• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Bugün İçtiğiniz Espresso

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
CleanCup Santa Rosa de Cabal'a göre daha açık kavrum. CleanCup Santa Rosa'sını espressoda beğenmiştim. Kronotrop'dakinin filtre performansı iyiydi. Ancak espressosu da gayet güzel. Ve espresso olarak tüketeceğim paketin kalanını da. Ortalama 5 haftalık bir kahve. Kronotrop ve CleanCup Santa Rosa'ları hem espressoda, hem de filtrede ilk 10-15 günlük zamanlarında pek keyif vermiyor. Ancak 4 hafta ve üstü bekleme sürelerinde daha karakterli, her içimde daha farklı aromatik deneyimler yaşatıyorlar. Uzatmayayım, beğendim.

J-Max 'ı ise espressoda beğendim. Filtrede toz üretimi fazla. Her ne kadar öğütüm homojenitesi filtrede mükemmel olmasa da iri taneler ve ufak taneler oranının demleme açısından farklı etkileri nedeniyle olumsuz olarak fincana yansımadığını düşünüyorum. Neticede değirmenin lansmanı espresso doğrultusunda. Bu açıdan filtre performansı da beklenenden iyi. Espresso performansına ise söylenecek fazla söz yok. Gerek diğer değirmenlere nazaran önde olan mikron hassasiyeti, gerek fincana yansıması oldukça iyi.
Değirmene dair yapısal anlamda eleştirilerim de var. Ancak bunu daha sonra vakit buldukça yazabilirim.
Afiyet olsun, resimden ne derece doğru anlaşılır bilemiyorum ama oldukça ince bir öğütüm gözlemledim. 33 saniye şalter basma süresi midir yoksa uzun ön demleme sonrası akışın başladığı süre midir?

Afiyet olsun, resimden ne derece doğru anlaşılır bilemiyorum ama oldukça ince bir öğütüm gözlemledim. 33 saniye şalter basma süresi midir yoksa uzun ön demleme sonrası akışın başladığı süre midir?

Aslında o kadar da ince olduğunu düşünmüyorum. Daha da incelmeye müsait bence kahve.

Şalteri kaldırmamla başlayan süreyi baz alıyorum.

Grizzly - El Salvador - Divina

Ekli dosyalar

• 56974AE9-9B19-41CF-8EDC-C29A0BBACA1D.jpeg
    56974AE9-9B19-41CF-8EDC-C29A0BBACA1D.jpeg
    35 KB · Görüntüleme: 272
Kahve: Fam - La Fany Pacamara Espresso 3 Mart kavrum
Makine: La Pavoni
Değirmen: Specialita
Oran: 13 g / 31,5 g
Sıcaklık: 88°C
Süre: 10 saniye ön demleme, 33 saniye toplam akış

Paketin ilk yarısı ile uğraştıktan sonra verim alamayınca referans almak adına Fam Coffee'de bir shot denedim. Benim çıktılar çok daha parlak ve agresifti, dükkanda içtiğim ise çok daha dizginlenmiş bir kahveydi. İlk denemelerde 14g/30g oranında 92 derecelerde shotlar alıyordum. Dükkanda içtikten sonra öğütümü değiştirmeden girdiyi 1 gram azaltıp sıcaklığı da 4 derece düşük denedim ve enfes bir fincan çıktı. Sabah işe gitme telaşı içinde "ulan yoksa şansa mı böyle shot aldım" diyerek ikinciyi de demledim ancak sonuç yine tatmin ediciydi, hatta dükkandakinden bir tık daha parlak tarafta olmasına rağmen daha keyif aldım diyebilirim. Meyve tatları bariz gelen, tatlılığı hissedilen bir çekirdek.
Sonuç: Standart ayarlarda demlenmemesi gereken bir çekirdek. 1:2,5 oranlarına kadar çıkılabilir, zaten reçete de bu yöndeydi.
Paketin kalan kısmını kurtardık :)

Ekli dosyalar

• IMG_20220330_082421.jpg
    IMG_20220330_082421.jpg
    107.8 KB · Görüntüleme: 115
  • IMG_20220330_081348.jpg
    IMG_20220330_081348.jpg
    114.4 KB · Görüntüleme: 110
Son düzenleme:

Paketin ilk yarısı ile uğraştıktan sonra verim alamayınca referans almak adına Fam Coffee'de bir shot denedim. Benim çıktılar çok daha parlak ve agresifti, dükkanda içtiğim ise çok daha dizginlenmiş bir kahveydi. İlk denemelerde 14g/30g oranında 92 derecelerde shotlar alıyordum. Dükkanda içtikten sonra öğütümü değiştirmeden girdiyi 1 gram azaltıp sıcaklığı da 4 derece düşük denedim ve enfes bir fincan çıktı. Sabah işe gitme telaşı içinde "ulan yoksa şansa mı böyle shot aldım" diyerek ikinciyi de demledim ancak sonuç yine tatmin ediciydi, hatta dükkandakinden bir tık daha parlak tarafta olmasına rağmen daha keyif aldım diyebilirim. Meyve tatları bariz gelen, tatlılığı hissedilen bir çekirdek.
Sonuç: Standart ayarlarda demlenmemesi gereken bir çekirdek. 1:2,5 oranlarına kadar çıkılabilir, zaten reçete de bu yöndeydi.
Paketin kalan kısmını kurtardık :)
Fotoğraflar çok güzel görünüyor :) afiyet olsun

Elimde yarim paketten daha az pacamara vardi reçetenizi denedim 👍

Ekli dosyalar

• 20220402_063139.jpg
    20220402_063139.jpg
    243.1 KB · Görüntüleme: 72
  • 20220402_063021.jpg
    20220402_063021.jpg
    238.1 KB · Görüntüleme: 106
4 Gr Panama Geisha
4 Gr Null Two Harman
4 Gr Null Worka Anaerobic Filtre
4 Gr Niji Peru La Huaca
3 Gr Hausbrandt Espresso %80 Arab %20 Rob
19/42 22 sn
Cmd Red 13'
Lelit Bianca 94°
Sonuç: Bol kremalı değişik ve fazlaca keyifli bir sabah kahvesi oldu. :)

"4 Gr Geisha'yı napıcaz" diye düşünenler harmanda kullanabilirler. Derinlik katan bir yapısı var.

Kavurucu: CleanCup
Çekirdek: Ethiopia Tirtira
Kavurma Profili: Filtre
Kahve Miktarı: 19 gr
Çıktı: 38 gr
Süre: 3:30 dk (evet, üçbuçuk dakika)
Makine: Lelit Bianca
Değirmen: 1zpresso J-Max 105 klik

Son zamanlarda yurtiçinden alıp da espressoya çok yakışırdığım çekirdeklerden oldu Tirtira.

Espressoda sevdiğim asidite, tatlılık ve gövde oldukça kompleks biçimde yansıdı fincana. Bana göre en baskın ve sevdiğim yanı için tatlı misket limonu bombası diyebilirim. Aftertaste'de bıraktığı uzun süreli etki özellikle çok hoşuma gitti. Su içtikçe sanki kahveyi yeniden içiyormuşçasına hisse kapıldım.
Genel olarak zaten Ethiopia kahvelerini seviyorum. Bu sebeple klasik Ethiopia profilinin ağır abisi diyebilirim Tirtira için. 🤭

Paketin dibinde kalan son 19 gram ile ilginç bir profilleme yapmak istedim. Bir önceki yorumdan da anlaşılacağı üzere, espressoda sevdim bu kahveyi.
Bu defa oldukça ince bir öğütüm ile başladım. İlk damlanın düşmesinden itibaren barı kapatmadan minimuma çekip, olduğu haliyle bıraktım.
Fotoğraftan da görüleceği üzere kahvenin yağı üstte öbek öbek duruyor.

Bu şekilde bir demleme ile neredeyse sıfır asiditeli tatlı bir çıktı aldım. İlginç bir shot oldu. Güzeldi. 🤭

Ekli dosyalar

• Screenshot_20220405_003836.jpg
    Screenshot_20220405_003836.jpg
    128.3 KB · Görüntüleme: 110
Kavurucu: Kronotrop
Çekirdek: Colombia Santa Rosa Natural
Kavurma Profili: Filtre
Kahve Miktarı: 20 gr
Çıktı: 37 gr
Süre: 59 sn
Değirmen: 1zpresso J-Max 115 klik

CleanCup Santa Rosa de Cabal'a göre daha açık kavrum. CleanCup Santa Rosa'sını espressoda beğenmiştim. Kronotrop'dakinin filtre performansı iyiydi. Ancak espressosu da gayet güzel. Ve espresso olarak tüketeceğim paketin kalanını da. Ortalama 5 haftalık bir kahve. Kronotrop ve CleanCup Santa Rosa'ları hem espressoda, hem de filtrede ilk 10-15 günlük zamanlarında pek keyif vermiyor. Ancak 4 hafta ve üstü bekleme sürelerinde daha karakterli, her içimde daha farklı aromatik deneyimler yaşatıyorlar. Uzatmayayım, beğendim.

J-Max 'ı ise espressoda beğendim. Filtrede toz üretimi fazla. Her ne kadar öğütüm homojenitesi filtrede mükemmel olmasa da iri taneler ve ufak taneler oranının demleme açısından farklı etkileri nedeniyle olumsuz olarak fincana yansımadığını düşünüyorum. Neticede değirmenin lansmanı espresso doğrultusunda. Bu açıdan filtre performansı da beklenenden iyi. Espresso performansına ise söylenecek fazla söz yok. Gerek diğer değirmenlere nazaran önde olan mikron hassasiyeti, gerek fincana yansıması oldukça iyi.
Değirmene dair yapısal anlamda eleştirilerim de var. Ancak bunu daha sonra vakit buldukça yazabilirim.

Daha önceki deneyimimi bu şekilde yazmıştım. Bu aralar içtiğim Santa Rosa 08.03.2022 tarihli. Yukarıdaki deneyimlerime ek olarak uzun demleme süreleri ile daha keyifli fincanlar elde ettiğimi belirtebilirim.
Bugünkü shot'da kahvenin fincana damlamasından birkaç saniye sonra Flow'u kapalı konuma getirdim. 15 saniye kapalı konumda kaldıktan sonra yarı konuma getirip tamamladım demlemeyi.

Daha önceki deneyimimi bu şekilde yazmıştım. Bu aralar içtiğim Santa Rosa 08.03.2022 tarihli. Yukarıdaki deneyimlerime ek olarak uzun demleme süreleri ile daha keyifli fincanlar elde ettiğimi belirtebilirim.
Bugünkü shot'da kahvenin fincana damlamasından birkaç saniye sonra Flow'u kapalı konuma getirdim. 15 saniye kapalı konumda kaldıktan sonra yarı konuma getirip tamamladım demlemeyi.
O zaman kabaca 5 sn ön demleme daha sonra 15 saniye akış yok ve sonra 4 barla bitiş diyebilirmiyiz

O zaman kabaca 5 sn ön demleme daha sonra 15 saniye akış yok ve sonra 4 barla bitiş diyebilirmiyiz

Aslında ön demleme diyebilir miyiz emin değilim. Çünkü standart pre-infusion kahve kekini ıslatıp, sonrasında fincana yansıyor.

Oysaki ben başlangıçta herhangi bir müdahalede bulunmuyorum. Yani ön demleme adımında etkin değilim. Kahve akmaya başladığında flow'u kapalı konuma yani sıfıra getirip, 15 saniye bu şekilde bırakıyorum. Sonrasında da 6 barda serbest bırakıyorum.

Bu nedenle yaptığım demleme esnasında müdahale etmek, buna da ön demleme diyemeyiz bence.

Kavurucu: Montag
Çekirdek: Ethiopia Bombe Natural
Kavurma Profili: Espresso
Kahve Miktarı: 20 gr
Çıktı: 40 gr
Süre: 95 sn
Değirmen: 1zpresso J-Max 117 klik

Ülke içinde denediğim Bombe'lerden en temizi diyebilirim. Hem espresso kavrumunu, hem de filtre kavrumunu aldım. 😅 İlk olarak espresso paketini açtım. Hem filtre performansı, hem de espresso performansı hoşuma gitti. Kavrum tarihi 04.04.2022

Uzun shotların natural kahvelerde ortaya çıkardığı fincana ciddi anlamda ilgi duyuyorum. Bianca'yı aldığımdan beri bunu her espresso tüketimimde daha net anlıyorum. Bu shot'ı alırken herhangi bir öndemleme yapmadım. Sadece gereğinden fazla inceltip, demleme süresini uzattım. Aynı kahve ile yaptığım öndemlemeli ve öndemlemesiz normal zamanlı shot'lara nazaran, asiditenin minimuma indiği, gövdenin aroma yapısı ile tertemiz bir fincan ortaya çıkardığını söyleyebilirim.

Ayrıca, 250 gr paket alımında bir fincan kahve ikramını sürdürdükleri için Montag'a teşekkür etmek lazım. Zira birçok firma bu uygulamayı terk etti. Bence önemli bir nüans.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20220419_065823.jpg
    Screenshot_20220419_065823.jpg
    145.4 KB · Görüntüleme: 83
Preon Kosta Rika Termik Espresso 1 Nisan
Oran: 18/50
Öğütüm: Cmd Red 12
Sepet: IMS Nanoquartz 18-20
96° 110 ppm su (puck screen var ısı emiyor :) )
Süre: 20 sn civarı (Çekirdek çok geçirgen)
Deneyim: Çekirdek kokusu çikolatalı cevizli incirli yoğurt, tat da öyle; hafif fermente tatlar, acılık-ekşilik yok, gövde düşük, orta zevkli içim. Ama daha iyi olabilir. Potansiyeli var.
Sek Quark incirli var, yediyseniz eğer, onun bitter çikolata parçalı, biraz cevizlendirilmiş ama bir miktar dile vuran fermente tadan hali gibi...
@Beytbaba eline sağlık, potansiyeli tam almak adına bunu nasıl demleyelim bir dahakine?

20220420_153611.jpg

Son düzenleme:
Ben birşey sormak istiyorum, reçete olarak yazdığınız sürelerde ön demleme süresi içinde mi oluyor ? yani örneğin kahve 7-8. saniyede akmaya başladı diyelim, hedeflenen süre 30 saniye ise ilk akış başlangıcından itibaren mi 30 saniye olması gerekiyor yoksa start verildiği andan itibaren mi bu süreyi dahil ediyoruz ?

Geri