• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Bitmeyen Ekşilik Problemi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AtifK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Diş taşı temizliği 6 ayda bir yaptırmak bana abartılı gibi geldi. 15 sene kadar önce yaptırmıştım, Yapan hekim arkadaş, bunun mutlaka gerekli olmadığını, heves edilmemesi gerektiğini bildirmişti. Sanki yüzeyi inceltiyor.
Genç meslektaşımında belirttiği gibi 6 ayda bir zorunlu bir temizlik gerekmez. Daha önce yetkin bir hekim tarafından tanısı koyulmuş periodontal bir problem ya da fiziksel bir engele bağlı etkin fırçalayamama durumu yoksa ortalama yılda bir defa temizlik yaptırabilirsiniz. Her yıl düzenli olarak diş hekiminize muayene olursanız oluşabilecek problemleri önceden daha kolay tedavilerle engelleyebilirsiniz. Doğru ellerde doğru malzemelerle yapılan diş taşı temizliği dişinizi ya da diş yüzeyini inceltmez. Ancak uzun süre temizlenmeyen diş taşları sessiz bir şekilde dişleri saran dokuların (kemik ve diş eti) kaybına yol açabilir.

Meslektaş olduğumuza göre zaten bu dediklerime hakimsin o zaman. En azından işin sağlık ve hijyen tarafında sıkıntı olmadığını artık biliyoruz. Asitli içecek tüketimini 1 hafta kesip deneme yapabilirsin belki ek olarak. Asitli içeceklerin dokular üzerinde yarattığı dejenerasyonun yanı sıra içlerindeki yüksek orandaki şeker veya tatlandırıcı içeriği(zero versiyonlarda) kuvvetli tatlar olduğundan sık tüketildiğinde tat duyusunu etkileyebilir. Bu etki herkeste olmak zorunda değil elbette ama spesifik olarak etkilediği kişilerden biri olabilirsin belki. Ayrıca diş macununu değiştirerek (farklı bir marka ve içerik olarak nispten farklı bir macun) deneme yapabilirsin. Benim şahsi deneyimlerim kullanılan suyun tat profilini doğrudan etkilediği yönünde. Yine degass süresi dolmadan kullanılan çekirdeklerde genelde bir miktar ekşi veya acı tatlar olabiliyor. Çekirdeklerin nasıl muhazafa edildiği de önemli. Ayrıca makinenin haznelerinin ve temizlenebilir alanlarının deterjan benzeri olan, üreticinin kullanma talimatında önerilmeyen kimyasal ajanlarla temizlenmeside tat profilini olumsuz etkileyebilir. Bunlar benim aklıma gelenler ama konuyla ilgili farklı fikirleri olanlar yine olacaktır. Umarım aradığın espresso tadını yakalarsın.
Teşekkür ederim abi. Dediğin gibi asitlileri bırakmayı deneyerek başlayayım bi belki az çok fark etmeden bir faydasını görürürüm

Bunun çok doğru bir genelleme olduğunu düşünmüyorum. Benim, Milano'da içtiğim birçok espresso bana tuzlu/deniz tuzu çağrışımları yapan ve hafif ekşi notalar veren fincanlardı. Benzer tatları Türkiye'de de bazı kahvecilerde, örneğin EspressoLab'de aldım.
Doğru espressoyu tatmak için İtalya'ya gidebilirsiniz. Belli ki Türkiye'de sizi tatmin edebilecek bir kahve dükkanı veya kahve çekirdeği bulunmuyor

Bunun çok doğru bir genelleme olduğunu düşünmüyorum. Benim, Milano'da içtiğim birçok espresso bana tuzlu/deniz tuzu çağrışımları yapan ve hafif ekşi notalar veren fincanlardı. Benzer tatları Türkiye'de de bazı kahvecilerde, örneğin EspressoLab'de aldım.
Yok dostum ben öylesine söyledim, espressonun anavatanı olduğu için. Yoksa gidipte içmişliğim yok. Arkadaşımız makine değişimi, kahve çekirdeği, ısı, süre, öğütücü, vs bir çok şeyi denemiş. Tüm seçenekler tükenince benimde artık aklıma başka bir şey gelmedi. Kömür kadar koyu bir kahveden ekşi tat almanın mümkün olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz sanırım. Ki öğütücünün Niche Zero gibi fine üreten, asiditeyi törpüleyen, gövdeyi yükselten bir değirmen olmasına rağmen

Atıf genç, Diş Hekimliği Öğrencisi, Espresso'ya aslında tam da nasıl bir tad beklemesi gerektigini bilmeden merak salmış ve öğrenmeye çalışan bir arkadaşımız.

Kendisine uzun günler ve saatlerdir bu işin duayeni denecek bir grup destek verdi vermeye de devam ediyor. Öğrenmeye açık çoğunlukla laf dinleyen ( bazen 1 gün önce yaptığını unutuyor :) ve yaklaşımı iletişimi son derece keyfli olduğundan (yüklenme ve makaraya almalari da gayet rahat karsiliyor biz de eğleniyoruz sayesinde) öyle ya da böyle sevdiği Espresso tarzını bulup keyfle icmesini saglamak istiyoruz.

Bu sırada forum'daki bilgi sahibi insanlardan da destek alabilmek onun için iyi oluyor tabii ki, ancak rencide edici sen bunu içemezsin şu sana uygun degil, söyledik ya bu böyle gibi soylemleri de bi yere kadar kaldirmasi sonrasinda tepki göstermesi gayet normal ve destek olan arkadaslarinda kişisel'e kayan bu duruma dikkat etmeleri gerekir bence.

Zira Espresso deneyimini hic birimiz dogustan getirmedik, zamanla aliskanliklarla deneyimle sekilleniyor, bu iş zevkler ve renkler tartisilmaz'dan öte değil, herkes her Espresso tipini tadını sevmek zorunda değil, bu işin bu iyisidir bu kötüdür diye bisey de yok. Dünyanın çok yerinde deneyimledim ve İtalyan hele de en çok soyledikleri Napoli'de içtiklerim dibine kadar klasik çoğumuzun sevmeyeceği kahveler, neredeyse Espresso'nun Mırra'sını yapiyorlar diycem.

Sonucta arkadasimiz firsat bulunca uygun birileri ile kahve deneyimlediginde beklentisini tad algısını anlamis olacağız ve sonrasinda yolunu cizmesi daha kolaylasaktir. Maalesef görsel olarak cogu şey çözülmüş gorunse de ekrandan tad alamadigimiz ve taddiramadigimiz icin emin olamıyoruz.

Arkadasimiza eninde sonunda Kendisine keyf veren bir Espresso icebilmesini diliyorum :) Destege devam :)
Destek olalım tabiki ama kişisel bir saldırı yok ortada. Arkadaşımız rencide olduysa kusura bakmasın. Bende espresso dünyasına girmeden önce bir çok yerde espresso tatmamı, eğer damağım kabul ediyorsa bu hobiye yatırım yapmamı tavsiye ettiler. Nitekim dediklerini de yaptım. Şimdi gittiğim dükkanlardaki o kahveler çok kötü geliyor bana. O yüzden damağınız kabul etmiyor dedim çünkü beynin algılamak istediği tat profili başka yönde ve dilin aldığı tat bu beklentiyi karşılamıyor.

Espresso ayarında (italian roast) kavrulmamış çekirdek moka potta da espressoda da illa ki ekşilik verir, specialty akımı bu ekşiliği seviyor ben filtre kahvedeki Yirgacheffe vbnde gördüğümüz asiditeyi sevsem de espresso ve moka potta asla sevmiyorum çok kötü geliyor, zira espresso kahvenin tüm tadını özütler filtrede daha hoşunuza bile giden asidite 10x falan olur espressoda, içilmez duruma gelir ben ve benim gibiler için. Madem sizde Sanalbaharatçısınız hemen önerimi vereyim, Brezilya Santosu en koyu kavrumda kavurutup satın alın SB'den, çok lezzetli ve sıfır ekşi espresso yapıyor. Bir diğer husus da SB gibi kavurucular kavurup paketlerken pakete azot basma işlemi uygulamaz İtalyan kahve markaları paketlere azot basıyor o yüzden aldıktan sonra ne kadar geç açarsanız açın öğütüm dereceleri ilk açıldığında İtalyan markalarının aynı oluyor, açtıktan sonra değişmeye başlıyor, fakat SB gibi kavurucularda kahvenin hiç açılmamış pakette dururken bile öğütüm derecesi değişiyor. Bunu hesaba katarak miktarı biraz fazla alın SBden espressoluk kahve alırken, zira birçok kere hızlı akacak kahve, dökeceksiniz.

Son düzenleme:
Espresso ayarında (italian roast) kavrulmamış çekirdek moka potta da espressoda da illa ki ekşilik verir, specialty akımı bu ekşiliği seviyor ben filtre kahvedeki Yirgacheffe vbnde gördüğümüz asiditeyi sevsem de espresso ve moka potta asla sevmiyorum çok kötü geliyor, zira espresso kahvenin tüm tadını özütler filtrede daha hoşunuza bile giden asidite 10x falan olur espressoda, içilmez duruma gelir ben ve benim gibiler için. Madem sizde Sanalbaharatçısınız hemen önerimi vereyim, Brezilya Santosu en koyu kavrumda kavurutup satın alın SB'den, çok lezzetli ve sıfır ekşi espresso yapıyor. Bir diğer husus da SB gibi kavurucular kavurup paketlerken pakete azot basma işlemi uygulamaz İtalyan kahve markaları paketlere azot basıyor o yüzden aldıktan sonra ne kadar geç açarsanız açın öğütüm dereceleri ilk açıldığında İtalyan markalarının aynı oluyor, açtıktan sonra değişmeye başlıyor, fakat SB gibi kavurucularda kahvenin hiç açılmamış pakette dururken bile öğütüm derecesi değişiyor. Bunu hesaba katarak miktarı biraz fazla alın SBden espressoluk kahve alırken, zira birçok kere hızlı akacak kahve, dökeceksiniz.
teşekkür ederim hocam SB için kavrum tutarsız denildiği için biraz daha alışınca almayı düşünüyorum
Dediğiniz kahveyi not ettim

Destek olalım tabiki ama kişisel bir saldırı yok ortada. Arkadaşımız rencide olduysa kusura bakmasın. Bende espresso dünyasına girmeden önce bir çok yerde espresso tatmamı, eğer damağım kabul ediyorsa bu hobiye yatırım yapmamı tavsiye ettiler. Nitekim dediklerini de yaptım. Şimdi gittiğim dükkanlardaki o kahveler çok kötü geliyor bana. O yüzden damağınız kabul etmiyor dedim çünkü beynin algılamak istediği tat profili başka yönde ve dilin aldığı tat bu beklentiyi karşılamıyor.
Rencide olmadım sadece yazış tarzınızı beğenmedim.
Bu yazınızda daha güzel yazmışsınız o yüzden daha uzun açıklayayım.
Dediğim gibi bir süre daha nitelikli tatma fırsatım yok çünkü konyada yök nitelikli kafe.
Ama bu esnada da optimum tada yaklaşamasam da en azından acı be ekşi kavramlarını yaşamak istiyorum.
O zift kavrum kahvede ekşilik alınmamalı biliyorum ama gerçekten aldım mesela şuan miscela acı ve öğreniyorum bu tadı.
Nitelikli bir kahve içip de beğenmezsem ki olabilir elbette doğal olarak en başından beri siz haklıydınız

Merhaba, bende arkadaş gibi doğru espressoyu almaya çalışıyorum, kısmen okudum yazılanları cevap verdiysen kaçırmış olabilirim ama en son içtiğiniz ve kendi yaptığınız ekşi olmayan espresso ekipmanınız şuanki ile aynı mı, temudan aldığım manuel el değirmeninden df64 e geçtim, elimdeki kahvelerle aldığım çıktılar bana da ekşi geldi, tahmini 25. Espressoda felan ekşilik elimdeki Montag magdanela için hafif seviyede olsa var ama her yudumda vuran bir ekşilik değil, ilk seferlere göre çok daha dengeli,

Merhaba, bende arkadaş gibi doğru espressoyu almaya çalışıyorum, kısmen okudum yazılanları cevap verdiysen kaçırmış olabilirim ama en son içtiğiniz ve kendi yaptığınız ekşi olmayan espresso ekipmanınız şuanki ile aynı mı, temudan aldığım manuel el değirmeninden df64 e geçtim, elimdeki kahvelerle aldığım çıktılar bana da ekşi geldi, tahmini 25. Espressoda felan ekşilik elimdeki Montag magdanela için hafif seviyede olsa var ama her yudumda vuran bir ekşilik değil, ilk seferlere göre çok daha dengeli,
aynı hocam niche zero ve lelit bianca

Bayat kahve de aynı eksilik sorunu yapar mı arkadaşlar? 2025 Mart ayında İtalyadan kahve aldım. Buzluğa vakumlamistim. Mika pot ile demleme yapıyordum. 7 ay sonra lelit Mara ve öğütucu aldım. Fena değildi. Buzluğa koyduktan 15 ay sonra çıkartıp demledim. Ne yapsam eksilik var şimdi. Süt ile tüketim yapıyorum mecbur

Bayat kahve de aynı eksilik sorunu yapar mı arkadaşlar? 2025 Mart ayında İtalyadan kahve aldım. Buzluğa vakumlamistim. Mika pot ile demleme yapıyordum. 7 ay sonra lelit Mara ve öğütucu aldım. Fena değildi. Buzluğa koyduktan 15 ay sonra çıkartıp demledim. Ne yapsam eksilik var şimdi. Süt ile tüketim yapıyorum mecbur
bayatlayınca acılaşma tatların tekdüze olması ve kremanın çıkmaması gerekir bence

Krema az çıkıyor. Tat zaten tek düze. Eksilik var. Değirmende ayar değişiyorum. Sonra birden acilasma oluyor. Gene sorun değişmiyor. Teşekkürler cevapladiginiz için.

Ayar düşrüyorum 21 Gr 35. Sn 42 ml çıktı ile acı geliyor. 32-33 sn ekşi oluyor. Koyu kavrum olduğu için lelit Mara da 0 düğmesi yani düşük sıcaklıkla demleme yapıyorum. 7 ay önce mis gibiydi. Buzluktan vakumlanmis kahve olsa da bayatliyor sanırım belli süre geçince. Ya da beceremiyorum bilemedim.

Ayar düşrüyorum 21 Gr 35. Sn 42 ml çıktı ile acı geliyor. 32-33 sn ekşi oluyor. Koyu kavrum olduğu için lelit Mara da 0 düğmesi yani düşük sıcaklıkla demleme yapıyorum. 7 ay önce mis gibiydi. Buzluktan vakumlanmis kahve olsa da bayatliyor sanırım belli süre geçince. Ya da beceremiyorum bilemedim.
Çözersiniz umarım hocam

Bugün 1:1.5 gibi bir oranla denedim
88 derece 26-27 saniye 18.5gram espresso perfetto miscela

Biraz zorlasa da sona doğru( Muhtemelen benle alakalı )Direkt bu şekilde sütsüz susuz tükettim

Galiba yavaştan tada alışıyorum veya yapmayı beceriyorum ama oluyor.

Specialita da dial in yapamasam da niche de durumlar iyi coffe miscela ile
Sonsuza kadar içebilirim 😂

Ekli dosyalar

• IMG_5538.jpeg
    IMG_5538.jpeg
    128.2 KB · Görüntüleme: 20
Geri