Kahvede bir tek ben yokmuşum gibi. Olsun, çok güzel ve fena içeceğim ama bunu yazmak nitelikli kahve tam olarak bu olmaması.Wayta coffeenin internet sayfasında aynı kahve satışta ve zaten tedarikçi olarak sanal baharat görünüyor. Orada yazanı aynen aşağıya koyuyorum:
"Olgunlaşmış kahve meyveleri öncelikle suya daldırılarak düşük yoğunluklu taneler ayrıştırılır. Ardından, meyve bütünlüğü bozulmadan 36 saat boyunca kapalı torbalarda anaerobik fermantasyona alınır. Bu süreci, önceki partiden elde edilen ve panela ile fermente edilmiş musilaj içinde gerçekleştirilen ikinci bir 36 saatlik fermantasyon süreci takip eder.
Toplam 72 saatlik kontrollü fermantasyonun ardından kahve, 60°C sıcak suyla temizlenme ve arınma işlemine daha sonra da soğuk su ile termal şoka tabi tutulur. Bu adım, hücre yapısını etkileyerek aroma gelişimini destekler.
İşlemin sonunda, kahve meyveleri washed işleminden farklı olarak depulping yapılmadan, yani tam meyve halinde Afrika yataklarına serilerek doğal hava akışıyla kurutulur. Kurutma süreci boyunca meyveler düzenli olarak çevrilir ve ideal nem seviyesine ulaşmaları dikkatle takip edilir."
anaerobiklik desen var, panela eklemesi desen var, termal şok desen var ama en sonunda natural kurutmuşlar ama Allah razı olsun be.
Bu kolombiyalılarda bayadır bu çaktırmadan co-fermante ya da eklemeli işler dönüyor(finca el paraiso baya böyle yürüdü gitti bir ara) aslında biraz ondan "natural". ha benim umrumda pek değil şeffaf olarak açıklandığı sürece. ama böyle kaçak köçek hoş olmuyor tabi.
9 Ağustos kavrum tarihli her iki ürünü de denedim. Natural olanı beğendim, gayet güzel kokulu, aromatik ve tatlı bir kahve. Semi washed olanı ise kötü olmamak ile birlikte tam beklediğim gibi değil, ama natural olana göre gayet açık kavrulmuş görünüyor belki bu yüzden daha çok zamana ihtiyacı var gibi. Natural olan kavrumu koyu renkli görünüyor ve ufak ufak yağlanmalar mevcut ama tadı çok hoşuma gitti. Semi washed olanı 1 ay bekletmeyi düşünüyorum.Las Flores red bourbon natural ve semi washed arasında çok fark var mı sizce
Espresso yorumlarını sabırsızlıkla bekliyorumLas Flores Natural'i dün paketini açtıktan sonra denemek zorunda hissettim. Bildiğin 9 Kat Tat muzlu gofret gibi kokuyordu.
Demleme: Hario V60
Oran: 1/16 - 16 gram - 256 gram su
Öğütüm: DF64 60 - Slow Feeder 4 delikli (40 saniye)
Reçete: 60 gram 30 saniye bloom - kalan su tek döküş 1.30'a kadar - 2.25 bitiş
Tadım notları: Kahve çok tatlı, aromatik ve gerçekten 9 Kat Tat muzlu gofret. Bu kahve nasıl naturel olabilir bilmiyorum, Natural "Casa Elba" kurutma anladığım kadarıyla kapatılıp açılabilen bir ray ile güneşte kurutma fakat bir kahveden bu tatları alabileceğimi ben bilmiyordum. O kadar güzel bir aftertaste bıraktı ki hala devam ediyor. Biraz daha bekleyince nasıl sonuç verecek çok merak ediyorum, özellikle espressosunu denememek için kendimi zor tutuyorum şu an.
Las Flores'i biraz önce CMD10, 90 derece, 30ml/45sn bloom + tek döküş, 15/240, 3 dakika, V01(tabana yakın döküş için), Cafec Traditional, döküş hızı yavaş(3ml/sn civarı), Erikli.Las Flores Red Bourbon Natural ve Panama Los Naranjos Natural için reçete paylaşabilir misiniz?
Teşekkür ediyorum, cevap içinLas Flores'i biraz önce CMD10, 90 derece, 30ml/45sn bloom + tek döküş, 15/240, 3 dakika şeklinde demledim. Gövde bu kahvede isteyeceğim gibi şurupsu oldu doğal olarak, burukluk da yok. Ben Erikli kullandım.
Evet, 10klik. Siz yazdıktan sonra reçeteyi biraz daha genişlettim. Beğenmezseniz klik sayısını biraz daha yükseltebilirsiniz. Aroma biraz törpülenip bayıcı olmaktan çıksın ve aynı zamanda gövde şurupsu olsun diye böyle yaptım.Teşekkür ediyorum, cevap içinCMD10 derken 10 klikte mi çektiniz acaba? Bana baya bir ince geldi de teyit etmek için soruyorum
![]()
Çok teşekkür ediyorumEvet, 10klik. Siz yazdıktan sonra reçeteyi biraz daha genişlettim. Beğenmezseniz klik sayısını biraz daha yükseltebilirsiniz. Aroma biraz törpülenip bayıcı olmaktan çıksın ve aynı zamanda gövde şurupsu olsun diye böyle yaptım.
...tabi hemen ben de aynı yöntemi denedim. Önyargılı şekilde paketi açar açmaz iade etmek isteyenler, denemeden görüntüsüne aldananlar çok şey kaybetmiş. Calibre'nin Inmaculada'sı da aynı bu görüntüde ve yağlanmış gibiydi fakat sonuç çok iyiydi.bugün sabah evde dünyanın en saçma kahvesini demledim.
Şu muzlu gofret kokan natural red bourbonu dedim ki immersion yapayım ama evde clever gibi birşey olmadığından aidenın tek kişilik sepetine dışarıda yapayım, sonra aidena oturtur oradan kahveyi süzdürürüm. olmadı işte o iş öyle. sepet içine koyduğum bardağa tam oturmadı, su dökerken yana yattı, öyle olunca suyu hesaplayamadım, kahve taştı sepeti tıkadı,... hıdı hıdı. sonuç olarak ne olduğu belirsiz, oransız, saçma salak bir demlememsi gerçekleştirmiş oldum. tabi termosa atıp işe koşturduğum için yaklaşık 1 saat sonra falan kahveyi içmeye başladım. fakat heyhat o kahve ne güzel olmuştu öyle. o kadar ince öğütüme, 6-7 dklık demle(yeme)me süresine rağmen mis gibi kahveydi içtiğim.
Özetle fiyatının üstünde bir performansı varmış. rahatsız edici fermante tatların olmadığı temiz, muzlu gofretli bir bardak çıktı ortaya. tabi bence bunda kinumun da payı var, zira 3.0.1 gibi ince bir ayarda öğüttüm kendisinde kahvemi. Kinunun bitter tatları törpülediği bir gerçek, ve bu bu kahvede çok iyi çalıştı. Bir de ekstradan kahve 13/08 kavrumu.
yine aynı kavrumlu chirosoyu da geçen hafta demlemiştim, kavrumundan birkaç gün sonra. bitterliğin olmadığı bir bardaktı ama biraz kapalıydı. Bence hem potansiyel vadediyor hem de zamana ihtiyacı var.
sanalbaharat haricinde önerebileceğiniz fazla pahalı olmayan kahve firması var mı.Las Flores Natural dışındakileri denedim. Tat alma duyusuna güvenen bir insan olarak orada yazan tatları alabilen ya da kayda değer bir tat alabilen kişilerin önünde eğiliyorum.Kavrumda bence problem yok bu arada, gelişim olduğu bariz. Ancak çekirdeğin kavrulma öncesinde yaşadıklarında bir problem var gibi görünüyor. Bir miktar parayı daha batırdım ama Sanalbaharat sayfasını kapadım en azından.
Ucuz firmalar tabii ki var ama +80 puanlı kahvelerden bahsedeceksek Wayta'dan bahsedebiliriz. Niji'nin baz fiyatlarını uygun buluyorum, Zafer Bayramı için 31 Ağustos'a kadar tanımladıkları ZAFER27 koduyla daha da uyguna geliyor. Calibre'nin Rwanda ve Etiyopya kahveleri uygundur.sanalbaharat haricinde önerebileceğiniz fazla pahalı olmayan kahve firması var mı.
Afiyet olsun...tabi hemen ben de aynı yöntemi denedim. Önyargılı şekilde paketi açar açmaz iade etmek isteyenler, denemeden görüntüsüne aldananlar çok şey kaybetmiş. Calibre'nin Inmaculada'sı da aynı bu görüntüde ve yağlanmış gibiydi fakat sonuç çok iyiydi.
CMD 23 click, 20gr kahve, 300gr 92C° Bolu Abant su, 3:30 demleme süresi, önce su+sonra üzerine kahve şeklinde demleme. Muzlu pastane tatları net şekilde geliyor. Şurup gibi tatlı ve ağdalı bir gövdesi var. V60 ile iyi döküş yapabilenler belki daha tatlı sonuçlar çıkarır ama immersion ile tatlılık ve after taste sanki törpüleniyor gibi hissettim. Bu kahveyi normalde 30 günden önce açmayacaktım ama Eluna bey merakımı iyice körüklediği için hemen denemek istedim. Bir sonraki alımım kiloluk olacak. Wayta yorumunu da merak ediyorum ama çok da şey etmeye gerek yok...![]()
Bugün latte olarak denedim, gerçekten harika oldu. Böyle kahveleri özellikle latte'de çok beğeniyordum, bu da şaşırtmadı. Espresso olarak da içmek istedim fakat çok ayarsız ufak bir yudum alabildim, yarına denemiş olurum.Espresso yorumlarını sabırsızlıkla bekliyorum