• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

CleanCup Coffee

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ErkanB
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Özellikle Etiyopya kahvelerinde heirloom olarak bahsedilen çekirdekler birçok farklı yerel varyeteden oluşuyor dolayısı ile farklı ebat, nem ve şekilde olması olası. Bu çekirdeklerinde kavruma farklı tepki vermesi oldukça doğal. Dolayısı ile özellikle heirloom yazan kahvelerde bu ton, ebat, şekil vs farklarinin görülmesi gayet doğal ancak doğru kavruldu ise fincana olumsuz bir yansıması olmaması lazım.

heirloom yazan kahvelerde bu ton, ebat, şekil vs farklarinin görülmesi gayet doğal ancak doğru kavruldu ise fincana olumsuz bir yansıması olmaması lazım
Bunu bilmiyordum, bilgilendirme için teşekkürler. 👍👍 Evet doğrudur, fincanda bariz bir olumsuzluk hissetmedim. Durduk yere kavurucunun da hakkını yemeyelim şimdi.

Idido anladığım kadarıyla suyu tutan ve demlemenin nispeten uzun sürdüğü yapıda bir kahve. Molent g50 ile 43 klik öğütümle Cafec Abaca kağıt ile v60'da yaptığım demleme 3 dk'da bitmişti ve çok bependiğim bir demleme olmuştu. Chemex'de orijinal Chemex kağıt ile 45 klik öğüttüğüm kahve ile yaptığım demleme 4.30 sürdü, evet... Belki öğütüm 2-3 klik daha kalınolabilir ve süre azalabilirdi. Sonuca gelecek olursam bu uzun demleme süresine rağmen hiç bir aromayı alamadığım, sanki dün akşam v60 ile demleyip çok beğendiğim kahveyle alakası olmayan bir kahve içiyorum... Acılık yok, içim yumuşak ama hiç bir özellik de yok, dümdüz bir kahve tadı... öğütümü kalınlaştırıp demleme süresini kısaltarak bu Chemex'de muhtemelen son 20 gr Idido harcarım.
Kağıdı aşırı pahalı, kahvelerin ayırt edici aromalarını bize bırakmayıp adeta kendisi içiyor; :) Chemex niye azalarak bitmekte sorusunun cevabı...

Idido anladığım kadarıyla suyu tutan ve demlemenin nispeten uzun sürdüğü yapıda bir kahve. Molent g50 ile 43 klik öğütümle Cafec Abaca kağıt ile v60'da yaptığım demleme 3 dk'da bitmişti ve çok bependiğim bir demleme olmuştu. Chemex'de orijinal Chemex kağıt ile 45 klik öğüttüğüm kahve ile yaptığım demleme 4.30 sürdü, evet... Belki öğütüm 2-3 klik daha kalınolabilir ve süre azalabilirdi. Sonuca gelecek olursam bu uzun demleme süresine rağmen hiç bir aromayı alamadığım, sanki dün akşam v60 ile demleyip çok beğendiğim kahveyle alakası olmayan bir kahve içiyorum... Acılık yok, içim yumuşak ama hiç bir özellik de yok, dümdüz bir kahve tadı... öğütümü kalınlaştırıp demleme süresini kısaltarak bu Chemex'de muhtemelen son 20 gr Idido harcarım.
Kağıdı aşırı pahalı, kahvelerin ayırt edici aromalarını bize bırakmayıp adeta kendisi içiyor; :) Chemex niye azalarak bitmekte sorusunun cevabı...
Dediklerinize katılıyorum. Chemexin raflara kalkmasının sebeplerinden biri filtresinin pahalı oluşu diğeri aromaları gerçekten çok fazla tutuyor olması. Acılık büyük oranda kayboluyor fakat düz bir kahve çıkıyor.

Idido ile önceki iletimde bahsettiğim demleme deneyimine Clever Dripper ile devam edeyim. Chemex'de kullandığım öğütüm kalınlığı, su ve sıcaklık kullanarak 15 g/240 ml oranında bir demleme yaptım. Önce su sonra kehve koyarak, kahve koyar koymaz üstteki kabuğu kırıp kapağı kapattım, 2.30'da kaşıkla üstten-alttan güzel bir karıştırarak yeniden kapağı kapattım, 4.00'de akış başlattım. Akış 1.10 gibi bitti. Bardaktaki kahve aroma açısından V60'dan geride olmakla beraber Chemex demlemesi kadar yavan ve düz değil. Clever neticede daha pratik bir demleme aracı, bu açıdan değerlendirildiğinde iyi bir demleme oldu diyebilirim, Chemex hakkında olumsuz bakışım ise devam etmekte.

15 g kahve kullandığım demlemede akış 1 dk'yı geçti, öğütüm de Clever için kalına yakın denebilecek bir noktada. Daha önce farklı kahvelerle yaptığım bir çok Clever demlemesinde akış 40-45 sn gibi bitti, bu da yine Idido'nun suyu tutan yağıda olduğunu gösterdi.

İdidoyu clever da tavsiye etmiyorum :)

İdido'yu da espressoda denedim. Standart bir demleme, düşük gövde, meyvemsi ağız sulandırıcı bir yapı, yüksek tatlılık hissi veren keyifli bir kahve; ama üzerindeki yazan tadımla çok ilgisini bulamadım. Çok ayırt edemedim ama meyvemsi bir asiditesi ve kolay-keyifli içimi olduğu söylenebilir.

Los Hermanos'u Hario Immersion ve TH2 filtre ile demledim. Tadım notlarından herhangi bir notayı alamasam da çok keyifli bir ekşiliği olan güzel bir kahve içtim diyebilirim. Ekşilik derken kırmızı şarap notaları vurdu damağıma. Toscana Vadisi'nde bir kadeh Chianti kadar keyifliydi. :)

Etiyopya Konga'dan, tadım notlarının ortaya çıkmadığı, ancak temiz ve lezzetli kupalar alıyorum. Ardından birkaç saat bekleyen kahve posasını kokladığımda çok yoğun bal ve meyve salatası kokusu alıyorum. Öyle ki, posayı yiyesim geliyor 😋
Beklemiş posanın kokusunu bardağa nasıl yansıtacağımı ise bulamadım. 🤷

Santa Rosa nasıl demlesem bilemediğim bir çekirdek oldu. Ben fincanlarımda çilek pek alamadım ama bol bol yabanmersini vardı, mayhoş ve gövdeli, kalıcı bir aftertaste e sahip olan bir kahve diyebilirim.
V60'taki sonucundan çok memnun kalmayınca (acılıktan kurtulamadım) moka potta denedim. Meyvemsi güzel fincanlar çıktı ama asiditesini bastırdı. Immersion olarak french press te şansımı denedim ve hiç fena olmadı. Clever gibi bir yöntemle belki daha güzel sonuçlar elde edilebilir.
Kahve çok kafamı karıştırdı ama sevdim, hatta benim için önceki santa rosadan daha keyifliydi.

Konga ise tam bir Etiyopya, temiz içim, hafif çayımsı gövde, tat olarak da çiçeksi-çayımsı bir profili var. Buruk bir asiditesi var, ortanın üstünde diyebilirim. Neden bilemedim ama bana Etiyopya Arsosala'yı andırdı (gerçi o daha tatlı ve meyvemsi bir kahveydi).
Demlemesi zor bir çekirdek değil, V60'ta anlaştık kendisiyle. İnce öğütüm ve yüksek sıcaklıkla demlediğimde daha güzel sonuçlar aldım, tam çözünmediğinde acılaşıyor (çok hızlı bir kumaş filtre kullandığımı belirteyim, doğal olarak demleme süresi oldukça kısa oluyor).

Şimdi de aklımda yeni gelenlerden Ruanda var, tadım notları çok hoş görünüyor ya bakalım..

Etiyopya Idido ile yaptığım demlemelerde bana göre iyiden kötüye sıralama V60, moka pot, Clever, Kalita wave 185 ve Chemex oldu.
Dün Cafec Abaca kağıtla 94 derece su, Molent g50 43 klik öğütümle yaptığım 3.10 gibi biten demleme favorim olmuştu, bu sabah 42 klik öğütüm Th3 kağıtla yaptığım demleme 2.35de bitti ve çok zayıf bir aroma hissedebildim. Hario 100lü bol poşetle 43 klik öğütümle yaptığım 2. demleme 2.50'de bitti ve nispeten dünküne daha yakın bir lezzet elde ettim. Bu kahve nispeten kalın öğütümle ve uzun süren demlemeyle buram buram aromalarını verdi. Sonraki denemelerimi bu parametre ışığında o hiç beğenmediğim hemen tıkanan Hario 100lü kutu kağıtla hatta Tchibo dripper ve Tchibo'nun makine kağıdıyla yapacağım.

Geri