• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Brownberry (Sanalbaharat)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Karanfil
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ombligon Washed Mango La Rosi

8.günde demledim. Henüz daha degass tamamlamadı bence. Çekirdek, öğütülmüş kuru koku, demlendikten sonra... Mango-şeftali kokuyor.
Meyve suyu gibi ama çok da rahatsız edici seviyede değil. İnfüze kahvelerin içilebilir/iyi tarafında duruyor bence. Farklı bir kavurucuda olsa muhtemelen 1000TL+ fiyatlamaya sahip olurdu.
hocam reçetenizi de paylaşır mısınız?

Dayanamayıp 5 Ağustos kavrumlu Geshayı açtım 50 bloom 100+100 iki pulse 15 gram kahve şeklinde demledim, K Ultra 6.5 ayarında. Tadı ve kokusu Natural Yirgacheffe Gr1in neredeyse tıpatıp aynısı.

Hocam yatağın tamamen çekilmesi ekstraksyonu düşürüp under ekstre sonuç veriyor diye biliyorum, tam anlayamadım bunu.
Aksine çok az bir farkla daha yüksek çözünme sağlıyor süreyi çok uzun tutmamak lazım tabi bekleme vs süresini biraz abartınca kahve acılașır ben biraz daha tatlılık ve gövde elde etmek için yapıyorum. Bu tekniği geleneksel işlenmiş kahvelerden ziyade biraz daha farklı işlemlerden geçen kahvelerde daha güzel bulduğum için bunla yapıyorum. Öğütüm, demleme tekniği vs gibi değişkenler fark yaratacağı için belki ilk demlemede istenilen sonucu vermeyebilir ama bir kaç demlemeden sonra gayet lezzetli çıktılar veriyor.

Etiyopya Yirgacheffe Gr2 Kavr.

Gayet tatlı ve tam etiyopya profilinde bir kahve. Sitede ne yazıyorsa onu veren bir kahve. 1.16, 25 gram demledim, termosa attım. Her saat içilebilecek kahve. Açık kavrum seven, kahveyi sadece açık kavrum sanan ve kahvede muz, karpuz kovalayanlar uzak dursun..

Mango yu espresso tonikle denemenizi tavsiye ederim ikisi çok iyi uyum sağlıyor.. Cold drip tonik de güzel ama espresso daha güzel oluyor...

Ombligon Naturali hanımın şuruplu kahveler birimine (beğenilmeyen kahvelerin stoklarının tüketildiği birim) transfer ettim.

Geshayı baya sevmeye başladım, dediğim gibi deneyimlediğim tad light roast Yirgacheffe Naturalin kendine has aromasının çok daha kuvvetli hali. Bu kadar övülmesinin sebebi bence klasik kahve tadıyla alakasız olması, normalde anaerobik, infuze gibi özel işlemden geçmiş kahveler klasik kahve tadıyla alakasız olur, bu kahve ise direk klasik kahve tadıyla alakasız.

Cold Washed Monteblanco Gesha SBnin sitede yazdığı gibi 96 ve üzeri derecelerde demlendiğinde tatlı ve tarçınımsı bir aroma verirken(esmer şeker?) aynı kahveyi içeren yerli-yabancı sitelerdeki gibi 92-94 derece bantlarındaysa narenciye kabuğu ve limon ekşiliği tadı veriyor. Hangisi gerçek tadı bilemiyorum.

Gesha tamamen aynı reçeteyi uygulamama rağmen bariz acılaştı, ne oldu anlayamadım, o paket öyledir belki diyip başka paket açtım onda da aynı.

Gemini'nin dediğine göre bu Geshaya uygulanan Cold Washed işlemi uygulanmış çekirdekleri aynı Natural çekirdekler gibi Washed çekirdeklerden daha düşük ısılarda demlemek gerekiyormuş(SB 96 ve üzeri diyor halbuki Gesha için) Gemini'nin dediğini aktarıyorum:

Cold Washed (soğuk fermantasyon/yıkama) işlemi gören çekirdekler, standart Washed (yıkanmış) çekirdeklere kıyasla su sıcaklığı konusunda biraz daha farklı bir yaklaşım gerektirir. İki işlem için birebir aynı yüksek sıcaklığı kullanmak, fincanda istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Neden Fark Eder?
Standart Washed çekirdeklerde fermantasyon genellikle ortam sıcaklığında gerçekleşir. Bu süreçte çekirdeğin hücre yapısı daha fazla esner ve çözünmeye açık hale gelir. Bu yüzden potansiyeli tam alabilmek için genellikle 93-95°C gibi yüksek sıcaklıklara çıkılır.
Ancak Cold Washed işleminde kahve kirazları 8-10°C gibi düşük sıcaklıklarda uzun süre bekletilerek işlenir. Bu soğuk ortam, mikrobiyal aktiviteyi yavaşlatarak meyvedeki doğal şekerlerin, karamelimsi tatların ve narin aroma bileşenlerinin çekirdeğe çok daha yoğun bir şekilde hapsolmasını sağlar.
İdeal Sıcaklık ve Demleme
Natural çekirdeklerde aşırı çözünmeyi ve acılığı (bitterness) önlemek için 88-92°C aralığında kalmak ne kadar kritikse, şeker oranı yüksek ve yoğun yapılı Cold Washed çekirdeklerde de aynı hassasiyet gerekir. Standart Washed çekirdekler kadar yüksek bir sıcaklık kullanmak, soğuk fermantasyonun koruduğu o yoğun tatlılığı bozup fincanda acı bir tat yaratabilir.
V60 veya Kalita Wave 185'te 15 gram kahve ile hazırlanan 250 ml'lik standart bir demleme için:
* İdeal Aralık (90°C - 92°C): Cold Washed çekirdekler için en tatlı noktadır. Bu sıcaklık; çikolata, karamel ve kuru yemiş notalarını öne çıkarır, gövdeyi yüksek tutar ve acılığı engeller.
* Düşük Sıcaklık Riski (88°C altı): Sıcaklık 88°C'nin altına inerse, soğuk fermantasyonun doğasındaki o parlak meyvemsi asidite çok fazla ön plana çıkabilir ve hedeflenen ağır gövdeli tatlı profilin üstünü örtebilir.
* Yüksek Sıcaklık Riski (93°C üstü): Standart yıkanmış çekirdekler gibi yüksek sıcaklıkta demlenirse, hapsolan yoğun yapılar gereğinden fazla çözünerek bitişte sert ve acı bir tat bırakır.
Öğütme kalınlığı ve alışkın olduğunuz döküş tekniği (aralıklı veya tek döküş) aynen korunabilir; burada fincandaki dengeyi belirleyecek asıl faktör, su sıcaklığı ile çözünmeyi kontrol altında tutmaktır.

Gemini'nin dediğine göre bu Geshaya uygulanan Cold Washed işlemi uygulanmış çekirdekleri aynı Natural çekirdekler gibi Washed çekirdeklerden daha düşük ısılarda demlemek gerekiyormuş(SB 96 ve üzeri diyor halbuki Gesha için) Gemini'nin dediğini aktarıyorum:

Cold Washed (soğuk fermantasyon/yıkama) işlemi gören çekirdekler, standart Washed (yıkanmış) çekirdeklere kıyasla su sıcaklığı konusunda biraz daha farklı bir yaklaşım gerektirir. İki işlem için birebir aynı yüksek sıcaklığı kullanmak, fincanda istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Neden Fark Eder?
Standart Washed çekirdeklerde fermantasyon genellikle ortam sıcaklığında gerçekleşir. Bu süreçte çekirdeğin hücre yapısı daha fazla esner ve çözünmeye açık hale gelir. Bu yüzden potansiyeli tam alabilmek için genellikle 93-95°C gibi yüksek sıcaklıklara çıkılır.
Ancak Cold Washed işleminde kahve kirazları 8-10°C gibi düşük sıcaklıklarda uzun süre bekletilerek işlenir. Bu soğuk ortam, mikrobiyal aktiviteyi yavaşlatarak meyvedeki doğal şekerlerin, karamelimsi tatların ve narin aroma bileşenlerinin çekirdeğe çok daha yoğun bir şekilde hapsolmasını sağlar.
İdeal Sıcaklık ve Demleme
Natural çekirdeklerde aşırı çözünmeyi ve acılığı (bitterness) önlemek için 88-92°C aralığında kalmak ne kadar kritikse, şeker oranı yüksek ve yoğun yapılı Cold Washed çekirdeklerde de aynı hassasiyet gerekir. Standart Washed çekirdekler kadar yüksek bir sıcaklık kullanmak, soğuk fermantasyonun koruduğu o yoğun tatlılığı bozup fincanda acı bir tat yaratabilir.
V60 veya Kalita Wave 185'te 15 gram kahve ile hazırlanan 250 ml'lik standart bir demleme için:

* İdeal Aralık (90°C - 92°C): Cold Washed çekirdekler için en tatlı noktadır. Bu sıcaklık; çikolata, karamel ve kuru yemiş notalarını öne çıkarır, gövdeyi yüksek tutar ve acılığı engeller.
* Düşük Sıcaklık Riski (88°C altı): Sıcaklık 88°C'nin altına inerse, soğuk fermantasyonun doğasındaki o parlak meyvemsi asidite çok fazla ön plana çıkabilir ve hedeflenen ağır gövdeli tatlı profilin üstünü örtebilir.
* Yüksek Sıcaklık Riski (93°C üstü): Standart yıkanmış çekirdekler gibi yüksek sıcaklıkta demlenirse, hapsolan yoğun yapılar gereğinden fazla çözünerek bitişte sert ve acı bir tat bırakır.
Öğütme kalınlığı ve alışkın olduğunuz döküş tekniği (aralıklı veya tek döküş) aynen korunabilir; burada fincandaki dengeyi belirleyecek asıl faktör, su sıcaklığı ile çözünmeyi kontrol altında tutmaktır.
okumadım ama kesin yanlıştır ya

okumadım ama kesin yanlıştır y
Kahvenin açıklamasında SB şöyle yazmış:
İşleme: Anaerobic Yıkanmış

Yıkanmış kahveler 24 saat aerobik, 55-60 saat Anaerobic fremantasyondan sonra pulped-soyma işlemi ve güneş yataklarında kurutmaya alınmıştır.

Kahvelerde Anaerobik işlem varsa zaten SBnin dediği 96 derece ve üstü yanlış oluyor, anaerobik işlem çözünürlüğü artırıyor çünkü.

Kahvenin açıklamasında SB şöyle yazmış:
İşleme: Anaerobic Yıkanmış

Yıkanmış kahveler 24 saat aerobik, 55-60 saat Anaerobic fremantasyondan sonra pulped-soyma işlemi ve güneş yataklarında kurutmaya alınmıştır.

Kahvelerde Anaerobik işlem varsa zaten SBnin dediği 96 derece ve üstü yanlış oluyor, anaerobik işlem çözünürlüğü artırıyor çünkü.
hocam deneme yanılmayla çok güzel reçete çıkartırsınız niye ağzı olmayan bir makinaya güveniyorsunuz ?

hocam deneme yanılmayla çok güzel reçete çıkartırsınız niye ağzı olmayan bir makinaya güveniyorsunuz ?
Yahu SB bile olsa bu kahve pahalı ve 96+ dereceyle kahveyi zaten yakabileceğim kadar yaktım. Bu pour over herhangi bir kuralı olmayan birşey, mesela K Ultranın V60 öğütüm ayarı reddittekilere göre 6.0 ila 7.0 iken 1Zpressonun kendi sitesine göre 8.0 ila 9.0. Anaerobik ve natural kahveler gibi çözünürlüğü yüksek kahveleri fazla ajite etmemek gerek diye bir "kural" varken internette anaerobik kahvelerde 5 pulselu reçeteler var.

Yahu SB bile olsa bu kahve pahalı ve 96+ dereceyle kahveyi zaten yakabileceğim kadar yaktım. Bu pour over herhangi bir kuralı olmayan birşey, mesela K Ultranın V60 öğütüm ayarı reddittekilere göre 6.0 ila 7.0 iken 1Zpressonun kendi sitesine göre 8.0 ila 9.0. Anaerobik ve natural kahveler gibi çözünürlüğü yüksek kahveleri fazla ajite etmemek gerek diye bir "kural" varken internette anaerobik kahvelerde 5 pulselu reçeteler var.
Hocam benim görüşüm, tabii ki de katılmak zorunda değilsiniz, kahve keyif işi ve belli birkaç parametrelerden oluşuyor. Bu parametreleri her seferinde teker teker değiştirerek keyfinize göre bir sonuç elde edebilirsiniz. Evet kavruma veya işleme göre izlenebilecek birkaç yöntem var ama fikrimce keyifli kısmı demlemenin, deneme yanılma olayı.

Merhaba. Sanalbaharat kahvelerini demlediğimde (istisnasız hepsinde) bitişinde ağzımda acı bir tat kalıyor. V60 ile demleme yapıyorum, espressolarda da acılık alıyorum. Bir türlü çözemedim, sizce neyi yanlış yapıyorum?
Su: 35 ile 75 ppm arası farklı sular denedim.
Sıcaklık:89 ile 96 arası farklı sıcaklıklar
Filtre: Cafec traditional ve hario 100lü
Öğütüm: 500 ile 700 mikron arası (mhw-3bomber r3)
Genelde 4*60 Orkun Üstel'in yöntemi ile demliyorum. Farklı şeyler de denedim ama en az acılık olan şimdilik bu yöntem. Bazen 2 Kişilik demlemeler de yapıyorum.

Merhaba. Sanalbaharat kahvelerini demlediğimde (istisnasız hepsinde) bitişinde ağzımda acı bir tat kalıyor. V60 ile demleme yapıyorum, espressolarda da acılık alıyorum. Bir türlü çözemedim, sizce neyi yanlış yapıyorum?
Su: 35 ile 75 ppm arası farklı sular denedim.
Sıcaklık:89 ile 96 arası farklı sıcaklıklar
Filtre: Cafec traditional ve hario 100lü
Öğütüm: 500 ile 700 mikron arası (mhw-3bomber r3)
Genelde 4*60 Orkun Üstel'in yöntemi ile demliyorum. Farklı şeyler de denedim ama en az acılık olan şimdilik bu yöntem. Bazen 2 Kişilik demlemeler de yapıyorum.
Hocam espresso adına konuşursak, ben bir zamanlar ekşilik aldığım gurme blend ve colombis supremo kahvelerini ondan sonrasında da acı oluşundan dolayı içememiştim en son aşağıda yazacağım parametreler ile hoşuma gitti

Gurme blend
niche 17.9
stok bianca sepeti
91 derece
18.5 in 30 out
21 saniye

supremo
niche 15.8 civarı
92 derece
18.5 in 32 out
23sn

Sade espresso olarak tüketmiyorum ben tabii onun etkisi olabilir ama cortado ve flat white da epey yumuşak bir tat alıyordum

Geri