• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Clever Dripper

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cyuce
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ben pratik ama lezzetli ve zarif kahve ihtiyacı için makine arayışındayken, clever bu ihtiyacı giderdi. Alacağım makine de bir Moccamaster olmada da Melitta'nın iyi bir aleti olacaktı. Genelde sabah Clever'ı kullanıyorum.

Clever bence pratiklik ve dışarıda kahve demleme anlamında çok güzel fakat nitelikli kahveleri v60, origami ve kalita gibi pourover demleme ekipmanları kadar detaylı çıkaramıyor. Bende de clever dripper var ve kutusunda duruyor, sırf tatilde yanıma başka ekipman almamak için tutuyorum yoksa hem zamanı olan hemde evde kahve demleyen kişiye ne kadar gerekli tartışılır :)

V60 ve benzeri dripperlarla kıyaslıyordum ben de. Ancak birkaç gündür kullanıyorum. Deneyimime dayanarak bu aparatı V60 gibi şeylerle kıyaslamak yerine Frenchpress ile karşılaştırmayı daha gerçekçi bulduğumu söylebilirim. Tam olarak amacı pratiklik olan biri için zahmetsiz bir alet. Bu yönüyle de evde, ofiste veya dışarıda frenchpress'e büyük alternatif.

Demleme adımlarındaki değişikliklerle çıktı kalitesi çok farklı şekilde değişiyor. Bunu birkaç gündür son derece net görüyorum.

Bu konudaki tecrübelerinizi paylaşırsanız mutlu olurum.

Elbette.
İlk günkü heyecanla ekipmanı abartmamak için 10-15 gün iyice kullanıp, farklı kahveler ve farklı reçetelerle sağlamasını da yaptıktan sonra tutarlı sonuçlar üzerinden paylaşmak daha doğru geliyor.

V60 ta hoşuma giden bir tad elde edemedikce clevera mı geçsem acaba diye düşünmuyor değilim. Yok 10 sn uzatayim, bilmem kaçıncı saniyede dokeyim, spin atttirayim mı attirmayayim mı derdi olmaz en azından... Frenchpress cok tortulu oluyor. Filtreden geçirme ihtiyacı duyuyorum.

Şu an Clever ile demlediğim Sanalbaharat Ethiopia Djimmah'ı yudumluyorum. Ucuz bir kahve olabilir ama mayhoş, meyvemsi ve v60 ile beklenmeyecek kadar iyi sonuç verebilen bir kahve. Clever'da daha az aromalı oluyor, sanki kahve lezzet olarak sağından solundan türpülenmiş gibi. Fakat bu olumsuz bir yorum değil, hatta kötü bir v60 demlemsine her şekilde tercih ederim. Her demleme yönteminin kendine has bir tarzı ve lezzeti var.

Timemore C2 kullananlar benimle öğütüm ayarlarını paylaşabilirler mi?

21-22 klik civarında 3 - 4 dakika arası demlemeler yapıyorum. Hep böyle yüzümü mayıştıracak bir tat alıyorum.,
Hafif soğuduğu zaman kahve zaten ekşiyor.

Neyi değiştirmeliyim?

Genel olarak demlemelerimi TM-24 ile önce 300 ml su daha sonrasında 20gr kahve. Karıştır. 2. dakika da kabuk kırmak için karıştırma ve 2.30’da server üstüne koyma. 3.30 bitiş süresi.
Timemore C2 kullananlar benimle öğütüm ayarlarını paylaşabilirler mi?

21-22 klik civarında 3 - 4 dakika arası demlemeler yapıyorum. Hep böyle yüzümü mayıştıracak bir tat alıyorum.,
Hafif soğuduğu zaman kahve zaten ekşiyor.

Neyi değiştirmeliyim?

Yaklaşık 1 aydır clever kullanıyorum. Sabah termosuma kahve koyacağım vakitlerde yada gece eve geldiğimde son bi kahve ihtiyacımı gidermek için en pratik yöntemin bu olduğunu gözlemledim. Mugen, origami, v60’ı rafa kaldırmış durumdayım. Değişik değişik reçeteler deneyerek güzel sonuçlar alabildim. Hem pratik oluşu hem temiz fincan aldığımızı düşünürsek frenchpress kullanıcılarına önerebileceğim bir ürün.

Yine alacağım sanırım. İkinci el, temiz arıyorum. Sıfır almak israf gibi. Geçici bir heves olabilir diye düşünüyorum.

Sanırım sıfır olarak en uygunu Trendyol'da şu an. 319 lira, yanlış görmediysem.

Ben 200ml altı kahve yapacagım zaman önce kahveyi koyuyorum, 200 ml üstü yapacağım zaman önce suyu koyuyorum. Çıktılar bu şekilde daha doygun olmaya başladı.

1zpresso jx ile kullanan var mı? (pro değil)
Ben genellikle 2 tam tur 1 yarım tur öğütüyorum. 1 tur 30 klik, yani 75e denk geliyor.
Oran ise 27/475.
Hoffman yöntemiyle ancak 10 saniye kısaltarak yapıyorum. Yani 1.50de karıştırıp 2.20de süzülmeyi başlatıyorum. Genellikle 50 saniye civarlarında süzülme bitiyor. Çıktılardan memnunum ancak süreler ve öğütüm aralığı konusunda tavsiyelere açığım.

Genel olarak demlemelerimi TM-24 ile önce 300 ml su daha sonrasında 20gr kahve. Karıştır. 2. dakika da kabuk kırmak için karıştırma ve 2.30’da server üstüne koyma. 3.30 bitiş süresi.

24 ile 1 dakika bitiş süresi nasıl olabiliyor :/
Benim değirmen ayarlarında mı bir sıkıntı var acaba?
24 ile öğütsem 15 saniyede maksimum iner bütün kahve bardağa.

Önce kahve üzerine su ekleyince sanki kahve daha lezzetli oluyor.

Clever benim de kalbimi çaldı ama ben canım sevdiceğim Moccamaster'ı Clever gibi kullanıyorum. Cupping'de aldığım en yakın notaları Clever'da alıyorum f/p olarak tek rakibi french press:D

Muhtemelen tıkanmadan (ve biraz da Hoffmann'dan) dolayı önce su sonra kahve usulü revaçta ama ben çoğu zaman önce kahve sonra su yapıyorum ve bir sorun yaşamıyorum. Evet süre uzuyor ama herhangi bir acılık, rahatsız edici tat almıyorum.
Ben de Hoffmann'dan etkilenip hep önce su sonra kahve şeklinde demledim. İu anda günün ikinci kahvesini yine Clever demlemesiyle (Sanalbaharat Peru Ecoforest açık kavrum, Molent g50 41 klik öğütüm, 94 derece Korusu) içiyorum. Kahvenin üzerine v60 demlemesindeki gibi halkalar çize çize kaz boyunlu kettle'la su ekledim, 2. Dk'da üstten bir karıştırma yapıp 4 dk'da akış başlattım ve tam 1 dk üçinde akış bitti. Önce su koymuş olsam, aynı kahve ve öğütümşe 40 sn olmadan akış bitiyordu.
Önce kahve koyduğum demlemeler daha aromatik ve lezzetli oldu. Clever'da önceden pek alamadığım arımaları bu şekilde daha çok aldım, daha v60'ı andıran bir tat ortaya çıktı.

1zpresso jx ile kullanan var mı? (pro değil)
Ben genellikle 2 tam tur 1 yarım tur öğütüyorum. 1 tur 30 klik, yani 75e denk geliyor.
Oran ise 27/475.
Hoffman yöntemiyle ancak 10 saniye kısaltarak yapıyorum. Yani 1.50de karıştırıp 2.20de süzülmeyi başlatıyorum. Genellikle 50 saniye civarlarında süzülme bitiyor. Çıktılardan memnunum ancak süreler ve öğütüm aralığı konusunda tavsiyelere açığım.
Bende bir süredir Hario Switch'i Jx ile kullanıyorum. Klik olarak 60-75 klik arası gidiyorum genelde 69'dan başlıyorum bir kahveyi demlemeye. 1/15 veya 1/16 oranlarını 2 dk, 3 dk, 4 dk demleme sürelerini denemekteyim. Şuan 66 klik ve 2 dk demleme ile önce kahve sonra su yöntemini sevdim yıkanmış çekirdekten güzel sonuçlar aldım. Aynı yöntemle önce su, sonra kahve denedim ama önce kahve olan yöntemde daha aromatik sonuçlar aldığımı söylemeliyim. Tek kişilik demlemelerde tıkanma çok sorun olmuyor 1 dk civarında süzülme mevcut ama arkadaşların da dediği gibi 1 kişiden fazla olan demlemelerde önce su konulması mantıklı olur gibi çok yavaş süzülmesi açısından.

Son düzenleme:
Geri