• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Build Log: Espresso makinesi yapıyorum.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan krmbyl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

krmbyl

Barista
İsim
Kerem
Daha fazla  
İsim
Kerem
Espresso Makinesi
Kendi makinesini yapmaya çalışıyor
Herkese merhaba, ben Kerem.

Buradaki herkes gibi kahveyi seven ve kendi başına bir şeyler ortaya koymaktan keyif alan birisi olarak bir yola girdim, kendi makinemi yapacağım. Aslında bir süre önce üzerinde çalışmaya başladığım bu projeyi bir 'geliştirme süreci günlüğü' gibi internet üzerinde de tutmak istiyorum. Bunu yapmaktaki amacım hem benzer/aynı kültürü paylaştığımız insanlarla bir komunite oluşturmak hem de bu konuda Türkçe bir kaynak sağlayarak Türkiye'deki kahve kültürüne katkı sağlamak. Ayrıca süreci paylaştığım bir de Instagram hesabım mevcut, burada paylaşımları yaparken İngilizce kullanmayı tercih ediyorum, dünya ile bağ kurmak da önemli.

Buradaki birçok insan Decent'ı biliyordur, John Buckman'ın ürünü geliştirirken sunduğu şeffaflık ve paylaşımcı tutumu çok takdir ediyorum, ben de kendimce bu süreci benzer şeffaflıkta ilerletmeye çalışacağım. Kendisine selam olsun.

İlk post ile girizgah yaptığıma göre diğer postlarda proje detaylarına geçmeye başlayacağım.

Instagram: defh_tr hesabından takip edebilirsiniz.

Takipledim, gelişimi merakla izliyoruz 👍

Tebrik ederim. merakla takip ediyor olacağım.

Böyle projelerin takipçisiyiz 👍

İşe piyasa araştırmasıyla başladım, öncelikle piyasada insanların evine girmeyi başarmış belli başlı modelleri ve bunların güçlü/zayıf yönlerini araştırdım. Yedek parça bulunabilirliği de önemliydi, yurtiçinde bunların temini yurtdışına göre daha da zor olduğundan aslında birçok filtre mevcut ve geriye pek seçenek kalmıyordu. Breville, Sage, Delonghi gibi tabir-i caizse her işi biraz yapan ama hiçbir işi tam yapmayan makineleri de eledikten sonra elde kalan makine Gaggia Classic idi, hem aynı grubun Beko ve Arçelik tarafından kullanılmış olması hem de yerli/yabancı birçok forumda komunitesinin olması sorun çözme konusunda ve iç piyasadan parça temini konusunda avantaj sağlayacaktı.

Gaggia Classic avantajlar:
-58mm sepet
-Fiyat/performans
-Buhar çıkışı
-Üçüncü parti upgrade kitler mevcut

Gaggia Classic dezavantajlar:
-PID yok
-Manometre yok
-Pre-infusion yok
-Ardışık shot alımında sıcaklık yetersiz kalabiliyor
-OPV yok (var ama yok, pompayı korumak için 13 bar'a ayarlanmıs halde var.)

Yapacağım makinede belirlediğim kriterler şunlar oldu:
-Kazan olmayacak, thermocoil olacak.
-Manometre olacak
-OPV olacak
-Pre-infusion olacak
-Buhar çubuğu olmayacak (temel fonksiyonunu yerine getiren bir makine ortaya cıkardıktan sonra buhar düşünülebilir belki v2.'ye nasip olur)
-PID kullanmadan stabil sıcaklık elde etmek üzere bir fikrim var onu deneyeceğim, olmazsa PID.

Temel gereklilikleri belirledikten sonra OPV tasarımıyla işe başladım. İlk iterasyon ürünler ve test videosunu paylaşıyorum. Ayrıca forumda böyle bir talep gördüğümden bunu üçüncü parti bir modifikasyon parçası olarak da sağlamaya başladım. Gelen geribildirimlerin de katkısıyla üç iterasyonda tasarım finalize edildi.

Gövde malzeme seçimim pirinç oldu, talaşlı imalata elverişli ve korozyona uğramıyor. Sıcak su içinde beklemeyeceğinden de kurşun karışması gibi bir riski yok. İç kısımda yay ve ayar vidasında ise paslanmaz çelik kullanıldı. Son fotoğrafta ise tasarımın son hali mevcut.

İlk ürünün test videosu:

Ekli dosyalar

• 120336253_175436567491150_5549891059098846143_n.jpg
    120336253_175436567491150_5549891059098846143_n.jpg
    87.4 KB · Görüntüleme: 157
  • IMG_20200922_150607.jpg
    IMG_20200922_150607.jpg
    48.9 KB · Görüntüleme: 50
  • WhatsApp Image 2020-11-25 at 09.29.22.jpeg
    WhatsApp Image 2020-11-25 at 09.29.22.jpeg
    152.8 KB · Görüntüleme: 60
Son düzenleme:
Bunlar yaşanırken Aliexpress'ten sipariş ettiğim non-pressurized double basketler geldi.
Yarın devam edeceğim yazmaya...

Ekli dosyalar

• 126094632_370532657368009_8673384754575145567_n.jpg
    126094632_370532657368009_8673384754575145567_n.jpg
    210.8 KB · Görüntüleme: 89
Bu tarz bir cihaz kullanmadım. Thermocoilin avantajı nedir? Grup tasarımı nasıl planlıyorsunuz? Grup sıcaklık stabilizasyonunu nasıl sağlayacaksınız?

Grup tasarımında bir 3D Printing sevdalısı olarak bu teknolojiye bir şans vereceğim, elimde şu an prototip ürünler mevcut ancak başlık altındaki kronolojik akışı bozmamak adına cok detaya girmek istemiyorum :)

Thermocoilda su sıcak olarak beklemiyor, akış esnasında ısınıyor. Thermocoil'ın verimli olması için rezistansla ısıtılan borunun helisel bir şekilde sarılmış olması gerekiyor, bunun sebebi Dean Flow da denilen, kavisli bir boruda türbülanslı akış yaratarak hızlı ısı transferiyle suyu mümkün olan en kısa mesafede hedef sıcaklığa getirmek.

Düşük ataletli bir sistemde PID kullanmak termostata göre daha mantıklı ancak maliyetli. Sıcaklık stabilizasyonunda da denemek istediğim şey su maksimum 100 dereceye kadar ısındığından ben kaynama limitine kadar ısıttığım suyu bir heatsink/radyatör vasıtasıyla final sıcaklığına düşüreceğim. Direkt 94 dereceye ısıtmak yerine tavana vurdurup sonra 94'e düşürmek yani temelde amacladıgım şey. Gruba geldiğinde bu sıcaklığın istenen değerin de altına düşmemesi için veya minimum kayıp için almak istediğim birkaç önlem mevcut, o kısma geldiğimizde de bunlardan bahsetmek isterim, fikir alışverişi yaparız güzel olur.

@Kahveciningalaksirehberi

Decent thermocoil kullanıyor bir demleme için bir de steam için, iki adet. Her birinin içinde 1,5 metre paslanmaz boru var ve aerogel ile yalıtılmış :) Hong Kong'un tüm nimetlerinden faydalanıyor.

Over heated pressurized water + cold tap water gibi bir şey demişti sanırım demleme esnasında sıcaklığı tutturabilmek için. Okulumun zoom derslerinden çok bu adamların meeting’lerini izliyorum 😆

Over heated pressurized water + cold tap water gibi bir şey demişti sanırım demleme esnasında sıcaklığı tutturabilmek için. Okulumun zoom derslerinden çok bu adamların meeting’lerini izliyorum 😆
Ben nedense benimseyemedim o yöntemi, yani sistemi bu kadar kompleksleştirmeye değiyor mu ondan emin değilim. Bir pompa daha ekleyip bir mixing chamber yapmak, burada bir sensör sallayıp bunun elektronik geribildirimini custom bir anakartta işlemek. Ha şov mu? Şov :)

Grup tasarımı:

Grup tasarımında 55mm shower screen ve 58mm sepete göre tasarım yapmak istedim, karar verme aşamasında belirttiğim gibi. Conta olarak 72x57x8.5 kullandım. Suyu eşit dağıtmak için ayrı bir dağıtıcı parça kullanmak yerine entegre bir sistem tercih ettim, su girdiği andan itibaren 6 kola simetrik dağılarak shower screen'e ulaşacak.

Malzemede aklımda olan seçenekler, paslanmaz çelik ve pirinç idi. Ben paslanmaz çeliği elektropolisaj+pasivasyon ile korozyona dayanıklı hale getirip onu kullanmayı düşünüyorum, çelik ile pirinç arasında ısıl iletkenlik olarak 2 kat fark var ve bu, bana grupta oluşacak ısı kaybında da faydalı olacak. Çelikte paslanma emareleri görürsem pirinç fikrini düşüneceğim uzun vadede. Çözülebilecek bir detay olduğundan ben daha çok "konsepti kanıtlama" peşindeyim ve ona odaklanmamayı düşündüm.

Fotoğraflara geçelim... işçilikte çağ atlamak budur (!) :) gördüğünüz gibi contanın oturacağı yüzeyde işleme sırasında bağlanırken deformasyonlar oluşmuş ve sıkıntı yaratacak...

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2020-11-27 at 13.42.21 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2020-11-27 at 13.42.21 (1).jpeg
    97.2 KB · Görüntüleme: 81
  • WhatsApp Image 2020-11-27 at 13.42.21.jpeg
    WhatsApp Image 2020-11-27 at 13.42.21.jpeg
    83.9 KB · Görüntüleme: 69
  • WhatsApp Image 2020-12-02 at 16.26.35.jpeg
    WhatsApp Image 2020-12-02 at 16.26.35.jpeg
    55.3 KB · Görüntüleme: 145
Yeni gelen parçanın heyecanıyla akışı görmek için boşta birkaç deneme yaptım, shower screen ile bir akış videosu da paylaşacağım yakında.

Ekli dosyalar

• IMG_20201203_132206.jpg
    IMG_20201203_132206.jpg
    66.7 KB · Görüntüleme: 149
Soğuk su tanki ile termoblok/boiler arasına gerek opv dönüş suyunu gerekse grup baslgini isitmak icin tasarlanacak bir su ceketi veya esanjor den dönüş suyunu toplayacak bir denge tankı sisteme dahil edilebilir mi? Evlerde kullanılan kombi sistemlerine benzer şekilde....

Soğuk su tanki ile termoblok/boiler arasına gerek opv dönüş suyunu gerekse grup baslgini isitmak icin tasarlanacak bir su ceketi veya esanjor den dönüş suyunu toplayacak bir denge tankı sisteme dahil edilebilir mi? Evlerde kullanılan kombi sistemlerine benzer şekilde....
OPV soğuk su hattında çalıştığı için bu ihtiyaç ortadan kalkıyor. Ayrıca prensip olarak da OPV'nin tahliye ağzının atmosferik basınçta çalışması lazım, yani dışarıya açılmalı.

Decentta sicak suyla, tanktaki daha soguk suyu bir manifold yardimiyla karistiriyor.
bahsettigim manifolddan bir tane fazla olacakti elimde atmadiysam eger bir yardimi olursa incelemek icin bulmaya calisirim. Malzeme olarak manifoldda ultem ve seramik karisimi kullaniliyor suan.
buhar icinde sicak su gelirken yolda boruda isitilip buhara donusuyor basinclda birlikte, su ana kadar yapilmis esp. Makinalarind en kuru buhar oldugu soyleniyor, baskada bu sistemi kullanan yok henuz bildigim kadariyla.
buhar ve demleme aynı anda kullanilamiyor ama.

Son düzenleme:
Geri