre 34 sn de bir çıktı aldım ilk deneme underextract oldu hafif ekşilik eşlik etti doğal olarak zaten artık akıştan anlaşılıyor hızlı olduğu 😊 ama iyi bir kahve olduğu belli ,yarın daha ideal oranları tuttururum gibi. Bugün asıl baktığım konu kabarcık olup olmaması idi resim çekmedim ama hiç kabarcık olmadı. Bendeki Null Cascavel Verde büyük ihtimal problemli ama ne olduğunu anlamam bu seviyede mümkün değil zaten çok az kaldı ve Türk Kahvesi olarak fena değil. Ay sonuna doğru bir şans daha verip denerim Mam ile beraber.

Az önce 1 Haziran espresso kavrumlu Montag İdido paketini açtım ve 19/45 12 sn blooming toplam süre 34 sn de bir çıktı aldım ilk deneme underextract oldu hafif ekşilik eşlik etti doğal olarak zaten artık akıştan anlaşılıyor hızlı olduğu 😊 ama iyi bir kahve olduğu belli ,yarın daha ideal oranları tuttururum gibi. Bugün asıl baktığım konu kabarcık olup olmaması idi resim çekmedim ama hiç kabarcık olmadı. Bendeki Null Cascavel Verde büyük ihtimal problemli ama ne olduğunu anlamam bu seviyede mümkün değil zaten çok az kaldı ve Türk Kahvesi olarak fena değil. Ay sonuna doğru bir şans daha verip denerim Mam ile beraber.
Selam,
Bu sabah yaklaşık 30 40 gün önce aldığım, paketini bugün açtığım Montag idido yu, normalden çok daha ince öğütüp, deneme fırsatı buldum, ortalama sıcaklıkta, toplam sürenin çok daha uzun sürmesine rağmen, kendi damak zevkime göre çok başarılı bir çıktı elde ettim, bundan bir önceki
paketteki denemelerimde gerekli inceliğe inemediğim için çok keyifli kahveler içememiştim, sanırım bu kahveden espresso performansı almak için öğütümü olabildiğince ince tutup, süreyi biraz uzatmak gerekiyor, benim deneyimlerime ve damak zevkime göre, Degassing süresinide uzun tutmakta fayda var sanırım.

steam preinfusion tercih ettiğimizde zaman hedefi olarak bu süreyi dahil etmelimiyiz ya da bloom preinfusion ile zaman hedefi ile farkı olmalı? Örnek dün 12 sn steam preinfusion ile 39 sn süre normal bir çıktı almışken bugün 35 sn lik aldığım espresso underextract tadlar verdi. Bu durumda preinfusion zamanlarını dahil etmeden süre hedeflemek daha makul geldi bana . Ya da bunlara takılmadan iyi bir çıktıya mı yönlenmeli . 😉

steam preinfusion tercih ettiğimizde zaman hedefi olarak bu süreyi dahil etmelimiyiz ya da bloom preinfusion ile zaman hedefi ile farkı olmalı? Örnek dün 12 sn steam preinfusion ile 39 sn süre normal bir çıktı almışken bugün 35 sn lik aldığım espresso underextract tadlar verdi. Bu durumda preinfusion zamanlarını dahil etmeden süre hedeflemek daha makul geldi bana . Ya da bunlara takılmadan iyi bir çıktıya mı yönlenmeli . 😉
Artık klasik italyan tarzı espresso kavrumları pek tüketilmiyor. Espresso nun tadına göre süre ve öğütüm inceliğini ayarlamalısınız.

Merhaba bazen akista ince ince fiskirmalar oluyor , var mi bir kisa cozumu . Sanki daha cok biraz sure durmus cekirdekte oluyor gibi .

Kanallama olmuş ,WDT ile çözebilirsiniz.

Sanki daha cok biraz sure durmus cekirdekte oluyor gibi .

kahve çekirdeği bayatladıkça daha az krema üretiyor. Bu nedenle yoğun akış yerine daha sulu bir akış oluyor. Krema oluşmadığı için bu tarz kaçaklar daha sık görülüyor. Tespitiniz doğru.

Merhaba, bugün Clean Cup'tan Peru Kajwi paketini açıp dial-in yapmaya başladım ancak çok çok ince öğütüme inmem gerekti. Makine Lelit Grace ve fabrika ayarı 11 bar civarında demleme yaparken. Tahminen makine 9 bara ayarlı olsa bu kadar ince öğütüm yapmama gerek olmayacaktı. Bu basınç farkı espressoda ne kadar fark yaratıyordur diye merak ediyorum. Açıkçası yaptığım espressolardan memnunum ama daha iyiyi denememek için bir bahanem yok.
Not: OPV ile 9 bar ayarını yapmaya çalıştım ancak OPV ucu zarar gördü dolayısıyla yapamadım. Demir testeresi kullanarak uç düzeltilebilir diye düşünüyorum ama denemeye cesaret edemedim. Ankara'da yardımcı olmak isteyen olursa tekliflere açığım :)

Tahminen makine 9 bara ayarlı olsa bu kadar ince öğütüm yapmama gerek olmayacaktı.

Aslında bu mantık pek doğru değil. Mesela düşük basınçla puck ı ıslattığınızda geçirgenlik artıyor. Sonrası basınç arttırsanızda geçirgenlik arttığından basınç yükselmiyor. Basınçtan bağımsız olarak bazı çekirdek ve kavrum profillerinde cidden ince öğütmek gerekiyor. Niche stepsiz bir değirmen, kabaca bir çekirdeği 20 de. Öğütüyorsam başka bir çekirdeği 12 de öğütmen gerekiyor rakamsal karşılığı bir birimde 5 sn . Bu nedenle kahvenin tadı sizi mutlu ediyorsa gerisini umursamayın. Son olarak valv üzerinde ki basınçla grupta ki gerçek basınç aynı olmayabilir.

siz puck üzerinde 9 bar basınç oluşturuyorsanız zaten opv nin bir anlamı kalmıyor.

Aslında bu mantık pek doğru değil. Mesela düşük basınçla puck ı ıslattığınızda geçirgenlik artıyor. Sonrası basınç arttırsanızda geçirgenlik arttığından basınç yükselmiyor. Basınçtan bağımsız olarak bazı çekirdek ve kavrum profillerinde cidden ince öğütmek gerekiyor. Niche stepsiz bir değirmen, kabaca bir çekirdeği 20 de. Öğütüyorsam başka bir çekirdeği 12 de öğütmen gerekiyor rakamsal karşılığı bir birimde 5 sn . Bu nedenle kahvenin tadı sizi mutlu ediyorsa gerisini umursamayın. Son olarak valv üzerinde ki basınçla grupta ki gerçek basınç aynı olmayabilir.

siz puck üzerinde 9 bar basınç oluşturuyorsanız zaten opv nin bir anlamı kalmıyor.
Teşekkürler cevabınız için. Düşününce dediğiniz mantıklı geldi. Pre-infusion yaptığımda geçirgenlik belirgin şekilde artıyor. Basınçla ilgili olarak da gruptaki basıncın 1 bar kadar düşük olabildiğini hatırlıyorum bu da benim durumumda 10 bara denk geliyor ve çok sorun oluşturmaz gibi görünüyor.

sage de iç dişli ayarı çok etkin mi; ben aldığımdan beri geldiği haliyle kullanıyorum da (çıkaramamıştım yerinden)
Geldiğinde iç ayar 6 olarak geliyor, ben de araştırmalar sonucu 4'ün uygun olduğunu öğrendim. Kitapçıkta nasıl ayarlayacağınız resimli olarak gösteriliyor

Espresso severlere soruyorum. Espresso konusunda (nitelikli kahve konusunda) cok yeniyim. Jxpro - gaggia ikilisiyle ve Xxxxxxx marka model kahvesiyle espressoya giris yaptim. 250lik paketi bitirdim. Sutlu olarak tuketiyorum ve inanilmaz keyif aldigim bi paket oldu. Simdilik notalari algilayamasamda damagimda cok guzel tadlar biraktigini soyleyebilirim. Gelelim soruma :) ayni kahveden bir paket daha soyledim fakat gel gorelim ki ayni tadi kesinlikle yakalayamiyorum.Kahve 12Kasim kavrumu 19unda actim. İlk pakette saniyorum 13gun beklemistim(ekipman eksikliginden) 18gram 35sn 36gram civarlarinda seyrediyorum. İlk paketten bu yana su vs degisiklik yapmadim. sizce degassing bu kadar etki edebilir mi? Paketi actim ama degassing devam eder mi? Tesekkur ediyorum.
Edit: markayi sansürledim

Son düzenleme:
Geri