• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Build Log: Espresso makinesi yapıyorum.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan krmbyl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Thermocoil konusuna nasıl çözüm getireceğimi düşünürken, şimdilik bir kahve makinesinden söktüğüm thermocoil'i kullanma kararı aldım.

Genel olarak mekanik bir makine olduğu için (elektronik basınç sensörü yerine manometre var örneğin) fitting ve hortumlar kontrolden çıkmaya başladı. Bunları toparlamak için basit bir manifold yaparak tüm giriş ve çıkışları tek bir noktaya yönlendirdim.

OPVden ve Solenoidden gelecek suyu Gaggia Classicteki gibi boru ile tepsiye dökmeyi düşünüyordum en başta, ancak kasanın altından bir çıkış vererek yönlendirmek daha temiz oldu, dolayısıyla bu sekilde olacak.

Fotoğraflar:

Bir süredir sıcaklık ile uğraşıyorum.

Thermocoilde termostat ile sıcaklık kontrolünü sağlıyorum.
Grupta ısıtma yokken bardakta max 65 derece görebiliyorum sıcaklığı.

Grup sıcakken ise 88 derece görebildim. Bardakta 94 derece görebilen var mı bu arada? Bu konuyla ilgili biraz karşılaştırma verisine ihtiyacım var.

Grubu fişek rezistanslarla ısıttım. Yine termostat ile kontrol ediyorum şu an grubu da ve 90-100 derece arasında sıcaklık değeri. Grubun sıcaklığı thermocoilden önemli zannımca, sıcaklıktaki etkisi 23 derece gibi oldukça yüksek bir değer, bu konuda arduino pid kütüphanesiyle bir kontrol sağlayabilirsem termostattan daha iyi olacak. Yapılacaklar listeme ekledim.

Testleri karton piknik bardağında yapıyorum.

Normalde grup ısıtması yokken aldığım shotlar sonrasında portafiltreyi rahatça sökebiliyordum ancak grup da ısınmaya başlayınca içeride kalan su ve buhar basıncı tüm kahveyi dağıtıp etrafı batırmaya başladı. Solenoidi ekledikten sonra çözüleceğini düşünüyorum.

Onun dışında önemli başka bir detay olan su tankı konusu var ve çözülmeyi bekliyor.

Ekli dosyalar

• IMG_20210420_185643.jpg
    IMG_20210420_185643.jpg
    59.3 KB · Görüntüleme: 117
Grup sıcakken ise 88 derece görebildim. Bardakta 94 derece görebilen var mı bu arada? Bu konuyla ilgili biraz karşılaştırma verisine ihtiyacım var.
Pucktan geçtikten sonra mı yoksa doğrudan su akıtılınca mı?

hayranlıkla takipteyim. tebrikler.

Hocam arduino için bir sürü hazır pid kodu geziyor kütüphanelerde, bu şekilde kolayca halledilebilir bence

Selamlar, arayı biraz kapatalım.

Bir süre kasa üretim işiyle vakit geçti, kasaya son şeklini vermiş oldum eğer çok önemli bir sorun çıkmazsa.
Thermocoilin sıcaklığı ve grubun ısınmasıyla üstteki bardak ısıtma yüzeyinde bardağın içinde 50 derece civarı bir sıcaklık okuyorum sıcaklık probuyla. Yıkanmış bir kupayı kısa sürede kurutuyor, elle tutulacak derece de ısıtabiliyor.

Termostatları çıkartıp termistör ile arduino üzerinden okuma yapıyorum şu an. İlk ısınma anında 10-15 derecelik bir overshoot olsa da 2-3dk içinde 3-5 derece dalgalanma ile kısmen stabil bir okuma yapabiliyorum. 10dk'da da grup ısınıp kullanmaya hazır hale geliyor. Benim için gayet yeterli.

Biraz SSR kalabalığım var. Kontaklı röle alan ve maliyet açısından çok avantajlı aslında ancak tık tık ses çıkartıyor sürekli, baya keyifsiz. Şu an grup, pompa, thermocoil ve solenoid için 4 adet SSR kullanmam gerekiyor. Biraz kötü oldu, bir de motherboard gibi bir boardum olmadığı için biraz elektronik karmaşası var onu çözmem gerekiyor.

OPV çıkışını drip tray'e veriyordum ancak drip tray inanılmaz hızlı doluyor bu şekilde ve depodaki su çabuk bitiyor, dolayısıyla depoya döndürdüm burayı.

Şu an thermocoildan kurtulup bir kazan yapsam mı derdindeyim. Grup ve kazan bağımsız ısıtmalı olacağı için buhar modunda kazanı hızlıca ısıtıp soğutabilirim gibime geliyor. Ve giglör gibi bir şey ile akışı sınırlamazsam thermocoilın serpantin uzunluğu 12ml/s akışta suyu yeteri kadar ısıtamıyor. Dolayısıyla giglör de şart.

Şimdilik bu şekilde, iyi forumlar.

IMG_20210707_203639.jpg

Güzel görünüyor ellerinize sağlık

@NoDRaC teşekkürler.

Normalde giglör gibi davranması yani akışı kısması için akış hattına elimdeki OPV'lerden bir adet yerleştirip 6.5 bara ayarlamıştım. O da yaklaşık 7ml/s'ye düşürdü akışı, etkisi ise çok fazla. Yavaşlayan akış sayesinde thermocoilden geçen suyum daha iyi ısınıyor, puck'ın su ile teması ve suya doygunluğu için tanınan süre de artıyor.

Giglörümsü OPV'yi sökerek full flow moduna getirdim yine ve fark videoda görülüyor. Kısacası giglör işi çözülene kadar bana iyi kahve yok gibi görünüyor şu an.

Geri