Merhaba. Yani günlerdir müşteri geri bildirimidir yorum yapmayayım yapmayayım yapmayayım diyorum ama o kadar çok aynı şeyleri ısrarla söylüyorsunuz ki bir cevap vermek zorunda kaldım. Ben bu yorumun ilk halini de biliyorum. İlk halinde "bana köyümü hatırlatıyor. buram buram tezek kokuyor. ne güzel" falan demiştiniz.
Gabriela ile ilgili de bir sayfa önce "tıkanma falan yok ona rağmen acı acı acı" dediniz. Çok değil bir sayfa sonra "son zamanlarda tüm kahvelerde 3:00-3:30 dakika altına inemiyorum. Çok tozlanma oluyor ya değirmeni çöpe atacağım ya filtre kağıdını. 30 saniyede blooming yapıyorum, 1 dakikada bütün suyu boşaltıyorum. 3,5 dakika altına inmiyor demleme" diyordunuz. İnsanlar şu filtreyi kullansanız, bu ayarda öğütseniz diye yardımcı olmaya çalıştı. İki yorumun arası bir gün yok.
Toplu alımlar dışında ve özellikle de toplu alımlarda sizlerden gelen olumlu/olumsuz geri bildirimlere çok fazla cevap yazıp polemik yaratmamaya çalışıyorum çünkü konu uzuyor. Karşılıklı iddialaşmaya dönüyor ve şık durmuyor ama bazen maalesef bir cevap vermek zorunda kalıyorum. Gabriela ve Anasora herhalde son 4-5 aydır en çok satılan iki kahvemiz. Her ikisinden de yirmişer çuval aldık ve neredeyse her ikisi de bitti. Anasora'da son çuvalın dibini sıyırıyorum. Gabriela da ise son çuvalı bugün açacağım. Binlerce sipariş gönderdik. Kendim de sayısız defalarca içtim. Gabriela diğerlerinden daha uzun degassing istiyor doğrudur. Her kahve gibi içenin damak tadına uyabilir de uymayabilir de. Bu da çok doğal bir durum. Bu konuları konuşurken konu mecburen çok farklı noktalara da gidiyor. İşin içine kavurma profilleri, kahveden beklentiler vb pek çok durum giriyor. Kuruluşumuzdan bu yana ben kavurma profilimizle, reçetelerle ilgili fikirlerimi defalarca anlatmışımdır. Her şeyden önce kavurma konusunda filtre, omni, espresso gibi bir ayrımın doğru olmadığını, filtre kavruluyorsa mutlaka light kavrulmalı yoksa yanıktır, acıdır, odur budur gibi bir anlayışın yanlış olduğunu ifade ettim. Örneğin ben light kavrulmuş kahve içmeyi hiç sevmiyorum. Bu mantıktan yola çıkıp light kavrulan tüm kahvelere "çiğ çiğ çiğ, gövdesi yok hiçbir şeyi yok, kahve diye bunu içeceğime sallama meyve çayı içerim" desem ne kadar doğru olur? Olmaz. Her kavurucu aynı kahveleri aynı şekilde kavursa niye bu kadar kavurucu olsun. Aramızda toplanalım, bir kooperatif falan kuralım, tek fiyat çıkalım her kahveyi. Birimiz kavursun, hep beraber koyduğumuz sermaye oranında karı bölüşelim. Hem sabit giderleri düşürürüz, hem kar marjımız tavan yapar, hem fiyat rekabeti ortadan kalkar. Cennet gibi olur.
Lütfen kahvelerle ilgili deneyimlerinizi paylaşırken bu işin arkasında cidden büyük bir emek olduğunu, insanların maddi manevi yükler altına girdiklerini ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını, bir hayatları ve sorumlulukları olduğunu en azından bir parça hatırlayarak yorum yaparsanız sevinirim. Sizin için 30 saniyede şöyle yazayım, böyle yazayım amaaaaan çakayım gitsin dediğiniz yorumlar sadece benim için değil eminim ki tüm kavurmacı arkadaşlar için oturup üzerine günlerce kafa yorduğumuz, üzüldüğümüz dertlendiğimiz konular oluyor. Örneğin Gabriela yorumunuzdan sonra ben oturdum neredeyse tümünü kavurduğum stok bitirdiğim kahve için tekrar bir sürü profil çıkardım. Hepsini tek tek denedim. Ciddi bir mesai harcadım. Döndüm dolaştım en başta çıkardığım profilin olabilecek en iyi profil olduğuna karar verdim. Ondan sonra sizin "bir süredir 15 gram kahveyi 3,5 dakikada demliyorum. Ya değirmeni çöpe atacağım ya filtreyi çöpe atacağım" yorumunuzu gördüm. Bu arada belki genel kahveseverlere garip gelebilir ama benim bir kahveyle ilgili nihai testim sıradan bir filtre kahve makinesinde gösterdiği performans oluyor. Hiçbir ekstra ekipman, nitelikli bir şey kullanmadan öğütüp dümdüz filtre kahvesinde verdiği performansa bakıyorum. Onda bile tatmin edici sonuç veriyorsa "tamam bu olmuştur" diyorum. Yani bir kahve hiçbir ekstra uzmanlık gerektirmeyen sıradan bir kahve makinesinde başarılı sonuç veriyor ama reçetelerle, dakikalarla, matematik formülleriyle demlemede sonuç bozuluyorsa o zaman ya o demlemedeki x bir noktada sorun vardır ve onu çözmeye çalışmak doğru yoldur ya da o yorumda bir sıkıntı vardır. Her ay bir tondan fazla kahve kavuruyorum, yüzlerce kahve deniyorum ve hala kendimi öyle uzman, böyle uzman olarak görmüyorum. X bir kahveyle ilgili yorum yapmadan önce kendim nerede hata yapmış olabilirim diye düşünüyorum. Sorunu çözmeye çalışıyorum, arkadaşlardan fikir alıyorum. Forumların da genel amacının bu olduğuna inanıyorum. O nedenle kendimizi muhteşem uzmanlar olarak görüp x bir kavurucunun x bir kahvesini 30 saniyede gömüp geçmeden önce biraz daha ne yazdığımıza ne çizdiğimize özen gösterirsek daha güzel bir ortam yaratmış oluruz diye düşünüyorum. Bir kahveyle ilgili "şöyle yaptım böyle güzel olgunlaşmamış ananas kokusuna eşlik eden mango esintileri aldım deyince ya da şöyle kötü böyle bilmem ne aman da şu bu deyince emin olun ki insanlar vaaaay bu arkadaş ne kadar konuya hakim, ne kadar muhteşem her şey biliyor" falan diye düşünmüyorlar. Sabredip okuyanlara teşekkür ederim.