• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Cafelat Robot

@Mucahid Min. 14gr kahve ile başlayın. Comandante 12 klik çok kalın. Çekirdeğe göre 6-7-8 aralığında dolaşıyorum. PF'ye 1 cm boşluk kalacak kadar su koymalısınız, hava boşluğu olursa süngerimsi bir feedback alırsınız. PF'yi takarken, 2 kolu yukarı kaldırıp saat 7 yönünden başlamanı tavsiye ederim.Ayrıca filter screen'i yerleştirdikten sonra 2 parmağınla hafifçe bastırmayı unutma.

robot_user_manual.pdf

133175.jpg

Son düzenleme:
Çok güzel alet valla. Param olsa hemen alırım.

Cafelat Robot’u nasıl ısıtıyorum?

Öncelikle belirtmem gerekir ki, ilk defa bir manuel espresso makinesine rastladım ki sıcaklık sorunu olmasın. Medium-dark sorun olmaz, ama light sayılabilecek çekirdekten de espresso yapabilmeli, ama bunun için çok ısıtmak gerek.

Double spout’ı hiçbirinizin kullanmadığını varsayıyorum, bu nedenle şöyle bir şey uygulayabilirsiniz:

Ekli dosyayı görüntüle 4904

Bu silikon, kokulu taş yapmakta kullanılıyordu, iç ağzı kadar kestim, spout’u tıkadım.

Ekli dosyayı görüntüle 4907Ekli dosyayı görüntüle 4906

Kaynar suyu bocalıyorum içine, ben demlemeye geçene kadar ısınmış oluyor (hatta tutamayacak kadar sıcak olabiliyor)

Espresso kavrumlarda gerek duyacağınızı sanmıyorum, ben probador çekirdeklerine çok iyi sonuçlar aldım.

Bu taktiğe ek olarak pistonu da ısıtmam için (kollar kendiliğinden düştüğünden sakın sıcak su dolu hazneyi kilitleyip kolları bırakmayın) kolları yukarıda tutacak bir şey lazımdı.

Çözüm: tel toka

748E93FF-2786-4056-9FBF-230AC1307A11.jpeg7135486C-58BA-410A-A671-844860999745.jpeg88FC392D-C617-4827-9A20-EE3C5645968C.jpeg

Moderatörün son düzenlenenleri:
@Kahveciningalaksirehberi beko ile aldigin shotla arasinda ne kadar fark var merak ettim.

İkisi için de biri diğerinden iyi diyemem, işin manuel tarafı, taşınabilirliği, gayet de iyi bir espresso makinesi olması itibariyle tercih ettim. Lever gibi kullanımının bir zevki var. Eğer ulka pompayı da değiştirseydik belki evet makine ile mutlu olurdum, ama bana masraf açtırdığı da oldu maalesef.

İlk deneme rezilliğimi anlatıyorum şimdi:
10 gr kahveyi Comandante'ye 12 klik çekip baskete attım.22.5 gr su koymayı düşündüm ve o kadar suyu kettle'a koydup kaynattım.Suyun hemen hemen hepsi buhar oldu.Sonra biraz söylenip,kettle'a kafama göre su koyup bi daha kaynattım.Bu arada kahve baskette templi duruyor.Su kaynayınca 27 gr tarttıp shower'ın üstüne döktüm.Portofiltreyi tak-amadım.Birkaç dakika takmaya çalıştım,denk gelmiyor.Uğraştım durdum,en sonunda taktım.Sonra büyük umutlarla,büyük bir heves ve heyecanla kolların beni zorlayacağının,bar basınç ibresinin dansını izleyişimin tatlı hayallerini kurarken birkaç saniyede kollar kolayca iniverdi,basınç ibresinde de hiç hareket yok.Fincanda azıcık bir espresso çıktı.Tadına baktım,biraz soğuk ama bildiğim espressoydu.Biraz daha koyu olabilirdi belki ama tadı sert,keskin,hoştu.Ama çok azdı.Keki döküp baktım,kek düzgündü,dokunuca hemen kırılıyordu ama.
Hocam ilk denemeler her zaman vasat geçer :) Benim de ilk 3-5 seferde sepeti takana kadar canım çıktı ama sonra bi anda alışı verdim :) En az 17g bandında kahve kullanırsanız daha iyi verim alacağınız düşünüyorum. 10g ile doğal olarak yeterince basınç ortaya çıkmamıştır. Her değişimde sadece 1 parametre ile oynarsanız daha takip edilebilir bir süreç olur. Mesela şimdilik sadece dozunuzu yükseltin. Baktınız hala çok hızlı akıyor 1 clik inip tekrar deneyin. Su koyma konusunda da aşağı yukarı 1g kahvenin espresso da 1-1.25g arası su emdiğini farz edersen 17g’lık bir shota 51-55g arası su koyarsanız uygun sonuç alırsınız. Ben her zaman kettle’i en az 500ml doldurup hazırda su tutuyorum ne zaman lazım olacağı belli olmaz.

20 gr kahveyi tarttım,255 ml su koydum kettle'a,Comandante ile 9 click ayarda öğüttüm.Suyun 55-57 ml kadarını shower'ın üstüne döktüm.Portofiltreyi taktım bu sefer (YESS).Kolları indirmeye başladım,indiriyorum pek zorlamıyor yine,çok hafif."Az daha kuvvetli çeksem" dedim ibre 0'dan 2'ye oynadı.Sonra bitti.Bardakta yine soğuk,biraz kremalı espressomsu hazır.Galiba daha çok kahve ve su kullanmalıyım ve portofiltreyi ısıtma olayını bi düşüneyim,neler yapabilirim diye.Önceki tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.Ben kararlıyım ya çözeceğim bu aleti.Günde bir defa deneyebiliyorum sadece,filtre de içtiğim için.

20 gr kahveyi tarttım,255 ml su koydum kettle'a,Comandante ile 9 click ayarda öğüttüm.Suyun 55-57 ml kadarını shower'ın üstüne döktüm.Portofiltreyi taktım bu sefer (YESS).Kolları indirmeye başladım,indiriyorum pek zorlamıyor yine,çok hafif."Az daha kuvvetli çeksem" dedim ibre 0'dan 2'ye oynadı.Sonra bitti.Bardakta yine soğuk,biraz kremalı espressomsu hazır.Galiba daha çok kahve ve su kullanmalıyım ve portofiltreyi ısıtma olayını bi düşüneyim,neler yapabilirim diye.Önceki tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.Ben kararlıyım ya çözeceğim bu aleti.Günde bir defa deneyebiliyorum sadece,filtre de içtiğim için.
ısıtma olayını bence düşünmekten ziyade kesinlikle uygulayın. çünkü espresso da sıcaklık çok önemli. ayrıca manuel tüm espresso makinelerinin en başlıca sorunlarından birisi bu. ayrıca denemelerinizi kahveyi içmekten ziyade iyi bir espresso elde etmek için yaparsanız (ki bunu günde 1 kereden daha fazla yapmanız gerekli) iyi sonucu elde ettikten sonra daha güzel bir espresso içmeye başlayabilirsiniz. espresso nun zahmetlerinden sadece birisi bu :) ne de olsa çok nazlı bir içecek kendisi....

Kahve oranınız gayet yeterli bence onun yerine daha ince öğütmeyi deneyin mutlaka. Robot’ta hissiyat olarak doğru bar seviyelerine ulaştığınızda ne kadar iyi güç uygulamanız gerektiğini göreceksiniz. İbre mutlaka en azından 7 bara falan çıkmalı ki doğru bir extraction olsun. Eğer o barlara çıktığınızda shotınız çok çabuk bitiyorsa demekki çok kalın öğütüyorsunuz demektir. Isıtmak konusunda da @Earendil çok haklı ısıtmak çok önemli. Mesela portafiltreyi kettleın buhar çıkan kısmına bir süre tutup ısıtabilirsiniz kolayca şimdilik :)

Bu aralar şeffaf su olmamasına kafayı takmıştım. Filtre kağıdı ile kullanınca gördüğüm o berraklığı görmek istiyordum. Bu da ders olsun, kullanım kılavuzlarını okuyun (Paul yazdım diyor ama ben hala göremedim)

Faema Baby (aynı mantık ile çalışan ürün) kılavuzunda yer alan bir görsel: METAL SCREEN'İ KOYUNCA BASTIRMAK.

Ekran Alıntısı.JPG

Şaka gibi, ama şu küçük hamlenin ne kadar etkili olacağını bilemezsiniz. Filtreyi koyduktan sonra parmağınızla bastırın, hatta bazı günler tamp yapmayıp direk screen ile tamp'leyenler oluyormuş...

Kaynak: sayfalar dolusu home-barista

Merak eden olursa yukarıdaki görselin çevirisi de şu şekilde;

1. Raise the levers and remove the portafilter.
2. After taking out the shower screen, immerse the filter and portafilter for a moment in boiling water. This should be enough to get rid of the "icy" metal.
3. Place two measures of very finely ground coffee (coffee bar type) in the filter and tap the filter with the coffee measure in order to uniformly distribute the coffee at the bottom of the filter. (Two coffee measures are for two portions of coffee.)
4. Place the shower screen in the filter and press it on the coffee as much as possible, making sure the level is not uneven, but is completely horizontal.

-18 gr espresso kavrum Comandante 8 click kahve,
-45 gr su,
-Basınçta çok kısa bir süre 7 barı gördüm.

Herşeyden önce biraz su kaynatıp çelik kaseyi neredeyse doldurdum.Portafiltreyi,basket ve shower'ı iç içe attım suya.
Kettle'a tekrar su koydum.Kahvem ögütücüde çekilmemiş,bekliyor.
Su kaynayınca kahveyi öğüttüm.Portafiltreyi sudan çıkarıp basketin dibini ve shower'ı çok az peçeteyle kuruladım.
Öğüttüğüm kahvemi baskete koydum.Templemeden önce düzleştirmeye çalıştım hafif.Baştan tamper biraz eğik duruyordu yandan bakınca,biraz düzeltmeye çalıştım.Templedim.
Kettle'dan Tetsu Kasuya mini kettle'ıma 45 ml aktardım.Oradan portafiltreye döktüm.
Kolları kaldırıp portafiltreyi taktım.
Kuvvetlice bastırdım.Basınç ibresi önce 2 civarı dolaşırken hızla 7 bara çıktı ve tekrar sıfıra düştü.Sonunda sadece tıs sesi geliyor Aeropress'teki gibi.
Krema gayet iyiydi bence.Yoğunluğu da öncekilerden iyiydi ama tahmin edebileceğiniz gibi yine sıcak değildi.Önceki denemelerimden kesinlikle daha sıcaktı ama nasıl diyeyim,filtre demlediğimizde birkaç dakika bekleyince tam rahatça içme sıcaklığına gelir ya öyleydi.
Tat olarak önceki denemelerimden farklı bir çekirdek kullanmamın da etkisiyle baya tatlı,güzeldi.Ekşi değildi,yüz buruşturan bir acılığı yoktu.Baya lezzetliydi.Ama kıvam olarak belki bir tık daha yoğun olabilir gerçek bir espresso.

-18 gr espresso kavrum Comandante 8 click kahve,
-45 gr su,
-Basınçta çok kısa bir süre 7 barı gördüm.

Herşeyden önce biraz su kaynatıp çelik kaseyi neredeyse doldurdum.Portafiltreyi,basket ve shower'ı iç içe attım suya.
Kettle'a tekrar su koydum.Kahvem ögütücüde çekilmemiş,bekliyor.
Su kaynayınca kahveyi öğüttüm.Portafiltreyi sudan çıkarıp basketin dibini ve shower'ı çok az peçeteyle kuruladım.
Öğüttüğüm kahvemi baskete koydum.Templemeden önce düzleştirmeye çalıştım hafif.Baştan tamper biraz eğik duruyordu yandan bakınca,biraz düzeltmeye çalıştım.Templedim.
Kettle'dan Tetsu Kasuya mini kettle'ıma 45 ml aktardım.Oradan portafiltreye döktüm.
Kolları kaldırıp portafiltreyi taktım.
Kuvvetlice bastırdım.Basınç ibresi önce 2 civarı dolaşırken hızla 7 bara çıktı ve tekrar sıfıra düştü.Sonunda sadece tıs sesi geliyor Aeropress'teki gibi.
Krema gayet iyiydi bence.Yoğunluğu da öncekilerden iyiydi ama tahmin edebileceğiniz gibi yine sıcak değildi.Önceki denemelerimden kesinlikle daha sıcaktı ama nasıl diyeyim,filtre demlediğimizde birkaç dakika bekleyince tam rahatça içme sıcaklığına gelir ya öyleydi.
Tat olarak önceki denemelerimden farklı bir çekirdek kullanmamın da etkisiyle baya tatlı,güzeldi.Ekşi değildi,yüz buruşturan bir acılığı yoktu.Baya lezzetliydi.Ama kıvam olarak belki bir tık daha yoğun olabilir gerçek bir espresso.

ya kahvenin inceliği ya da tamp de bir sorun var gibi. @Kahveciningalaksirehberi shot ın rengi ve krema yoğunluğundan biraz under extracted gibi duruyor haksız mıyım? tabii bu arada kahve ve de kavrumu da önemli. onu da yazar mısınız?

Bence biraz daha su koyun. 18g kahve 2 katı olmasa da kendi kadar su tutsa, 27g çıktı anca alınabilir; suyun az oluşu hem sıcaklığı kaybetmenize yol açabilir, hem de basıncı oluşturmakta zorlayabilir. Ben üstten az bir boşluğa kadar dolduruyorum 18g için, 85g civarı su alıyor. Bence de çıktı çok az olduğu için under extract...

Edit: tamper eklentisini kesinlikle yaptırın bence. Beko kullanırken @seffa bana kalibreli tamper yollamasaydı tamp yaptığımı sanıyor olacaktım o ana kadar...

ya kahvenin inceliği ya da tamp de bir sorun var gibi. @Kahveciningalaksirehberi shot ın rengi ve krema yoğunluğundan biraz under extracted gibi duruyor haksız mıyım? tabii bu arada kahve ve de kavrumu da önemli. onu da yazar mısınız?
İlk denemelerde Coffee Department Brazilya Fazenda Primavera Filtre kavurulmuş kullanmıştım.Son denemede Overdose'dan Guatemala Huehuetenango espresso kavurulmuş çekirdek kullandım.İki kahve de güzel ama filtre olanı filtrede içsem daha iyi olur diye düşündüm.

Bence biraz daha su koyun. 18g kahve 2 katı olmasa da kendi kadar su tutsa, 27g çıktı anca alınabilir; suyun az oluşu hem sıcaklığı kaybetmenize yol açabilir, hem de basıncı oluşturmakta zorlayabilir. Ben üstten az bir boşluğa kadar dolduruyorum 18g için, 85g civarı su alıyor. Bence de çıktı çok az olduğu için under extract...

Edit: tamper eklentisini kesinlikle yaptırın bence. Beko kullanırken @seffa bana kalibreli tamper yollamasaydı tamp yaptığımı sanıyor olacaktım o ana kadar...
Bu akşam basıcam suyu😁

Nereden aldınız acaba? Ben bulamadım bunu hiç bir yerde.
Birde Flair Espresso Clasic ile kıyaslayınca hangisi daha iyi gibi?

Specific Coffee satıyor.

Flair kullanmasam da genel olarak manuel espresso makinelerinin ortak sıkıntısı sıcaklığı korumak, bir de sepet boyutu. Cafelat Robot’ta ısıtmak her zaman şart değil, sepeti de ticari espresso sepeti standardında, 58 mm.

Çok da affedici, muhteşem sonuçlar almak kolay.

Geri